Hindoenationalist nieuwe MP India

De Bharatiya Janata Partij (BJP) heeft de verkiezingen van India gewonnen. Narendra Modi (63) wordt de nieuwe premier namens de nationalistische hindoepartij. De Congrespartij die tot nu toe aan de macht was, leed een forse nederlaag.

Circa 66 procent van de 814 miljoen kiesgerechtigden ging stemmen bij de verkiezingen in de grootste democratie ter wereld. Modi voerde campagne op een agenda van economische groei.

De BJP sleept meer dan 280 zetels in de wacht, genoeg om zonder andere partijen een regering te vormen. De Congrespartij haalt met minder dan 50 zetels een historisch lage score. De partij werd beschuldigd van corruptie.

De Amerikaanse president Obama heeft de nieuwe premier gebeld en hem uitgenodigd naar Washington te komen. Hij wil de banden met India versterken. Modi was sinds 2005 niet meer welkom in de VS, wegens zijn afzijdige houding tijdens opstanden in de regio waar hij als regionale politicus actief was.

Volgens mensenrechtenactivisten draagt Modi politieke verantwoordelijkheid voor een bloedbad in India in 2002 die meer dan 1000 moslims het leven kostte. Hindoe-bendes waren in de regio Gujarat wekenlang aan het moorden en plunderen, terwijl de politie daar niets aan deed.

Onder Modi wordt een assertiever India verwacht dat actiever op zoek zal gaan naar buitenlandse investeringen, ook in Europa. De altijd aanwezige spanning met buurland Pakistan zal mogelijk voelbaarder worden.

Modi postte vrijdag een foto op Twitter van hemzelf met zijn moeder. Naar hindoegebruik ging hij bij een oudere de zegeningen vragen voor zijn benoeming als premier.