FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 februari 2014

Autopsie geeft geen uitsluitsel dood Hoffman

De autopsie op het lichaam van Philip Seymour Hoffman heeft geen uitsluitsel gegeven over zijn doodsoorzaak. Verder onderzoek moet uitwijzen waaraan de acteur precies is overleden. Hij werd zondag dood aangetroffen in zijn appartement met een naald in zijn arm. Hoffman is 46 jaar geworden.

De politie vond in de woning van de acteur minstens vijftig pakketjes waarin heroïne had gezeten. Na een tip van iemand uit de drugswereld zijn er vier mensen opgepakt in verband met het overlijden van Hoffman. Twee van de arrestanten zouden heroïnedealers zijn. De acteur wordt vrijdag begraven.

Philip Seymour Hoffman gevraagd voor Catching Fire (Novum)

Italiaanse politiek nadert kookpunt

De Italiaanse premier Enrico Letta heeft zijn coalitiepartners woensdag aangespoord om in het parlement met resultaten te komen. De Italiaanse bevolking begint ongeduldig te worden en eist dat de regering met plannen komt om de economie uit het slop te trekken. De druk op Letta neemt toe en sommige politici hebben zelfs al gezinspeeld op het vertrek van Letta. Zij zien meer in Matteo Renzi, de partijsecretaris van Letta's Democratische Partij.

De Italiaanse premier, die net terug is van een reis naar de Golf-regio waar hij probeerde investeringen los te krijgen, riep woensdag leden van de coalitiepartijen bijeen. Ze spraken onder andere over voorstellen van Renzi voor electorale hervormingen die het parlement en de regering meer slagkracht moeten geven. Donderdag gaan Letta en Renzi in overleg. De Democratische Partij hoopt daarmee het vertrouwen in de regering te herstellen.

FOK!toen: 20 wraakdoden in A'foort

Precies drie maanden voor de bevrijding, op 5 februari 1945, executeerden de Duitsers achter station Amersfoort achttien kampgevangenen en twee willekeurige voorbijgangers. De lijken werden op een stapel in een voortuin gegooid en lagen daar ruim een dag als waarschuwing. Een gedenksteen in de gevel van een aan het station gelegen huis herinnert tot op de dag van vandaag aan de gebeurtenissen van toen. Waarom dit brute nazigeweld het doorgaans zo slaperige provinciestadje ten deel viel? Dat lees je vandaag in FOK!toen.

Uitzicht vanaf Barchman Wuytierslaan 40-42Uitzicht vanaf Barchman Wuytierslaan 40-42, waar op 5-2-'45 20 mannen werden geëxecuteerd. Klik op de foto's voor grotere exemplaren.

Spoor Amersfoort-Duitsland: levensader der bezetter 
Al halverwege de oorlog waren de Duitse en Oostenrijkse olievelden leeg. Het Duitse doorstoten naar de Kaukasus om het olierijke gebied ten noordwesten van Iran te veroveren was al in 1942 bij Stalingrad blijven steken. Daardoor was benzine zeer schaars geworden en verliep nagenoeg al het vervoer van goederen en personen via het spoor.

Nederland was al voor de helft bevrijd en de spoorlijn vanuit Amersfoort was de belangrijkste verkeersader van en naar Duitsland geworden. Mede daardoor werd het station(sgebied) zwaar bewaakt. En niet zonder reden: het lokale gewapende verzet zag in dat één succesvolle aanslag het hele spoorverkeer naar het oosten zou kunnen ontregelen. Dus werd er een bomaanslag beraamd.

Westelijke deel van station Amersfoort, waar het seinhuis links van het spoor stondWestelijke deel van station Amersfoort, waar het seinhuis links van het spoor stond. Een nieuw hypermodern seinhuis ligt aan het eind van de parkeerplaats. Achter de bomenrij ligt de Barchman Wuytierslaan.

3 februari: de aanslag op het seinhuis
Destijds werden de wissels elektrisch bestuurd vanuit een seinhuis vlak achter het station. In het holst van de nacht van 2 op 3 februari verlieten twee verzetslieden hun schuilplaats in een huis aan de Barchman Wuytierslaan met een flinke lading explosieven. Ze liepen de straat over, klommen over het talud naar beneden, sprongen een sloot over, plaatsten gauw de bom bij het seinhuis en maakten zich weer uit de voeten.

De bom ging echter niet af. Verontrust snelden de twee terug naar het seinhuis, ditmaal met een stengun bewapend, om de ontsteking te controleren en deze uiteindelijk met een lont te vervangen. Na dertig seconden volgde toen alsnog de explosie. De aanslag was een groot succes: het seinhuis was vernietigd, een onbekend aantal Duitsers werd opgeblazen en het duurde tot ver na de bevrijding voor het spoorvervoer weer goed op gang kwam. Tot die tijd moesten de wissels handmatig worden omgezet.

Bij het wegvluchten van de tweede ontstekingspoging kwamen de verzetslieden drie Duitse soldaten van de Feldgendarmerie tegen, die hen direct aanhielden. Daarop schoten de KP'ers de stengun op de Duitsers leeg. Twee soldaten kwamen ter plekke om het leven, de derde overleed later aan zijn verwondingen.

Uitzicht vanaf Barchman Wuytierslaan 40-42 richting stationUitzicht vanaf Barchman Wuytierslaan 40-42 richting station

5 februari: wraakmoord op 'saboteurs en terroristen' 
Het hoeft haast niet gezegd te worden, maar de Duitsers waren not amused. Woedend en op wraak belust werden achttien gevangenen uit Kamp Amersfoort gehaald. Dat waren vooral jongelui die recentelijk waren opgepakt voor (niet gewelddadige) verzetsacties. In de ochtend van 5 februari stopten twee auto’s –één vol Duitsers en één vrachtauto vol gevangenen- bij de plaats des onheils, te weten de twee-onder-één-kap-woningen op de Barchman Wuytierslaan 40-42.

Twee toevallig voorbijkomende burgers werden gedwongen zich aan het gezelschap toe te voegen. Vrijwel direct daarna werden de mannen in het wilde weg neergemaaid, zonder ze überhaupt te laten knielen of zich in een rij op te laten stellen. Verschillenden vloekten hard, anderen schreeuwden het uit en weer anderen probeerden weg te rennen, waarbij ze door de Duitsers werden ingehaald en van dichtbij alsnog werden doodgeschoten.

De lijken werden in de voortuin neergelegd en lagen daar de hele dag en nacht. Ter afschrikking en waarschuwing had de bezetter er borden bij geplaatst met daarop de tekst ‘saboteurs en terroristen.’

Don't mess with the NS...

Ooggetuigen: vooral voorbijfietsen
Martina van den Dool, een ver familielid van de die dag geëxecuteerde Dirk Floris van den Dool, deed uitgebreid onderzoek naar de gebeurtenis (en gedenksteen) en tekent op:

“In de namiddag van 5 februari 1945 fietste mijn nog jonge tante Marie van den Dool met haar kleine zusje Greet uit Haarlem over de Barchman Wuytierslaan in Amersfoort, op weg naar Ermelo. Ineens passeerden ze een tuin waar lichamen bij elkaar lagen en Marie realiseerde zich dat hier een executie had plaatsgevonden. Het zou riskant zijn geweest om te stoppen en daarom fietste ze stevig door, ook om haar zusje niet te laten schrikken.”

“Precies 50 jaar later, toen Marie inmiddels al jaren in Australië woonde, vertelde haar broer Wim dat hij een levensverhaal had gelezen van een verre verwant, die ook naar Australië was geëmigreerd. Deze Nicolas F. Vandendool had zijn vader in ’45 verloren door een vergeldingsactie in de buurt van het station in Amersfoort. Meteen werd duidelijk dat die Dirk van den Dool één van de slachtoffers was die Marie en Greet hebben zien liggen tijdens hun fietstocht.” 

Barchman Wuytierslaan 40-42, met gedenksteenBarchman Wuytierslaan 40-42, met gedenksteen

Netjes begraven in plaats van massagraf
Lokale NSB'ers en personeel van de begraafplaats Rusthof haalden de lichamen op 6 februari weg. De bedoeling was om ze in een massagraf te gooien, maar daar stak het personeel van Rusthof een stokje voor. Op een onbewaakt moment groeven ze in allerijl twintig graven, waarna de slachtoffers netjes apart werden begraven.

Kledingstukken werden genummerd om de identificatie na de oorlog mogelijk te maken. Later zijn er inderdaad een heel aantal slachtoffers geïdentificeerd en elders herbegraven.


Google Streetview van executieplek. (Kan worden gefullscreend.) Links richting station/binnenstad, rechts richting dierentuin/Soest.
 

Behoefte aan monumenten door 'nationale schizofrenie'
Van den Dool: “Direct na de oorlog was men zelfs al aan de voorbereidingen [op een monument] begonnen. De publieke verwerking van de psychische schade was destijds groot: men wilde opruimen en vergeten uit naam van modernisering en economisch herstel. Er trad een zekere collectieve verdringing op, waarbij feiten en ervaringen bij voorkeur een plaats kregen in de vorm van bijvoorbeeld monumenten. Door politici, wetenschappers en beeldend kunstenaars werd een beeld ontwikkeld dat strookte met het ideaal van een nieuw en modern Nederland. Het verzet stond centraal en heldendom was belangrijker dan slachtofferschap, wat ook zo werd gecultiveerd. 

“[Geschiedkundigen] spreken zelfs over ‘nationale schizofrenie’, die nog jarenlang heeft doorgewerkt in de samenleving. Dit verklaart ook de enorme hoeveelheid voorstellen voor gedenktekens, vrij snel na de bevrijding in 1945. Er was behoefte aan monumenten waar dankbaarheid, eerbied en rouw mee kon worden uitgedrukt.”

“Zij vielen ten offer aan de wraak”
Ook in Amersfoort was de behoefte aan verwerking, afsluiting en herinnering erg groot. Door schoolkinderen werd meer dan 2500 gulden bijeengebracht – ze namen allemaal een dubbeltje en een kwartje mee. Op 4 mei 1946, de tweede Dodenherdenking, vond de onthulling van de gedenksteen in de gevel van Barchman Wuytierslaan 40-42 plaats. Daarbij waren veel oud-verzetsleden en nabestaanden aanwezig.

Gedenksteen Barchman Wuytierslaan 40-42
Op de steen staat een lijst met twintig namen. Kamp Amersfoort heeft een iets completere lijst, met van de meesten de voornamen, geboortedata en beroepen vermeld. Daarmee worden de namen wat minder anoniem:

HIER WERDEN OP 5-2-’45 DOODGESCHOTEN 

Pieter van den Aakster (21-09-1897)
Jacob Bekooij (01-09-1904)
August Richard Best (29-06-1924)
A. Beukman (geen geb.dat. vermeld)
Lambertus Courbois (09-04-1921, tuinier)
Joannes Gerardus Alphonsus Maria Dirks (22-12-1903, onderwijzer)
Dirk Floris van den Dool (18-07-1903, tuinder)
Joannes Gera Simon Roelof van Duin (04-04-1919, handwagenverhuurder)
Johannes Franciscus van Gool (15-08-1916, broodbezorger)
E. van Heulen (geen geb.dat. vermeld) 
Johennes van Kempen (24-09-1924, kapper)
Lodewijk Knol (21-12-1922, student)
Antonius Waltherus Kok (28-08-1906, metaalbewerker)
Antonius Cornelis Valk (22-09-1918, autolasser)
Arie Teunis Visser (01-06-1920, inkoper)
Johannes Teunis Visser (01-11-1889, chef-inkoper)
Hendrik Jan van der Wiel (22-03-1909, leraar)
Johannes Wijfjes (21-04-1917, schilder)
Wouter van Wijk (16-04-1913)
Laurens Wijma (19-03-1919, waterbouwkundige)

ZIJ VIELEN TEN OFFER AAN DE WRAAK
ZIJ OFFERDEN ZICH VOOR DE VRIJHEID

De straat over en je bent er al: pal naast station Amersfoort
De straat over en je bent er: pal naast station Amersfoort

Wie vanuit het westen de trein neemt richting of langs station Amersfoort, doet er kortom goed aan eens naar de huizenrij rechts te kijken. Daar waar zich ogenschijnlijk slechts stille huizen, een verlaten talud, wat groen en een parkeerplaats bevinden, bevindt zich ook een van de gitzwartste bladzijden uit de geschiedenis van de stad.

De foto's nam ik afgelopen maandag zelf. Die dag kwam ook een column online over het nut van gewapend verzet laat in de oorlog tegen een beestachtige bezetter. De rest van de informatie, veel quotes en een aantal foto's van toen is te vinden op de site van Nationaal Monument Kamp Amersfoort en in het relaas van familielid van één van de slachtoffers Marina van den Dool. 

Hier vind je alle eerdere FOK!toen-stukken terug.

'Eerste overwinning in afluisterzaak tegen staat'

De onthulling van het kabinet over de afluisterpraktijken van de Nederlandse inlichtingendiensten zijn 'een eerste, kleine overwinning'. Dat zeggen de organisaties en activisten die een rechtszaak tegen de staat hebben aangespannen naar aanleiding van het afluisterschandaal.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) biechtten woensdag in een brief aan de Tweede Kamer op dat het niet de Amerikaanse NSA was, maar de Nederlandse inlichtingendiensten die gegevens vastlegden over 1,8 miljoen telefoontjes.

Volgens Hennis komt het kabinet met de onthulling als gevolg van de rechtszaak van Burgers tegen Plasterk, onder wie de privacyactivisten Rop Gonggrijp en Brenno de Winter. De initiatiefnemers eisen dat de geheime diensten niet langer gebruikmaakt van gegevens die illegaal door buitenlandse diensten zijn verkregen.

De initiatiefnemers stellen dat de staat in een inhoudelijke reactie bevestigt dat de inlichtingendiensten gebruikmaken van gegevens van de NSA, ook al zijn die mogelijk verkregen door illegaal afluisteren. Het 'vertrouwen in het opereren van de buitenlandse dienst' is de grondslag voor 'het aangaan een voortzetten van de hechte samenwerkingsrelatie', citeren de initiatiefnemers uit het stuk.

Plasterk bracht zichzelf met de brief van woensdag in flinke politieke problemen. Eerder zei hij steeds dat het de Amerikanen waren die de 'metadata' opsloegen. De Tweede Kamer eist daarom tekst en uitleg. Plasterk moet eerst schriftelijke vragen beantwoorden, en dinsdag is er een debat.

Dode en gewonde na explosie in kelderbox

In Den Haag is een dode gevallen na een explosie in een kelderbox. Een gewonde is naar het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gebracht met brandwonden.

Wat er precies is gebeurd, kon een woordvoerster van de brandweer niet zeggen. "De politie en de brandweer stellen een onderzoek in", zei ze woensdagavond.

Acht woningen zijn ontruimd. Het is nog niet duidelijk wanneer de bewoners weer naar binnen kunnen.

Volgens de brandweerwoordvoerster is er niet of nauwelijks sprake geweest van brand na de explosie. Die vond plaats aan de Broekslootkade.

Dode en gewonde na explosie in kelderbox
Dode en gewonde na explosie in kelderbox (Foto: ANP)

Boete voor vagina knippen met snoeischaar

Omdat hij met een snoeischaar in de vagina van zijn vriendin had geknipt, heeft een 35-jarige man uit Lommel (België) een boete van 300 euro gekregen. Ook veroordeelde de rechtbank in Hasselt hem woensdag tot een half jaar voorwaardelijk celstraf. De dader moet het slachtoffer 637 euro schadevergoeding betalen.

De man knipte tijdens een ruzie in stomdronken toestand zijn 21-jarige vriendin tweemaal in de vagina. Hij ergerde zich dat het appartement niet was opgeruimd. Achteraf verontschuldigde hij zich met de tekst: ,,Het was wel niet de bedoeling dat het erdoor was".

Tijdens het proces ontkende de man echter. Volgens hem waren de wonden veroorzaakt door het scheren van schaamhaar, maar dat veegde de rechter van tafel.

Boete voor knippen met snoeischaar in vagina
Boete voor knippen met snoeischaar in vagina (Foto: ANP)

Iran: wensen VS worden niet vervuld

Het is onwaarschijnlijk dat de wensen van de Verenigde Staten worden vervuld bij de volgende besprekingen tussen Iran en enkele andere landen over het nucleaire programma van Teheran.

Dat zei de Iraanse minister van buitenlandse zaken Mohammad Javad Zarif woensdag op een persconferentie in Teheran. "De VS willen dat Iran grote delen van zijn nucleaire programma opgeeft, maar die droom wordt waarschijnlijk geen werkelijkheid", aldus Zarif. "Daarom onderhandelen ze met de Islamitische Republiek Iran om tot een meer realistische oplossing te komen."

Op 20 januari stopte Iran met het verder dan twintig procent verrijken van uranium nadat op 24 november in Genève een voorlopig akkoord was gesloten. Onderhandelingen over definitieve afspraken beginnen op 18 februari. De Iraanse president Hassan Rouhani is door hardliners bekritiseerd dat hij zich te veel door het buitenland heeft laten paaien.

Kamp zegt extra investering Groningen niet toe

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil de investering in de economie van Groningen niet verdubbelen. Dat is nu nog niet aan de orde, zei hij woensdagavond tijdens het debat over de gaswinning in de Tweede Kamer. Voor de komende vijf jaar heeft het kabinet jaarlijks vijftien miljoen euro uitgetrokken.

Verschillende partijen, waaronder regeringspartij PvdA, willen dat Kamp niet vijf maar tien jaar blijft investeren in de economische ontwikkeling van het gebied. De minister wil dat nog niet. Hij wil eerst een beter beeld hebben over de toekomstige risico's, waarvoor nader onderzoek nodig is. Op basis daarvan kan worden besloten om langer te investeren in Groningen, zei hij. Wel beklemtoonde Kamp dat ook het kabinet zich heeft gecommitteerd aan een 'langjarige betrokkenheid' bij Groningen.

Het kabinet heeft in totaal 1,2 miljard euro voor het gebied uitgetrokken. Dat is vooral bedoeld om de schade door aardbevingen te compenseren en huizen te verstevigen.

Grote brand na ontsporing trein Rusland

Een goederentrein geladen met gascondensaat is in Kirov, ongeveer achthonderd kilometer ten noordoosten van Moskou, ontspoord en vervolgens in brand gevlogen. Het treinverkeer op de Trans-Siberische spoorlijn is stil komen te liggen en gebouwen in de omgeving werden ontruimd.

In totaal ontspoorden 32 ketelwagens. De brand die vervolgens uitbrak was enorm. Zo'n zevenhonderd mensen die in gebouwen rond het station in Kirov woonden moesten worden geëvacueerd, aldus het Russische ministerie van noodsituaties. Enkele honderden brandweerlieden zijn ingezet om de brand te bestrijden. Hoe de trein uit de rails heeft kunnen lopen is nog niet duidelijk.

Er zijn berichten dat er gas weglekt in een nabijgelegen rivier. Op een foto van het ministerie van noodsituaties zijn vlammen te zien op het water. De lokale autoriteiten ontkennen dit echter en houden vol dat er geen gas weglekt en dat van milieuschade geen sprake is.

Uitslag sc Heerenveen - FC Twente

Sc Heerenveen is er in de Eredivisie niet in geslaagd FC Twente af te stoppen. De Tukkers trokken in het Abe Lenstra Stadion in een gelijkopgaand duel uiteindelijk met 0-2 aan het langste eind door goals van Tadic en Børven. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

Bjelland (Twente) probeert Ziyech af te stoppen (Foto: Pro Shots/Stanley Gontha)

sc Heerenveen

0 - 2

FC Twente

     73' Tadic
 90' Børven
 
 Gele kaart:Castaignos, Bjelland, Rosales (FC Twente)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 22.223
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Marzo (Sinkgraven/84)
Otigba
Kum
Dijks (De Kamps/63)
De Roon
Ziyech
Van den Berg
Basacikoglu
Finnbogason
Lurling (Van la Parra/67)
  Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Koppers
Ebecilio
Eghan (Mokhtar/63)
Gutierrez
Promes
Castaignos (Børven/63)
Tadic

Moskee-internaten Rotterdam weigerden toegang inspectie

Twee moskee-internaten in Rotterdam hebben onvoldoende meegewerkt aan inspecties. De twee instellingen weigerden toegang te verlenen waardoor een rondleiding en gesprekken met begeleiders en leerlingen niet mogelijk waren. Dat schrijft de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) woensdag in een brief aan de gemeenteraad.

De Jonge moest er herhaaldelijk op aandringen om de inspecteurs alsnog toegang te verlenen. Volgens de wethouder ging het zo moeizaam omdat het toezicht nog geen wettelijke basis heeft. Hij is daarom blij dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag met een wetsvoorstel kwam om het toezicht aan te scherpen.

"Toezicht op vrijwillige basis blijkt kwetsbaar en maakt handhaving niet mogelijk indien discussie ontstaat over de invulling daarvan", schrijft De Jonge daarover. Rotterdam pleitte al eerder voor strenger toezicht.

Aanleiding voor de wet zijn de misstanden op moskee-internaten in Rotterdam. In 2012 bleek dat die niet over de juiste vergunningen beschikten om kinderen onderdak te bieden.

Vliegverkeer VS gehinderd door winterweer

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben woensdag duizenden vluchten geannuleerd vanwege het winterweer dat het noordoosten en middenwesten van de Verenigde Staten in zijn greep heeft. Het is de derde dag op rij dat vluchten als gevolg van de winterse omstandigheden niet kunnen vertrekken of landen.

Volgens website FlightStats werden in totaal 2600 vluchten geannuleerd. Dinsdag bleven bijna tweeduizend vluchten aan de grond en maandag rond de 2500. Vooral op de luchthavens van Boston, Chicago, Philadelphia en Washington bleven veel toestellen aan de grond.

Niet alleen het vliegverkeer had last van het weer. In delen van de staat Pennsylvania kwamen rond de zeshonderdduizend mensen zonder stroom te zitten. Daardoor bleven scholen en rechtbanken gesloten. Op veel snelwegen was een snelheidsbeperking ingesteld.

In delen van de staat New Jersey was de noodtoestand van kracht. In het noorden van de staat viel sneeuw, op andere plekken ijzelde het. Overheidsgebouwen waren grotendeels dicht en tienduizenden mensen zaten zonder elektriciteit.

WK matchplay terug naar Engeland voor jubileum

Het golftoernooi om het World Match Play Championship keert dit jaar terug naar Engeland, op tijd voor zijn vijftigste editie. Van 15 tot 19 oktober wordt het evenement gespeeld op de London Golf Club in Ash, ten zuidoosten van Londen. Tot en met 2009 werd het golftoernooi op Wentworth gehouden. Daarna verhuisde het naar Spanje en vorig jaar naar Bulgarije.

Matchplay is een vorm van golf waarbij twee golfers direct tegen elkaar spelen. Per hole wordt een punt gegeven als een van beide spelers het beter doet dan de ander. In Ash doen in oktober zestien spelers mee. Titelverdediger Graeme McDowell en de Zweed Henrik Stenson, die vorig seizoen de Race to Dubai won, zijn al zeker van deelname.

