'Louis van Genial' oogst lof in buitenland

'Geniaal' noemen de buitenlandse kranten de wissel van Louis van Gaal dertig seconden voor tijd in de wedstrijd tegen Costa Rica. Hij bracht bij 0-0 aan het einde van de verlenging reservekeeper Tim Krul in en die ontpopte zich met twee reddingen tot held. "Alleen hij kan zoiets doen", concludeert La Gazzetta dello Sport.

De bekende roze Italiaanse sportkrant hinkte op twee gedachten bij de wissel: is Van Gaal een visionair of een dwaas, maar omdat de nooit op een WK vertoonde keeperswissel werkte, krijgt hij lof. De vondst is volgens de krant niet uniek. In Italië en in Duitsland gebeurde het ook al eens, met wisselend succes.

Marca noemde de 'handbalwissel' in de 121e minuut van doorslaggevend belang. "Hij voegde in de extra tijd een nieuw hoofdstuk toe aan zijn boek waarin hij zelf de held is." De Spaanse sportkrant vindt wel dat Costa Rica met opgeheven hoofd naar huis kan.

In Duitsland is de bondscoach van het Nederlands elftal omgedoopt tot 'Louis van Genial' door Bild. Volgens de krant was het duel aanvankelijk zo saai dat de Brazilianen in het stadion hun geblesseerde held Neymar maar gingen toezingen, maar was de verlenging uiteindelijk 'waanzinnig'. Conclusie: Duitsland, Brazilië, Argentinië en Nederland zijn de beste voetballanden van de wereld.

L'Equipe roemt niet alleen de Nederlandse invalkeeper Krul, maar ook zijn collega Keylor Navas van Costa Rica. "Wat een keeper! Man van de wedstrijd, totdat de nummer twee van de Hollanders tussen de latten plaatsnam."

"Louis van Gaal did it again", verwijst The Guardian naar de eerdere gelukkige hand van wisselen van de trainer, die ook in alle eerdere wedstrijden met invallers succes oogstte. "Een ongebruikelijke en karakteristiek onverschrokken actie", was de wissel in de ogen van de Britse krant, die nog even verwijst naar het vroegere penaltytrauma in Nederland.

In Argentinië blijven de loftuitingen voor Nederland op zak. De grootste krant Clarín zag de volgende tegenstander van Argentinië worstelen tegen het 'bescheiden elftal Costa Ricanen'. De inzet van Krul speciaal voor de penalty's was een verrassing en 'schokte de wereld'.