[Upd] Eerste World Cup-zege boogschutter Elzinga

heywoodu

De Nederlandse compoundschutters zijn er niet in geslaagd de landenwedstrijd bij de World Cup in Medellín te winnen. In de finale dolven Mike Schloesser, Ruben Bleijendaal en Peter Elzinga het onderspit tegen de Amerikaanse nummers één van de wereld.

De wedstrijden bij de landenteams bestaan uit vier 'ends'. In elk end schieten eerst de drie - in dit geval - Nederlanders één keer, gevolgd door de Amerikanen, waarna dit nog een keer wordt herhaald. In totaal bestaat een end dus uit zes pijlen per team.

In het eerste end liep Nederland gelijk twee punten achterstand op, doordat Bleijendaal in zijn eerste beurt 'een acht' schoot. Nederland liep in het tweede end een punt in en na het derde end stonden de Oranjemannen nog altijd één punt achter. 

Wederom was het Bleijendaal die in het vierde en laatste end de acht raakte, waardoor de wedstrijd definitief verloren was, 231-228. Waar Bleijendaal de enige drie 'achten' van de wedstrijd schoot, deed Schloesser het juist bijzonder goed: De wereldkampioen schoot al zijn acht pijlen in de tien. 

Om 22.23 uur Nederlandse tijd staan Schloesser en Inge van Caspel in de finale van de gemengde landenwedstrijd. Direct daarna speelt Van Caspel individueel om het brons. Om 23.37 uur sluit Elzinga de dag af met de individuele compoundfinale tegen thuisschutter Daniel Muñoz.

Alle finales zullen live te volgen zijn via het officiële YouTube-kanaal van de overkoepelende boogschietbond. 

Update 22.41 uur:

Schloesser en Van Caspel hebben in de Colombiaanse regen genoegen moeten nemen met het zilver in de gemengde landenwedstrijd. Tegen Pierre Julien Deloche en Sophie Dodemont uit Frankrijk begon het jonge duo nog uitstekend. De negentienjarige Schloesser raakte alles, terwijl de drie jaar oudere Van Caspel ook weing missers op liet tekenen.

Na drie van de vier ends stonden de Nederlanders op een comfortabele voorsprong van drie punten, maar met de laatste pijlen ging het fout. Van Caspel schoot slechts een acht met haar voorlaatste pijl, waarna Schloesser zijn eerste negen van de dag liet noteren, na louter tienen. Met nog één punt voorsprong voor Nederland schoten de Fransen beiden een tien, waarna Nederland twee negens scoorde en de wedstrijd definitief uit handen gaf.

Update 23.12 uur:

Van Caspel heeft direct na de teleurstelling van de gemengde finale wel toe weten te slaan in de wedstrijd om individueel brons. De Nederlandse schoot uitstekend tegen de Russische wereldtopper Albina Loginova. In de eerste twee ends van drie pijlen per end schoot ze twee keer 29 punten, goed voor één punt voorsprong.

In de derde en vierde ends ging het minder, met drie negens, maar dankzij twee 'achten' kwam Loginova niet dichterbij. Het laatste end was erg spannend, want na de eerste van drie pijlen stond het gelijk. Daarna schoot de Russische een negen, gevolgd door een tien van Van Caspel. Nog een negen voor Loginova werd door de Nederlandse afgestraft met een schot in de roos, waarmee het brons binnen was.

Update 23.47 uur:

Peter Elzinga heeft voor het eerst in zijn loopbaan een individuele World Cup gewonnen. De compoundschutter rekende in de finale in Medellín af met thuisschutter Daniel Muñoz, die wel zijn eerste medaille ooit won op een World Cup. De prestatie van de Colombiaan is opvallend, want vorig jaar was hij tijdens het evenement in Medellín nog een van de vrijwilligers.

Elzinga begon indrukwekkend en stond na twee van de vijf ends op 59 punten, één minder dan het maximum. Daarna kwam Muñoz echter beter in zijn spel, met drie keer tien in het derde end. Daardoor kwam hij tot op twee punten van de 33-jarige Nederlander. In het vierde en vijfde end schoten zowel Elzinga als de Colombiaan twee tienen en een negen, waardoor de Nederlander zijn voorsprong kon behouden en de wedstrijd besliste.