[Copa del Rey] Real boekt ruime zege in Madrileense derby

Real Madrid heeft de thuiswedstrijd in de halve finale van de Copa del Rey gewonnen. De Koninklijke won woensdag met 3-0 van stadsgenoot Atlético Madrid. De return aan de andere kant van de stad staat voor volgende week dinsdag op de planning. Later woensdag spelen Barcelona en Real Sociedad de andere halve finale.

Real werd in het Santiago Bernabeu geholpen door Atlético. Emiliano Insúa scoorde in de zeventiende minuut een eigen doelpunt en in de 73e minuut volgde João Miranda zijn voorbeeld. Tussendoor had Jesé Rodríguez, de vervanger van de geblesseerde Gareth Bale, voor de 2-0 gezorgd.

Sijsling overleeft eerste ronde in Zagreb

Igor Sijsling heeft de eerste ronde van het ATP-toernooi in Zagreb doorstaan. De op één na beste Nederlandse tennisser versloeg in de Kroatische hoofdstad de Sloveen Blaz Kavcic met (4)6-7, 6-3 en 6-4.

De Nederlandse nummer 63 van de wereld moest ver gaan om Kavcic te verslaan, nadat hij in de eerste set een break voorsprong had ingeleverd. In de tiebreak van die set was ook een 3-0 voorsprong in punten eveneens niet genoeg om de zege veilig te stellen.

In de tweede set trok de Amsterdammer de stand in sets weer gelijk, maar in de beslissende derde set kwam hij desalniettemin weer op een break achterstand. Die gaf Kavcic echter meteen weer uit handen, mede door zeer solide spel van de Nederlander. Op 4-4 brak Sijsling opnieuw op love en serveerde hij de wedstrijd met eenzelfde score uit.  

Sijsling is de enige Nederlander die nog in actie komt in het mannentennis deze week. Gisteren verloor Jesse Huta-Galung nog een wedstrijd van de Duitser Benjamin Becker nadat hij zeven matchpoints had gehad, een record dat hij in dit nog vroege seizoen moet delen met Daniel Brands.

FOK!auto: de auto van Sjakie

FOK!auto is terug! Voortaan zetten wij elke woensdag een automobiel onderwerp in de spotlights. Vandaag nemen wij je mee naar de 2CV, de auto die velen van jullie kennen als het gifgroene autootje van Sjakie uit Flodder.

Al in 1935, net na de overname door Michelin, besloot de leiding van Citroën een nieuwe auto te ontwikkelen. Deze kleine auto zou speciaal worden gebouwd voor het ruige leven op het Franse platteland. Ze hielden een marktonderzoekje, waarna werd besloten dat de nieuwe auto twee boeren en 50 kilo aardappels moest kunnen vervoeren. Maar een vat wijn van 50 liter mocht ook.

Simpel en goedkoop
Ook moest de auto zeer comfortabel zijn. Een doos eieren zou tijdens het rijden op een stuk omgeploegd land heel moeten blijven. Verder moest het voertuig zuinig, simpel en goedkoop zijn. Het uiterlijk van het karretje was van ondergeschikt belang. Daarom werd het vehikel ook uitgevoerd met slechts één koplamp. Toen echter een prototype werd aangereden door een persoon die dacht met een motor van doen te hebben, werd haastig besloten er nog een koplamp aan toe te voegen.

Het prototype van de 2CV (foto: Rainer Zenz)

De eerste indrukken
In oktober 1939 was het model klaar om op een autobeurs te worden getoond. Helaas gooide de oorlog roet in het eten. De hele show werd afgelast. Pas op 23 maart 1948 kon de wereld eindelijk kennismaken met deze voiture. Een journalist nam naar verluidt direct de benaming 'Lelijk Eendje' in de mond, waarna deze benaming als geuzennaam in de armen werd gesloten. Behalve in België, waar de 2CV als Geit door het leven gaat.

Enorm succes
De 2CV sloeg in als een bom. Het autootje was zo populair in Frankrijk, dat je maar liefst drie jaar moest wachten tot de jouwe werd geleverd. In 1952 werd Nederland het eerste exportland waaraan de Eend werd geleverd. Hier liep men eerst niet warm voor het model. Later verwierf het gebakje echter een cultstatus, en werd het autootje in vele landen razend populair. De 2CV kan zich scharen tussen auto's als de Kever, Mini en de Fiat 500.

Een rode 2CV (foto: Fabien1309)

De techniek
De techniek van de Eend is uiterst simpel. Zo heeft de tweecilindermotor een inhoud van slechts 375 cc. In al die jaren is deze motor niet veranderd. Wel wist men telkens iets meer vermogen uit het blok te halen. Zo levert het oermodel slechts acht PK, terwijl de laatste exemplaren zelfs meer dan 30 paardekrachten tellen. Ook hadden de eerste exemplaren geen dashboard. Wilde je weten of je nog met de tankinhoud naar huis kon, dan stapte je maar uit om een stok in de tank te steken. En de voorruit moest je maar handmatig schoonhouden, want de ruitenwissers waren handbediend.

De cijfers
De 2CV kent een zeer lange looptijd. De auto is geproduceerd tussen 1948 en 1990. In die maar liefst 42 jaren zijn er zeker vier miljoen van de band gerold. Tel je echter de populaire Besteleend mee, dan stijgt het productieaantal tot maar liefst 5,3 miljoen. Tegenwoordig zijn de meeste Eenden wel op de schroothoop beland. Wie nog een gaaf exemplaar in zijn bezit wil krijgen, moet diep in de buidel tasten. Een vraagprijs van vijftien ruggen is niet ongewoon in deze wereld.

Sjakies autoDe gifgroene Eend van Sjakie

The Order: 1886 speelt op 30 FPS

The Order: 1886, een third-person singleplayer actiespel dat zich tijdens het Victoriaanse tijdperk in Londen afspeelt, zal draaien op dertig frames per seconde, zegt Ru Weerasuriya, hoofd van Ready At Dawn Studios.

In een interview met play3 zegt Ru Weerasuriya: ''Momenteel streven wij naar zestig FPS, vooral voor first-person shooters en fighting games is dat erg handig. Maar voor ons staat de filmische ervaring voorop. Ten gunste van spectaculaire effecten en full 1080p HD resolutie moesten wij ons inperken tot dertig FPS.''

The Order: 1886 komt exclusief op PlayStation 4.

the order 1886

Evacuaties na brand bij verwerker nucleair afval VS

Bij een bedrijf in Carlsbad, in de Amerikaanse staat New Mexico, waar nucleair afval wordt verwerkt en opgeslagen is woensdag brand uitgebroken. Alle medewerkers van het bedrijf moesten worden geëvacueerd.

Volgens de autoriteiten vatte een vrachtwagen vlam. De brand heeft geen gevolgen voor het radioactieve afval dat bij de Waste Isolation Pilot Plant ligt opgeslagen. Wel zijn enkele medewerkers naar het ziekenhuis gebracht omdat ze rook hadden ingeademd.

Uitslagen Eredivisie 05/02/2014

Vanavond stonden in de Eredivisie om 19.45 uur twee duels op het programma. Laagvliegers Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk speelden na een knotsgek slot met 2-2 gelijk, terwijl ook het andere duel onderin, tussen N.E.C. Nijmegen en NAC Breda met 1-1 in een gelijkspel eindigde.

Vermijl (N.E.C.) haalt Hadouir onderuit (Foto: Pro Shots/Ronald Bonestroo)

N.E.C. Nijmegen

1 - 1

NAC Breda

 23' Van Eijden    17' Poepon
 
 Gele kaart: Rieks (N.E.C. Nijmegen), Hadouir, Gilissen (NAC Breda)
 Rode kaart: Haitz (77/2xg) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.200
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Johnsson
Vermijl
Van Eijden
Haitz
Leiwakabessy
Stefanik (Nielsen/79)
Foor
Rieks
Hemlein
Higdon (Castillion/72)
Jantscher (Jahanbakhsh/62)
  Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Buijs
Van der Weg
Seuntjens (Suk/69)
Gilissen
Matic
Hadouir (Verbeek/87)
Poepon
Sarpong

Schenk (Go Ahead) en Castelen met elkaar in duel (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)

Go Ahead Eagles

2 - 2

RKC Waalwijk

 24' Van der Linden
 90' Schenk
   64' Schet
 90+1' Castelen
 
 Gele kaart: Duits (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.619
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Andersen
Schmidt
Vriends
Van der Linden
Schenk
Falkenburg
Overgoor (Lambooij/81)
Turuc
Antonia (Azevedo/71)
Kolder
Godee
  Seda
Lamey
Van Hoevelen (Ivens/68)
Gouano
Amieux
Sno
Duits
Anderson
Castelen
Joachim
Schet (Beauguel/82)

Kindercentrum in Venray per direct gesloten

De gemeente Venray heeft woensdagavond het kindercentrum de Nissehoff in de Limburgse gemeente gesloten. Verschillende ouders hebben bij politie, gemeente en GGD melding gemaakt van mishandelingen, bestaande uit te hard verbaal en fysiek aanpakken van kinderen, aldus de gemeente. Met name de directrice wordt daarvan verdacht. Zij ontkent overigens.

De directrice had vorige week al te horen gekregen dat ze niet meer welkom was. De afgelopen dagen haalden diverse ouders hun kinderen weg bij de Nissehoff en stapte de oudercommissie op. De spanningen binnen het centrum lopen steeds verder op, aldus een rapport van de GGD. Daardoor is de situatie voor de kinderen onveilig geworden.

De gemeente Venray heeft de ouders op de hoogte gesteld. Voor donderdag en vrijdag is noodopvang voor de kinderen geregeld bij een ander kindercentrum in Venray. Daarna moeten de ouders een andere oplossing zoeken.

Kindercentrum in Venray per direct gesloten
Kindercentrum in Venray per direct gesloten (Foto: ANP)

Lidl groter dan concurrent Aldi

Lidl is voor het eerst groter dan concurrent Aldi. De supermarktketen heeft zijn marktaandeel vorig jaar uitgebreid tot negen procent. Dat meldt de Levensmiddelenkrant woensdag op basis van cijfers van onderzoeksbureau Nielsen. Een jaar eerder bedroeg het marktaandeel van Lidl nog 7,5 procent. Het marktaandeel van Aldi kromp in 2013 tot 7,4 procent.

Albert Heijn blijft de grootste supermarkt, met ruim een derde van de omzet in de branche. Jumbo zag zijn marktaandeel met anderhalf procentpunt groeien tot ruim elf procent. Toch kromp de marktomvang van moederbedrijf Jumbo Groep door de geleidelijke verdwijning van de C1000-formule. Het concern verkocht ruim honderd C1000-winkels en bouwt de rest van de vestigingen om tot Jumbo.

In totaal zetten Nederlandse supermarkten vorig jaar ruim 33 miljard euro om, een stijging van 2,3 procent ten opzichte van 2012.

Uitbreiding Panamakanaal opnieuw stilgelegd om geld

De werkzaamheden aan het Panamakanaal zijn woensdag opnieuw stil komen te liggen nadat er geen overeenstemming kon worden bereikt over een geldkwestie. Volgens Jorge Quijano van de Panamakanaalautoriteiten (ACP) geeft het stilleggen van het werk de autoriteiten de tijd om na te denken hoe het nu verder moet.

"Ik wil niet zeggen dat de volgende stappen eenvoudig zijn of zonder risico, maar wat ik wel duidelijk wil maken is dat we niet buigen voor chantage", aldus Quijano.

De ACP en een Spaans consortium, Grupo Unidos por el Canal, zijn verwikkeld in een ruzie over extra kosten die zijn gemaakt. Het gaat in totaal om een bedrag van omgerekend ruim een miljard euro. Er is onenigheid ontstaan wie voor de kosten op moet draaien. Het consortium had gedreigd het werk neer te leggen als de ACP niet met een fors geldbedrag over de brug kwam. De beide partijen zijn er, ondanks gesprekken, niet uitgekomen.

Volgens Quijano is een akkoord 'nu niet meer mogelijk'. Het consortium heeft inmiddels zijn medewerkers opdracht gegeven het werk stil te leggen. Volgens het Spaanse Sacyr SA staan er tienduizend bonnen op de tocht.

Eurocommissaris voor industrie Antonio Tajani zei dat het nieuws dat het werk is stilgelegd 'onverwachts' was. De Europese bedrijven die deel uitmaken van het consortium hadden Tajani gevraagd om te bemiddelen in het conflict met de ACP. "Gisterochtend gaf de president van de republiek (Panama, red.), de heer Martinelli, nog een positieve verklaring uit waarin hij aangaf dat de partijen dicht bij een overeenkomst waren", aldus Tajani. "Ik vertrouw erop en hoop dat de beide partijen hun standpunten de komende dagen willen herzien. Een onderbreking van het werk is slecht nieuws voor de werkgelegenheid, voor de wereldwijde economie, voor de uitbreiding van het kanaal en voor de partijen zelf."

Panama wil het ruim tachtig kilometer lange en honderd jaar oude kanaal verbreden zodat er grotere schepen door kunnen.

Assassin's Creed 4 Freedom Cry DLC krijgt standalone release

Op 17 december bracht Ubisoft Freedom Cry uit als DLC voor Assassin's Creed 4. Eerder vandaag meldde Ubisoft dat ze een standalone-versie maken voor PlayStation 3, PlayStation 4 en pc. Er is nog geen spraken van een Xbox-versie.

In Freedom Cry speel je als Adewale, een man geboren in slavernij, ooit een piraat en nu een assassin. Adewale spoelt als schipbreukeling aan op het achttiende-eeuwse Haïti. Om weer terug op zee te komen helpt Adewale de lokale bevolking inruil voor een schip en bemanning. Maar des te meer hij vecht voor bevrijding van de slaven, des te meer wordt hij in de Marronse slavenbevolking getrokken, geforceerd om zijn wrede verleden in de ogen te kijken.

De standalone-versie komt uit op 19 februari voor PlayStation 3 en PlayStation 4 en op 25 februari voor pc.

Nederlandse doodgereden op parkeerplaats kerk in VS

Een Nederlandse vrouw van 80 is zondag om het leven gekomen bij een ongeluk in de Verenigde Staten. Ze werd met twee andere vrouwen doodgereden op de parkeerplaats van een kerk in Florida, melden Amerikaanse media. Een 79-jarige vrouw verloor volgens CNN de controle over het stuur toen ze achteruit haar parkeerplaats wilde verlaten.

Het Nederlandse slachtoffer overleed ter plaatse. De andere slachtoffers waren 70 en 72 en komen uit Canada. Zij overleden later in een ziekenhuis. Bij het ongeluk raakten vijf anderen gewond. De bestuurster raakte zelf niet gewond.

Ilse DeLange uitgeroepen tot artiest van het jaar

Ilse DeLange is door luisteraars van 100% NL uitgeroepen tot artiest van het jaar. De zangeres mocht de bijbehorende award woensdagavond in ontvangst nemen in Amsterdam. Ook Marco Borsato, Niels Geusebroek, Nielson en Miss Montreal vielen in de prijzen.

Borsato's plaat Duizend Spiegels werd verkozen tot album van het jaar. De zanger kon zelf niet aanwezig zijn bij de uitreiking, hij neemt rust na de tijdelijke beroerte die hem eind vorige maand trof. Borsato's vaste componist John Ewbank nam de 100% NL Award in ontvangst.

Geusebroek werd door 'een zeer overtuigende meerderheid van luisteraars' uitgeroepen tot nieuwkomer van het jaar. De 34-jarige zanger, bekend van hit als Take Your Time Girl en Year of Summer, versloeg Wudstik en Ivar Oosterloo.

Nielson en Miss Montreal voorkwamen dat Geusebroek met twee prijzen naar huis ging. Het duo sleepte de award voor hit van het jaar in de wacht met de zomerhit Hoe. Nielson en Miss Montreal lieten ook Julia van Nick & Simon achter zich.

De mannen van Bløf kregen hun beeldje vorig jaar al. In juni kregen de Zeeuwen, die in 2012 hun twintigjarig jubileum vierden, de 100% NL Oeuvre Award 2013 voor hun gehele muzikale carrière.

De 100% NL Awards werden woensdag voor de vijfde keer uitgereikt. "We kunnen terugblikken op een fantastisch jaar voor de Nederlandse popmuziek", vindt Roland Snoeijer, programmadirecteur van het radiostation. "Een jaar met vele grote Nederlandse radiohits en mooie albums. Ik denk dat we eigenlijk best trots mogen zijn op wat er in de Nederlandse popmuziek gebeurt."

De prijzenregen vond plaats in Club Ziggo in Amsterdam. Vorig jaar vielen Bløf, Nielson, Nick & Simon en Gers Pardoel in de prijzen.

Levensgevaarlijk langs delen Britse kust door storm

Op zes plekken langs de Engelse zuidkust zijn waarschuwingen voor ernstig overstromingsgevaar afgekondigd. Vanwege het noodweer dat het zuiden van Engeland teistert, ontstaan op sommige plekken langs de kust levensgevaarlijke situaties. Duizenden mensen zijn door de storm zonder stroom komen te zitten, er zijn problemen op het spoor en op de weg en sommige Britten moesten door het natuurgeweld worden geëvacueerd.

Ook de spoorwegen hebben een weerswaarschuwing uitgevaardigd. Vanwege de 'weersomstandigheden in Somerset, Devon en Cornwall' zijn delen van de dienstregeling geschrapt. Op zijn website adviseert First Great Western Trains zijn klanten 'de rest van de dag niet te reizen'.

In Dawlish, in het graafschap Devon, werd een deel van de spoorrails weggeslagen, waardoor er geen treinen tussen Devon en Londen konden rijden. In Brighton belandde een deel van de iconische pier in zee.

Het noodweer verplaatst zich van het zuidwesten richting het noordoosten, liet het Met Office weten. Daarmee is het leed nog niet geleden: de meteorologische dienst verwacht dat zich donderdag nieuw noodweer aandient dat tot en met vrijdag voor problemen zorgt. De storm brengt zware regenval met zich mee. Zaterdag kan het opnieuw gaan stormen. Gevreesd wordt voor meer overstromingen, omdat de grond inmiddels verzadigd is en het grondwaterpeil fors is gestegen.

Door de storm kwamen in de nacht van dinsdag op woensdag 44 duizend huishoudens zonder stroom te zitten. Energiebedrijf Western Power Distribution liet weten dat inmiddels 39 duizend huishoudens weer op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Zij kwamen zonder stroom te zitten, omdat elektriciteitskabels in de nacht getroffen waren door 'rondvliegend puin'. In het graafschap Devon werden windsnelheden van bijna 150 kilometer per uur gemeten.

Premier David Cameron zat woensdag een vergadering van het crisiscomité Cobra voor om een oplossing voor de gevolgen van het noodweer te vinden. Hij bezwoer dat er alles aan wordt gedaan om de slachtoffers te helpen. "Er zijn geen beperkingen aan de hulp", aldus Cameron. De premier maakte bekend dat er ruim honderdtwintig miljoen euro is vrijgemaakt voor noodhulp.

Labour-leider Ed Miliband hekelde de woorden van Cameron. "Veel mensen die zijn getroffen hebben het gevoel dat de regering traag heeft gereageerd. Ze menen dat de regering sneller meer had kunnen doen."

De Britse milieudienst zei dat sinds vorige week vrijdag in totaal 328 woningen ondergelopen zijn en dat ruim 122 duizend woningen beschermd worden tegen het hoge waterpeil.

Kamp haalt uit naar 'kwaadaardige' PVV

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft tijdens het debat over de gaswinning in Groningen hard uitgehaald naar de PVV. Kamp hekelde de 'kwaadaardige' suggestie van Tweede Kamerlid Reinette Klever (PVV) dat de gasproductie vorig jaar is verhoogd om te kunnen voldoen aan de Brusselse begrotingsnorm.

"Ik hoop dat u het niet begrijpt", zei Kamp. "Als u dat echt denkt zou het echt heel erg triest zijn en heeft u een heel raar idee van hoe de overheid werkt." De minister zei dat in december 2012 al een businessplan is vastgesteld voor het komende jaar. Dat de gasproductie vervolgens hoger uitviel, had onder meer te maken met de koude winter.

Door het zo 'kwaadaardig voor te stellen' begrijpt Klever het niet of geeft zij bewust een verkeerde voorstelling van zaken, zei Kamp. "Het is grote flauwekul."

De PVV-politica hield echter voet bij stuk. "Het komt toevallig wel heel goed uit", antwoordde Klever. "Het kabinet komt geld tekort en er komen opeens meer gasbaten binnen. Het heeft er alle schijn van dat het kabinet meer gas oppompt om aan de Brusselse norm te voldoen."

Uitslag SC Cambuur Leeuwarden - PSV

Om 18.45 uur werd er in Leeuwarden afgetrapt voor het duel tussen sc Cambuur en PSV. De Eindhovenaren wisten met moeite de drie punten mee te krijgen. Het werd 1-2 voor de ploeg van Philip Cocu, dat daardoor zijn zevende plaats verstevigde.

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 2

PSV

 2' Manu    38' Bruma 
 61' Locadia 
 
 Gele kaart: Manu (sc Cambuur Leeuwarden), Rekik (PSV)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9600
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste
Leeuwin
v. Boxel (Feldballe/81)
Pereira
El Makrini
Bakker
Ritzmaier
Lukoki (Schepers/67)
Ogbeche (Hemmen/19)
Manu
  Zoet
Brenet
Bruma
Rekik
Willems
Hiljemark
Schaars
Park (Jorgensen/90+1)
Narsingh (Hendrix/80)
Locadia (Matavz/87)
Depay

Cambuur-keeper Nienhuis zat mis bij een voorzet en Bruma kopte de 1-1 binnen. (PRO SHOTS/Jan Kanning)

Meer geschorste middelbare scholieren

In het schooljaar 2012-2013 zijn in het voortgezet onderwijs 5359 leerlingen geschorst geweest. Dat is ongeveer zeven procent meer dan het schooljaar ervoor. Het aantal leerlingen dat van school werd gestuurd nam met 4,5 procent af tot 596. Dat meldt de Inspectie van het Onderwijs woensdag.

Gemiddeld worden leerlingen voor drie dagen geschorst. De meest voorkomende redenen voor schorsing of verwijdering zijn fysiek geweld tegen medeleerlingen, verbaal geweld tegen personeel of storend gedrag tijdens de lessen.

De meeste geschorste of verwijderde leerlingen zijn jongens (77 procent), en de meeste meldingen komen uit het praktijkonderwijs of het vmbo. In de vier grote steden worden drie keer zo veel leerlingen geschorst en verwijderd als gemiddeld over het land. In Overijssel komen naar verhouding de minste schorsingen en verwijderingen voor.

Het aantal schorsingen schommelt al jaren rond de vijfduizend. Het aantal leerlingen dat van school wordt gestuurd ligt meestal rond de zeshonderd. Middelbare scholen moeten de onderwijsinspectie inlichten als ze een leerling langer dan een dag schorsen of een kind van school willen sturen.

Monsters dopingtests 10 jaar ingevroren

De monsters van alle dopingtests bij de Olympische Spelen in Sochi worden 10 jaar bewaard in een ingevroren toestand. Dat is twee jaar langer dan de voorgaande regeling. Het internationale antidopingbureau WADA maakte de verlenging van de termijn woensdag in de Russische stad bekend.

