FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 november 2013

Tot negen jaar geëist tegen Hongaarse pooiers

Tegen zeven Hongaarse verdachten van mensenhandel is een gevangenisstraf tot negen jaar geëist. Volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag hebben de mannen in de leeftijd tussen 24 en 36 jaar prostituees uitgebuit. De vrouwen zijn veelal onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald.

De geëiste celstraffen variëren van negen jaar tot anderhalf jaar. De vrouwen werd verteld dat ze in Nederland in een winkel gingen werken. Soms kregen ze wel te horen dat ze in de prostitutie zouden belanden, maar werd hen de helft van de inkomsten beloond.

De vrouwen moesten echter al hun verdiende geld inleveren, werkten soms zestien uur op een dag en werden mishandeld. De mannen hadden ongeveer twintig slachtoffers.

'Inkomensgrens voor sociale huur omhoog'

De inkomensgrens voor sociale huurwoningen moet tijdelijk omhoog naar 43.000 euro. Dat bepleiten PvdA en ChristenUnie. Met de maatregel willen beide partijen de doorstroming op de woningmarkt bevorderen.

De inkomensgrens ligt nu op 34.000 euro. Mensen met een inkomen net daarboven hebben vaak grote moeite een betaalbare huurwoning te vinden, omdat ze zijn aangewezen op de vrije sector. Daar liggen de huren voor deze groep veelal te hoog, stelt PvdA-Kamerlid Jacques Monasch maandag.

PvdA en ChristenUnie willen mensen met een inkomen tussen 34.000 en 43.000 euro voor maximaal vijf jaar in aanmerking laten komen voor een sociale huurwoning. Na die vijf jaar moet worden bekeken of iemand nog recht heeft op een sociale huurwoning of moet doorstromen naar een woning in de vrije sector. De inkomensgrens kan niet permanent worden verhoogd vanwege Europese regels.

De Tweede Kamer spreekt dinsdag over de begroting van minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD).

Vliegtuig Kazan stortte loodrecht naar beneden

De Boeing 737 die zondag bij de Russische stad Kazan neerstortte, stortte loodrecht naar beneden. Dat blijkt uit een video van een beveiligingscamera van de luchthaven die maandag werd getoond op de Russische televisie. Te zien is hoe een vliegtuig als een baksteen uit de lucht komt vallen en op aarde stort, met een enorme vuurbal tot gevolg.

Bij de crash kwamen de vijftig inzittenden van het toestel om het leven. Het duurde uren voordat de brand kon worden geblust en het kan nog weken duren voordat alle slachtoffers zijn geïdentificeerd.

Russische onderzoekers, bijgestaan door medewerkers van de Amerikaanse onderzoeksraad voor transportveiligheid (NTSB), Boeing en de Amerikaanse federale luchtvaartautoriteiten, hebben maandag het wrak onderzocht. Beide zwarte dozen van het vliegtuig zijn gevonden, maar zijn zwaarbeschadigd.

De Boeing 737, die eigendom was van Tatarstan Airlines, stortte neer bij de tweede poging om op het vliegveld van Kazan te landen, aldus Aleksandr Poltinin van de lokale tak van de Onderzoekscommissie, het hoogste onderzoeksorgaan in het land. De luchtverkeersleider van Kazan had kort voor de crash contact met de piloten. Die zeiden dat ze niet klaar waren voor de landing, maar wat het probleem precies was werd niet duidelijk. De Onderzoekscommissie kijkt nu naar drie mogelijke oorzaken: een technische fout, een fout van de piloot of slechte weersomstandigheden.

De onderzoekers hebben ook naar de onderhoudspapieren van het toestellen gekeken. Daaruit blijkt dat het vliegtuig 23 jaar oud is en bij zeven luchtvaartmaatschappijen in gebruik is geweest. In 2008 kwam het in handen van Tatarstan Airlines. In 2001 raakte het toestel beschadigd bij de landing. Volgens Tatarstan Airlines was de Boeing goed onderhouden.

