Partijen lopen warm voor verkiezingen

Politieke partijen lopen zich warm voor de gemeenteraadsverkiezing in maart. Links en rechts profileren landelijke en lokale politici zich al om de gunst van de kiezer te winnen. Maar de echte verkiezingsstrijd moet nog losbarsten.

De PvdA begint zaterdag in de Utrechtse wijk Kanaleneiland officieel de landelijke campagne voor zowel de gemeenteraadsverkiezingen als de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei. De partij organiseert een Winterfestival, waar bezoekers kunnen speeddaten met onder anderen politiek leider Diederik Samsom, partijvoorzitter Hans Spekman en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher.

GroenLinks organiseert tegelijkertijd een landelijke 'GroenLinks trekt aan de bel'-dag. Wethouders, raadsleden en vrijwilligers bellen aan bij mensen thuis om hun mening te vragen over zaken als de veiligheid van fietsers, behoud van natuur en ruimte voor burgerinitiatief. Landelijke kopstukken als partijleider Bram van Ojik, en Tweede Kamerleden Jesse Klaver en Linda Voortman doen ook mee.

De concurrenten kiezen voor een later moment om de campagne officieel af te trappen. De VVD lanceert de campagne officieel op 1 maart, maar mengt zich voor die tijd al in de verkiezingsstrijd.

De SP organiseert 22 februari een congres in Amersfoort waar alle lijsttrekkers van de 120 lokale afdelingen komen opdagen.

D66 geeft officieel het startschot voor de gemeenteraadsverkiezingen op 8 februari. Op een congres in de Amsterdamse Beurs van Berlage komen alle lokale lijsttrekkers op het podium en spreekt partijleider Alexander Pechtold.

Het CDA organiseert geen speciale aftrap. Op 8 februari is er wel een regulier voorjaarscongres, waar aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen wordt besteed.