De nieuwe regeling zou eigenlijk pas op 1 januari 2015 ingaan. Door gebruik te maken van een overgangsregeling kan WADA echter nu al bij Sochi 2014 de termijn van 10 jaar toepassen.

In de praktijk betekent deze maatregel dat alle stalen van de afgenomen dopingcontroles tot 2024 met nieuwe onderzoeksmethoden opnieuw kunnen worden geanalyseerd.

Monsters dopingtests 10 jaar ingevroren
Monsters dopingtests 10 jaar ingevroren (Foto: ANP)

Fed Cup-dames verrassend langs BelgiŽ

De Nederlandse Fed Cup-dames hebben in de poulefase voor een kleine stunt gezorgd door het favoriete België te verslaan. Kiki Bertens versloeg verrassend Yanina Wickmayer met 6-2 en 7-5 en sloeg daarmee de ploeg op een beslissende 2-0 voorsprong.

Eerder op de dag won Richel Hogenkamp al met 7-5 en 6-3 van An-Sophie Mestach, waardoor de dubbel van later vanavond niet meer van belang is voor de zege. Doordat de vrouwen gisteren ook al van Kroatië wonnen hebben ze plaatsing voor de playoffs in eigen hand. Morgen kan zelfs een kleine nederlaag tegen Luxemburg daarvoor volstaan.

'McLaren financieel ondersteund door Honda'

Het Formule 1-team McLaren lijkt zich geen financiële zorgen over de toekomst te hoeven maken. Hoofdsponsor Vodafone vertrok na afgelopen seizoen en een opvolger is nog niet gepresenteerd, maar over geld hoeven ze zich in Woking geen zorgen te maken.

Volgens Auto Motor und Sport-journalist Michael Schmidt is Honda al vanaf dit jaar bereid om per jaar 100 miljoen euro in McLaren te stoppen. Zo hoeven de Britten niets voor de motoren te betalen, wil Honda de helft van de rijderssalarissen op zich nemen en stopt het vijftig miljoen euro in het team. Het team uit Woking zal vanaf 2015 gaan rijden met Honda-krachtbronnen. Overigens hengelt McLaren nog naar een sponsordeal met naar verluidt Sony Playstation, maar heeft hierbij concurrentie van Lotus dat in dezelfde vijver vist.

Verplaatsen eredivisieduels vanwege NSS kost geld

Het verplaatsen van een eredivisieronde vanwege de nucleaire top eind maart kost clubs geld. Dat komt doordat er minder kaartjes worden verkocht als wedstrijden op een doordeweekse dag worden ingehaald. Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal van de clubs die mogelijk te lijden krijgen onder de top van 25 en 26 maart in Den Haag.

Clubs noemen een doordeweekse ronde als vervanging onhandig vanwege de lagere opbrengsten en het toch al drukke speelschema. Door het naderende WK voetbal is de seizoensplanning van de KNVB al strak. De kans op een doordeweekse inhaalronde is daarom groot als er inderdaad geschoven moet worden, meldt de voetbalbond woensdag. De weekenden zitten al vol.

De negen wedstrijden in de Eredivisie in het weekeinde voorafgaande aan de top staan op losse schroeven doordat er mogelijk te weinig politieagenten beschikbaar zijn. Dat komt door de grootschalige beveiliging voor de top. Uit heel Nederland reizen agenten af naar Den Haag. Per dag zijn er dertienduizend agenten op de been om de veiligheid te garanderen.

FC Groningen is niet blij met de dreigende afgelasting op de geplande speeldatum. Verplaatsing van de wedstrijd tegen Vitesse scheelt vijftigduizend euro aan inkomsten. "Dat komt vooral door lagere bezoekersaantallen bij inhaalwedstrijden en afspraken met sponsors die moeten worden verplaatst", zegt een woordvoerder. Het organiseren van een wedstrijd kost FC Groningen meestal ongeveer dertigduizend euro.

Groningen vindt dat de politie-inzet per wedstrijd moet worden bekeken. In totaal zouden vijftien agenten extra moeten werken bij deze wedstrijd, zegt de zegsman. De Groningers vinden dat er veel te laat een beslissing over afgelastingen wordt genomen, terwijl de komst van de top naar Nederland al langer bekend is. Dat blijkt uit een verklaring op de clubsite.

AZ-directeur Toon Gerbrands onderschrijft dat de discussie te laat op gang komt. "Dit had veel eerder moeten gebeuren. Voor ons is het extra zuur omdat we ook nog Europees en voor de KNVB-beker spelen en dus een druk programma hebben. Het geld dat dit kost interesseert ons niet, al gaat het waarschijnlijk wel wat kosten", zegt hij. Bij de wedstrijd tegen PEC Zwolle op vrijdagavond waren dertig agenten besteld.

RKC Waalwijk zou het weekeinde voor de top de huidige koploper Ajax treffen. Uitstel zou volgens een woordvoerder ongunstig zijn voor de inkomsten. "Normaal is de wedstrijd tegen Ajax uitverkocht", zegt een woordvoerder. "Maar op een doordeweekse dag hebben mensen meestal verplichtingen de dag erna, dus het is de vraag of alle kaarten dan worden verkocht. En mensen blijven ook minder vaak hangen om een biertje te pakken, dus de horeca gaat dat ook geld kosten." Hoe groot de inkomstenderving zou zijn, is volgens de woordvoerder op voorhand moeilijk te zeggen.

Doorgaans varieert het aantal uren inzet van agenten bij eredivisiewedstrijden tussen enkele tientallen en enkele duizenden, afhankelijk van het risico dat aan een wedstrijd is verbonden. Vorig jaar was er bij de KNVB-bekerfinale tussen AZ en PSV 3662 uren aan politie-inzet nodig, een seizoensrecord.

De KNVB wil 'op korte termijn' meer duidelijkheid over de bewuste speelronde, waarbij negen wedstrijden moeten worden afgewerkt. In het programma had de voetbalbond al rekening gehouden met de top, door de wedstrijden zo veel mogelijk buiten de Randstad te plannen. Het al dan niet doorgaan van wedstrijden is een beslissing van de burgemeesters van de gemeenten van de thuisclubs.

Diamond League-wedstrijd Londen eenmalig in Glasgow

De Diamond League-atletiekwedstrijden doen dit jaar Londen niet aan. De wedstrijd in de Engelse hoofdstad verhuist eenmalig naar Glasgow, heeft de Britse atletiekbond woensdag bekendgemaakt. Het Olympisch Stadion van Londen wordt deze zomer verbouwd. Op 11 en 12 juli is Hampden Park, het voetbalstadion waar de Schotse nationale ploeg zijn thuiswedstrijden afwerkt, de plaats van handeling.

Hampden Park krijgt deze zomer meer topatletiek binnen de muren. Tijdens de Gemenebestspelen in Glasgow, die van 23 juli tot en met 3 augustus worden gehouden, zijn de atletiekwedstrijden in het stadion. Ook de sluitingsceremonie van dat evenement wordt in Hampden Park gehouden.

De Diamond League is een reeks wereldwijde topatletiekontmoetingen. In Europa zijn er onder meer ook Diamond League-wedstrijden in Brussel, Parijs en Stockholm.

Kerk Houten laakt abortuskliniek

De Eskolkerk te Houten heeft een nieuwe buurman. Maar het is maar zeer de vraag of het ooit goede buren zullen worden, die goede gesprekken over de schutting zullen voeren. De kersverse buurtbewoner is namelijk een abortuskliniek. De lokale SGP noemde het feit dat de kliniek uitgerekend op deze locatie kindertjes naar de hel gaat sturen, nogal wrang.

De kerk heeft besloten tot een stil protest. Afgelopen zondag heeft men na een dienst waarbij men zelf een jonge creatie van de schepper half verzuipt, stilgestaan bij de opening van abortuskliniek CASA. Aanvullend hebben de relikneuzen ongevraagd gebeden voor het hele dorp.

Ds. C.G. Vreugenhil ging de gemeente voor in het gebed: "We bidden U in het bijzonder in verband met de moord op het ongeboren leven als morgen het werk in de kliniek gaat draaien. Als de kindertjes uit elkaar gesneden worden, de armpjes en de beentjes, het hoofdje en het rompje. Leven dat U gaf als een wonder. HEERE, doe niet met ons naar onze zonden. HEERE, laat geen bliksemstraal uit de hemel neerdalen. We hebben het verdiend. Maar we bidden U om genade, om bekering, voor de vrouwen die grote spijt hebben van deze daden, de vrouwen die morgen of later nog eens op gesprek te komen met andere vrouwen. Zegen HEERE, alles, ook wat we als gemeente willen doen in alle stilheid op de achtergrond. Zonder lawaai en zonder protesten, op de knieën. Maar ook in de praktijk; om zorg te creëren voor aanstaande moeders die ongewild zwanger zijn en die erover nadenken hoe dat moet. En voor moeders die moord hebben laten plegen. HEERE, ontfermt U Zich en geef dan dat we een spelonk van Adullam mogen zijn voor mensen in nood."

Het is nog niet helemaal duidelijk wat den HEERE geantwoord heeft.

CASA is een organisatie die moordenaressen in spe begeleidt op weg naar een eventuele abortus. De kliniek in Houten is de zevende vestiging die in Nederland geopend is. Elk jaar maken 32.000 vrouwen zich schuldig aan deze zware zonde. De kerk heeft in een eerder stadium nog onderzocht of ze een stokje konden steken voor de komst van de kliniek, maar is hierin niet geslaagd.

Billie Jean King niet bij opening Olympische Spelen

Billie Jean King mist vrijdag de opening van de Olympische Spelen in Sochi. De Amerikaanse oud-tennisster, die president Barack Obama zou vertegenwoordigen, blijft thuis omdat haar 91-jarige moeder ziek is. Oud-ijshockeyster Caitlin Cahow, die oorspronkelijk de sluitingsceremonie bij zou wonen, neemt Kings plaats in.

Als protest tegen de Russische antihomowet reist Obama niet zelf af naar Sochi. in plaats daarvan stuurde hij drie oud-atleten die openlijk homoseksueel zijn. Behalve King en Cahow werd ook oud-kunstschaatser Brian Botano uitgekozen.

Tijdens de openingsceremonie draagt Todd Lodwick de Amerikaanse vlag. De 36-jarige komt uit op de Noordse combinatie en doet mee aan zijn zesde Olympische Spelen. Hij werd verkozen boven bekendere sporters, zoals snowboarder Shaun White en ijshockeyer Zach Parise.

Beckham wordt eigenaar van MLS-club in Miami

David Beckham heeft woensdag bevestigd dat hij de eigenaar wordt van een nieuwe voetbalclub in Miami. De voormalige middenvelder van Manchester United en Real Madrid heeft grootse plannen, zo zei hij op een persconferentie. "Ik wil er echt mijn eigen team van maken en de beste spelers naar Miami halen."

Beckham zal nog veel werk moeten verzetten voordat zijn eigen ploeg in de Amerikaanse profcompetitie MLS speelt. Zo is hij nog op zoek naar investeerders, die onder meer bijdragen aan de opstartkosten en de bouw van een nieuw stadion. De 115-voudig Engels international wil geen beroep doen op overheidsgeld.

"Dit is een droom", vertelde Beckham, geflankeerd door MLS-baas Don Garber en burgemeester Carlos Giménez. "We willen dat er over het team wordt gesproken. Ik heb met de beste spelers ter wereld gespeeld en zij hebben mij al gevraagd hoe het ervoor staat. Iedereen wil in Miami spelen." Op namen ging hij niet in. "Dat zou niet respectvol zijn. Maar we hebben al een lijst."

Beckham kreeg in 2007 de optie om voor 25 miljoen dollar eigenaar van een MLS-club te worden, toen hij als speler een verbintenis tekende bij Los Angeles Galaxy. De nieuwe formatie doet waarschijnlijk niet voor 2016 mee aan de MLS.

De 38-jarige Beckham, die verder nog voor AC Milan speelde, bezocht al potentiële bouwlocaties en kreeg van de burgemeester de toezegging dat het onderkomen in de stad mag verrijzen. "De fans willen naar het stadion kunnen lopen. Het gaat tijd kosten, maar we zullen zo snel mogelijk zijn."

De oud-middenvelder wil zijn stempel drukken op het voetbal in Florida. "We willen een eigen opleiding met lokaal talent dat erin gelooft de top te kunnen halen. Het gaat er niet alleen om dat we de beste voetballers uit Europa en Zuid-Amerika hier naar toe halen."

Olympische vlam arriveert in Sochi na lange reis

De olympische vlam is woensdag in Sochi aangekomen voor de Olympische Winterspelen. Sinds het in Olympia werd aangestoken legde het vuur 65 duizend kilometer af. Daarmee was de estafette de langste in de geschiedenis van de Olympische Spelen. De Spelen worden vrijdag officieel geopend en dan wordt het olympisch vuur in Sochi ook echt ontstoken.

De tocht van de vlam door Rusland trok veel publiek. De vlam werd gedragen door ongeveer veertienduizend sportsterren, bekende Russen en gewone mensen.

Onderweg ging de fakkel de ruimte in, zonder vlam omdat dat te gevaarlijk was. Ook werd de Elbroes, de hoogste berg van Rusland en van Europa, beklommen en werd de vlam door duikers meegenomen naar het Baikalmeer, het diepste meer ter wereld. Opvallend was verder dat de tocht ook door Tsjetsjenië en andere onrustige gebieden in de Kaukasus trok.

Helemaal zonder incidenten verliep de estafette door Rusland niet. Verschillende keren ging de vlam uit. De eerste keer was al aan de start van de tocht in oktober. Een bewaker loste het probleem op door de vlam met zijn aansteker snel weer nieuw leven in te blazen.

Ten minste twee keer leverde de fakkel andere problemen op. Fakkeldragers vatten vlam, maar beide keren bleef dat zonder gevolgen. Het ontwerp van de fakkel, die door een bedrijf werd gemaakt dat normaal raketten produceert, zou de oorzaak zijn van de incidenten. De grapjes over de betrouwbaarheid van de raketten waren in Rusland niet van de lucht.

Een persoon overleed rond de fakkeltocht. De 73-jarige worstelcoach Vadim Gorbenko droeg de vlam op 15 december door de stad Kurgan. Enkele uren later kreeg hij een hartaanval en overleed.

Nieuw betalingssysteem definitief uitgesteld

De invoering van het nieuwe Europese betalingssysteem SEPA wordt definitief uitgesteld tot augustus. Het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met het voorstel van verantwoordelijk eurocommissaris Michel Barnier om de invoering zes maanden uit te stellen. Dat meldt het parlement woensdag.

Veel bedrijven en instanties waren nog niet klaar voor het nieuwe Europese systeem, dat op 1 februari de oude nationale systemen had moeten aflossen. Voor Nederland betekent dit onder meer dat de oude rekeningnummers worden uitgebreid met aanduidingen voor Nederland en de bank waar een rekening bij loopt. Ook incasso's moeten worden aangepast.

Een maand geleden stelde Barnier voor de overgangsperiode uit te stellen. De Europese Unie werkt al tien jaar aan de invoering van het Europese betalingssysteem.

AEX sluit net in de min

De Amsterdamse beurs is woensdag in de min gesloten. De AEX eindigde 0,1 procent lager op 382,65 punten. Dat kwam mede door Philips, dat 2,3 procent verloor. KPN won 2,7 procent. Ook elders in Europa waren er geen grote verschuivingen. De Franse beurs wist nipt het groen te vinden, terwijl de Duitse beurs net in de min eindigde.

In de AEX deed ING het goed met een dagwinst van 2,3 procent nadat Credit Suisse zich positief uitliet over de bank-verzekeraar.

Ook KPN had de wind in de rug en koerste 2,7 procent hoger. Bank of America verhoogde het koersdoel voor het telecomfonds en bestuursvoorzitter Eelco Blok kocht vijftigduizend aandelen KPN na de slecht ontvangen kwartaalcijfers van dinsdag.

De grootste dalers woensdag waren Unibail-Rodamco en Philips, met verliezen van respectievelijk 2,2 en 2,3 procent. Het vastgoedfonds daalde in waarde nadat het zich voorzichtiger had uitgelaten over de toekomst vanwege een lagere inflatieverwachting. Philips werd door ING van de kooplijst gehaald vanwege aanhoudende druk op de resultaten in 2014.

In een lichtgroene AMX ging BinckBank aan kop. De online broker lag eerder deze week juist flink onder vuur na slecht ontvangen jaarcijfers. BinckBank koerste 2,4 procent hoger. De AMX steeg 0,3 procent.

TenCate was de grootste daler met een verlies van 1,3 procent. Een directe aanleiding voor de koersdaling ontbrak.

Smallcap Ballast Nedam leverde 7,2 procent in. De bouwer kondigde een claimemissie aan en gaf een winstwaarschuwing af.

Essent stelt grote centrale op non-actief

Energiecentrale Claus C in het Limburgse Maasbracht, die in 2012 nog werd gepresenteerd als grootste en meest duurzame gasgestookte centrale van Nederland, gaat op 1 juli in de mottenballen. Het Duitse energieconcern RWE heeft besloten de installatie voorlopig uit bedrijf te halen. Dat maakte het RWE, het moederbedrijf van Essent, woensdag bekend.

Nederland wordt de laatste maanden overspoeld door goedkope gesubsidieerde stroom uit Duitse windparken en zonnedaken. Daardoor is er op ons elektriciteitsnet tegenwoordig sprake van overcapaciteit. "Een beperkt aantal draaiuren in combinatie met zeer lage groothandelsprijzen bieden geen mogelijkheden voor een economisch rendabele bedrijfsvoering", stelt RWE in een verklaring.

De Clauscentrale bestaat uit twee eenheden, Claus A en Claus C, die samen zo’n 2 miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien. Eenheid A werd begin vorig jaar al stilgelegd.

Essent stelt grote centrale op non-actief
Essent stelt grote centrale op non-actief (Foto: ANP)

Pedofielen chemisch gecastreerd in MacedoniŽ

Het Macedonische parlement heeft een wet aangenomen waarmee het mogelijk wordt om mannen die zich herhaaldelijk schuldig maken aan kindermisbruik chemisch te castreren. Kinderbeschermingsorganisatie Megjasi vindt de wet echter niet ver genoeg gaan. De organisatie eist woensdag dat mensen al bij hun eerste veroordeling voor kindermisbruik gecastreerd kunnen worden.

Met de nieuwe wet wordt de maximumstraf voor kindermisbruik verhoogd van vijftien jaar celstraf naar levenslang. Mannen die zich na de eerste veroordeling nog een keer vergrijpen aan een kind worden gedwongen gecastreerd. De minimumcelstraf is vastgesteld op vijftien jaar cel. Mannen die zich vrijwillig laten castreren komen in aanmerking voor strafvermindering.

Chemische castratie vindt plaats door een man regelmatig injecties te geven, waarmee de aanmaak van testosteron wordt geremd. In de wet is niet opgenomen hoe lang de behandeling moet duren.

Volgens Megjasi is het beter om meteen na de eerste veroordeling tot castratie over te gaan, omdat daarmee recidive wordt ontmoedigd.

Griepepidemie blijft nog altijd uit

Het aantal mensen met griep valt nog steeds mee. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel. Van een griepepidemie lijkt op korte termijn dan ook nog geen sprake.

In de vijfde week van het jaar hadden 44 op de honderdduizend mensen griepachtige verschijnselen. Weinig voor de tijd van het jaar, vindt het instituut. Om te spreken van een epidemie moeten er twee weken lang meer dan 51 griepgevallen per honderdduizend mensen zijn.

Het Nivel stelde begin dit jaar dat een epidemie op zijn vroegst pas eind januari te verwachten viel. Door de tot nu toe milde winter krijgt de griep nog geen kans. Bij koud weer en een droge lucht grijpt de griep sneller om zich heen.

Vorig jaar kampte Nederland met de langstdurende griepepidemie van de afgelopen 25 jaar. De epidemie duurde achttien weken.

Lightning doet een Lara Croftje

Door het vernieuwde vechtsysteem zal Lightning zich in haar nieuwe game in allerlei kostuums kunnen hullen, zoals typische kledij uit Final Fantasy VII en X. Nu maakte de ontwikkelaar ook bekend dat Lightning het iconische game-icoon Lara Croft achterna gaat.

In een nieuwe trailer is Lara Croft Lightning te zien met een bijl, een riot shield en camouflagekledij. Zelfs het vuil op het aangezicht is niet vergeten. 

Op 14 februari kan je aan de slag met deze vuile Lightning.

Lightning Lara

Elizabeth weet van wanten in tweede deel

Vandaag is bekent gemaakt dat Bioshock Infinite Burial at Sea Episode 2 op vijfentwintig maart zal verschijnen. Dit zal overigens ook de laatste keer zijn dat we Rapture kunnen bezoeken, want Episode 2 is tevens de laatste DLC die voor Bioshock Infinite zal verschijnen.

In Bioshock Infinite Burial at Sea Episode, kunnen we straks aan de slag met Elizabeth die opzoek gaat naar de afsluiting van haar verhaal en dus BioShock Infinite. Net als in Episode 1 zal deze DLC zich afspelen in Rapture. Alleen zal Episode 2 een stuk langer zijn en is de gameplay aangepast om de speler een originele BioShock ervaring te leveren.

Burial at Sea Episode 2

Lips kon vluchten door fout rechtbank Den Bosch

Door een fout van de rechtbank in Den Bosch wist de inmiddels voortvluchtige vastgoedhandelaar Roger Lips dat hij zou worden ingesloten. De beschikking waarin staat dat hij moet worden gegijzeld werd 13 december per ongeluk naar zijn advocaten gestuurd, zegt een woordvoerder van de rechtbank.

Lips, bekend van de ontwikkeling van grote vastgoedprojecten zoals winkelcentrum The Wall langs de A2, werd in april vorig jaar persoonlijk failliet verklaard. Vanwege zijn gebrekkige medewerking aan de curatoren werd hij in september al ingesloten, maar in oktober kwam hij weer vrij omdat hij enige informatie had verstrekt. Omdat verdere medewerking uitbleef, vroegen de curatoren de rechtbank hem weer in te sluiten.

Zo'n gijzeling is overigens officieel geen straf, maar een middel om medewerking af te dwingen. De rechtbank stemde met het verzoek van de curatoren in. Meestal wordt iemand die failliet is verklaard bij een dergelijk verzoek van de curatoren door de rechtbank gehoord, waarop hij ook de beschikking van de rechtbank krijgt.

In dit geval was Lips echter niet opgeroepen om te worden gehoord. "Normaal krijgt iemand die niet is gehoord de beschikking niet, maar nu is dat toch gebeurd", zegt de woordvoerder. Zij benadrukt dat hiermee geen wet is overtreden. De rechtbank heeft hierna nog wel contact met Lips gehad, maar inmiddels al enige tijd niet meer. De woordvoerder zegt niks te kunnen zeggen over een eventueel verband tussen de fout van de rechtbank en de vlucht van Lips.

