Japan erkent Nederlandse overlevende atoombom (93)

De 93-jarige Willy Buchel is door de Japanse stad Nagasaki erkend als krijgsgevangene. De Nederlander krijgt daarom het zogenoemde hibakushacertificaat. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo woensdag. Het certificaat voor overlevenden van de atoombommen geeft recht op gratis medische zorg en meerdere uitkeringen.

Buchel was in de Tweede Wereldoorlog krijgsgevangene van Japan en zat gevangen in Nagasaki toen daar in 1945 de atoombom viel. Hij werd in 1943 door Japanse troepen gevangengenomen in Zuidoost-Azië. Vervolgens werd hij naar een gevangenenkamp in Nagasaki gebracht.

Daar werd hij op 9 augustus 1945 blootgesteld aan de atoombom waarmee de Amerikanen de stad troffen. Volgens Kyodo was Buchel op het moment dat de bom werd gedropt puin aan het opruimen van eerdere aanvallen van de Amerikaanse luchtmacht.

Buchel woont op dit moment in het zuiden van Nederland en vroeg in december het certificaat aan via de Japanse ambassade in Den Haag. Hij ontvangt het document waarschijnlijk deze maand. Het certificaat is tot nu toe aan elf buitenlandse krijgsgevangenen toegekend.