'Brood met mensenhaar onwaarschijnlijk'

Het is onwaarschijnlijk dat Chinees mensenhaar in Nederlands brood wordt verwerkt. Dat zegt Cees Hack, vicevoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen woensdag. Het programma Keuringsdienst van waarde ontdekte dat in China het mensenhaar wordt verwerkt tot aminozuur, een broodgrondstof. De fabriek levert aan een Nederlandse grondstoffenfabrikant. Hack noemt het programma, dat donderdag wordt uitgezonden, weinig genuanceerd.

De Chinese fabriek zou adverteren met eendenveren, een dierlijk product, maar in plaats daarvan mensenharen verwerken tot aminozuur. "Van de twintig Nederlandse bedrijven die aminozuur aan hun brood toevoegen, gebruikt maar eentje dierlijke producten. Dat is een kleine speler op onze markt." Het kan niet dat zij mensenhaar gebruiken, zegt Hack.

"Het is in Europa verboden om grondstoffen van menselijke vorm in voedsel te verwerken. Zij hebben zwart op wit van hun fabriek dat daar geen menselijke producten in zitten." Mocht de Chinese fabriek aan de grondstoffenfabrikant het 'menselijke' aminozuur leveren, dan is er sprake van fraude, zegt Hack. "Dan wordt het Nederlandse bedrijf opgelicht en moet de NVWA direct ingrijpen in China."

Om de malsheid van het brood te verbeteren, voegen sommige bakkers een plantaardige 'broodverbeteraar' toe, aminozuur genaamd L-cysteïne. "Op een kilo bloem wordt 1 milligram L-cysteïne toegevoegd", zegt Hack. "Je kunt het amper terug vinden in het brood."