Hollande: Boko Haram internationaal probleem

Boko Haram beschikt over ruime fondsen en geavanceerd wapentuig en traint met sommigen van de meest ervaren terroristen in de wereld. Dat heeft de Franse president François Hollande zaterdag gezegd. In Parijs zijn leiders van vijf Afrikaanse leiders en vertegenwoordigers van Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bijeen om te bespreken hoe Boko Haram moet worden aangepakt.

De islamitische terreurgroep ontvoerde in april in Nigeria meer dan driehonderd schoolmeisjes en houdt er nog steeds bijna driehonderd gevangen. De leiders op de top in Parijs spraken af dat de grenzen van Nigeria beter bewaakt moeten worden - strijders van Boko Haram houden zich schuil in het grensgebied met Kameroen - inlichtingen moeten worden gedeeld en de wapens en de geldstromen van de terreurgroep moeten worden gevolgd.

Het wapentuig van Boko Haram komt volgens Hollande uit Libië, strijders van de beweging zouden in Mali zijn getraind, voordat aan Al-Qaida gelieerde terroristen daar werden verjaagd. De oorsprong van het geld van Boko Haram is nog onduidelijk.

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan zei dat Boko Haram 'duidelijk opereert als een Al-Qaida-operatie'. Volgens Hollande is de beweging banden aangegaan met andere terreurgroepen in Afrika. Daarmee is Boko Haram een internationaal probleem geworden, aldus de Franse president.

"De strategie van Boko Haram is, tegengesteld aan alle beschaving, om Nigeria te destabiliseren en om de fundamentele principes van menselijke waardigheid te vernietigen", zei Hollande. "Meer dan tweehonderd meisjes bedreigen met slavernij is daarvan het bewijs." Boko Haram zegt de meisjes te willen ruilen voor gedetineerde strijders of anders in slavernij te zullen verkopen. Jonathan heeft al gezegd niet bereid te zijn tot een ruil.