Tatarstan Airlines staat bekend als een veilige maatschappij, maar de afgelopen tijd is het bedrijf in de financiële problemen gekomen. Het personeel ging in september in staking om de uitbetaling van achterstallig loon te eisen. De luchthaven van Kazan zou bovendien naar de rechter zijn gestapt vanwege een uitstaande schuld van de luchtvaartmaatschappij.

Grote problemen dreigen op A1 en A2

Op de snelweg A1 ten oosten van Amsterdam en op de A2 tussen Deil en Den Bosch ontstaan 'grote knelpunten' als er niets gebeurt. Dat blijkt uit een nieuwe verkeersanalyse in opdracht van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD), heeft zij maandag laten weten.

Schultz laat onderzoeken welke maatregelen moeten worden genomen om de doorstroming op de problematische delen van de twee snelwegen te verbeteren. Over de onderzoeken heeft Schultz afspraken gemaakt met regionale bestuurders. Eerder is al besloten tot een onderzoek naar maatregelen voor betere doorstroming op de A9 tussen Alkmaar en Raasdorp.

Verder wil Schultz de bereikbaarheid verbeteren van de regio Rotterdam-Den Haag en van het vliegveld Lelystad. Ook worden tientallen miljoenen euro's uitgetrokken voor verbetering van enkele spoorlijnen in het oosten van het land, plus de spoorlijn tussen Heerlen en het Duitse Aken.

Arts en fotograaf Arctic Sunrise op borgtocht vrij

Twee opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise mogen van de rechtbank in Sint-Petersburg op borgtocht vrij. Een derde arrestant, een Australiër, blijft echter vastzitten. Zijn voorarrest werd met drie maanden verlengd.

De rechtbank stelde de borgtocht voor freelance fotograaf Denis Sinjakov en scheepsarts Jekaterina Zaspa vast op twee miljoen roebel (ruim 45.000 euro) per persoon. Zodra die is betaald komen ze op vrije voeten.

Twee maanden geleden werd het voorarrest van alle dertig opvarenden nog verlengd. In totaal komen maandag zeven opvarenden van het protestschip voor de rechter. Een van de twee Nederlandse opvarenden is woensdag aan de beurt.

De dertig zaten tot vorige week maandag nog in een cel in de Russische havenstad Moermansk. Sinds dinsdag zitten ze vast in Sint-Petersburg. Ze worden aangeklaagd voor piraterij en vandalisme.

Het protestschip van Greenpeace werd in september opgebracht en de activisten werden opgepakt. De milieuactivisten protesteerden tegen een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied.

NASA-sonde Maven met succes gelanceerd

NASA heeft maandag met succes de robotverkenner Maven naar Mars gestuurd. De sonde werd met behulp van een raket gelanceerd. Over tien maanden moet de Maven de planeet bereiken.

De Maven zal in een baan om de Rode Planeet de atmosfeer van Mars bestuderen om zijn klimaatveranderingen beter te begrijpen. De missie kost omgerekend een half miljard euro.

Het wordt langzaamaan druk op en rond Mars. Op het Marsoppervlak rijden momenteel twee rovers rond, waaronder de Curiosity, die vorig jaar landde. Rond de planeet cirkelen drie sondes - twee Amerikaanse en een Europese. Daar komt niet alleen de Maven bij, maar ook een Indiase sonde die onlangs werd gelanceerd.

Curaçao loopt massaal uit voor koningspaar

De inwoners van Curaçao zijn maandag massaal uitgelopen voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De straten van de oude volkswijk Otrobanda waren gevuld met jonge en oude mensen, van wie velen in het oranje waren gestoken.

In Willemstad trof het koningspaar een enthousiastere sfeer dan eerder op Bonaire, waar Willem-Alexander en Máxima door demonstranten werden onthaald. Duizenden mensen drongen zich in de kleine steegjes van de oude stadskern van Willemstad en zorgden met muziek, dans en zang voor een ongeëvenaarde ambiance tijdens het koninklijke kennismakingsbezoek.

