Knal boven Groningen was vermoedelijk F-16

De knal die dinsdagavond in Groningen werd aangevoeld als een aardbeving kan goed een F-16 zijn geweest die door de geluidsbarrière ging. "In een oefengebied boven de Noordzee is gisteravond een F-16 door de geluidsbarrière gegaan, maar we onderzoeken nog of dat op hetzelfde tijdstip was", zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Aanvankelijk leek het erop dat de gaswinning in Groningen weer een aardbeving had veroorzaakt, maar het KNMI meldde al snel dat het deze keer geen aardbeving was. "Wij vermoeden dat het een supersoon vliegtuig boven de Noordzee was", zegt een woordvoerder van het KNMI. "In het verleden waren dit soort knallen daar altijd op terug te leiden."

Dat de knal van een supersonisch vliegtuig wel of niet wordt gehoord, hangt af van de atmosfeer. Als er veel bewolking is, reikt een knal bijvoorbeeld minder ver. "Gisteren waren de omstandigheden zo dat het geluid ver kon komen."

Het oefengebied boven de Noordzee is zo groot als Nederland. Defensie mag daar door de geluidsbarrière gaan en oefenen met vliegen op lage hoogte. Waar het vliegtuig zich bevond toen het supersonisch ging, wordt nog uitgezocht. "Het gebeurt wel vaker, maar het is erg afhankelijk van het weer of het wordt opgemerkt of niet", zegt de woordvoerder van Defensie. "Als een F-16 een grote onderhoudsbeurt heeft gehad, gaat hij tussen Steenbergen en Tiel ook door de geluidsbarrière. Meestal wordt dat niet opgemerkt, maar soms schrikt opeens heel West-Brabant op."