[video] Taliban blaast VN'ers en IMF'ers op

Door een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vrijdagavond zeker 16 doden gevallen. Onder de slachtoffers zijn medewerkers van de Verenigde Naties, het Internationaal Monetair Fonds en mogelijk nog andere internationale organisaties.

De Verenigde Naties bevestigden de dood van 'drie VN-medewerkers en een aantal leden van andere internationale organisaties'. Ook de Libanese IMF-vertegenwoordiger Wabel Abdallah (60) stierf door de aanslag. Abdallah stond sinds 2008 aan het hoofd van de IMF-missie in Kabul.

Volgens een Afghaanse veiligheidsfunctionaris blies een man zichzelf op bij een populair Libanees restaurant in een deel van de stad waar veel regeringsfunctionarissen, buitenlanders en zakenlieden komen. Na de explosie zou een aantal gewapende mannen het restaurant zijn binnengedrongen. Vervolgens waren er schoten te horen.

Er is een politiemacht van 500 man ingezet. Twee aanvallers zijn gedood.

Een woordvoerder van de Taliban heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag, die was gericht tegen buitenlandse functionarissen, opgeëist. Hij zei dat onder de doden Duitsers zijn, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn kon dat niet bevestigen. Volgens de BBC kwam ook een Brit om het leven.

De Verenigde Naties reageerden woedend op de dood van hun medewerkers. "Dit soort aanvallen op burgers zijn volstrekt onacceptabel en een flagrante schending van het internationaal recht", liet de organisatie weten. Het IMF liet weten te rouwen om de gedode medewerker. "Dit is tragisch nieuws. We zijn er bij het fonds allemaal kapot van", aldus IMF-directeur Christine Lagarde.


Taliban claims responsibility for deadly Kabul attack (Al Jazeera)