De vastgoedondernemer is inmiddels vermoedelijk naar het buitenland gevlucht. "Die vrees lijkt mij gegrond", zei curator Flip Schreurs dinsdag. Hij heeft 18 december voor het laatst contact met Lips gehad. Omdat Lips niet op de oproepen van de curatoren reageert, is hij officieel voortvluchtig.

De grootste kapitaalschieter voor The Wall was SNS. De bank nam het snelwegpand in Utrecht en duizenden woningen in de vastgoedportefeuille over toen Lips niet meer aan zijn verplichtingen kon voldoen. In het persoonlijk faillissement eist het inmiddels genationaliseerde SNS 52 miljoen euro van Lips. ABN Amro eist 25 miljoen euro.

EVE Online krijgt monument

Vandaag heeft ontwikkelaar en uitgever CCP Games bekend gemaakt dat het een monument ter ere van het 10-jarig bestaan van EVE Online in de stad Reykjavik in IJsland gaat bouwen. Het monument moet zowel het spel als de spelers die het fictieve universum groot hebben gemaakt, eren.

De namen van alle actieve spelers zullen in het monument geëtst worden. Tevens worden ook enkele spelers geëert die niet meer in ons midden zijn, zoals de speler Vile Rat. Op woensdag 30 april zal het monument officiëel onthuld worden, de dag voordat het EVE Online Fanfest 2014 begint.

Het monument is een openlucht scultuur ontworpen en gemaakt door de IJslandse kunstenaar Sigurður Guðmundsson met behulp van de art directors van CCP Games, Börkur Eiríksson en Ásgeir Jón Ásgeirsson. Het scultuur zal meer dan vijf meter hoog zijn en zal uit twee metalen hoofdelementen bestaan die dermate gepolijst zijn dat ze het het licht en de omgeving zullen spiegelen en reflecteren. Aan de linkerkant komt een donkere aluminium structuur en rechts een donkeren granieten gezicht dat de spelers moet voorstellen.

Op de onderstaande conceptafbeelding kun je zien hoe het er ongeveer uit komt te zien.

Het EVE Online monument

Friese veedumper opgespoord met DNA-onderzoek

Een 42-jarige veehouder uit Friesland heeft de afgelopen jaren op verschillende plekken in de provincie dode en levende koeien gedumpt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwam hem op het spoor door DNA van de beesten, meldt de waakhond woensdag.

De afgelopen jaren zijn in Friesland op meerdere plekken kadavers en levende koeien en kalveren achtergelaten in containers, weilanden en bij handelaren en veehouders op het erf. De runderen hadden geen oormerk, waardoor niet na te gaan was van wie de dieren waren.

De NVWA nam DNA-monsters van de dieren af en vergeleek ze met het erfelijke materiaal van koeien van een veehouder die uit het onderzoek als verdachte naar voren was gekomen. Hieruit bleek dat de dieren nakomelingen van elkaar waren.

De man dumpte de dieren waarschijnlijk omdat hij problemen had met het op orde brengen van de verplichte identificatie en registratie van zijn vee. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Hij krijgt ook een boete voor het overtreden van de regels voor het aanbieden van dode dieren en kan bovendien worden gekort op zijn bedrijfstoeslag.

Steijn: "Had er nog geloof in"

Maurice Steijn kreeg woensdag te horen dat hij niet langer trainer van ADO Den Haag is. Ondanks dat hij het gevoel had dat het tij te keren was. De clubleiding van ADO oordeelde dat Steijn niet langer de aangewezen persoon is om de club uit het slop te trekken.

Voorlopig neemt zijn assistent Henk Fräser de honneurs waar in de Hofstad. "Ik had er nog geloof in", reageert Steijn op zijn ontslag tegen de NOS. "Ik heb vanuit de spelersgroep of de staf ook geen enkel signaal gekregen. Dit besluit komt vanuit de directie."

Na de nederlaag tegen Heracles Almelo (0-3) waren de eerste contouren van het ontslag al zichtbaar. Algemeen directeur Piet Jansen liet na het duel al weten dat er "goed gesproken" moest worden.

Jansen reageert woensdag opnieuw. "Ik ben altijd achter de trainer gaan staan. Hij heeft veel betekend voor de club en heeft onder heel moeilijke omstandigheden moeten werken. Ik vind het dan ook een persoonlijk drama voor Maurice", aldus de bestuurder.

Steijn laat weten dat hij ergens ook wel begrip heeft voor de beslissing van het bestuur. "Ik begrijp het ook wel, we staan achttiende", zegt hij realistisch.

Huntelaar: "Concentreer me op Schalke"

Klaas-Jan Huntelaar wil niet te ver in de toekomst kijken. Het contract van de spits van Schalke 04 loopt in 2015 af, maar The Hunter focust zich op dit seizoen. Schalke gaf al aan de verbintenis met Huntelaar (30) te willen verlengen.

De aanvaller wil nog even wachten met gesprekken over zijn nabije toekomst. De Oranje-international keerde twee weken geleden terug in het shirt van Die Königsblauen. Een knieblessure hield hem sinds half augustus aan de kant.

In het huidige contract zou een transferclausule van zo'n veertien miljoen euro opgenomen zijn. "Ik weet niet tot in detail wat er in mijn contract staat, maar dat speelt ook geen rol. Ik concentreer me alleen op Schalke", zegt Huntelaar tegen Bild.

"Ik heb nog een contract voor anderhalf jaar en ik richt me alleen op de tweede seizoenshelft. Mijn contract is eigenlijk nog geen thema. Het komt niet in mijn plan voor om Schalke te verlaten", aldus de aanvaller, die in het verleden uitkwam voor onder meer sc Heerenveen, Ajax, Real Madrid en AC Milan.

Technisch directeur Horst Heldt liet onlangs doorschemeren de onderhandelingen met Huntelaar snel te willen gaan starten. De aanvaller staat sinds de zomer van 2010 onder contract bij Schalke, met wie hij deze maand in de Champions League uitkomt tegen zijn voormalig werkgever Real Madrid.

Teamgenoot Max Meyer hoopt dat Huntelaar zijn contract verlengt. De aanvallende middenvelder zegt veel te leren van de aanvallen. "Ik moet mezelf zo af en toe knijpen om zeker te weten dat ik echt met hem in één team zit", aldus Meyer tegen Bild.

Boilesen krijgt rust en mist duel tegen Groningen

Nicolai Boilesen ontbreekt donderdag bij Ajax in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. De linksback is uit voorzorg niet opgenomen in de selectie. Hij krijgt rust, meldden de Amsterdammers woensdag. Jaro Riedewald vervangt hem in de selectie.

Door de absentie van Boilesen speelt Daley Blind mogelijk linksback. Na de wissel van de Deen zondag tegen FC Utrecht schoof Blind ook een linie terug. Trainer Frank de Boer kan verder niet beschikken over de geblesseerde doelman Jasper Cillessen. Mickey van der Hart zit daardoor op de bank.

Dinsdag Kamerdebat met Plasterk

De Tweede Kamer debatteert dinsdag met PvdA-minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken over de manier waarop hij het parlement heeft geïnformeerd over afluisterpraktijken van de inlichtingendiensten. Voor die tijd moet hij schriftelijk antwoord geven op een reeks vragen die de Kamerleden hem nog zullen voorleggen over de kwestie.

Dat heeft de Tweede Kamer woensdag besloten.

Dinsdag Kamerdebat met Plasterk
Dinsdag Kamerdebat met Plasterk (Foto: ANP)

Vijf heroÔsche sportprestaties op Winterspelen

Veel atleten hebben in de geschiedenis van de Olympische Winterspelen bijzondere prestaties neergezet. Enkelen van hen deden dat echter op bijzondere wijze of onder moeilijke omstandigheden. Een top vijf van heroïsche prestaties:

1. Eric Heiden heerst in Lake Placid

De 21-jarige Amerikaanse schaatser Eric Heiden deed in 1980 wat voor onmogelijk werd gehouden. In Lake Placid was hij de beste op de 500 meter, de 1000 meter, de 1500 meter, de 5000 meter én de 10.000 meter. De clean sweep van Heiden veranderde het schaatsen. Iedereen kopieerde de trainingsmethodes van de Amerikaan. De schaatsplank, om zonder ijs toch de schaatsbeweging te kunnen oefenen, is niet meer weg te denken uit de kamers van schaatshelden in spe.

2. Dan Jansen wint de 1000 meter in Lillehammer Schaatser

Dan Jansen was in zijn tijd de beste sprinter op twee ijzers. Op de Olympische Spelen lukte het hem echter maar niet te winnen. Uiteindelijk won hij in zijn allerlaatste race in Lillehammer, zijn vierde Spelen, wel goud. In 1984 in Sarajevo werd Jansen als 18-jarige vierde op de 500 meter. Vier jaar later was Jansen wereldkampioen sprint en in Calgary de torenhoge favoriet. Kort voor de 500 meter kreeg hij echter te horen dat zijn zus Jane was overleden aan leukemie. Jansen startte toch, maar viel in de eerste bocht. Ook op de 1000 meter bleef de Amerikaan niet overeind.

In 1992 was er weer geen succes voor Jansen. Twee jaar later in Lillehammer deed Jansen voor de vierde en laatste maal mee aan de Spelen, zo kondigde hij al vooraf aan. Hij had als eerste de barrière van 36 seconden op de 500 meter geslecht en werd in 1994 wereldkampioen sprint. Een aantal misperen op de 500 meter leidden voor de favoriet slechts tot een achtste plaats.

Op de 1000 meter schaatste hij ook niet foutloos, maar klopte alles ineens wel. Hij scherpte het wereldrecord op zijn minder goede afstand aan en had eindelijk de gouden plak, die hij vervolgens aan zijn zus opdroeg.

De gouden race van Dan Jansen in 1994 (Bron: YouTube)

3. Miracle on Ice in 1980

Tijdens de Winterspelen van 1980 stuurden de Verenigde Staten een ijshockeyploeg van amateurs en universiteitsspelers. In de halve finale was de oppermachtige ploeg van de Sovjet-Unie, die de olympische titel al sinds 1964 in bezit had, de tegenstander. De Amerikanen knokten zich naar een 4-3 zege, een wonder.

Iedere Amerikaan die in 1980 twaalf jaar of ouder was weet zich het duel, dat als 'Miracle on Ice' de boeken in zou gaan, nog te herinneren. De finale, waarin de Amerikaanse ploeg Finland met 4-2 versloeg, is lang niet zo bekend.

4. Joannie Rochette wint brons in Vancouver

In 2010 in Vancouver mocht de 22-jarige Canadese kunstschaatsster Joannie Rochette in eigen land om de prijzen strijden. Vier dagen voor de vrije kür overleed haar moeder plotseling aan een hartaanval. Rochette zette door en overtrof zichzelf met een bronzen plak. Toen ze op het podium haar tranen de vrije loop liet, huilde heel Canada mee.

Joannie Rochette in actie tijdens de Winterspelen in Vancouver (PRO SHOTS/ZUMA Sports Wire)
Joannie Rochette in actie tijdens de Winterspelen in Vancouver (PRO SHOTS/ZUMA Sports Wire)

5. Hermann Maier valt en staat op in Nagano

De Oostenrijkse skiër Hermann Maier was in 1998 in Nagano de grote favoriet op de afdaling. Bij een sprong verloor hij echter zijn balans en vloog hij de netten in. Pas bij het derde net kwam hij tot stilstand. Maier hield niets over aan de gruwelijk ogende val. Een paar dagen later won hij de reuzenslalom en ook op de super-G was hij vervolgens de beste.

Judoka Polling niet actief in Parijs

Judoka Kim Polling zal komend weekend niet kunnen deelnemen aan het Grand Slamtoernooi van Parijs. De bijna 23-jarige judoka heeft nog steeds last van een blessure en zal de komende weken nog niet kunnen deelnemen aan judowedstrijden. Polling won het toernooi vorig jaar nog. 

Henk Grol is wel van de partij. Grol is benieuwd naar waar hij staat. "Ik ben nog in ongewisse over mijn vorm en conditie. We staan aan het begin van het seizoen", aldus de judoka die in 2011 het toernooi op zijn naam schreef.  "Ik denk ook dat het een zware zondag wordt, maar ik doe natuurlijk niet voor spek en bonen mee."

Bondscoaches Maarten Arens en Marjolein van Unen hebben dertien judoka’s geselecteerd voor het prestigieuze Tournoi de Paris. Ook Anicka van Emden en Marhinde Verkerk betreden de mat in Parijs.

Gehele Selectie
Dames: Miranda Wolfslag (-52 kg), Juul Franssen, Sanne Verhagen (-57 kg), Anicka van Emden (-63 kg), Linda Bolder (-70 kg), Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk (78 kg).

Heren: Jeroen Mooren, Mikos Salminen (-60 kg), Neal van de Kamer (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg), Henk Grol (-100 kg) en Roy Meyer (+100 kg).


Brit cel in om bekladden portret koningin

Een Brit die een portret van de Britse koningin Elizabeth II in Westminster Abbey met paarse verf bekladde, is woensdag veroordeeld tot zes maanden cel. De man, Tim Haries, zei op het kunstwerk het woord 'help' te hebben gespoten om zo aandacht te vragen voor de 'sociale catastrofe' van gescheiden vaders die hun kinderen niet mogen zien.

Haries, die tijdens zijn daad gekleed ging in een Superman-pak, is lid van Fathers 4 Justice, een groep die allerlei stunts uithaalt voor vaders die geen contact meer mogen hebben met hun kinderen.

Rechter Alistair McCreath zei woensdag dat Haries 'bewust en met voorbedachte rade schade heeft toegebracht aan een waardevol voorwerp dat tentoon werd gesteld'.

Nog minder gaswinning weinig effect

Het nog verder dichtdraaien van de gaskraan heeft een 'zeer gering' effect op het aardbevingsrisico. Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) in antwoord op Kamervragen.

Het kabinet wil de totale gasproductie in Groningen terugbrengen tot veertig miljard kubieke meter per jaar in 2016. Onder Loppersum wordt de gaskraan voor tachtig procent dichtgedraaid. Verschillende partijen in de Tweede Kamer pleiten ervoor om de gaskraan nog verder dicht te draaien.

Kamp heeft hierop verschillende scenario's laten doorrekenen door TNO. Daaruit blijkt dat de effecten van alternatieve productiescenario's op het aardbevingsrisico ten opzichte van het kabinetsbesluit '(zeer) gering' zijn. "Dat geldt zowel voor een drastischer beperking van de productie rond Loppersum als voor een verdere vermindering van de totale productie van het Groningenveld."

De bewindsman tekent wel aan dat deze berekeningen gepaard gaan met onzekerheden en foutmarges. "Hieraan kunnen dan ook geen exacte conclusies verbonden worden." Kamp laat de komende jaren extra onderzoek en metingen doen in het gebied. In 2016 neemt het kabinet een besluit voor de gaswinning vanaf 2017.

De Kamer debatteert woensdagmiddag met Kamp over de gaswinning in Groningen.

Plasterk onder vuur om afluisterdraai

De Tweede Kamer eist opheldering van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) over het bericht dat niet de NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten 1,8 miljoen telefoontjes hebben geregistreerd. Volgens de SP is zijn positie in het geding.

"We hebben een minister van Binnenlandse Zaken die bij God niet weet wat zich bij de geheime diensten afspeelt", zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. "Vertrouwen wij erop dat deze minister de problemen kan oplossen?" Voor hij zijn eigen vraag beantwoordt, wil Van Raak de uitleg van Plasterk afwachten.

Ook D66-Kamerlid Gerard Schouw wil snel tekst en uitleg. "Keer op keer komen er nieuwe feiten aan het licht. Eerder was de NSA de schuldige, nu toch onze eigen veiligheidsdiensten." Schouw wijst erop dat de telefoontjes zijn geregistreerd in verband met 'terrorismebestrijding'. "Hoeveel terroristen denkt de minister dat er in Nederland rondlopen? Dit is buitenproportioneel."

GroenLinks noemt de gang van zaken 'echt te gek voor woorden'. "Terwijl alle beschuldigende vingers in de richting van de NSA wezen, blijkt minister Plasterk al die tijd zélf de boosdoener. Nu moet maar eens vastgesteld worden wat er precies is gebeurd en of dat allemaal wel door de beugel kan", zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman.

De Tweede Kamer is al langer van plan een groot debat te houden over het afluisterschandaal. Wanneer dat gaat plaatsvinden, is nog niet bekend. D66 bepleit al langer een parlementaire enquête naar het afluisterschandaal. Tot nu toe is daar geen Kamermeerderheid voor.

Plasterk meldde woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat niet de Amerikaanse geheime dienst NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD in een maand tijd 1,8 miljoen telefoontjes hebben geregistreerd. Die gegevens zijn vervolgens gedeeld met de Verenigde Staten. Volgens Plasterk zijn daarbij geen wetten overtreden.

Eerder zei Plasterk nog dat het getal van 1,8 miljoen betrekking had op telefoongesprekken tussen Nederland en de VS die door de NSA waren geregistreerd. Plasterk noemde het toen onacceptabel dat de Amerikaanse dienst dat deed zonder zijn medeweten of toestemming. Ook heeft Plasterk gezegd dat Nederland geen metadata met de Amerikanen heeft gedeeld.

Xbox One krijgt eerste dashboardupdate

De Xbox One is in Nederland nog niet verkrijgbaar, maar voor de gamers die hem hebben geïmporteerd is er vanaf 11 februari een grote update beschikbaar. Op het Xbox News blog beschrijft Marc Whitten, Chief Product Officer, de grootste veranderingen.

Dit zijn:

  • Het dashboard krijg een batterij-indicator.
  • Er komt een interface voor het beheren van de opslagruimte.
  • Toevoeging van USB-toetsenbordsupport.
  • Verbetering van de Kinect Voice commands.
  • Stabiliteitsverbeteringen.

Ook wordt gelijk het verdere update-traject besproken. Zo moet er 4 maart nog een update uitkomen die de multiplayer en de party chat moet verbeteren.

Met al deze updates lijkt Microsoft zich te willen voorbereiden op de release van Titanfall op 11 maart. Microsoft verwacht erg veel van deze (PC/Xbox 360/Xbox One) exclusive titel.

Lawrence wil natuurfilms inspreken

Jennifer Lawrence heeft al wilde plannen voor na de laatste The Hunger Games-film. "Ik wil graag iets totaal onverwachts doen, zoals voice-overs inspreken voor Animal Planet", zegt de 23-jarige actrice, die bekendstaat om haar droge humor, tegen het Amerikaanse tijdschrift People.

De actrice, die al een Oscar won en ook nu weer in de race is voor haar bijrol in American Hustle, is echter doodserieus. "Nee, echt. Dat is iets dat ik echt graag wil doen."

Lawrence is vanaf 22 mei te zien als Raven en Mystique in de superheldenfilm X-Men: Days of Future Past. In November komt de derde The Hunger Games-film uit. Of ze de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol wint, wordt in de nacht van 2 op 3 maart bekend. Dan worden in Los Angeles de Academy Awards uitgereikt.


Jennifer Lawrence wil natuurfilms inspreken (Foto: Novum)

Zwolle langer door met ervaren Broerse

PEC Zwolle heeft het contract van Joost Broerse met een jaar verlengd. De 34-jarige verdediger blijft tot de zomer van 2015 aan de Overijsselse club verbonden. Broerse speelt sinds 2012 voor Zwolle. Dit seizoen kwam hij tot dusver in zestien competitiewedstrijden in actie.

"Aangezien ik me nog fit voel, wil ik graag blijven voetballen en ik hoop nog veel duels voor Zwolle te spelen", zegt Broerse op de website van de nummer acht van de Eredivisie. Hij speelde eerder voor FC Groningen, FC Utrecht, Apoel Nicosia en Excelsior.

Volgens technisch directeur Gerard Nijkamp is Broerse belangrijk voor de ploeg van coach Ron Jans. "Hij speelt veel, is hartstikke fit en heeft ook buiten het veld een belangrijke rol binnen het team. Mocht Joost besluiten om over anderhalf seizoen te stoppen met voetballen dan kan hij binnen Zwolle een andere, nog nader te bepalen, rol vervullen."

Trainer Russische zelfmoordterroristen gedood

De vermoedelijke trainer van de zelfmoordterroristen die in december twee aanslagen pleegden in de Russische stad Volgograd is bij een vuurgevecht gedood. Dat zei een woordvoerder voor de Onderzoekscommissie, het hoogste Russische onderzoeksorgaan, woensdag.

Vorige week maakte de Russische dienst contraterrorisme de namen bekend van de mogelijke daders. Zij zouden lid zijn van een terreurgroep in Dagestan, een regio in de Noordelijke Kaukasus waar al jaren een islamitische opstand woedt. Twee vermoedelijke medestrijders werden eerder gearresteerd.

Bij de aanslagen in Volgograd vielen 34 doden. Na de gewelddadige incidenten werden de veiligheidsmaatregelen op het olympisch terrein in Sochi aangescherpt.

Clooney scoorde vader voor filmrolletje

George Clooney hoefde niet ver te zoeken toen hij voor zijn nieuwe film The Monuments Men een oudere versie van zichzelf moest vinden. Hij vroeg zijn vader om, in een korte scène, zijn personage Frank Stokes op leeftijd te spelen.

"Het is een rolletje van niks", lacht de inmiddels 80-jarige Nick Clooney tegen de Amerikaanse krant USA Today. "Ik ben aan het eind van de film in beeld, tijdens de aftiteling. Ik kom vast niet in aanmerking voor een award."

George Clooney speelt één van de hoofdrollen in het op feiten gebaseerde drama over Amerikaanse soldaten die worden ingeschakeld om Europese kunstschatten te beschermen tegen de allesvernietigende nazi's. Hij voerde ook de regie en schreef mee aan het scenario.

Clooney nodigde zijn ouders vorig jaar uit op de filmset in Duitsland, waar zijn vader in de jaren vijftig nog zijn militaire diensttijd doorbracht. Daar kwam hij op het idee om zijn vader te casten als zijn oudere zelf. In de scène is een oude Stokes te zien die gelukzalig kijkt naar de marmeren Madonna van Michelangelo, die tentoongesteld staat in een museum in Brugge.

Vader Nick was overigens niet meteen te porren voor de rol. "Het leek me geen goed idee toen George me vroeg", zegt hij. "Ik kan niet iemand anders spelen." Hij vertelde George dat die beter wat extra grijs in zijn haar kon doen en de scène zelf spelen.

George antwoordde simpelweg dat als de scène slecht zou zijn, hij hem uit de film zou laten. Inmiddels is vader Nick erg over de film te spreken, zij het vooral over 'zijn' tegenspelers. "Matt Damon is geweldig en Cate Blanchett is echt fantastisch."

The Monuments Men, met ook John Goodman, Bill Murray en Jean Dujardin, draait vanaf volgende week donderdag in de Nederlandse bioscoop.


