Inspectie strenger bij slecht vuurwerk

Vuurwerkimporteurs die worden betrapt met consumentenvuurwerk dat niet aan de eisen voldoet komen er vanaf dit jaar niet altijd meer van af met een proces-verbaal of een inbeslagname. De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat vaker gebruikmaken van een last onder dwangsom.

Het is al een paar jaar zo dat gemiddeld een kwart van het geïmporteerde vuurwerk niet aan de eisen voldoet. Volgens de inspectie is het bestaande systeem waarmee vuurwerk wordt gekeurd niet voldoende. Ook kan de handmatige productie een rol spelen.

"In elk geval is meer inzet van de vuurwerkimporteurs nodig om de afkeurcijfers omlaag te krijgen", aldus de inspectie, die vindt dat importeurs hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het vuurwerk moeten nemen. De inspectie wil dat bereiken door de handhavingsdruk op te voeren.

De hoogte van de dwangsom hangt onder meer af van de waarde van de vuurwerkpartijen. De hoogte ligt daardoor meestal aanzienlijk hoger dan de gemiddelde strafrechtelijke boete tot nu toe. Naast de dwangsom gaat de inspectie ook vaker gebruikmaken van andere bestuursrechtelijke maatregelen zoals bestuursdwang. De nieuwe aanpak is aangekondigd op een bijeenkomst van vuurwerkimporteurs.