Premier Vietnam wil einde aan protestacties

De premier van Vietnam heeft zaterdag opdracht gegeven tot het beëindigen van alle 'illegale protestacties' in het land. De afgelopen week werd ontsierd door gewelddadige demonstraties tegen de plaatsing van een Chinees olieplatform in een betwist deel van de Zuid-Chinese Zee.

De Vietnamese regering stond de anti-China-demonstraties zelf toe. Daarmee leek het erop dat Hanoi Beijing vooral zijn tanden wilde laten zien.

Premier Nguyen Tan Dung liet de bevolking per sms-bericht weten dat het ministerie van openbare veiligheid en provinciebesturen opdracht hebben gekregen 'maatregelen te treffen om illegale protestacties die verstoringen van de veiligheid en de openbare orde veroorzaken te voorkomen'. Donderdag ontvingen Vietnamezen op hun mobiele telefoon nog een sms van Dung waarin de premier opriep tot een verhoogd patriottisme.

Nationalistische groepen en dissidenten hebben opgeroepen tot grootschalige demonstraties zondag bij de Chinese ambassade in Hanoi en in Ho Chi Minh-stad, in het zuiden van het land. Deze bewegingen proberen al langer democratische hervormingen af te dwingen bij het communistische landsbestuur.