Spekman sluit royement Merkies niet uit

Europarlementariër Judith Merkies kan uit de PvdA worden gezet als blijkt dat zij inderdaad regels heeft overtreden door haar advocatenkosten te declareren bij het Europees Parlement. "Dat kan een gevolg zijn", zei PvdA-voorzitter Hans Spekman zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Spekman heeft de integriteitscommissie van de PvdA gevraagd de kwestie te onderzoeken. Hij wilde in de uitzending niet vooruitlopen op wat er mogelijk uit het onderzoek van de commissie komt, maar bevestigde dat royement het gevolg kan zijn.

Leider van de PvdA-eurodelegatie Thijs Berman en het derde lid, Ermine Bozkurt, lieten dinsdag weten niet langer met Merkies te willen samenwerken. Zij zou haar advocatennota's stiekem hebben gedeclareerd. Dat is volgens hen in strijd met eerdere afspraken. Zij willen dat het partijbestuur Merkies uit de fractie zet.

Merkies stelde daarop het slachtoffer te zijn van een persoonlijke afrekening van Berman en Spekman. Ze wees erop dat het directoraat-generaal financiën van het Europees Parlement de declaratie heeft goedgekeurd. Het gaat om de advocatenkosten die Merkies maakte in verband met het kort geding dat zij vorig najaar aanspande tegen het PvdA-bestuur. Het zou gaan om zo'n 31 duizend euro.

Afgelopen najaar kwam Merkies in conflict met het PvdA-bestuur, nadat dat had besloten dat zij niet in aanmerking kwam voor het lijsttrekkerschap bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei. Merkies eiste via de rechter rectificatie van Spekman. Die had gezegd dat Merkies een onkostenvergoeding waar ze volgens PvdA-regels geen recht op had, te laat had teruggestort. De rechtbank stelde Merkies in het ongelijk.