Plasterk onder vuur om afluisterdraai

De Tweede Kamer eist opheldering van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) over het bericht dat niet de NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten 1,8 miljoen telefoontjes hebben geregistreerd. Volgens de SP is zijn positie in het geding.

"We hebben een minister van Binnenlandse Zaken die bij God niet weet wat zich bij de geheime diensten afspeelt", zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. "Vertrouwen wij erop dat deze minister de problemen kan oplossen?" Voor hij zijn eigen vraag beantwoordt, wil Van Raak de uitleg van Plasterk afwachten.

Ook D66-Kamerlid Gerard Schouw wil snel tekst en uitleg. "Keer op keer komen er nieuwe feiten aan het licht. Eerder was de NSA de schuldige, nu toch onze eigen veiligheidsdiensten." Schouw wijst erop dat de telefoontjes zijn geregistreerd in verband met 'terrorismebestrijding'. "Hoeveel terroristen denkt de minister dat er in Nederland rondlopen? Dit is buitenproportioneel."

GroenLinks noemt de gang van zaken 'echt te gek voor woorden'. "Terwijl alle beschuldigende vingers in de richting van de NSA wezen, blijkt minister Plasterk al die tijd zélf de boosdoener. Nu moet maar eens vastgesteld worden wat er precies is gebeurd en of dat allemaal wel door de beugel kan", zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman.

De Tweede Kamer is al langer van plan een groot debat te houden over het afluisterschandaal. Wanneer dat gaat plaatsvinden, is nog niet bekend. D66 bepleit al langer een parlementaire enquête naar het afluisterschandaal. Tot nu toe is daar geen Kamermeerderheid voor.

Plasterk meldde woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat niet de Amerikaanse geheime dienst NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD in een maand tijd 1,8 miljoen telefoontjes hebben geregistreerd. Die gegevens zijn vervolgens gedeeld met de Verenigde Staten. Volgens Plasterk zijn daarbij geen wetten overtreden.

Eerder zei Plasterk nog dat het getal van 1,8 miljoen betrekking had op telefoongesprekken tussen Nederland en de VS die door de NSA waren geregistreerd. Plasterk noemde het toen onacceptabel dat de Amerikaanse dienst dat deed zonder zijn medeweten of toestemming. Ook heeft Plasterk gezegd dat Nederland geen metadata met de Amerikanen heeft gedeeld.