Nog minder gaswinning weinig effect

Het nog verder dichtdraaien van de gaskraan heeft een 'zeer gering' effect op het aardbevingsrisico. Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) in antwoord op Kamervragen.

Het kabinet wil de totale gasproductie in Groningen terugbrengen tot veertig miljard kubieke meter per jaar in 2016. Onder Loppersum wordt de gaskraan voor tachtig procent dichtgedraaid. Verschillende partijen in de Tweede Kamer pleiten ervoor om de gaskraan nog verder dicht te draaien.

Kamp heeft hierop verschillende scenario's laten doorrekenen door TNO. Daaruit blijkt dat de effecten van alternatieve productiescenario's op het aardbevingsrisico ten opzichte van het kabinetsbesluit '(zeer) gering' zijn. "Dat geldt zowel voor een drastischer beperking van de productie rond Loppersum als voor een verdere vermindering van de totale productie van het Groningenveld."

De bewindsman tekent wel aan dat deze berekeningen gepaard gaan met onzekerheden en foutmarges. "Hieraan kunnen dan ook geen exacte conclusies verbonden worden." Kamp laat de komende jaren extra onderzoek en metingen doen in het gebied. In 2016 neemt het kabinet een besluit voor de gaswinning vanaf 2017.

De Kamer debatteert woensdagmiddag met Kamp over de gaswinning in Groningen.