'Aardbeving' blijkt akoestische knal

Wat alweer een nieuwe aardbeving in Groningen leek, bleek dinsdagavond een akoestische knal te zijn. Het KNMI meldde niets te zien op de seismologische apparatuur, maar het instituut heeft wel een knal in de atmosfeer ten Noorden van Ameland gemeten, zei een woordvoerster.

Even na tien uur dinsdagavond kwam een stroom twitterberichten op gang en ook belden er mensen naar media om door te geven dat er opnieuw een aardbeving in Groningen was geweest. En niet zo'n heel kleine ook, zo klonken de berichten. De meeste aardschokken werden in een relatief klein gebied gevoeld, maar dinsdag kwamen er ook meldingen uit Drenthe en zuidoost-Friesland.

Richard van Dijk, inwoner van Loppersum, waar veel aardbevingen voorkomen die door de gaswinning van de NAM veroorzaakt zouden worden, meldde dat de voorgevel van zijn huis is verzakt. "Ik kan zo met mijn hand van binnen naar buiten. En de boel was net gerepareerd na de vorige verzakking." Op Twitter meldden inwoners van onder meer Ulrum, Usquert, Middelstum en Loppersum dat ze trillingen hadden gevoeld. Ook mensen in verder weg gelegen plaatsen als de stad Groningen, Assen en Haulerwijk meldden dat ze de 'beving' hadden gevoeld.

'Aardbeving' blijkt akoestische knal
'Aardbeving' blijkt akoestische knal (Foto: ANP)