'Proces in Marokko schendt rechten'

Hamza B. werd in Nederland gezocht voor een wildwestschietpartij waarbij twee jongemannen met Kalasjnikovs werden geliquideerd en vluchtte naar Marokko. Omdat Nederland een zogeheten rechtshulpverdrag tekende met Marokko, dat geen onderdanen uitlevert, wordt B. nu in Marokko vervolgd. Maar volgens zijn advocaat laat Nederland daarmee toe dat zijn rechten worden geschonden.

"Het is wel zeker dat mijn cliënt in Marokko niet een proces krijgt van de kwaliteit zoals dat in Nederland is. Het is een soort experiment en daar wordt mijn cliënt aan opgeofferd", aldus raadsman Gabriël Meijers tegen AT5. Of B. daadwerkelijk slecht wordt behandeld en wellicht geslagen durft Meijers niet te zeggen, want slechte pers zou de autoriteiten in het nationalistische Marokko wel eens op ideeën kunnen brengen.

Volgens Franklin Wattimena van het Nederlandse OM is de zaak nu echter gewoon de verantwoordelijkheid van Marokko. Volgens hem zijn verhoren er 'vrijwel identiek' aan die in Nederland. Dat is hem althans verteld door Nederlandse politiemensen die bij een aantal verhoren aanwezig zijn geweest.

Bij de schietpartij op 29 december 2012 werd naast op de twee geliquideerden ook nog met automatische wapens op twee achtervolgende motoragenten geschoten. Die overleefden slechts door zich in een reflex achter hun motoren te verschuilen. De brutale kogelregen midden in een Amsterdamse woonwijk leidde destijds tot veel onrust.

Doordat B. de wijk naar Marokko nam is hij nu kennelijk flink in de aap gelogeerd. Marokko levert pertinent geen onderdanen uit, dus die achteraf blijkbaar liever gewenste Nederlandse rechtsgang is pertinent onmogelijk.