Russische annexatie ruïneert economie Krim

De Russische annexatie van de Krim in maart heeft de economie van het schiereiland flinke schade toegebracht. Dat meldt USA Today vrijdag. Sinds het inlijven van de Oekraïense regio hebben talloze buitenlandse bedrijven hun activiteiten op de Krim gestaakt.

Meerdere banken trokken zich terug of verloren hun vergunning om op de Krim zaken te doen. Dat laatste gold vooral voor Oekraïense banken. Ironisch genoeg was een bank die Amerikaanse sancties kreeg opgelegd, Bank Rossija, de eerste bank die een nieuw filiaal opende op het schiereiland.

"Russische staatsbanken zullen hoogstwaarschijnlijk in het gat springen dat de nu vertrokken financiële dienstverleners hebben achtergelaten", zei risicoanalist Lilit Gevorgyan van het IHS Global Insight te Londen. "Het zal nog een flinke tijd duren voordat particuliere banken terugkeren op de Krim."

Ook ondernemingen sloten hun deuren. McDonald's kon zijn drie filialen op de Krim naar eigen zeggen niet meer open houden door de ontregelde financiële diensten op het schiereiland. Meerdere Oekraïense bedrijven trokken zich terug, zowel om economische als politieke redenen.

Al voor de Russische annexatie was de Krim een economisch achtergestelde provincie. De Russische regering heeft investeringen van miljarden euro's aangekondigd om de Krim een welvarende regio te maken.