Wüst stelt zichzelf hoge doelen op Spelen

Ireen Wüst is naar Sochi afgereisd voor drie keer goud. Het is een zware, maar realistische opgave. Wüst is vaandeldraagster van de Nederlandse schaatsters, die tijdens de Winterspelen hopen te oogsten.

Wüst praat zoals ze schaatst. Zonder poespas en altijd recht voor haar raap is ze duidelijk over haar missie in Sochi. Ze wil winnen op de 1500 en 3000 meter en de ploegenachtervolging. "Dat is hoog ingezet, maar je moet altijd een doel hebben."

De Brabantse lijkt het kansrijkst op de 1500 meter, haar specialisme en de afstand waarop ze titelverdedigster is. Wüst illustreerde recentelijk haar klasse op de schaatsmijl tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen (OKT) en het EK allround, waar ze de concurrentie op grote achterstand reed.

Tweevoudige olympisch kampioene Wüst krijgt op de 1500 te maken met landgenotes Lotte van Beek, Marrit Leenstra en Jorien ter Mors. Voor laatstgenoemde is het de enige individuele afstand bij het langebaanschaatsen. Shorttrackster Ter Mors maakte in het voorseizoen grote indruk, ook op de 1500 meter, maar stelde op het OKT teleur. De Amerikaanse Brittany Bowe, die dit jaar het wereldrecord op de 1000 meter scherper stelde, lijkt een belangrijke kandidaat om Wüst te bedreigen.

Normaliter behoren de lange afstanden, de drie en vijf kilometer, toe aan Martina Sablikova. De Tsjechische titelhoudster heerste de afgelopen jaren. Een matig optreden bij het EK allround heeft echter twijfels doen rijzen over haar fysieke gesteldheid. Sablikova werd op de drie kilometer geklopt door Wüst en Yvonne Nauta.

Over Nauta was de afgelopen maanden veel te doen. Ze miste een ticket voor de drie kilometer op drie honderdsten, maar werd in haar rit op het OKT overduidelijk gehinderd door Linda de Vries. Nauta stapte naar de geschillencommisise van de KNSB, maar werd in het ongelijk gesteld. Daardoor mag Annouk van der Weijden aan de start van de drie kilometer verschijnen, evenals Wüst en Antoinette de Jong.

Nauta pakte wel een startbewijs op de vijf kilometer. Ze lijkt op voorhand de voornaamste kandidaat om Sablikova te bedreigen. Ook Wüst en Carien Kleibeuker kunnen wellicht meedingen naar eremetaal. En vlak ook Claudia Pechstein niet uit. De op eerherstel gebrande 41-jarige Duitse, die in Vancouver door dopingperikelen niet van de partij was, maakt zich op voor haar zesde Spelen.

De kans dat Christine Nesbitt haar titel op de 1000 meter gaat prolongeren lijkt klein. De Canadese werd vorige maand tijdens het WK sprint aan alle kanten voorbijgereden. De 1000 meter is misschien wel de afstand met de meeste kanshebsters. De Amerikaanse Heather Richardson en landgenote Bowe waren het meest constant tijdens de wereldbekerwedstrijden. Wellicht dat thuisrijdster Olga Fatkulina en Hong Zhang ook nog iets uit de hoge hoed kunnen toveren. Margot Boer, Wüst, Van Beek en Leenstra zijn namens Nederland op papier ook zeker kansrijk voor een medaille.

Als alles volgens de geijkte patronen verloopt zal Sang-Hwa Lee haar titel op de 500 meter prolongeren. De Zuid-Koreaanse werd dit seizoen nog niet geklopt tijdens wereldbekerwedstrijden. Vier jaar geleden in Vanvouver eindigde Jenny Wolf als tweede, maar de Duitse lijkt haar beste tijd gehad te hebben. Voor Nederland komen Boer, Leenstra, Van Beek en Laurine van Riessen in actie.

Net als de mannen zijn ook de vrouwen favoriet voor de ploegenachtervolging. In Vancouver viel Nederland buiten de medailles en dat willen de sporters en de schaatsbond niet nogmaals laten gebeuren.