[video] Agent schiet hertje dood 'voor de lol'

Naar onlangs bekend werd heeft een agent vorige maand een door koeien geadopteerd damhertje doodgeschoten. De boer uit het Groningse Marum gelooft de verklaring van de politie niet. Het beestje moest dood vanwege het risico dat het de A7 op zou wandelen.

Het hertje raakte tijdens de zware storm van afgelopen oktober de kudde kwijt waar het bijhoorde. Uiteindelijk waggelde het diertje de wei van boer De With in, waar diens koeien zich over het kleintje ontfermden. Dat ging schijnbaar goed, het hertje at met de koeien mee en kreeg volgens de boer af en toe 'een lik over de kop'.

De boerenfamilie zocht ondertussen een passender onderkomen en dat werd gevonden: het dier zou op het punt hebben gestaan om naar een hertenkamp in de buurt te verkassen. Op een avond hoorde het gezin echter schoten, en troffen politieagenten bij de wei aan. Daar lag ook het doodgeschoten hertje.

De agenten verklaarden dat het beestje 'om veiligheidsredenen' was doodgeschoten: het kon immers de snelweg op wandelen. Sporen zouden dat aantonen. De boer accepteerde de verklaring evenwel niet. "Een damhert is geen ree. Een ree gaat alle kanten op en een damhert wil bij de kudde blijven", zei hij tegen de agenten. Bovendien scheidde prikkeldraad en een sloot de wei van de weg.

Daarop kwam er volgens de familie een andere verklaring. Het dier zou door jagers zijn aangeschoten en werd daarom met een nekschot verlost. De boer gelooft er niks van. "Ik denk dat ze hem voor een lekker kerstdiner wilden hebben."


Politie schiet koeienvriendje dood (RTV Noord)