George Clooney scoorde vader voor filmrolletje (Foto: Novum)

Knal boven Groningen was vermoedelijk F-16

De knal die dinsdagavond in Groningen werd aangevoeld als een aardbeving kan goed een F-16 zijn geweest die door de geluidsbarrière ging. "In een oefengebied boven de Noordzee is gisteravond een F-16 door de geluidsbarrière gegaan, maar we onderzoeken nog of dat op hetzelfde tijdstip was", zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Aanvankelijk leek het erop dat de gaswinning in Groningen weer een aardbeving had veroorzaakt, maar het KNMI meldde al snel dat het deze keer geen aardbeving was. "Wij vermoeden dat het een supersoon vliegtuig boven de Noordzee was", zegt een woordvoerder van het KNMI. "In het verleden waren dit soort knallen daar altijd op terug te leiden."

Dat de knal van een supersonisch vliegtuig wel of niet wordt gehoord, hangt af van de atmosfeer. Als er veel bewolking is, reikt een knal bijvoorbeeld minder ver. "Gisteren waren de omstandigheden zo dat het geluid ver kon komen."

Het oefengebied boven de Noordzee is zo groot als Nederland. Defensie mag daar door de geluidsbarrière gaan en oefenen met vliegen op lage hoogte. Waar het vliegtuig zich bevond toen het supersonisch ging, wordt nog uitgezocht. "Het gebeurt wel vaker, maar het is erg afhankelijk van het weer of het wordt opgemerkt of niet", zegt de woordvoerder van Defensie. "Als een F-16 een grote onderhoudsbeurt heeft gehad, gaat hij tussen Steenbergen en Tiel ook door de geluidsbarrière. Meestal wordt dat niet opgemerkt, maar soms schrikt opeens heel West-Brabant op."

Zaakwaarnemer Stam: "Dit is niet netjes"

Jaap Stam wordt genoemd als mogelijke assistent van Clarence Seedorf bij AC Milan. Zaakwaarnemer Henk van Ginkel vindt de opstelling van Ajax opmerkelijk. Stam werkt sinds vorig jaar zomer als assistent-trainer bij Ajax.

De voormalig topverdediger van onder meer PSV, Manchester United, Lazio, AC Milan en Ajax nam de defensie onder zijn hoede in Amsterdam. Frank de Boer toont zich erg gelukkig met de aanwezigheid van zijn voormalig metgezel in de verdediging van Oranje.

De Boer hoopt dan ook dat Stam de lokroep uit Milaan kan weerstaan. "Het zou dood- en doodzonde zijn als Jaap interesse in Milan zou hebben", zei de hoofdtrainer van Ajax onlangs tegen Voetbal International. "Ajax heeft veel geïnvesteerd in Jaap en andere oud-voetballers. Ik denk ook dat ze er naar verdienen, dus we staan sterk. Jaap doet het fantastisch en we willen hem absoluut niet kwijt."

De woorden van De Boer verbazen Henk van Ginkel, zaakwaarnemer van Stam. Ook de uitspraak van Marc Overmars (directeur voetbalzaken) dat Ajax Stam niet voor 'een appel en een ei' laat vertrekken, vindt Van Ginkel vreemd. Hij zegt dat beide partijen een contract zijn aangegaan voor drie jaar. Na één seizoen wordt de samenwerking geëvalueerd.

Beide partijen kunnen de samenwerking komende zomer opzeggen. "Maar nu hoor ik mensen van Ajax zeggen dat ze Jaap niet voor een appel en een ei willen laten gaan. Frank de Boer riep zelfs dat Ajax veel in Jaap had geïnvesteerd", zegt Van Ginkel tegen Voetbal International.

"Ik vraag me af: wat dan? Volgens mij gaat dit gewoon om geld, terwijl de afspraken anders zijn. Ik vind dit niet netjes. Ajax heeft Jaap gevraagd er te komen werken, niet andersom en nu doet de club net of hij daarvoor God op zijn blote knieën moet danken", besluit de zaakwaarnemer van Stam.

Rutte spreekt in Sochi met mensenrechtenorganisaties

Premier Mark Rutte (VVD) spreekt zaterdag tijdens de Olympische Spelen in het Russische Sochi met mensenrechtenorganisaties. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag bevestigd.

Onlangs werd bekend dat Rutte vrijdag met de Russische president Vladimir Poetin spreekt. Rutte zal daarbij onder andere de mensenrechtensituatie aankaarten.

Met welke organisaties Rutte op zaterdag spreekt, is nog niet bekend. "Daar wordt nu door de ambassade in Moskou aan gewerkt. Maar het gaat zeker gebeuren", aldus Timmermans.

Dat Rutte naar Sochi gaat, net als koning Willem-Alexander en koningin Máxima, is omstreden vanwege de onderdrukking van homo's in Rusland. Veel andere staatshoofden en regeringsleiders gaan niet.

Robben verlengt contract met twee jaar

Arjen Robben gaat nog deze maand zijn doorlopende contract bij Bayern München verlengen. Dat meldt Voetbal Inernational woensdag. Robben (30) heeft nog een contract tot 2015 in München, maar zowel Bayern als de aanvaller willen verder tot 2017.

De kans is daarmee groot dat Robben zijn loopbaan bij Der Rekordmeister gaat afsluiten. De komende weken gaat vader Hans, tevens zaakwaarnemer, in gesprek met Karl-Heinz Rummenigge en clubpresident Uli Hoeness.

Rummennige, bestuursvoorzitter van Bayern, liet in december al weten dat de club graag door wil met Robben. Op dat moment stond de reserve-captain van het Nederlands elftal aan de kant met een knieblessure. Twee weken geleden maakte Robben zijn rentree in het duel met Borussia Mönchengladbach (0-2). Tegen Eintracht Frankfurt (5-0 winst) maakte hij zijn eerste goal in 2014.

Bayern ziet Robben als een steunpilaar binnen de huidige selectie van de Duitse topclub. Net als Manuel Neuer, Philipp Lahm en Frank Ribéry beschouwt de club de Nederlander als één van de kernspelers. Robben behoort tot de best betaalde spelers van Bayern.

De oud-speler van FC Groningen, PSV, Chelsea en Real Madrid speelt sinds augustus 2009 voor Bayern en won alle mogelijke prijzen met de Duitsers. Vorig seizoen bezorgde Robben de club de Champions League-titel door in de finale tegen Borussia Dortmund de winnende goal te maken.

Deze jaargang is Bayern nog in de race voor titelprolongatie in het miljoenenbal. De ploeg van Pep Guardiola is ook nog actief in de strijd om de DFB Pokal en een nieuwe landstitel lijkt een kwestie van tijd. De voorsprong op nummer twee Bayern Leverkusen is dertien punten.

Olympische sponsor hekelt antihomowet Rusland

De sponsor van het Amerikaanse Olympisch Comité heeft de Russische wet waaronder 'homopropaganda' verboden is scherp veroordeeld. Technologiebedrijf AT&T noemde de wet in een blog schadelijk voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders en voor een pluriforme samenleving.

"Wij steunen gelijkheid voor LGBT's overal ter wereld en veroordelen geweld, discriminatie en het lastigvallen van LGBT's waar dan ook", zei AT&T. Het bedrijf reageerde met de blog op een verzoek van de Human Rights Campaign, die sponsors van het Internationaal Olympisch Comité heeft opgeroepen zich uit te spreken voor gelijkheid voor LGBT's. AT&T is geen sponsor van het IOC, maar steunt de principes van de campagne. Het is het eerste Amerikaanse bedrijf dat de Russische wet openlijk veroordeelt.

Meulensteen: "Ze wilden bij Heerenveen ineens nog meer"

Op de slotdag van de transfermarkt bood Fulham tien miljoen euro voor Alfred Finnbogason maar dat bleekt niet genoeg. "Zeg dan gewoon dat Alfred niet te koop is", reageerde René Meulensteen.

Afgelopen zomer leek Finnbogason al niet meer te houden voor sc Heerenveen. Toch begon hij onder Marco van Basten aan het seizoen en scoorde hij opnieuw aan de lopende band. In januari leek het van een transfer te komen, maar Heerenveen weigerde mee te werken. Dit leidde tot irritatie bij de speler zelf, maar ook bij Meulensteen.

Fulham was namelijk bereid om te voldoen aan de vraagprijs van de spits. "Dat klopt", zegt manager Meulensteen tegenover Voetbal International. "We staan laatste in de Premier League, dus hebben we doelpunten nodig. Ik denk dat Alfred ongeveer zeven miljoen euro waard is, maar we kregen steeds die prijs van tien miljoen te horen. We wilden dat uiteindelijk betalen omdat er genoeg tegenover staat als we ons handhaven. Ze wilden bij Heerenveen ineens nog meer. Wees dan eerlijk en zeg gewoon dat Alfred niet te koop is."

Finnbogason heeft inmiddels een verhelderend gesprek met manager voetbalzaken Hans Vonk achter de rug, maar baalt nog altijd van het feit dat de club hem niet heeft laten gaan. "Als je al in de financiële problemen zit, je krijgt het bod van tien miljoen euro en je wil dan nog steeds meer, dan is dat een rare beslissing, vind ik. Ik begrijp het niet en ik ben teleurgesteld. Dit was goed voor mij en voor de club. Ik vind dit behoorlijk amateuristisch van het bestuur."

"Ik heb meerdere uitspraken van Alfred gehoord en die zijn voor zijn rekening. Ik kan me ook voorstellen dat hij teleurgesteld is. We hebben een bod gehad en daar netjes op gereageerd. Over de hoogte doen we geen uitspraken. We hebben de financiële en sportieve belangen in onze beslissing meegewogen", aldus vonk.

OM in beroep tegen uitspraak Grietje S.

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in de zaak van de vrouw uit Spier die wordt verdacht van moord op haar zoontje en poging tot moord op haar dochter. De rechtbank bepaalde vorige maand dat de 34-jarige Grietje S. een jaar naar een psychiatrische kliniek moet. Justitie wilde tbs met dwangverpleging.

Grietje S. reed in december 2012 met haar kinderen op de achterbank een diepe sloot in bij het Drentse Stuifzand. Ze had het 2-jarige jongetje eerder met de ceintuur van een badjas gewurgd. Het 7-jarige meisje wist na een worsteling met haar moeder de auto heelhuids te verlaten.

De rechtbank oordeelde dat de dood van het jongetje geen moord was, maar doodslag. Uit een rapport van het Pieter Baan Centrum bleek dat S. leed aan een psychotische stoornis en ontoerekeningsvatbaar was. Volgens de rechters is tbs niet nodig, omdat de kans op herhaling niet aanwezig is. Haar dochter is niet meer aan haar zorg toevertrouwd en S. zegt geen kinderwens meer te hebben.

Het OM ziet echter wel gevaar voor herhaling en tekent daarom beroep aan.

'PellŤ wil in de zomer weg, zestal volgt'

Feyenoord ondergaat volgens Voetbal International mogelijk een metamorfose komende zomer. Aanvoerder Graziano Pellè zou voor zichzelf hebben bepaald weg te willen. Pellè (28) heeft nog een contract tot medio 2017, maar hij is volgens het weekblad uit op een transfer.

Vorig jaar zomer was de Italiaan teleurgesteld over het afketsen van een overgang naar het Midden-Oosten. Pellè kon daar een bijzonder lucratief contract tekenen. Feyenoord wilde niet meewerken aan een vertrek.

Na dit seizoen wil Pellè alsnog vertrekken. De oud-spits van AZ hoopt nog een keer in het buitenland een nieuw avontuur te beleven. Dit seizoen is hij goed voor zestien treffers in 22 competitiewedstrijden. Mede daardoor staan de Rotterdammers vierde, op vier punten van koploper Ajax. De Amsterdammers hebben wel een duel tegoed.

In het kielzog van Pellè zouden meer spelers De Kuip willen verlaten in de volgende transfperiode. Stefan de Vrij en Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi, Jordy Clasie, Ruben Schaken en Lex Immers worden door Voetbal International ook genoemd als kandidaten om Feyenoord te verlaten.

Eerder deze week werd bekend dat Ronald Koeman volgend seizoen niet meer voor de groep staat. De trainer wil geen nieuwe verbintenis aangaan met Feyenoord. Co Adriaanse wordt genoemd als een kandidaat om Koeman op te volgen. Ook onder meer assistent-coach Jean-Paul van Gastel zou in beeld zijn voor de trainerspositie.

Triggerfinger en Fun Lovin' Criminals op Bospop

Ook Triggerfinger en de Fun Lovin' Criminals komen naar Bospop. Daarnaast staan Extreme en Bløf op het tweedaagse festival in Weert, zo maakte de organisatie woensdag bekend.

Eerder kwam naar buiten dat Venice, Simple Minds en Creedence Clearwater Revival-zanger John Fogerty op het podium staan van Bospop. Het festival beleeft dit jaar zijn 34e editie en vindt plaats op 12 en 13 juli.

Nieuwe bouwvergunningen voor Oost-Jeruzalem

Lokale Israëlische autoriteiten hebben bouwvergunningen afgegeven voor 558 appartementen voor joodse kolonisten in het oosten van Jeruzalem. Dat deel van de stad willen de Palestijnen graag voor hun toekomstige staat.

De beslissing verstoort mogelijk de fragiele vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

Een lokale commissie heeft volgens de gemeente de bouw van appartementen in de wijken Har Homa, Neve Yaakov en Pisgat Zeev goedgekeurd. Het is een gebied dat Israël in 1967 innam en later annexeerde.

Lior Amihai van Peace Now, die de bouwplannen overziet, noemt de goedkeuringen 'schandelijk' op een moment dat beide kampen proberen te onderhandelen over de voorwaarden voor een Palestijnse staat.

Malevich-expositie trok 279.000 bezoekers

De tentoonstelling over de Russische kunstschilder Kazimir Malevich in het Stedelijk Museum in Amsterdam is door 279.000 kunstliefhebbers bezocht. Een woordvoerder van het museum spreekt woensdag van een 'ongekend hoog' aantal. De tentoonstelling was van 19 oktober tot en met 2 februari te zien.

"Ter vergelijking: de grote Andy Warhol-tentoonstelling uit 2007 trok 124.000 bezoekers", aldus een woordvoerder van het museum. "En dat was toch ook een blockbuster."

Een tentoonstelling van Malevich in het Stedelijk Museum in 1989 trok 230.000 bezoekers. Kazimir Malevich en de Russische Avant-Garde toonde ruim vijfhonderd schilderijen van de Russische avant-gardist en zijn collega's. De tentoonstelling reist nog door naar onder meer het Tate Modern in Londen.

C. Ronaldo drie duels geschorst

Real Madrid kan de komende drie competitiewedstrijden geen beroep doen op Cristiano Ronaldo. De Portugese sterspeler is door de tuchtcommissie van de Spaanse voetbalbond geschorst na een rode kaart in het duel tegen Athletic Bilbao van zondag. Coach Carlo Ancelotti zei dinsdag nog van vrijspraak uit te gaan.

De 29-jarige Ronaldo maakte een slaande beweging naar tegenstander Carlos Gurpegi en verliet daarna met veel misbaar aan het adres van de scheidsrechter het veld. Door die reactie valt de straf hoger uit. De Madrilenen bleven tegen de Basken steken op een 1-1 gelijkspel.

De wereldvoetballer van het jaar mist de ontmoetingen met Villarreal, Getafe en Elche. Hij doet woensdagavond in het eerste duel tegen Atletico Madrid in de halve finale van de Copa del Rey wel gewoon mee.

"Ik denk niet dat het een slecht gebaar was", zei de Italiaanse oefenmeester dinsdag nog over de gebaren van Ronaldo. "De speler was niet blij omdat de rode kaart overdreven was."

Bescherming bij onverwachte schuld erfenis

Erfgenamen die te maken krijgen met een onverwachte schuld uit een erfenis, hoeven dat voortaan niet meer te betalen met eigen geld. Zij worden daarvoor beschermd door een nieuw wetsvoorstel dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag heeft gepubliceerd. Voorwaarde is wel dat de erfgenamen niets te verwijten valt, de schuld niet kenden en er evenmin van op de hoogte konden zijn.

Het gaat om erfenissen die zuiver worden aanvaard. Daarbij verkrijgt de erfgenaam alle goederen en schulden uit de erfenis. Als in zo'n geval de erfgenaam met een onbekende schuld te maken krijgt die niet meer uit de erfenis kan worden betaald, kan dat tot 'onbillijke situaties' leiden. Teeven vindt het redelijk dat in dergelijke, uitzonderlijke omstandigheden de erfgenaam wordt beschermd.

Erfgenamen kunnen in dergelijke gevallen straks naar de rechter stappen om ontheffing te vragen. Wordt die toegekend, dan hoeft de erfgenaam alleen de schuld te voldoen voor zover die kan worden betaald uit de erfenis. Voorwaarde is wel dat hem niets valt aan te rekenen. De regeling geldt niet voor een schuld die is ontstaan door een onverkoopbaar huis, omdat hypotheekschulden bekend behoren te zijn.

Overigens kunnen erfgenamen nu al voorkomen dat zij met hun privévermogen aansprakelijk worden gesteld. Dan moeten zij de erfenissen beneficiair aanvaarden. Dan krijgen erfgenamen alleen datgene wat is overgebleven na aftrek van de schulden.

'Justin Bieber en vader vielen stewardess lastig'

Justin Bieber en zijn entourage, onder wie zijn vader, hebben zich zwaar misdragen in het privévliegtuig dat vrijdag werd doorzocht op drugs. Het gezelschap viel tijdens de vlucht een stewardess lastig en rookte zo veel joints dat de piloten hun zuurstofmasker moesten opzetten, blijkt uit een rapport over het incident dat in handen is gekomen van de Amerikaanse zender NBC.

De 19-jarige Canadese zanger vloog met zijn vader en tien vrienden naar New Jersey. "De piloot verklaarde dat hij de passagiers, inclusief Bieber, meerdere keren heeft gevraagd geen marihuana meer te roken", staat in het document. Volgens de stewardess gedroegen de passagiers zich 'verbaal extreem onbeschoft'. Ze verschanste zich uiteindelijk in de cockpit om met rust te worden gelaten.

Bij aankomst in de Verenigde Staten alarmeerde de wietlucht die uit het vliegtuig kwam de douane, waarop Bieber urenlang werd ondervraagd. Het toestel werd bovendien doorzocht met drugshonden. Er werden lege zakjes gevonden waar marihauna in had gezeten. Door het incident kan de zanger voortaan niet meer zo makkelijk van en naar de VS vliegen. De douane houdt hem van nu af aan nauwlettend in de gaten.

Drakengard 3 alleen digitaal in EU

Drakengard 3, de action role-playing game die eind vorig jaar in Japan uitkwam, zal op 21 mei ook in Europa verschijnen. Wil je de game in huis halen, dan hoef je de deur niet uit. Drakengard 3 zal voor gamers uit de PAL-regio namelijk alleen als digitale download verkrijgbaar zijn.

In Drakengard 3 speel je Zero, een van de zes godin-achtige zussen die als "Intoners" bekendstaan. In het verleden hebben de Intoners hun magische krachten gebruikt om vrede te brengen. Zero dreigt deze vrede te verstoren wanneer zij haar zussen probeert te vermoorden.

Drakengard 3 speelt zich vóór het originele Drakengard af en is exclusief voor PlayStation 3. Bekijk de releasetrailer hieronder.

Hogere prijs gevraagd voor nieuwe auto's

Importeurs hebben vorig jaar een hogere prijs gevraagd per personenauto. Terwijl de verkopen van nieuwe auto's met zeventien procent daalden, daalde de omzet van de auto-importeurs maar met tien procent. Dat valt op te maken uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De branchevereniging van auto-importeurs, de RAI Vereniging, bevestigt de 'opwaartse trend' van de prijs per verkochte auto. Een precieze verklaring of gemiddelde prijs kon de vereniging niet geven.

Mogelijk speelt mee dat in 2013 relatief veel auto's met een lage bijtelling werden verkocht, die relatief duurder zijn. Aan het eind van het jaar veranderden namelijk de bijtellingsregels. Voor auto's die verkocht werden voor 31 december, geldt de oude bijtellingsregeling nog vijf jaar.

In totaal werden vorig jaar ruim 417.000 auto's verkocht, meldde de Bovag en de RAI vorige maand al. In 2012 rolden er nog ruim 502.000 auto's de showrooms uit. Aan het eind van het jaar, door het aflopen van de bijtellingsregeling, werd wel nog een flinke eindsprint ingezet. Zo lagen in december de autoverkopen 115 procent hoger dan een jaar eerder.

EP: meer rechten voor vliegtuigpassagiers

Luchtvaartpassagiers krijgen meer informatie en sneller compensatie als hun vlucht is vertraagd of geschrapt. Dat heeft het Europees Parlement woensdag in Straatsburg beslist.

Passagiers moeten binnen een halfuur geïnformeerd worden over wijzigingen van hun vlucht en over hun rechten in zo'n geval. Na een vertraging van twee uur kunnen ze extra diensten en verzorging genieten. Als hun vlucht wordt geannuleerd mogen ze met een andere maatschappij meevliegen.

Iedereen mag een jas, een handtas en minstens één tas met inkopen uit de taxfreeshop meenemen aan boord. Als een luchtvaartmaatschappij niet binnen twee maanden op een klacht van een passagier reageert, dan moet zij de eisen van de klager inwilligen. Reizigers krijgen ook betere bescherming wanneer een vliegmaatschappij failliet gaat.

Het parlement heeft een lijst opgesteld van 'uitzonderlijke omstandigheden' wanneer luchtvaartmaatschappijen geen compensatie hoeven te betalen. Ze moeten die beslissing dan wel motiveren in een brief aan de gedupeerde passagier. Dat geldt bijvoorbeeld bij stormen, wilde stakingen, politieke onrust of natuurrampen.

Volgens de Europese Commissie krijgt slechts twee procent van de passagiers terugbetaling na een klacht tegen een luchtvaartmaatschappij.

De lidstaten moeten zich nu buigen over de plannen. Het Europees Parlement hoopt dat ze volgend jaar van kracht worden.

4300 smartwatches verkocht in 2013

Bijna 4300 Nederlanders hebben vorig jaar een smartwatch aangeschaft. Winkels verkochten de meeste slimme horloges, waarop je onder meer je e-mail kunt checken, in de laatste maanden van het jaar. Dat meldt technologiewebsite Tweakers woensdag op basis van cijfers van onderzoeksbureau GfK.

De verkoop nam eind vorig jaar een vlucht toen Samsung en Sony hun nieuwe modellen Galaxy Gear en Smartwatch 2 uitbrachten. Beide fabrikanten verkochten de horloges aan klanten die ook een nieuwe smartphone aanschaften. Het display van een smartwatch fungeert als een verlengstuk van zo'n telefoon.

Op de smartwatches kunnen gebruikers in een polsomdraai berichten en notities bekijken. Omdat studenten de gadgets gebruikten om te spieken, verbood de Zuyd Hogeschool in Limburg twee weken geleden in tentamenzalen alle horloges.

De slimme horloges zijn nog lang niet zo populair als smartphones, waarvan er het afgelopen jaar in Nederland miljoenen over de toonbank gingen. Maar de telefoons krijgen steeds meer concurrentie van andere gadgets. Ook Apple en Google hebben aangekondigd slimme horloges en brillen op de markt te brengen.

In oktober verwachtte 26 procent van de Nederlanders nog binnen een jaar een smartwatch te kopen, zo meldt onderzoeksbureau Telecompaper.

