Getroffenen gasbevingen willen miljard extra

Driehonderd huizenbezitters van het getroffen aardgasgebied in Groningen willen van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) een schadevergoeding ontvangen voor de waardevermindering van hun woningen. Volgens de advocaat van de woningeigenaren, Pieter Huistra, moet het kabinet hiervoor een miljard extra uittrekken. Dat zei hij zaterdagochtend in een gesprek met Radio 1.

Kamp maakte vrijdag bekend dat Groningen 1,2 miljard euro ontvangt om de gebouwen en infrastructuur te versterken en de leefbaarheid in het aardgasgebied te verbeteren. Het geld is bedoeld voor huizenbezitters waarvan de woningen fysieke schade, zoals scheuren, hebben opgelopen. Eigenaren die hun woning in waarde hebben zien dalen, maken geen kans op het geld tenzij zij hun huis verkopen of hebben verkocht sinds het derde kwartaal van vorig jaar.

Mensen die hun huis voor die tijd hebben verkocht of niet van plan zijn om te verhuizen kunnen naar het geld fluiten. Onterecht, zo stelt advocaat Huitema. "De jurisprudentie is hier duidelijk over. Je hebt recht op een schadevergoeding op het moment dat je schade lijdt. En deze mensen lijden nu schade, want ze hebben op dit moment te maken met een waardevermindering van hun huizen."

Op basis daarvan vindt de advocaat dat er meer geld op tafel moet komen. "Als alle huiseigenaren in het gebied hun waardevermindering gaan claimen, moet er minstens een miljard extra worden uitgetrokken." Huitema heeft Kamp gesommeerd om alsnog met een schadevergoeding voor zijn cliënten over de brug te komen. Als hij daar geen reactie op krijgt, stapt hij komende week naar de rechter.