Twee dagen verblijven Willem-Alexander, Máxima en de Nederlandse delegatie onder leiding van minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) op het grootste eiland in het koninkrijk. Maandagochtend stonden honderden schoolkinderen bij het paleis van de gouverneur om te zien hoe koning en koningin de volksliederen van beide landen aanhoorden, waarna Willem-Alexander de erewacht inspecteerde.

In Otrabanda hadden de bewoners de kleine steegjes tot in de puntjes versierd. Alle schoolkinderen in de wijk stonden met vlaggetjes langs de route. Vrijwel iedereen was vol lof over de koning, die 'warmte uitstraalt en met liefde koning wil zijn voor ons allemaal', zoals een vrouw langs de route zei. "Deze koning laat zien dat wij erbij horen en dat wij ook altijd bij Nederland willen horen."

Dinsdag is de tweede en laatste dag van het koningsbezoek. Woensdag eindigt de kennismakingstoer langs alle inwoners van het koninkrijk in Aruba. Ook daar verblijven Willem Alexander en Máxima twee dagen. Aansluitend aan het bezoek van de Antilliaanse eilanden, gaat de complete delegatie nog naar Venezuela en Colombia voor een officieel bezoek.

Regering geeft Filipijnen nog vier miljoen euro

De regering geeft nog vier miljoen euro aan de Filipijnen. Dat heeft minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking maandag gezegd. De regering stelde eerder al twee miljoen euro beschikbaar voor de overlevenden van de tyfoon Haiyan en stuurde een vliegtuig met hulpgoederen naar het Aziatische land.

Ploumen deed haar toezegging maandagavond tijdens de televisie-uitzending ten gunste van Giro 555. Even na 23.00 uur stond de teller van het rekeningnummer van de Samenwerkende Hulporganisaties op ruim 17,3 miljoen euro. Daar zat de bijdrage van de regering nog niet bij.

Buurtwachter vast na klacht over herrie

De Amerikaanse buurtwachter die eerder dit jaar werd vrijgesproken van de moord op de zwarte tiener Trayvon Martin is maandag gearresteerd. De politie van Apopka, dat in Florida ligt, heeft George Zimmerman in hechtenis genomen na een klacht over geluidsoverlast. Waarvan Zimmerman wordt verdacht liet de politie in het midden.

De politie moest twee maanden geleden ook al ingrijpen om een echtelijke ruzie in huize Zimmerman te sussen. De 30-jarige George en zijn vrouw Shellie hadden huwelijksproblemen. Even voor het incident in september had Shellie een scheiding aangevraagd. Van gerechtelijke vervolging kwam het destijds niet.

Zimmerman groeide vorig jaar uit tot het middelpunt van een nationaal debat over racisme en zelfverdediging in de VS. De ouders van Trayvon Martin en veel anderen zijn ervan overtuigd dat de latino Zimmerman zijn slachtoffer op de korrel nam vanwege diens zwarte huidskleur. Zimmerman zelf houdt vol dat hij uit zelfverdediging handelde en kreeg bijval van vooral conservatieve Amerikanen.

Notoire verkeershufters de cel in

Weggebruikers die keer op keer de fout ingaan, krijgen in de toekomst een steeds hogere boete en kunnen uiteindelijk achter de tralies terechtkomen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat dat mogelijk maken, heeft hij maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

Opstelten gaat een aantal 'hufterfeiten' onderbrengen in het strafrecht. Dat maakt het mogelijk om een zwaardere straf op te leggen bij elke keer dat iemand opnieuw in de fout gaat, zoals de Tweede Kamer wil. "Indien er sprake is van het herhaald plegen van dit soort feiten, wordt er geen geldboete meer opgelegd maar zal het mogelijk worden dat het OM een rijontzegging oplegt en uiteindelijk zelfs celstraf zal kunnen eisen", schrijft Opstelten.

Opstelten kijkt nog voor welke feiten de nieuwe aanpak precies moet gaan gelden. De nieuwe aanpak moet ingaan op 1 januari 2015.

GroenLinks: weg met de scooter!

