Bescherming bij onverwachte schuld erfenis

Erfgenamen die te maken krijgen met een onverwachte schuld uit een erfenis, hoeven dat voortaan niet meer te betalen met eigen geld. Zij worden daarvoor beschermd door een nieuw wetsvoorstel dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag heeft gepubliceerd. Voorwaarde is wel dat de erfgenamen niets te verwijten valt, de schuld niet kenden en er evenmin van op de hoogte konden zijn.

Het gaat om erfenissen die zuiver worden aanvaard. Daarbij verkrijgt de erfgenaam alle goederen en schulden uit de erfenis. Als in zo'n geval de erfgenaam met een onbekende schuld te maken krijgt die niet meer uit de erfenis kan worden betaald, kan dat tot 'onbillijke situaties' leiden. Teeven vindt het redelijk dat in dergelijke, uitzonderlijke omstandigheden de erfgenaam wordt beschermd.

Erfgenamen kunnen in dergelijke gevallen straks naar de rechter stappen om ontheffing te vragen. Wordt die toegekend, dan hoeft de erfgenaam alleen de schuld te voldoen voor zover die kan worden betaald uit de erfenis. Voorwaarde is wel dat hem niets valt aan te rekenen. De regeling geldt niet voor een schuld die is ontstaan door een onverkoopbaar huis, omdat hypotheekschulden bekend behoren te zijn.

Overigens kunnen erfgenamen nu al voorkomen dat zij met hun privévermogen aansprakelijk worden gesteld. Dan moeten zij de erfenissen beneficiair aanvaarden. Dan krijgen erfgenamen alleen datgene wat is overgebleven na aftrek van de schulden.