'Brood met mensenhaar onwaarschijnlijk'

Het is onwaarschijnlijk dat Chinees mensenhaar in Nederlands brood wordt verwerkt. Dat zegt Cees Hack, vicevoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen woensdag. Het programma Keuringsdienst van waarde ontdekte dat in China het mensenhaar wordt verwerkt tot aminozuur, een broodgrondstof. De fabriek levert aan een Nederlandse grondstoffenfabrikant. Hack noemt het programma, dat donderdag wordt uitgezonden, weinig genuanceerd.

De Chinese fabriek zou adverteren met eendenveren, een dierlijk product, maar in plaats daarvan mensenharen verwerken tot aminozuur. "Van de twintig Nederlandse bedrijven die aminozuur aan hun brood toevoegen, gebruikt maar eentje dierlijke producten. Dat is een kleine speler op onze markt." Het kan niet dat zij mensenhaar gebruiken, zegt Hack.

"Het is in Europa verboden om grondstoffen van menselijke vorm in voedsel te verwerken. Zij hebben zwart op wit van hun fabriek dat daar geen menselijke producten in zitten." Mocht de Chinese fabriek aan de grondstoffenfabrikant het 'menselijke' aminozuur leveren, dan is er sprake van fraude, zegt Hack. "Dan wordt het Nederlandse bedrijf opgelicht en moet de NVWA direct ingrijpen in China."

Om de malsheid van het brood te verbeteren, voegen sommige bakkers een plantaardige 'broodverbeteraar' toe, aminozuur genaamd L-cysteïne. "Op een kilo bloem wordt 1 milligram L-cysteïne toegevoegd", zegt Hack. "Je kunt het amper terug vinden in het brood."

Jan Smeets duimt voor komst Rolling Stones

Jan Smeets houdt de website van The Rolling Stones voortdurend in de gaten in de hoop dat een optreden op Pinkpop daarop wordt bevestigd. De Pinkpopbaas is naar eigen zeggen bijna rond met de rockband op het festival in juni en kreeg dinsdag te horen dat hij binnen 48 uur meer zou weten. "Ik wacht alleen nog op een ja."

Volgens Smeets zijn alle details rond een optreden van The Rolling Stones al besproken. De band zou de zaterdag van Pinkpop, de eerste festivaldag, afsluiten. "Maar het kan nog steeds alle kanten op", zegt Smeets tegen Novum Nieuws. "Jaren geleden zeiden de Dire Straits ook dat ze zouden komen, maar toen werd hun toer ineens uitgesteld. Of stel dat het management bij elkaar zit en dat er andere aanbiedingen voorbijkomen, dat kan ook. Daar moet je niet raar van opkijken."

Mocht de band komen, dan is Smeets niet bang dat Mick Jagger vlak van tevoren besluit toch niet het podium op te gaan, zoals in 1979 gebeurde. Jagger zou toen met Peter Tosh een nummer zingen, maar bedacht zich toen hij alle camera's op zich gericht zag toen hij richting het podium ging. "Dat was een totaal andere omstandigheid", aldus Smeets.

Metallica is dit jaar de grote afsluiter van Pinkpop. De rockband geeft een optreden op de laatste dag van het festival, de maandag. The Rolling Stones stonden in de zomer als afsluiter op Glastonbury. Het was de eerste keer dat ze op het beroemde Britse festival stonden.

Nederlandse verongelukt in Oostenrijkse Alpen

Een 42-jarige Nederlandse vrouw is dinsdag in Oostenrijk om het leven gekomen door een skiongeluk. Ze kwam door nog onbekende oorzaak naast de piste terecht en belandde in een greppel, meldt de Oostenrijkse politie woensdag.

Het ongeluk gebeurde rond 15.30 uur in Krimml, in de buurt van Gerlos. De vrouw overleed in een ziekenhuis aan haar verwondingen. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

Tweede Kamer vergadert gewoon door tijdens NSS

De Tweede Kamer past zijn werkzaamheden tijdens de nucleaire top eind maart in Den Haag niet aan. Dat heeft het presidium van de Tweede Kamer woensdag besloten. Ook het vragenuurtje en de stemming op dinsdag worden niet geannuleerd.

Op basis van 'principiële gronden en na positieve advisering door de gemeente Den Haag' is besloten om alle vergaderingen op de agenda van de Tweede Kamer door te laten gaan, zo meldt de Kamer woensdag.

"De Kamer vergadert wanneer zij dat nodig acht", licht een woordvoerder desgevraagd toe. "Veel Kamerleden reizen met het openbaar vervoer en wij verwachten op dat gebied geen problemen."

Alle rijksambtenaren krijgen een brief waarin hen wordt gevraagd tijdens de top op maandag 24 en dinsdag 25 maart thuis of buiten Den Haag te werken. Volgens de woordvoerder is die optie voor de leden en medewerkers van de Tweede Kamer niet overwogen.

Brabantse basisschool vindt 'mammoetbot' op zolder

Bij het opruimen van de zolder kwam basisschool de Brinck uit Uden een heus mammoetbot tegen. Althans, dat is het vermoeden van de school. Een leerkracht heeft woensdag een mailtje gestuurd aan het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam met het verzoek het bot te onderzoeken, bevestigt de school een bericht van Omroep Brabant. Het museum kon nog niet reageren op de vondst.

"We gingen dit keer eens echt goed opruimen", zegt de secretaresse die het bot vond. "Helemaal achterin lag een doos met daarop geschreven 'Mammoetbot gevonden op de Maasvlakte'." In de doos zat een poreus stuk bot, dat een beetje stonk. "Het leek helemaal niet op de stevige botten die normaal in musea liggen."

Eenmaal beneden vroeg ze aan collega's of iemand het bot daar neer had gelegd. "Voor iedereen was het een mysterie", zegt ze over het stuk bot dat ongeveer dertig centimeter lang is en vijftien centimeter breed. De school wil de vondst door het museum laten onderzoeken op echtheid. "Voor de kinderen is het reuze spannend", aldus een leerkracht.

'Freddy Heineken geen echte Heineken'

Freddy Heineken was biologisch gezien geen Heineken. Zijn vader is verwekt door een huisvriend en niet door Gerard Heineken, de grondlegger van de bierbrouwerij. Dat staat in het boek Gerard Heineken. De Man, de Stad en het Bier van Annejet van der Zijl dat donderdag verschijnt, schrijft Het Parool.

Freddy's vader, Henry Pierre, is volgens de schrijfster in 1886 verwekt door huisvriend Julius Petersen en niet door Gerard Heineken. Freddy kreeg toch de familienaam Heineken mee. Hij zou al op jonge leeftijd hebben geweten dat hij eigenlijk geen Heineken was.

De in 1923 geboren Freddy Heineken werd in 1983 met zijn chauffeur ontvoerd door onder anderen Cor van Hout en Willem Holleeder. Hij overleed in 2002.

Het boek van Van der Zijl gaat over het leven van Gerard Heineken. De schrijfster kreeg voor het boek toegang tot de familiearchieven en reconstrueerde zijn levensverhaal.

Blu-ray: Feuten: Het Feestje

Na drie seizoenen van de BNN-serie Feuten, is het nu tijd voor de film op blu-ray en dvd. Ook in de film draait het weer om de studentenvereniging H.S.C. Mercurius. Wagtmans, Noordzij en Beeksma zijn afgestudeerd, getrouwd, huisje, boompje, beestje. Jaren na hun laatste bezoek aan H.S.C. Mercurius komt Wagtmans in aanraking met een potentiële feut en besluit zijn oude corpsmaatjes op te trommelen om het traditionele inschrijffeest te bezoeken. 

Inspectie strenger bij slecht vuurwerk

Vuurwerkimporteurs die worden betrapt met consumentenvuurwerk dat niet aan de eisen voldoet komen er vanaf dit jaar niet altijd meer van af met een proces-verbaal of een inbeslagname. De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat vaker gebruikmaken van een last onder dwangsom.

Het is al een paar jaar zo dat gemiddeld een kwart van het geïmporteerde vuurwerk niet aan de eisen voldoet. Volgens de inspectie is het bestaande systeem waarmee vuurwerk wordt gekeurd niet voldoende. Ook kan de handmatige productie een rol spelen.

"In elk geval is meer inzet van de vuurwerkimporteurs nodig om de afkeurcijfers omlaag te krijgen", aldus de inspectie, die vindt dat importeurs hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het vuurwerk moeten nemen. De inspectie wil dat bereiken door de handhavingsdruk op te voeren.

De hoogte van de dwangsom hangt onder meer af van de waarde van de vuurwerkpartijen. De hoogte ligt daardoor meestal aanzienlijk hoger dan de gemiddelde strafrechtelijke boete tot nu toe. Naast de dwangsom gaat de inspectie ook vaker gebruikmaken van andere bestuursrechtelijke maatregelen zoals bestuursdwang. De nieuwe aanpak is aangekondigd op een bijeenkomst van vuurwerkimporteurs.

Politie ziet gebruik 'ransomware' in Europa groeien

Criminelen doen zich online steeds vaker voor als de politie om mensen zo ver te krijgen losgeld te betalen. Binnen de Europese Unie hebben zij waarschijnlijk al miljoenen computers besmet met zogenoemde politieransomware. De politie neemt aan dat tienduizenden slachtoffers inderdaad losgeld hebben betaald.

De Nederlandse politie deed met het samenwerkingsverband van Europese politiekorpsen Europol onderzoek naar de software waarbij de computer wordt gegijzeld. Het gebruik is de afgelopen twee jaar flink toegenomen, concluderen zij nu in een rapport. Omdat er geen zicht op is, kunnen geen precieze cijfers worden gegeven.

Bij deze vorm van afpersing wordt de computer van het slachtoffer geïnfecteerd met malware. Criminelen kunnen daarmee de computer bevriezen en berichten met logo's van bestaande opsporingsinstanties in beeld brengen, waarin ze bijvoorbeeld schrijven dat het slachtoffer vervolging kan afkopen.

Op 'ondergrondse online forums' krijgen criminelen volgens de politie uitleg hoe ze te werk kunnen gaan. Ook zou daar worden besproken hoe het verkregen geld kan worden witgewassen.

Tegenwoordig zouden er zelfs volledige ransomwarepaketten verkrijgbaar zijn waardoor het erg gemakkelijk wordt om iemand in de val te lokken. "Dit is niet langer alleen het terrein van een paar computernerds", schrijft de politie.

Iemand hoeft geen pedofiel of potentiële terrorist te zijn om te kunnen worden afgeperst. Zo zijn er ook cybercriminelen die bedrijven bedreigen met het wissen van belangrijke data als zij niet snel hun geld krijgen.

Het opsporen van deze criminelen is volgens de politie moeilijk doordat de dader vaak in een ander land zit dan de infrastructuur die hij gebruikt. Degene die wordt afgeperst kan in weer een derde land zitten. Daarom zou het belangrijk zijn dat verschillende politiekorpsen maar ook het bedrijfsleven bij deze zaken informatie uitwisselen.

Europol verwacht dat het gebruik van ransomware blijft toenemen. "Het is gemakkelijk uit te voeren en met weinig verweer voor de slachtoffers", schrijft hoofd van het Europees Cybercrime Centrum van Europol Troels Oerting.

De politie geeft ook enkele tips waarmee misbruik kan worden voorkomen. Naast de gebruikelijke tips om voorzichtig te zijn met bijlagen in de e-mail en het updaten van het besturingssysteem, raadt de politie aan regelmatig een back-up van bestanden te maken en die offline te bewaren. Zo komt een dreigement om bestanden te wissen een stuk minder dreigend over.

White trekt zich terug bij slopestyle competitie

Shaun White zal morgen niet meedoen aan de kwalificaties bij het slopestyle op de Olympische Spelen. De Amerikaanse kanshebber besloot dit nadat hij eerder deze week een polsblessure opliep bij een training. Hij zal zich nu richten op de halfpipecompetitie.

“De kans op blessures is op deze slopestylebaan te groot", zei White in een persbericht. “Ik heb veel andere atleten geblesseerd zien raken. Het risico op ergere blessures is te groot, zeker omdat ik ook nog andere doelen te behalen heb." White kiest ervoor om zich enkel op de halfpipe te richten. Op dat onderdeel won hij in 2006 en 2010 de olympische titel.

Eerder deze week moest Torstein Horgmo zich al terugtrekken nadat hij zijn sleutelbeen brak. De baan is daarna wel iets aangepast, maar is nog steeds erg lastig. Dit zegt ook de Nederlandse deelneemster Cheryl Maas, die morgen vooralsnog wel aan start zal staan bij de kwalificatie.

South Park: The Stick of Truth heeft geen Uplay-integratie

Ondanks dat South Park: The Stick of Truth onder de vlag van Ubisoft is genomen, krijgt het geen Uplay-integratie ingebouwd zoals de rest van de games die Ubisoft uitgeeft. In plaats daarvan komt de game op Steam uit en krijgt het gewoon Steam-achievements.

Het is niet bekend waarom dit zo is, maar vermoedelijk was de ontwikkeling van de game al te ver gevorderd om Uplay nog zonder grote kostenpost te kunnen inbouwen. Het is ook onbekend of veel fans hier rouwig om zullen zijn. South Park: The Stick of Truth ligt op 7 maart in de winkels.

South Park: The Stick of Thruth

Feyenoord drie duels zonder Martins Indi

Bruno Martins Indi mist de komende drie duels van Feyenoord. De verdediger heeft een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal geaccepteerd, meldde de KNVB woensdag. Martins Indi ging vrijdag tijdens het 1-1 gelijkspel tegen Vitesse in de Kuip op het lichaam van Renato Ibarra staan.

Het voorval ontging scheidsrechter Serdar Gözübüyük, maar de aanklager begon op basis van de videobeelden een vooronderzoek. De 21-jarige international mist de competitiewedstrijden tegen NEC, NAC Breda en FC Twente. De eerste wedstrijd waarvoor hij weer inzetbaar is, is de topper tegen Ajax op 2 maart in Rotterdam.

Voor coach Ronald Koeman is het gemis van Martins Indi een aderlating. De verdediger kwam dit seizoen al twintig keer in actie.

Maak je eigen draagbare PS4

Altijd al een draagbare PlayStation 4 willen hebben? Voor Vita-eigenaren is dat nu een reële mogelijkheid! Het meisje in de onderstaande video had namelijk het idee om een Vita aan een DualShock 4 vast te maken, om vervolgens via Remote Play games te spelen.

Haar vader dacht dat dit niet mogelijk was, maar kwam er al snel achter dat het gewoon mogelijk is om Remote Play games te besturen met een DualShock 4 middels een tweede account. De volgende ochtend vond papa de Vita vastgebonden aan de DualShock 4 middels wat elastiekjes, en dit bleek verassend goed te werken. Na wat shoppen vonden ze vervolgens een manier om de constructie steviger te maken, en restte er slechts 1 probleem: het geluid. De controller blokkeerde namelijk de headphone jack van de Vita, maar ook dit was zo opgelost: door de volledige audio van de game door te sturen naar de jack op de DualShock 4.

Er is slechts één nadeel aan deze oplossing, namelijk dat je altijd binnen een meter of tien van je PlayStation moet blijven.

'Portable PS4'

PSH nam geen vervuilde heroÔne

De heroïne die na de dood van Philip Seymour Hoffman werd gevonden in zijn appartement was niet vervuild. Dat zeggen bronnen bij de politie. De afgelopen tijd overleden in de Verenigde Staten verschillende mensen na het gebruik van heroïne die werd versneden met fentanyl, een stof die ongeveer hetzelfde werkt als morfine maar vele malen sterker is.

Uit onderzoek is ook gebleken dat Hoffman, die zondag op 46-jarige leeftijd overleed, op de dag voor zijn dood in totaal 1200 dollar opnam uit een pinautomaat in een supermarkt vlak bij zijn huis. In zijn appartement werd verder buprenorphine aangetroffen, een drug die wordt gebruikt om een heroïneverslaving te behandelen. Zoals eerder al naar buiten kwam lagen er ook meer dan vijftig plastic envelopjes met heroïne in Hoffmans huis, net als naalden en een verkoolde lepel.

Frank E. Campbell Funeral Home is ondertussen bezig met de voorbereidingen voor de begrafenis van Hoffman. Volgens het bedrijf, dat ook de uitvaart verzorgde van onder anderen Jackie Kennedy en James Cagney, wil de familie van Hoffman een privédienst. De acteur wordt vrijdag begraven.


Philip Seymour Hoffman nam geen vervuilde heroïne (Foto: Novum)

Phinney sterk in tijdrit Ronde van Dubai

Taylor Phinney heeft met overmacht de eerste etappe in de Ronde van Dubai gewonnen. De BMC-renner was de beste in een individuele tijdrit over tien kilometer. Hij zette een tijd neer van twaalf minuten en drie seconden. De 23-jarige Amerikaan is ook de eerste leider in de vierdaagse rittenkoers.

Phinney's ploeggenoot Stephen Cummings kwam nog het dichtst in de buurt. De Brit strandde met veertien seconden achterstand op de tweede plaats. De Noor Lasse Norman Hansen van Garmin-Sharp werd derde in 12.19 minuten.

Wereldkampioen Tony Martin en voormalig olympisch kampioen Fabian Cancellara eindigden verrassend naast het podium. De Duitser had voor zijn race 22 seconden langer nodig dan Phinney, terwijl de Zwitser nog drie tellen meer toegaf.

Dylan van Baarle was op de dertiende plaats de beste Nederlander. De 21-jarige renner uit Zoetermeer verruilde deze winter de opleidingsploeg van Rabobank voor Garmin. Hij finishte in 12.44 minuten.

Leto gehekeld om transgenderrol

Jared Leto heeft dinsdag tijdens het Santa Barbara Filmfestival kritiek gekregen op zijn rol als transseksueel in het drama Dallas Buyers Club. "Jij had die rol nooit mogen spelen, je bent immers een man", verweet een verontwaardigde vrouw de acteur tijdens een persconferentie. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

In het op feiten gebaseerde drama speelt Leto een als man geboren vrouw die aids heeft en daardoor in contact komt met de aan aids lijdende cowboy Ron Woodroof, de rol van Matthew McConaughey. Die heeft een illegaal netwerk opgezet om aidspatiënten aan medicijnen te helpen die nog niet zijn goedgekeurd door de Amerikaanse overheid.

Leto en McConaughey hebben overigens zowat alle grote filmprijzen gewonnen voor de rollen. Ze zijn allebei favoriet om een Oscar te winnen, respectievelijk voor beste bijrol en beste hoofdrol.

"Maar als je zo denkt, betekent dat ook dat bijvoorbeeld homoseksuele acteurs of actrices nooit een heteroseksueel personage kunnen spelen", pareerde Leto onomwonden. "Dat zou dus betekenen dat die acteurs nooit dat soort rollen mogen ontdekken. Je sluit hen daarmee af van een belangrijk deel van deze kunstvorm." Het publiek viel de acteur bij met applaus.

Leto stelde voor de vrouw na de persconferentie nog even privé te spreken. Zij ging op het aanbod in en het gesprek zou zo'n vijftien minuten hebben geduurd.

Dallas Buyers Club draait in de Nederlandse bioscopen. De Oscars worden op 2 maart uitgereikt in Los Angeles.


Leto gehekeld om transgenderrol (Foto: Novum)

Ecclestone in april voor de rechter

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zal op 24 april in München voor de rechter moeten verschijnen, zo meldt de Süddeutsche Zeitung. De 83-jarige Brit wordt verdacht van het omkopen van voormalig bankier Gerhard Gribkowsky bij de verkoop van de aandelen van de Formule 1 in 2006 aan CVC Capital.

Volgens de Süddeutsche Zeitung zijn er 26 zittingsdagen ingepland, waarbij er op dinsdags en woensdags zittingen zijn. Hierdoor hoeft Ecclestone geen enkele race te missen. Tussen half augustus en half september ligt het proces een maand stil.

Voorlopig geen mergelwinning in Maastrichtse groeve

Cementfabriek Enci in Maastricht mag geen cement meer produceren en geen mergel winnen in de groeve van de Sint-Pietersberg. De Raad van State vernietigde woensdag de milieuvergunningen van de fabriek. De fabriek stoot zwaveldioxide uit, dat omliggende Belgische natuurgebieden aan kan tasten. Daarmee komt voorlopig een einde aan een jarenlange strijd tussen de fabriek en actievoerders.

Enci kreeg in 2010 de vergunningen van de provincie Limburg. De Raad van State oordeelde in augustus 2012 in een tussenuitspraak dat het provinciebestuur de voorschriften voor zwaveldioxide beter moest motiveren en de zogeheten Natura 2000-gebieden in kaart moest brengen. Daarop paste de provincie de vergunningen in 2012 aan. Zowel Enci als actiegroep Stichting Stop Enci gingen vervolgens in beroep tegen de aanpassing.

De Raad oordeelde woensdag dat de provincie dit keer wel heeft gekeken naar de voorschriften voor het gebruik van zwaveldioxide, maar onvoldoende naar de gevolgen voor de natuurgebieden. Het staat Enci vrij om een nieuwe vergunning aan te vragen bij het provinciebestuur. De provincie moet dan vervolgens kijken of een nieuwe vergunning nog mogelijk is.

De vernietigde vergunning liep tot 2018. Daarna zal Enci stoppen met de winning van kalksteen in de groeve en klinkers gaan importeren om die vervolgens tot cement te vermalen. Dit tot tevredenheid van actiegroepen en Natuurmonumenten, die vinden dat de natuur verloren gaat door de productie en winning van de fabriek.

Fable Anniversary

Met onder andere titels als Tomb Raider Definitive Edition, Final Fantasy X HD en Resident Evil 4 Ulitmate HD Edition lijkt het erop dat we ook dit jaar ons niet hoeven te vervelen met HD-remakes. Fable Anniversary is dan ook het eerste deel van de Fable-serie dat in een nieuw jasje is gestoken. Echter, of deze nieuwe jas de oude kleren kan bedekken is nog maar de vraag.

VN: Syrische kinderen lijden 'onbeschrijflijk'

De Syrische regering is verantwoordelijk voor 'talloze moorden, verminkingen en martelingen' van kinderen tijdens het nu bijna drie jaar durende conflict in het land. Dat hebben de Verenigde Naties in een rapport gezegd.

In het rapport, dat ingaat op de impact van de Syrische burgeroorlog op kinderen, worden ook de rebellen die president Bashar Assad omver proberen te werpen ervan beschuldigd 'jongeren voor de strijd te rekruteren'.

Kinderen hebben te maken met 'onbeschrijflijk leed', aldus de VN.

De opstand tegen Assad begon in 2011 en heeft aan meer dan honderddertigduizend mensen het leven gekost.

ItaliŽ overweegt megaclaim tegen S&P

De Italiaanse rekenkamer overweegt juridische stappen tegen kredietbeoordelaar Standard& Poor's (S&P), die kunnen uitmonden in een claim van 234 miljard euro. Dat meldde de Britse krant Financial Times woensdag.