Als het aan de Amsterdamse fractie van GroenLinks ligt, worden niet morgen maar vandaag nog alle scooters geweerd uit de stad. De reden hiervan zou de toenemende luchtvervuiling zijn. De door sommigen als ‘salonsocialisten’ beschreven partij is van mening dat een belangrijk deel van die vervuiling is toe te schrijven aan de tweetaktscooters.

De fractie vindt ook dat er, net zoals bij auto’s, periodieke keuringen voor scooters moeten komen. Dit zou onder er andere voor moeten zorgen dat elke veredelde autoped aan eventuele milieunormen voldoet. Daar bovenop wil men het gebruik van elektrische scooters meer stimuleren. Dit wil men bewerkstelligen met meer oplaadpunten en inruilregelingen.

"Het college heeft de afgelopen jaren veel te weinig gedaan tegen de vervuilende tweetaktscooters, het meest vervuilende vervoermiddel in de stad, terwijl die er steeds meer rondrijden. Met deze plannen tegen tweetakt en andere scooters wordt de Amsterdamse lucht schoner en gezonder", aldus gemeenteraadslid Fjodor Molenaar. Fjodor heeft al eerder laten weten om de fietser in Amsterdam koning te maken en de stad bij tijd en wijle in een 'Roze Mekka' te willen omtoveren.

GroenLinks heeft verder bedacht dat groene, doorlopende fietsroutes een goed idee zouden zijn. Van deze routes zou alleen 'koning fiets' gebruik mogen maken. Tevens zou men graag willen zien dat snorscooters voortaan op de weg voortbewegen in plaats van het fietspad, of overal waar maar ruimte is.

Nieuwe tussenstand Giro 555: 15,6 miljoen

De landelijke actie 'Help de Filipijnen' heeft voorlopig 15.668.478 euro opgeleverd op Giro 555. Deze tussenstand op de landelijke actiedag werd maandagavond om even na half tien bekendgemaakt in het actiecentrum in Hilversum. De inzamelingsactie duurt nog tot 12 uur maandagavond.

De hele avond besteden radio- en televisieprogramma's nog aandacht aan de gevolgen van de tyfoon Haiyan en Nederlandse initiatieven om geld op te halen voor de slachtoffers. De tv-actie eindigt met een gezamenlijke talkshow op Nederland 1, RTL4 en SBS6. Deze slotuitzending begint om 22.30 uur en duurt tot middernacht. De presentatie is in handen van Paul Witteman, Jeroen Pauw, Humberto Tan en Bridget Maasland.

De landelijke actie begon maandag om 6.00 uur met een bedrag van bijna 8 miljoen euro. Rond het middaguur stond de teller op 9.920.653 euro. Om half acht was dat 13.829.659 euro. Giro 555 werd maandag 11 november opengesteld. Binnen 3 dagen stond de teller op 3,5 miljoen euro.

Red Bull claimt nieuw stoprecord

Red Bull Racing claimt de snelste pitsstop ooit te hebben uitgevoerd. De renstal uit Milton Keynes schrijft op de eigen website dat Mark Webber afgelopen weekend in de race op Circuit of the Americas slechts 1,923 seconden stilstond voor het wisselen van zijn vier banden.

Gedurende het seizoen hebben meerdere teams al geclaimd het record van McLaren (2,31 seconden) verbroken te hebben. Zo zei Red Bull in Maleisië een stop van 2,05 seconden uitgevoerd te hebben en daarna zeiden Mercedes en Ferrari sneller te zijn geweest. Toch is het record geen doel op zich voor Red Bull, want het team streeft naar snelle stops, die allemaal ongeveer even snel uitgevoerd worden.

Coureur Sebastian Vettel heeft ondertussen weer een record aan zijn imposante lijstje toegevoegd. Zo is hij de jongste coureur ooit die vier wereldtitels op rij won, maar nu ook de eerste die acht races op rij wint in één seizoen. Alleen Alberto Ascari lukte dit met negen op een rij, maar hij deed dit in twee seizoenen. Mocht Vettel ook in Brazilië zegevieren dan evenaart hij het record van dertien zeges uit een seizoen dat sinds 2004 op naam staat van Michael Schumacher.

