Zand in verzoeningsgesprekken Oekraïne

Politici uit het oosten van Oekraïne hebben zaterdag felle kritiek geleverd op de interim-regering in Kiev. Die zou de grieven van de regio's in het oosten en de wens om meer autonomie negeren. In de oostelijke stad Charkiv worden verzoeningsgesprekken gehouden die een einde moeten maken aan de meest ernstige Oekraïense crisis sinds de val van de Sovjet-Unie.

Opstandelingen van het pro-Russische kamp in Oost-Oekraïne waren niet voor het overleg uitgenodigd. Zij lieten evenwel weten alleen te willen onderhandelen over de terugtrekking van Oekraïense troepen en de erkenning van hun onafhankelijkheid. Vorig weekeinde werden in de regio's Donetsk en Loehansk referenda gehouden over autonomie voor de landsdelen. Nadat uit de volksraadpleging was gebleken dat er animo is voor soevereiniteit voor de regio werd de onafhankelijkheid uitgeroepen.

"Het referendum heeft geen juridische gevolgen", zei Valeri Holenko, voorzitter van het regionaal bestuur van Loehansk. "Maar het geeft de wil van het volk weer, die niet kan worden genegeerd. Mensen gingen massaal naar het referendum. Dit was een proteststemming."

Waarnemend premier Arsenij Jatsenjoek, die tijdens de gepassioneerde toespraken van oostelijke parlementariërs veelvuldig met zijn iPad speelde, riep de oostelijke leiders op de gewapende groepen de rug toe te keren en de regering te helpen meer bevoegdheden naar de regio's over te hevelen.