Levensgevaarlijk langs delen Britse kust door storm

Op zes plekken langs de Engelse zuidkust zijn waarschuwingen voor ernstig overstromingsgevaar afgekondigd. Vanwege het noodweer dat het zuiden van Engeland teistert, ontstaan op sommige plekken langs de kust levensgevaarlijke situaties. Duizenden mensen zijn door de storm zonder stroom komen te zitten, er zijn problemen op het spoor en op de weg en sommige Britten moesten door het natuurgeweld worden geëvacueerd.

Ook de spoorwegen hebben een weerswaarschuwing uitgevaardigd. Vanwege de 'weersomstandigheden in Somerset, Devon en Cornwall' zijn delen van de dienstregeling geschrapt. Op zijn website adviseert First Great Western Trains zijn klanten 'de rest van de dag niet te reizen'.

In Dawlish, in het graafschap Devon, werd een deel van de spoorrails weggeslagen, waardoor er geen treinen tussen Devon en Londen konden rijden. In Brighton belandde een deel van de iconische pier in zee.

Het noodweer verplaatst zich van het zuidwesten richting het noordoosten, liet het Met Office weten. Daarmee is het leed nog niet geleden: de meteorologische dienst verwacht dat zich donderdag nieuw noodweer aandient dat tot en met vrijdag voor problemen zorgt. De storm brengt zware regenval met zich mee. Zaterdag kan het opnieuw gaan stormen. Gevreesd wordt voor meer overstromingen, omdat de grond inmiddels verzadigd is en het grondwaterpeil fors is gestegen.

Door de storm kwamen in de nacht van dinsdag op woensdag 44 duizend huishoudens zonder stroom te zitten. Energiebedrijf Western Power Distribution liet weten dat inmiddels 39 duizend huishoudens weer op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Zij kwamen zonder stroom te zitten, omdat elektriciteitskabels in de nacht getroffen waren door 'rondvliegend puin'. In het graafschap Devon werden windsnelheden van bijna 150 kilometer per uur gemeten.

Premier David Cameron zat woensdag een vergadering van het crisiscomité Cobra voor om een oplossing voor de gevolgen van het noodweer te vinden. Hij bezwoer dat er alles aan wordt gedaan om de slachtoffers te helpen. "Er zijn geen beperkingen aan de hulp", aldus Cameron. De premier maakte bekend dat er ruim honderdtwintig miljoen euro is vrijgemaakt voor noodhulp.

Labour-leider Ed Miliband hekelde de woorden van Cameron. "Veel mensen die zijn getroffen hebben het gevoel dat de regering traag heeft gereageerd. Ze menen dat de regering sneller meer had kunnen doen."

De Britse milieudienst zei dat sinds vorige week vrijdag in totaal 328 woningen ondergelopen zijn en dat ruim 122 duizend woningen beschermd worden tegen het hoge waterpeil.