Volgens het zogeheten Corte dei Conti heeft S&P de economische crisis in Italië verergerd door de kredietstatus van het land tijdens de schuldencrisis meerdere keren te verlagen. Hierdoor werd de Italiaanse regering onder zware druk aangezet tot een reeks noodmaatregelen. Het is nog lang niet zeker of er daadwerkelijk een claim zal worden ingediend. De actie geeft echter duidelijk aan hoeveel weerstand er is tegen de kredietbeoordelaars en hun ongevraagde beoordelingen van landen.

De rekenmeesters van de Italiaanse overheid verwijten S&P en andere ratingbureaus geen enkele rekening te houden met de aantrekkingskracht van Italië. "Er is nooit gewezen op de geschiedenis, de kunst en het landschap van Italië, die zoals alom wordt erkend de basis vormen van zijn economische kracht", aldus de Corte dei Conti.

Italië overweegt megaclaim tegen S&P
Italië overweegt megaclaim tegen S&P (Foto: ANP)

McConaughey suÔcidaal in Sea of Trees

Matthew McConaughey heeft getekend voor een hoofdrol in het drama Sea of Trees onder regie van Gus Van Sant. Hij speelt een Amerikaan die in het bos rondom de berg Fuji in Japan, dat bekendstaat als het zelfmoordbos, zich van het leven wil beroven. Een passerende Japanner, een rol van Ken Watanabe, brengt hem echter op andere gedachten. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Als de twee mannen het beruchte bos willen verlaten, blijkt dat ze hopeloos zijn verdwaald. De terugtocht wordt er dus niet één van alleen zelfreflectie, maar ook van simpelweg overleven.

Het is duidelijk dat McConaughey hiermee wederom een zware rol op zich neemt. Hij was in 2012 al te zien in het drama Mud, als ondergedoken crimineel en is momenteel in de race voor een Oscar voor Dallas Buyers Club, waarin hij een aftakelende aidspatiënt speelt.

De nieuwe serie True Detective, met McConaughey en Woody Harrelson, is één van de hits van het nieuwe tv-seizoen. Daarnaast speelt hij een hoofdrol in het sciencefictiondrama Interstellar van Christopher Nolan, dat in november verschijnt.

McConaughey, die tot voor kort vooral bekendstond als gebruinde acteur die graag zijn shirtje uittrekt, heeft zich ontegenzeggelijk geprofileerd als serieus acteur. Deze wedergeboorte wordt al McConaissance genoemd.

De Oscars worden op 2 maart uitgereikt. McConaughey is de favoriet voor de Oscar voor acteur in een hoofdrol voor Dallas Buyers Club, waarvoor hij al de Golden Globe en de prijs van acteursvakbond SAG won.


McConaughey suïcidaal in Sea of Trees (Foto: Novum)

Medewerkers sociale werkplaatsen gaan staken

Ongeveer drieduizend medewerkers van de sociale werkvoorziening leggen volgende week dinsdag hun werk neer, ondanks de gewijzigde plannen voor de bijstand en de Wajong. Ze willen daarmee voorkomen dat ze tussen wal en schip vallen, omdat de extra banen voor mensen met een arbeidshandicap er nog niet zijn. Dat heeft vakcentrale FNV bekendgemaakt.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) bereikte maandag een akkoord over de bijstand en de Wajong. Met de sociale partners werd afgesproken dat er eind volgend jaar vijfduizend extra banen komen voor mensen met een beperking.

De FNV heeft die wijzigingen verwelkomd, maar vraagt nu wel aandacht voor de grote groep mensen met een arbeidshandicap, de medewerkers van de sociale werkvoorziening. "Ze mag nu niet achteroverleunen", zegt voorzitter van Abvakabo FNV Corrie van Brenk over Klijnsma.

Volgens de bond is er momenteel veel onzekerheid onder de medewerkers van de sociale werkvoorziening. Zij dreigen 'tussen wal en schip te vallen', als de werkplaatsen al worden afgebouwd, terwijl de nieuwe Werkbedrijven en de afgesproken extra banen voor mensen met een arbeidshandicap er nog niet zijn.

De FNV gaat daar de komende tijd bovenop zitten, kondigt de vakcentrale aan. "Deze toegezegde banen en de regionale Werkbedrijven moeten er ook echt komen. Zo lang dat niet het geval is, moeten de beschutte werkplekken in de sw blijven bestaan en kunnen de sw-bedrijven niet worden afgebouwd", stelt Van Brenk.

De medewerkers van de sociale werkplaatsen voeren ook acties tegen de eigen werkgevers. Zij zouden volgens de vakbond hebben aangekondigd geen geld meer te willen steken in een nieuwe cao. "Dat zou betekenen dat de lonen van de medewerkers in de sociale werkvoorziening hun leven lang bevroren zouden worden", schrijft Abvakabo.

De afgelopen maanden is op verschillende plekken in het land al actie gevoerd in de sociale werkplaatsen. De laatste landelijke actie was in maart 2012. Toen kwamen er duizenden mensen naar Den Haag om te protesteren tegen de toenmalige plannen voor de sociale werkplaatsen. "Kort daarop zijn die plannen van tafel gegaan", aldus de FNV.

2013 in top 10 warmste jaren

Het jaar 2013 staat in het rijtje van 10 warmste jaren wereldwijd, sinds de metingen in 1850 begonnen. Samen met het jaar 2007 neemt het afgelopen jaar de zesde plaats in op de ranglijst, zo maakte het meteorologisch instituut van de Verenigde Naties (WMO) woensdag bekend.

Volgens het WMO lag de gemiddelde land- en oceaantemperatuur vorig jaar 0,5 graden Celsius hoger dan het langetermijngemiddelde van 14 graden. Het was voor de 28e keer op rij dat het kwik gemiddeld hoger dan die nullijn stond. Wel scoorde 2013 nipt lager dan 2005 en 2010, met 0,55 graden boven het gemiddelde de warmste jaren.

2013 in top 10 warmste jaren
2013 in top 10 warmste jaren (Foto: ANP)

Brabant maakte rekenfout bij aanbesteding ov

De provincie Noord-Brabant heeft vermoedelijk een rekenfout gemaakt bij de gunning van het openbaar vervoer in West-Brabant. "Naar het zich laat aanzien lijkt er in het rekenprogramma een onjuiste formule te zitten", maakte de provincie woensdag bekend over het bezwaar dat Arriva indiende tegen de gunning van het busvervoer aan Veolia.

Omdat er een minimaal verschil zit tussen de aanbiedingen van Veolia en Arriva kan de rekenfout directe gevolgen hebben voor de uitslag van de aanbesteding.

Veolia maakte ook bezwaar tegen de gunning van het busvervoer in Oost-Brabant aan Arriva. De provincie zegt woensdag dat het bezwaar van Veolia een dag te laat is ingediend.

In december gaat de nieuwe concessie in. De invoering komt 'vooralsnog' niet in gevaar, aldus de provincie.

Brabant maakte rekenfout bij aanbesteding ov
Brabant maakte rekenfout bij aanbesteding ov (Foto: ANP)

Tom Cruise aangeklaagd voor een miljard

Tom Cruise en filmstudio Paramount zijn aangeklaagd wegens plagiaat van het scenario van Mission: Impossible - Ghost Protocol. Scenarist Timothy McLanahan beweert dat het script wel erg lijkt op zijn scenario Head On, en eist een schadevergoeding van een miljard dollar. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

In de aanklacht valt te lezen hoe McLanahan in 1998 Head On had geschreven en ermee rond Hollywood heeft geleurd. Het werd overal afgekeurd, ook door Cruise's zaakwaarnemer Rick Nicita, die het vervolgens toch aan zijn cliënt zou hebben voorgelegd.

"Toen de film uitkwam, zag ik meteen onmiskenbare overeenkomsten met mijn eigen scenario van Head On", zegt McLanahan. Mission: Impossible - Ghost Protocol bracht in 2011 wereldwijd bijna zevenhonderd miljoen dollar op en is voor Cruise nog steeds de film met de hoogste opbrengst.


Tom Cruise aangeklaagd voor een miljard (Foto: Novum)

Verkopen winkels eurozone laagst sinds 2002

Winkeliers in de eurozone hebben in december 1,0 procent minder verkocht dat een jaar eerder en 1,6 procent minder dan een maand eerder. De retailverkoopindex van het Europese statistiekbureau Eurostat kwam daarmee uit op 95,60, het laagste niveau sinds juni 2002. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers.

De stijging van de winkelverkopen in november was hiermee van korte duur. In november lag het verkoopvolume van de retail in de eurozone nog 1,3 procent hoger dan een jaar eerder. Ten opzichte van een maand eerder lagen de verkopen toen 0,9 procent hoger.

Voor heel het vorige jaar lagen de verkopen van winkels in de eurozone 0,9 procent lager dan in 2012.

Vernietigend VN-rapport over Vaticaan

De Commissie voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties heeft woensdag een vernietigend rapport gepresenteerd over de wijze waarop het Vaticaan het seksueel misbruik van kinderen door geestelijken heeft aangepakt. Het beleid van het Vaticaan maakte het mogelijk dat priesters tienduizenden kinderen konden misbruiken en verkrachten, aldus de commissie.

De commissie dringt er bij de kerkstaat op aan dossiers van pedofielen en geestelijken die hun misdaden aan het zicht wisten te onttrekken open te stellen. In het rapport werd daarnaast felle kritiek geleverd op de standpunten van de Heilige Stoel over homoseksualiteit, anticonceptie en abortus. Er moeten beleidswijzigingen komen om de rechten van kinderen en hun toegang tot gezondheidszorg te waarborgen, is het advies van de VN-organisatie.

De commissie onderworp vertegenwoordigers van het Vaticaan vorige maand aan een verhoor over de naleving van de Conventie voor de Rechten van het Kind, het belangrijkste internationale verdrag voor kinderrechten.

M. Mulder snelste in testwedstrijd 500 meter

Michel Mulder heeft bij een testwedstrijd op de olympische baan in Sochi de snelste tijd neergezetop de 500 meter. De tweevoudig wereldkampioen sprint was in de Adler Arena met 34,97 de enige die onder de 35 seconden wist te blijven.

De tweede plaats ging naar de Australiër Daniel Greig, die 35,48 noteerde. Mark Tuitert was de enige andere Nederlander die meedeed. Hij werd vierde op bijna acht tiende van Mulder. Mulder komt in Sochi in actie op de 500 en 1000 meter, terwijl Tuitert de 1000 en 1500 meter schaatst.

Bob de Jong was de enige schaatser die een 5000 meter schaatste als trainingswedstrijd. De Jong noteerde daarop een 6.25,33. De Jong neemt alleen deel aan de 10000 meter.

Minimale systeemeisen Titanfall bekend

Medeoprichter van Respawn Vince Zampella heeft de minimale systeemeisen van de FPS Titanfall getweet. Titanfall, die de Source-engine van Valve gebruikt, heeft een aardig beestje nodig om hem te kunnen spelen.

OS: 64-bit Windows 7, 8, 8.1
Processor: AMD Athlon X2 2.8GHz of Intel Core 2 Duo 2.4GHz
Geheugen: 4GB RAM
Videokaart: 512MB VRAM, Radeon HD 4770 of GeForce 8800GT

Op de vraag of er ook een Mac-versie van het spel uitkomt zei Zampella: ''We praten erover, we zouden het graag zien gebeuren maar zal na de launch zijn.'' Een zelfde soort reactie gaf hij de vraag of de game mod-support krijgt.

Titanfall is 14 maart beschikbaar op pc, Xbox One en Xbox 360.

ADO Den Haag ontslaat trainer Steijn

ADO Den Haag heeft trainer Maurice Steijn woensdag op straat gezet. Het ontslag van de Hagenaar hing al in de lucht. ADO verloor vijf van zijn laatste zes wedstrijden en is de hekkensluiter van de Eredivisie. Na de 3-0 nederlaag tegen Heracles Almelo dinsdag gaf het bestuur al aan zich te beraden over de positie van Steijn.

De 40-jarige Steijn leek na de stunt van twee weken geleden tegen Feyenoord weer wat steviger in het zadel te zitten, maar door de 3-0 nederlaag in Heerenveen kwam ADO afgelopen weekeinde plots op de laatste plaats terecht. Na de nederlaag thuis tegen Heracles sprak Steijn van een mokerslag, maar wilde van geen opstappen weten.

Steijn volgde in de zomer van 2011 John van den Brom op bij ADO. Daarvoor was hij al assistant-coach. In zijn eerste seizoen eindigde hij net boven de degradatiestreep, maar vorig jaar leidde hij zijn team nog naar een verdienstelijke negende plaats.

Utrecht geeft Van Schaik vaste aanstelling

FC Utrecht zet het contract van algemeen directeur Wilco van Schaik per direct om in een dienstverband voor onbepaalde tijd. Dat meldt de nummer twaalf van de Eredivisie woensdag. Van Schaik geeft leiding aan het herstructureringsproces dat Utrecht in enkele jaren weer gezond moet maken.

"Het is een zeer uitdagend project om FC Utrecht financieel gezond te krijgen, met behoud van onze ambities", zegt Van Schaik, die op 1 september 2011 aan de slag ging bij de domstedelingen. Zijn oude verbintenis liep in augustus af.

Utrecht zette de herstructurering twee jaar geleden in. De omzetting van de schulden in eigen vermogen door eigenaar Frans van Seumeren was volgens Van Schaik de essentiële tweede stap. "Nu gaan we stap drie met z'n allen zetten en dat is break-even geraken." De club wil in het seizoen 2015-2016 een operationeel resultaat van tenminste nul bereiken.

"Ik geloof erin dat FC Utrecht gezond wordt. Maar, ook dat FC Utrecht zijn ambities op het veld houdt. Wij zijn en blijven een uitdagende subtopper", stelt van Schaik. Ook het contract van financieel manager Michel Baas is omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.

Sauber met veel updates naar Bahrein

Het Formule 1-team Sauber zal met veel nieuwe onderdelen op de C33 afreizen naar de eerste testweek in Bahrein. Teambaas Monisha Kaltenborn heeft laten weten dat in Jerez de focus op betrouwbaarheid lag en dat deze nu verschuift naar prestaties.

Kaltenborn: "We zijn tevreden over de eerste test. Onze auto was net op tijd gereed en het feit dat de C33 meteen goed werkte is een fantastische prestatie die door het team geleverd is. In Jerez wilden we kijken of de mechanica en de systemen zouden werken. De auto's zijn dit jaar extreem complex vanwege de compleet nieuwe aandrijflijn, maar we staan er goed voor. We hebben veel data kunnen vergaren, maar hebben nog veel werk voor de boeg, data analyseren en verbeteringen doorvoeren."

Eén van de zaken waar nog aan gewerkt moet worden is het remsysteem dat bij Sauber nu elektronisch aangestuurd wordt. Zowel Adrian Sutil als Esteban Gutierrez waren er niet helemaal tevreden over, maar aanpassingen aan de software moeten dit op gaan lossen.

Ook de aerodynamica krijgt in Bahrein een grote update, zo laat Kaltenborn weten. "Het is een groot pakket. We hopen de meeste onderdelen voor de eerste test in Bahrein gereed te hebben. Hieronder vallen de nieuwe voor- en achtervleugel, schermen bij de side-pots, alsmede enkele andere kleine onderdelen. De rest volgt voor de tweede test in Bahrein."

KNVB praat nog met gemeenten over eredivisieduels

Volgens de KNVB is het nog niet zeker dat speelronde 29 van de Eredivisie wordt uitgesteld vanwege de nucleaire top die in Den Haag wordt gehouden. Een woordvoerder van de voetbalbond liet woensdag weten dat er nog overleg is met de gemeenten die in het weekeinde van 21 maart een wedstrijd organiseren en het ministerie van Justitie.

De Telegraaf schreef woensdag dat de burgemeesters van de negen speelsteden de duels al hebben afgelast. De KNVB geeft toe dat de speelronde onder druk staat, maar wil eerst het overleg met de gemeenten afwachten. De bond benadrukt dat er 'in goed overleg met de burgemeesters en de politie het weekeinde voorafgaand aan de internationale top uitsluitend laagdrempelige wedstrijden buiten de Randstad zijn gepland'.

"De KNVB streeft naar de beste uitkomst voor het voetbal en hoopt alle 7,8 miljoen voetballiefhebbers zo snel mogelijk duidelijk te kunnen geven", meldt de bond in een verklaring. Uiteindelijk hebben de burgemeesters het laatste woord. Ook de halve finale van de KNVB-beker tussen AZ en Ajax op 26 of 27 maart zou op losse schroeven staan.

De nucleaire top, die onder anderen wordt bezocht door de Amerikaanse president Barack Obama, wordt op 24 en 25 maart gehouden.

American Hustle

American Hustle gooit dit awardseizoen hoge ogen. Als grote winnaar bij de Golden Globes, zijn de verwachtingen dan ook ongekend hoog. Opnieuw een samenwerking tussen David O. Russel, Jennifer Lawrence en Bradley Cooper wat vorig jaar het schitterende Silver Linings Playbook opleverde, aangevuld met Christian Bale, Amy Adams en Jeremy Renner. Levert deze film de verwachtingen volkomen in?

[NBA] Indiana Pacers wint weer eens in Atlanta

Indiana Pacers heeft na twaalf duels zonder zege in Atlanta weer eens gewonnen van de Hawks in het reguliere NBA-seizoen. De koploper van de Eastern Conference won het uitduel dinsdag met 89-85. Indiana-speler David West was topscorer met 22 punten. Paul George maakte er achttien.

Halverwege leidde Atlanta nog voor eigen publiek, maar in het derde kwart bogen de Pacers dat om. Met vijftien seconden op de klok was het verschil slechts twee punten. Mede door drie vrije worpen hielden de bezoekers stand.

Aan het rampseizoen van Los Angeles Lakers lijkt maar geen einde te komen. De zestienvoudig NBA-kampioen ging voor de zevende keer op rij onderuit. Minnesota Timberwolves was thuis met 109-99 te sterk. Kevin Martin was goed op schot met 32 punten. Kevin Love voegde daar nog eens 31 punten aan toe.

Chicago Bulls versloeg Phoenix Suns met 101-92. Carlos Boozer was de grote man bij de bezoekers met negentien punten. Charlotte Bobcats nam al in het eerste kwart afstand van Golden State Warriors en gaf die voorsprong niet meer uit handen. Mede dankzij dertig punten van Al Jefferson werd het 91-75.

PSV onderhandelt met Rubin Kazan over Matavz

PSV houdt er rekening mee dat aanvaller Tim Matavz op korte termijn naar Rubin Kazan vertrekt. De Brabanders zijn volop in onderhandeling met de Russische club over een transfer van de 25-jarige spits. Dat meldt het Eindhovens Dagblad woensdag. Matavz staat open voor een overgang naar Rubin Kazan.

"De clubs moeten er uit zien te komen, qua salaris voorzie ik geen problemen", zegt de zaakwaarnemer van Matavz, Henk van Ginkel, in de krant. "Er is in Nederland geen club die wat dat betreft tegen Rubin Kazan op kan. Het is te hopen dat het rondkomt, anders boort PSV hem voor de tweede keer een transfer door de neus."

De Sloveen kon afgelopen zomer naar Málaga, maar PSV wees een bod van zes miljoen euro destijds af. Met een mogelijke overgang naar Rusland zou tussen de vijf en zeven miljoen euro zijn gemoeid. Het contract van Matavz, die sinds zijn komst van FC Groningen in 2011 nooit onomstreden was in Eindhoven, loopt volgend jaar af.

Xbox One Titanfall alfa vs pc laat grote verschillen zien

Nu de release van Titanfall steeds dichterbij komt komen er steeds meer beelden naar buiten. Het was daarom een kwestie van tijd tot men de pc-versie ging vergelijken met de Xbox One-versie en de verschillen zijn op zijn zachtst gezegd schokkend te noemen.

De verschillen komen voornamelijk doordat de Xbox One alfa-versie gebruikmaakt van lage resolutie textures. Dit is volgens de ontwikkelaar, Respawn Entertainment, gedaan om de downloadgrootte te beperken. Hoewel dit niet ongebruikelijk is tijdens een testfase, is het natuurlijk geen goede reclame voor je game.

De bovenste screenshots zijn van de Xbox One en de onderste van pc-versie.


TF Xbone vs pc
titanfall

Titanfall3
Titanfall4

titanfall5Titanfall6

Netjes wil rehabilitatie in Egypte

Journaliste Rena Netjes, die door Egypte is bestempeld als terreurverdachte, wil rehabilitatie van het het Noord-Afrikaanse land. Dat zei ze dinsdag in de uitzending van Pauw en Witteman. "Ik heb één keer met iemand van Al Jazeera gesproken. Het zou heel treurig zijn als ik nooit meer terug kan naar Egypte door dit grote misverstand."

Netjes kwam dinsdag in Nederland aan, nadat zij met hulp van de Nederlandse ambassade in Caïro Egypte had kunnen verlaten. De journaliste werkt in Egypte werkt als correspondent, voor onder meer BNR Nieuwsradio, Het Parool en als producer voor de NOS. Omdat het Egyptische Openbaar Ministerie een aanklacht bij de rechter heeft neergelegd en de rechter een arrestatiebevel heeft doen uitgaan, is Netjes volgens eigen zeggen haar leven niet zeker als ze terug zou gaan.

EU geeft 320 miljoen euro aan Unicef

De Europese Unie heeft 320 miljoen euro beschikbaar gesteld aan Unicef voor hulp aan vijftien kwetsbare landen. Het geld is bedoeld om besmettelijke ziekten en voedselgebrek aan te pakken, de belangrijkste oorzaken van kindersterfte. Dat heeft de EU dinsdag bekendgemaakt.

Eurocommissaris voor ontwikkeling Andris Piebalgs kondigde het nieuws dinsdag samen met Unicef-directeur Anthony Lake aan. Lake loofde de manier waarop 'de EU kinderen in het hart van haar ontwikkelingsagenda heeft geplaatst'.

Hoewel kindersterfte is afgenomen van ongeveer 12,6 miljoen gevallen in 1990 tot 6,6 miljoen in 2012, sterven volgens Unicef elke dag nog achttienduizend kinderen aan ziektes die zijn te voorkomen.

Het EU-geld gaat naar Oost-Timor en veertien Afrikaanse landen: Burundi, Congo, Ethiopië, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Madagascar, Mauritanië, Mozambique, Niger, Nigeria, Sierra Leone, Somalië, Zambia en Zimbabwe.

'Fiscus blijft fortuin spenderen aan uitzendkracht'

De geplaagde afdeling Toeslagen van de Belastingdienst geeft wekelijks ongeveer een half miljoen euro uit aan vierhonderd uitzendkrachten, die het computersysteem van de divisie in vaart moeten houden. Het onderdeel had al in de zomer van 2012 opgeheven moeten worden, maar is nog altijd 'noodzakelijk' om toeslagen te kunnen verstrekken. Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

Zonder de afdeling van ongeveer vijfhonderd man zouden duizenden burgers niet de zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag krijgen waar ze recht hebben, aldus de ochtendkrant. De afdeling, die werkt vanuit een kantoor in Den Haag, werd aanvankelijk ingesteld als 'tijdelijke productiefabriek' om van vier losse toeslagensystemen één systeem te maken.

