'Goede sfeer bij gesprek Kamp'

De gedupeerden van de gaswinning in Groningen die zaterdagochtend met minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) praten, zijn opstandig, maar hebben ook een goed gevoel. Dat zei een woordvoerder van Schokkend Groningen vlak voor aanvang van het gesprek om 10.00 uur. Een politiewoordvoerder spreekt ook van een goede sfeer.

Kamp spreekt met vertegenwoordigers van actiegroepen en bedrijven. Er zijn volgens de politie nog geen incidenten te melden. "We houden het natuurlijk in de gaten en treden op als dat nodig is." Ook bij de verschillende demonstraties die zaterdag gepland staan is politie aanwezig. Over hoeveel politie wordt ingezet, wilde de woordvoerder niets zeggen. "Wij doen nooit uitspraken over de inzet bij evenementen."

Kamp kondigde vrijdag aan de gaswinning terug te schroeven en 1,2 miljard euro beschikbaar te stellen voor het versterken van gebouwen en infrastructuur en het verbeteren van de leefbaarheid. Zijn bezoek aan Groningen ging toen gepaard met demonstraties.

De toelichting die hij op het gemeentehuis in Loppersum gaf verliep rumoerig. Kamp werd af en toe overstemd door het geluid van sirenes en het gejoel van betogers die probeerden binnen te komen. De demonstranten vinden dat de gaswinning niet ver genoeg wordt teruggeschroefd.

De woordvoerder van Schokkend Groningen vindt dat er te veel aandacht uitging naar het rumoer. "Het klopt natuurlijk niet als mensen met dingen naar agenten gaan gooien, maar er waren ook veel mensen die positief zijn. Ook sprak ik met agenten die tevreden waren met het verloop van de demonstratie."

De politiewoordvoerder spreekt van 'wat opstootjes'. "Maar na goed overleg met de actievoerders werd het rustig. De mensen hebben hun stem goed kunnen laten horen en wij begrijpen dat die behoefte bestaat. We komen zelf ook uit dit gebied."