Rijbewijsloze buschauffeur na 20 jaar gepakt

Een buschauffeur van het Rotterdamse vervoerbedrijf RET heeft maar liefst twintig jaar zonder rijbewijs rondgereden. Pas toen de man zo dronken als een tor een aanrijding veroorzaakte, kwam deze zaak aan het licht. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Vrijdag moest de 59-jarige Christiaan M. zich verantwoorden bij de rechter. Hij had namelijk een aanrijding veroorzaakt terwijl hij meer dan vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had. Na deze aanrijding was hij doodleuk met zijn beschadigde bus, waar op dat moment zeven passagiers in zaten, doorgereden.

Tijdens de zitting verklaarde de officier van justitie dat de man in geen enkel systeem van de Rijksdienst voor het Wegverkeer en het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) voorkomt. Dat betekent volgens het CBR dat de man in ieder geval de laatste twintig jaar onmogelijk een rijbewijs kan hebben gehad.

Zelf hield de verdachte overigens pertinent vol dat hij wél een rijbewijs heeft, maar dat hij het 'kwijtgeraakt' is. Tegen de rechter verklaarde hij: "Ik heb mijn hele huis overhoop gehaald, maar heb het niet gevonden. Ik denk dat het nog in mijn RET-jasje zit."

Het rijden onder invloed kwam volgens de man doordat hij de avond ervoor 'een feestje had'. De alcohol die hij daar genuttigd zou hebben, zou nog in zijn bloed zitten. Bovendien, zo verklaarde M., had hij tijdens het ongeluk een black out. "De oorzaak kan de alcohol zijn geweest, of een lichte beroerte. Als ik had geconstateerd dat ik iemand had aangereden, was ik geen meter verder gereden. Stom dat het zo is gebeurd. Ik had me die ochtend ziek moeten melden."

Niet meer de weg op
De rechter veroordeelde de rijbewijsloze chauffeur tot een boete van 1150 euro. Daarnaast is hem, ondanks het feit dat hij sowieso geen rijbewijs heeft, een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd.

Bij de RET is de chauffeur niet meer welkom, hij is ontslagen. Hij mag hooguit nog als passagier een bus betreden. Saillant detail is dat de man in 2011 ook al eens dronken en zonder rijbewijs betrapt is achter het stuur. De RET beweert nooit geïnformeerd te zijn over dat incident. Hoe hij überhaupt als buschauffeur in dienst kon komen zonder rijbewijs, kan de RET niet zeggen.