PVV-motie gemeenteraad zelden gesteund

De raadsfracties van de PVV in Den Haag en Almere dienden de afgelopen jaren van alle partijen de meeste moties in, maar die kregen zelden steun. Dat meldt Nieuwsuur zaterdag na onderzoek naar wat de partij sinds 2010 op gemeentelijk niveau heeft bereikt.

De PVV boekte bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 een enorme winst in Almere en Den Haag. De partij werd in de hofstad met op acht zetels de op een na grootste partij en in Almere met negen zetels de grootste. In beide gemeenten zit de partij in de oppositie.

PVV-raadsleden dienden in Almere sinds 2010 121 moties in, 35 procent van het totale aantal dat in de raad werd behandeld. Daarvan werden er 89 verworpen. In Den Haag diende PVV'ers 254 moties in, waarvan er 229 werden verworpen.

Volgens PVV-fractievoorzitter in Almere Toon van Dijk worden de moties afgewezen omdat de PVV 'tegen de stroom in roeit'. Machiel de Graaf, die de Haagse PVV-fractie leidt, is er trots op wat zijn fractie doet. "Het allerbelangrijkste is dat we voor elkaar hebben gekregen dat het normale volk weer een stem heeft in de Haagse gemeenteraad", zei hij tegen Nieuwsuur.

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart doet de PVV weer alleen mee in Den Haag en Almere.