Kramer mogelijk schaatskoning van Sochi

Bijna traditiegetrouw moet Nederland zijn medailles op de Winterspelen vooral verdienen bij het langebaanschaatsen. Bij de mannen lijken de voortekenen goed, want op elke afstand zijn er reële medaillekansen. Met Sven Kramer heeft Nederland de potentiële schaatskoning van de Spelen in huis.

Gouddelver Kramer is vastberaden om de zure nasmaak van de vorige Spelen in Vancouver weg te spoelen. De Fries won weliswaar goud op de vijf kilometer, maar die vreugde werd tenietgedaan door het drama op de dubbele afstand. Door een foute wissel zag Kramer een zekere gouden medaille aan zijn neus voorbijgaan.

Het was dé blunder van de Spelen, en Kramer stond - met het oog van de mondiale sportwereld op zich gericht - figuurlijk in zijn hemd. Kramer zint nu op revanche. "Als Sven in Sochi niet wint, zal het alleen maar meer zout in de wonden strooien", zegt TVM-coach Geert Kuipers. "Hij kan er alleen maar overheen komen door te winnen."

Kramer is de gedoodverfde favoriet voor de vijf en tien kilometer. De concurrentie komt vooral uit eigen land. De van oorsprong marathonschaatser Jorrit Bergsma heeft zich voor beide afstanden geplaatst en legde Kramer de afgelopen jaren al meermaals het vuur na aan de schenen.

Een volledig Nederlands podium behoort op beide afstanden zeker tot de mogelijkheden. Met Jan Blokhuijsen op de vijf kilometer en good old Bob de Jong op de dubbele afstand heeft Nederland nog meer ijzers in het vuur. De 37-jarige De Jong begint aan zijn vijfde Winterspelen. De concurrentie buiten de landsgrenzen zal boven zichzelf moeten uitstijgen om de Nederlanders te kunnen bedreigen. De olympisch kampioen op de tien kilometer, Seung-Hoon Lee, zette de laatste jaren weinig aansprekende resultaten neer. Kramer komt eveneens in actie op de 1500 meter, maar behoort daar niet tot de favorieten. Op de koningsafstand wordt Nederland verder vertegenwoordigd door olympisch kampioen Mark Tuitert, Koen Verweij en Stefan Groothuis. Op het moment suprême, bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen, steeg de uitgekiende Tuitert boven zichzelf uit. Een nieuw huzarenstukje hoeft zeker niet te worden uitgesloten. Tuitert weet immers was het is om op het juiste moment te pieken.

Het is echter lastig om op voorhand favorieten aan te wijzen, aangezien de wereldtop breed is en de schaatsers elkaar nauwelijks ontlopen. Verweij ontwikkelde zich de laatste jaren uitstekend op de schaatsmijl, maar datzelfde geldt voor Zbigniew Brodka, Denis Yuskov, Bart Swings en Denis Kuzin. En dan is er ook nog de gevestigde orde met Shani Davis en Håvard Bøkko.

Davis is vooral de te kloppen man op de 1000 meter, waar hij zijn titel verdedigt. Maar ook op deze afstand zijn verschillende outsiders vastberaden om een aanval op de troon te doen. Groothuis kondigde al aan met niets minder dan olympisch goud genoegen te nemen. En wat te denken van Michel Mulder? De Zwollenaar kroonde zich vorige maand in Nagano voor de tweede keer op rij tot wereldkampioen sprint en reist met een hoofdprijs op zak naar Sochi. Tuitert en Verweij komen eveneens in actie op de 1000 meter.

Op de kortste afstand, de 500 meter, heeft Nederland goede papieren om voor het eerst sinds 1988 weer eens een medaille te veroveren. Tijdens het OKT werd een bijzonder hoog niveau gehaald. Jan Smeekens domineerde vorig seizoen het wereldbekercircuit. Dit seizoen stond hij vooralsnog in de schaduw van de broers Michel en Ronald Mulder. Traditiegetrouw zijn ook de Aziaten kansrijk op deze afstand.

Dan rest nog de ploegenachtervolging. Na het fiasco in 2006, waar Kramer viel, en de magere bronzen medaille in Vancouver vier jaar geleden, werd serieus werk gemaakt van dit onderdeel. Met Verweij, Kramer en Blokhuijsen is een geoliede machine gesmeed, die de laatste jaren nauwelijks was te verslaan. Nederland is op de ploegenachtervolging de torenhoge favoriet.