Het was de bedoeling dat die operatie halverwege 2012 werd afgerond, maar de tijdelijke afdeling is inmiddels permanent, bevestigt de Belastingdienst in De Telegraaf. "De afdeling zal blijven omdat handmatig toezicht noodzakelijk zal blijven, ook met het nieuwe systeem." Naast de administratieve uitzendkrachten zijn ook veel zelfstandigen werkzaam bij de afdeling als teamleider.

De aanhoudende problemen bij de afdeling Toeslagen dwongen staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vorige week tot opstappen. Zo'n 125 duizend huishoudens krijgen niet de toeslagen waarop ze recht hebben, bekende hij. Voormalig wethouder in Amsterdam, Eric Wiebes, werd dinsdag aangesteld als zijn opvolger.

MoskeeŽn willen radicaliseringsoverleg met gemeente

Moskeeën willen een structureel overleg met gemeenten waarin wordt gesproken over radicalisering binnen hun achterban. Dat zeggen de drie belangrijkste koepels van moskeeën woensdag in Trouw. Het gaat om het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), het Turkse Milli Görüs en het Samenwerkingsverband voor Marokkaanse Nederlanders.

De koepels reageren op een Kamerbrief die minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maandag stuurde. Hij kondigde aan in mei met gemeenten in overleg te gaan om eerder zicht te krijgen op de radicalisering van jongeren. Door het delen van kennis wil hij radicaliserende jongeren vroegtijdig in kaart brengen.

Veel gemeenten weten volgens de koepels nauwelijks wat er in de moskeeën binnen hun grenzen speelt. Moskeeën hebben op hun beurt geen idee bij wie ze moeten aankloppen als ze merken dat jongeren radicaliseren. Bij een overleg dat eens in de maand of een keer per kwartaal plaatsvindt zou dat ter sprake kunnen komen.

Als voorbeeld hoe het niet moet noemt Yassin Elforkani van het CMO de radicalisering van jonge moslims in Zoetermeer. "Waarom had niemand door dat er in Zoetermeer een groepje Syriëgangers ontstond?", zegt hij in de krant. Bij het overleg zou niet alleen radicalisering moeten worden besproken. Er moet volgens de koepels ook aandacht zijn voor antisemitisme, bekladding van moskeeën en andere problemen.

Een woordvoerder van Asscher erkent volgens de krant dat de communicatie tussen gemeenten en moskeeën beter kan. Verder wil hij nog niet op het voorstel van de moskeeën reageren.

Kramer mogelijk schaatskoning van Sochi

Bijna traditiegetrouw moet Nederland zijn medailles op de Winterspelen vooral verdienen bij het langebaanschaatsen. Bij de mannen lijken de voortekenen goed, want op elke afstand zijn er reële medaillekansen. Met Sven Kramer heeft Nederland de potentiële schaatskoning van de Spelen in huis.

Gouddelver Kramer is vastberaden om de zure nasmaak van de vorige Spelen in Vancouver weg te spoelen. De Fries won weliswaar goud op de vijf kilometer, maar die vreugde werd tenietgedaan door het drama op de dubbele afstand. Door een foute wissel zag Kramer een zekere gouden medaille aan zijn neus voorbijgaan.

Het was dé blunder van de Spelen, en Kramer stond - met het oog van de mondiale sportwereld op zich gericht - figuurlijk in zijn hemd. Kramer zint nu op revanche. "Als Sven in Sochi niet wint, zal het alleen maar meer zout in de wonden strooien", zegt TVM-coach Geert Kuipers. "Hij kan er alleen maar overheen komen door te winnen."

Kramer is de gedoodverfde favoriet voor de vijf en tien kilometer. De concurrentie komt vooral uit eigen land. De van oorsprong marathonschaatser Jorrit Bergsma heeft zich voor beide afstanden geplaatst en legde Kramer de afgelopen jaren al meermaals het vuur na aan de schenen.

Een volledig Nederlands podium behoort op beide afstanden zeker tot de mogelijkheden. Met Jan Blokhuijsen op de vijf kilometer en good old Bob de Jong op de dubbele afstand heeft Nederland nog meer ijzers in het vuur. De 37-jarige De Jong begint aan zijn vijfde Winterspelen. De concurrentie buiten de landsgrenzen zal boven zichzelf moeten uitstijgen om de Nederlanders te kunnen bedreigen. De olympisch kampioen op de tien kilometer, Seung-Hoon Lee, zette de laatste jaren weinig aansprekende resultaten neer. Kramer komt eveneens in actie op de 1500 meter, maar behoort daar niet tot de favorieten. Op de koningsafstand wordt Nederland verder vertegenwoordigd door olympisch kampioen Mark Tuitert, Koen Verweij en Stefan Groothuis. Op het moment suprême, bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen, steeg de uitgekiende Tuitert boven zichzelf uit. Een nieuw huzarenstukje hoeft zeker niet te worden uitgesloten. Tuitert weet immers was het is om op het juiste moment te pieken.

Het is echter lastig om op voorhand favorieten aan te wijzen, aangezien de wereldtop breed is en de schaatsers elkaar nauwelijks ontlopen. Verweij ontwikkelde zich de laatste jaren uitstekend op de schaatsmijl, maar datzelfde geldt voor Zbigniew Brodka, Denis Yuskov, Bart Swings en Denis Kuzin. En dan is er ook nog de gevestigde orde met Shani Davis en Håvard Bøkko.

Davis is vooral de te kloppen man op de 1000 meter, waar hij zijn titel verdedigt. Maar ook op deze afstand zijn verschillende outsiders vastberaden om een aanval op de troon te doen. Groothuis kondigde al aan met niets minder dan olympisch goud genoegen te nemen. En wat te denken van Michel Mulder? De Zwollenaar kroonde zich vorige maand in Nagano voor de tweede keer op rij tot wereldkampioen sprint en reist met een hoofdprijs op zak naar Sochi. Tuitert en Verweij komen eveneens in actie op de 1000 meter.

Op de kortste afstand, de 500 meter, heeft Nederland goede papieren om voor het eerst sinds 1988 weer eens een medaille te veroveren. Tijdens het OKT werd een bijzonder hoog niveau gehaald. Jan Smeekens domineerde vorig seizoen het wereldbekercircuit. Dit seizoen stond hij vooralsnog in de schaduw van de broers Michel en Ronald Mulder. Traditiegetrouw zijn ook de Aziaten kansrijk op deze afstand.

Dan rest nog de ploegenachtervolging. Na het fiasco in 2006, waar Kramer viel, en de magere bronzen medaille in Vancouver vier jaar geleden, werd serieus werk gemaakt van dit onderdeel. Met Verweij, Kramer en Blokhuijsen is een geoliede machine gesmeed, die de laatste jaren nauwelijks was te verslaan. Nederland is op de ploegenachtervolging de torenhoge favoriet.

'Watch_Dogs komt op 30 april'

Nadat afgelopen week een onverlaat heeft geprobeerd het patent van Watch_Dogs in te trekken door zich voor te doen als Yves Guillemot, komt er nu nieuws vanaf de andere kant van de geruchtenmachine. De Portugese webshop Fnac zegt namelijk op haar website dat de verwachte afleverdatum van het spel 30 april is.

Op zich is dit een rare datum. 30 april valt namelijk op een woensdag en het is gemeengoed dat games in Amerika op dinsdag uitkomen en in Europa op vrijdag. Aangezien Fnac het een verwachte afleverdatum noemt kan het zijn dat zij er veilig tussenin zijn gaan zitten.

Vanuit uitgever Ubisoft is er nog altijd geen releasedatum, of zelfs maar een releaseperiode, genoemd. Het is dan ook maar de vraag in hoeverre Fnac ons niet probeert een poets te bakken. Onze eigen bol.com geeft namelijk aan dat de game beschikbaar komt op 31 december, Amazon Amerika spreekt van 30 juni en Amazon Engeland noemt voor de zekerheid maar helemaal geen datum.

Dat de game gaat uitkomen is in ieder weer honderd procent zeker, maar wanneer? Misschien dus inderdaad wel eind april. Watch_Dogs komt uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Wii U en pc.

'Meeste zelfstandigen komen geld tekort'

Bijna zestig procent van de kleine zelfstandigen heeft moeite om kostendekkend te draaien. Zij teren daarom in op hun spaargeld of besparen op hun pensioen of verzekering. Dat blijkt uit een analyse van bijzonder hoogleraar Arjan van den Born van de Tilburg University, zo schrijft De Telegraaf woensdag.

Van den Born is initiatiefnemer van de website zzptarief.nl, waar zelfstandigen kunnen berekenen welk tarief zij moeten hanteren om geen verlies te lijden. Sinds de oprichting in 2010 zijn er ongeveer zevenhonderdduizend berekeningen uitgevoerd. Op grond van die gegevens concludeert de hoogleraar creatief ondernemerschap dat het tarief van veel zzp'ers te laag is.

In bijna veertig procent van de gevallen vragen de zelfstandigen zonder personeel bijna een kwart te weinig voor hun diensten. "Zij kunnen op de lange termijn alleen overleven als zij besparen op pensioen, sociale verzekeringen en ontwikkeling", zo stelt Van den Born in de ochtendkrant.

Gemiddeld willen zelfstandigen bruto 2850 euro per maand verdienen. Ze maken echter bijna 2100 euro per maand aan kosten, inclusief pensioenen en verzekeringen. Willen de zelfstandigen ook nog geld opzij kunnen zetten voor onvoorziene risico's, dan is een uurtarief van bijna vijftig euro nodig.

'Instellingen gedwongen gehandicapten te weigeren'

De meeste instellingen voor gehandicaptenzorg verwachten dit jaar cliënten met een verstandelijke beperking te moeten weigeren omdat er geen geld voor is. Dat concludeert de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) woensdag uit een onderzoek onder de 165 aangesloten instellingen, schrijft Trouw.

De vereniging vroeg de instellingen wat zij vinden van het budget dat zorgverzekeraars dit jaar verstrekken. Zes op de tien instellingen geven aan dat er te weinig geld is om alle gehandicapten op te vangen. Dat betekent dat ze mensen met een ernstige verstandelijke beperking niet kunnen opnemen of kunnen plaatsen op een plek voor begeleid wonen. Een kwart van de instellingen zegt dat er niet genoeg geld is om cliënten met busjes of een taxi te vervoeren.

De lichtere zorg wordt de komende jaren een verantwoordelijkheid voor gemeenten. Daarbij wordt geprobeerd om mensen langer thuis te laten wonen.

Cliënten die nu al in een instelling wonen, mogen daar blijven, ook als ze volgens de nieuwe regels thuis zouden kunnen wonen. Dat zou staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) eerder hebben toegezegd. Maar volgens de VGN zijn er zorgverzekeraars die ondanks die toezegging weigeren te betalen voor de opvang van cliënten die ook thuis zouden kunnen wonen.

VGN-directeur Hans Schirmbeck zegt in de krant dat iedereen, ook hij, wel wil dat deze cliënten thuis wonen. "Maar dat gaat niet zomaar." Hij wijst erop dat het uitvoeren van afspraken waarbij een miljard euro wordt bezuinigd al moeite genoeg kost. Daar moeten de zorgverzekeraars volgens hem geen aanvullend beleid op zetten. "Dan worden de gehandicapten extra gepakt."

Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland zegt in de krant dat enkel het landelijk beleid wordt uitgevoerd.

WŁst stelt zichzelf hoge doelen op Spelen

Ireen Wüst is naar Sochi afgereisd voor drie keer goud. Het is een zware, maar realistische opgave. Wüst is vaandeldraagster van de Nederlandse schaatsters, die tijdens de Winterspelen hopen te oogsten.

Wüst praat zoals ze schaatst. Zonder poespas en altijd recht voor haar raap is ze duidelijk over haar missie in Sochi. Ze wil winnen op de 1500 en 3000 meter en de ploegenachtervolging. "Dat is hoog ingezet, maar je moet altijd een doel hebben."

De Brabantse lijkt het kansrijkst op de 1500 meter, haar specialisme en de afstand waarop ze titelverdedigster is. Wüst illustreerde recentelijk haar klasse op de schaatsmijl tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen (OKT) en het EK allround, waar ze de concurrentie op grote achterstand reed.

Tweevoudige olympisch kampioene Wüst krijgt op de 1500 te maken met landgenotes Lotte van Beek, Marrit Leenstra en Jorien ter Mors. Voor laatstgenoemde is het de enige individuele afstand bij het langebaanschaatsen. Shorttrackster Ter Mors maakte in het voorseizoen grote indruk, ook op de 1500 meter, maar stelde op het OKT teleur. De Amerikaanse Brittany Bowe, die dit jaar het wereldrecord op de 1000 meter scherper stelde, lijkt een belangrijke kandidaat om Wüst te bedreigen.

Normaliter behoren de lange afstanden, de drie en vijf kilometer, toe aan Martina Sablikova. De Tsjechische titelhoudster heerste de afgelopen jaren. Een matig optreden bij het EK allround heeft echter twijfels doen rijzen over haar fysieke gesteldheid. Sablikova werd op de drie kilometer geklopt door Wüst en Yvonne Nauta.

Over Nauta was de afgelopen maanden veel te doen. Ze miste een ticket voor de drie kilometer op drie honderdsten, maar werd in haar rit op het OKT overduidelijk gehinderd door Linda de Vries. Nauta stapte naar de geschillencommisise van de KNSB, maar werd in het ongelijk gesteld. Daardoor mag Annouk van der Weijden aan de start van de drie kilometer verschijnen, evenals Wüst en Antoinette de Jong.

Nauta pakte wel een startbewijs op de vijf kilometer. Ze lijkt op voorhand de voornaamste kandidaat om Sablikova te bedreigen. Ook Wüst en Carien Kleibeuker kunnen wellicht meedingen naar eremetaal. En vlak ook Claudia Pechstein niet uit. De op eerherstel gebrande 41-jarige Duitse, die in Vancouver door dopingperikelen niet van de partij was, maakt zich op voor haar zesde Spelen.

De kans dat Christine Nesbitt haar titel op de 1000 meter gaat prolongeren lijkt klein. De Canadese werd vorige maand tijdens het WK sprint aan alle kanten voorbijgereden. De 1000 meter is misschien wel de afstand met de meeste kanshebsters. De Amerikaanse Heather Richardson en landgenote Bowe waren het meest constant tijdens de wereldbekerwedstrijden. Wellicht dat thuisrijdster Olga Fatkulina en Hong Zhang ook nog iets uit de hoge hoed kunnen toveren. Margot Boer, Wüst, Van Beek en Leenstra zijn namens Nederland op papier ook zeker kansrijk voor een medaille.

Als alles volgens de geijkte patronen verloopt zal Sang-Hwa Lee haar titel op de 500 meter prolongeren. De Zuid-Koreaanse werd dit seizoen nog niet geklopt tijdens wereldbekerwedstrijden. Vier jaar geleden in Vanvouver eindigde Jenny Wolf als tweede, maar de Duitse lijkt haar beste tijd gehad te hebben. Voor Nederland komen Boer, Leenstra, Van Beek en Laurine van Riessen in actie.

Net als de mannen zijn ook de vrouwen favoriet voor de ploegenachtervolging. In Vancouver viel Nederland buiten de medailles en dat willen de sporters en de schaatsbond niet nogmaals laten gebeuren.

FOK! wat een weer... Wisselvallig en zacht

Hallo! De komende dagen worden er opnieuw veel storingen onze kant op gestuurd. We zagen het al eerder dit seizoen, maar na een kleine onderbreking nemen de depressies het heft weer in handen. Opnieuw zitten daar soms diepe stormdepressies tussen. Met name de Britse Eilanden krijgen het weer flink voor de kiezen, maar ook wij pikken daar het een en ander van mee.

Na een paar redelijke dagen met vrij veel zon en aangename temperaturen passeert er vanmiddag een eerste regengebied. Het gaat wel snel, zodat het in de loop van de middag in het westen alweer droog wordt en daar kan het zelfs even opklaren. Lang duurt dat feestje niet, want de volgende regenzone staat zich dan alweer warm te draaien boven de Noordzee en trekt in de avond de kustprovincies binnen. De zuidelijke wind is vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard langs de kust. Het kwik ligt gemiddeld gezien rond de 8 graden. In het zuidwesten iets hoger en in het noordoosten iets lager.

Morgen profiteren we even van een zwakke rug van hogedruk en met wat geluk zien we dan geregeld de zon. Helemaal droog kan ik het niet beloven, maar het kan toch een heel aardige dag worden. Vrijdag racen de temperaturen naar waardes van 10 graden of nog iets hoger. Winter??

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Milligerplas
Cerby maakte met zijn vriendin en zoontje een wandeling langs de Milligerplas nabij Zwolle en hij maakte daar deze fraaie foto.

VoortuinD-tje
Bij D-tje in Terneuzen is het al volop lente geworden.

 VoortuinD-tje2
In Terneuzen heeft het nog bijna niet gevroren. In Vlissingen staat de teller zelfs nog op 0.

 

 

 

[vid] Overleven in Outlast

Outlast komt uit op PlayStation 4 deze week, en deze onderstaande trailer laat zien waarom je schone onderbroeken naast je moet hebben liggen.

In de game ben je in een gesticht, waarin horror hoogtij viert. Jij als journalist hebt alleen een zaklamp en verdomd weinig kans om het te winnen van de monsters, dus het is sneaken, verstoppen en als het niet anders kan: rennen voor je leven. De studio Red Barrels bestaat uit enkele oud-medewerkers die gewerkt hebben aan onder andere Prince of Persia, Assassin's Creed, Splinter Cell en UnchartedOutlast kreeg een 18+ rating in Australië, Nieuw Zeeland en Duitsland. Outlast is gratis voor PlayStation Plus-abonnees en is ook beschikbaar op pc.

Solid Snake regelt het in twee uur

GameInformer heeft in de volgende magazine twintig pagina's aan Metal Gear Solid V: Ground Zeroes, dat blijkbaar meer tijd kost om te lezen dan om het hoofdverhaal uit te spelen. Het hoofdverhaal kost namelijk maar twee uur om uit te spelen.

Het spel heeft daarnaast zijmissies en zijn er nog extra missies als klassieke Snake op PlayStation en Raiden op Xbox. Metal Gear Solid V: Ground Zeroes is volgens de producer Hideo Kojima een prequel, tutorial en een voorproefje op de grote game, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Die game gaat nog wel even duren, dus heeft Kojima besloten deze game los uit te brengen. De digitale PlayStation 3- en Xbox 360-versie gaan zo'n twintig euro kosten, de digitale PlayStation 4- en Xbox One-varianten zo'n dertig euro. Voor fysieke schijfjes betaal je tien euro meer.

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes komt 20 maart uit.

ADO beraadt zich over positie Steijn

Maurice Steijn moet vrezen voor zijn baan als trainer van ADO Den Haag. Het bestuur van de hekkensluiter in de Eredivisie bekijkt woensdag of er actie wordt ondernomen na de ontluisterende 3-0 thuisnederlaag van dinsdag tegen Heracles Almelo. Dat liet algemeen directeur Piet Jansen weten aan tv-zender Fox.

Jansen spreekt van een 'dramatische wedstrijd' en weet niet zeker of Steijn de juiste man is om ADO weer op het goede spoor te krijgen. "Het zou kunnen, maar het is goed om na te denken over wat we hier allemaal gezien hebben en hoe we verder moeten gaan. Je ziet dat de druk van de supporters ook steeds groter wordt."

Over de uitkomst van het overleg van woensdag wil Jansen niet speculeren. "Ik ga een paar pilsjes drinken, goed slapen, morgen vroeg op en dan de situatie bekijken." Hij spreekt niet zonder meer het vertrouwen uit in de trainer. "Je moet eerlijk zijn. Als je de wedstrijd van vanavond hebt gezien moet je goed kijken hoe je met elkaar verder gaat."

Steijn sprak zelf direct na de wedstrijd van een mokerslag, maar wil van geen opstappen weten. "Hij is een Haagse jongen en die geven niet zo snel op", weet Jansen. "Ik heb vanaf het begin achter hem gestaan. Maar we moeten wel eens goed evalueren wat er hier vanavond is gebeurd."

'Aardbeving' blijkt akoestische knal

Wat alweer een nieuwe aardbeving in Groningen leek, bleek dinsdagavond een akoestische knal te zijn. Het KNMI meldde niets te zien op de seismologische apparatuur, maar het instituut heeft wel een knal in de atmosfeer ten Noorden van Ameland gemeten, zei een woordvoerster.

Even na tien uur dinsdagavond kwam een stroom twitterberichten op gang en ook belden er mensen naar media om door te geven dat er opnieuw een aardbeving in Groningen was geweest. En niet zo'n heel kleine ook, zo klonken de berichten. De meeste aardschokken werden in een relatief klein gebied gevoeld, maar dinsdag kwamen er ook meldingen uit Drenthe en zuidoost-Friesland.

Richard van Dijk, inwoner van Loppersum, waar veel aardbevingen voorkomen die door de gaswinning van de NAM veroorzaakt zouden worden, meldde dat de voorgevel van zijn huis is verzakt. "Ik kan zo met mijn hand van binnen naar buiten. En de boel was net gerepareerd na de vorige verzakking." Op Twitter meldden inwoners van onder meer Ulrum, Usquert, Middelstum en Loppersum dat ze trillingen hadden gevoeld. Ook mensen in verder weg gelegen plaatsen als de stad Groningen, Assen en Haulerwijk meldden dat ze de 'beving' hadden gevoeld.

'Aardbeving' blijkt akoestische knal
'Aardbeving' blijkt akoestische knal (Foto: ANP)

ME grijpt in bij voetbalrelletje Den Haag

De mobiele eenheid heeft dinsdagavond charges uitgevoerd rondom het stadion van ADO Den Haag. Supporters van de Haagse voetbalclub zochten de confrontatie nadat ADO met 3-0 had verloren van Heracles Almelo.

Na afloop van het duel wilden de fans hun onvrede uiten, aldus een politiewoordvoerder. De ME kon voorkomen dat het relletje uit de hand liep. Een paar supporters werden gebeten door politiehonden. Voor zover bekend zijn er geen arrestaties verricht.

Michael Laudrup ontslagen als trainer Swansea

Swansea City heeft trainer Michael Laudrup ontslagen. De oud-speler van onder meer FC Barcelona en Ajax wordt verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende resultaten van de laatste tijd. Swansea, waar met Michel Vorm, Jonathan de Guzman, Dwight Tiendalli en Marvin Emnes vier Nederlanders in de selectie zitten, staat twaalfde in de Premier League.

Voorzitter Huw Jenkins had dinsdag nog een gesprek met Laudrup en trok daarna de conclusie dat het beter is de samenwerking te beëindigen. "Het lijkt me onwaarschijnlijk dat we onder de huidige trainer nog een stabiele situatie krijgen met de goede resultaten die we de afgelopen jaren hebben geboekt", zegt hij op de clubsite.

Laudrup tekende in de zomer van 2012 een contract bij Swansea. Eerder was de 49-jarige Deen trainer bij Real Mallorca, Spartak Moskou, Getafe en Brøndby. Zijn grootste succes bij Swansea boekte hij vorig seizoen met het winnen van de League Cup.

Over de opvolging van Laudrup is nog niets bekend. Assistent Garry Monk neemt voorlopig de taken waar.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.