In het geheim genaaid

“De komst van andere spoorwegmaatschappijen leidt tot vaker overstappen en verdwijnen van de conducteur”. Kletskoek. Ook de NS, met zijn onderscheid tussen Intercitydiensten en stoptreinen, alsmede de gepropageerde corridorgedachte, voert een beleid waardoor reizigers vaak moeten overstappen. Ondanks dat Intercity en stoptrein nu tot één bedrijf toebehoren, zien reizigers met grote regelmaat hun aansluitende trein voor hun neus wegrijden. En ook de conducteur is bij de NS veelal De Grote Onzichtbare. In het meest gunstige geval vind je de conducteur in de Eerste Klasse, verstopt achter een krant.

Russische minister belooft beterschap met dopinglab

Rusland doet er alles aan om te voorkomen dat het antidopinglaboratorium dat tijdens de Olympische Spelen in Sochi testen moet uitvoeren definitief wordt geschorst. Dat meldde de minister van sport Vitali Moetko maandag als antwoord op maatregelen van de mondiale antidopingwaakhond WADA.

Het Russische antidopinglaboratorium kreeg zondag te horen dat het voorlopig geen testen mag uitvoeren. Het WADA is ontevreden over de werkwijze en geeft het lab tot 1 december om de kwaliteit van de dopingtesten op te krikken. Gebeurt dat niet, dan volgt een schorsing van zes maanden.

Volgens Moetko neemt Rusland de kritiek van het WADA ter harte. "Natuurlijk zal er werk worden gemaakt van de aanbevelingen die zijn gedaan", beloofde de minister. "Er is wat dat betreft geen enkel probleem."

Het WADA liet eerder al merken niet te schromen om harde maatregelen te nemen. Zo schorste de waakhond een lab in Rio de Janeiro dat volgend jaar voetballers moest gaan controleren bij het WK in Brazilië. De monsters moeten nu naar een lab in het Zwitserse Lausanne worden gevlogen.

Lagerbäck: "We hebben niets te verliezen"

IJsland kan dinsdag voor een grote verrassing zorgen door zich te plaatsen voor het WK. Bondscoach Lars Lagerbäck is zeer positief gestemd. IJsland speelt in en tegen Kroatië om één van de laatste WK-tickets. In Reykjavik werd het vrijdag 0-0.

"Kroatië speelt nu thuis. Iedereen verwacht dat zij winnen. Wij hebben niets te verliezen. Ik denk dat juist wij in een win-win situatie zitten", sprak Lagerbäck volgens de NOS aan de vooravond van de return.  Vorig jaar stond IJsland nog op plaats 131 op de FIFA-ranglijst, maar nu staat de ploeg van Lagerbäck dus op de drempel van het WK in Brazilië. Het land was nog nooit eerder aanwezig op een mondiale eindronde. Kroatië is echter optimaal gemotiveerd om dat zo te houden.

"Ze hebben een degelijk team, maar op elk gedeelte van het veld hebben wij meer kwaliteit", vindt Ivica Olic. "Ik heb geen idee waar hun optimisme vandaan komt. Wij zijn een beter team, gaan meer dan één keer scoren, de wedstrijd winnen en dus naar Brazilië."

Jong Oranje gelijk tegen Fransen

Jong Oranje heeft maandag gelijkgespeeld tegen Jong Frankrijk. De oefeninterland in Toulouse eindigde in 1-1. Via Paul-Georges Ntep kwamen de Fransen vlak voor rust uit een counter op voorsprong. In de tweede helft viel vervolgens de verdiende gelijkmaker die op naam kwam van Feyenoorder Tonny Trindade de Vilhena.

Al in de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Frankrijk ging echter beter met de gecreëerde kansen om. In de tweede helft bleef Jong Oranje ook na de 1-1 de betere ploeg. De winnende treffer hing vervolgens in de lucht, maar viel niet.

Kanye: domme mensen staan Utopia in de weg

Kanye West denkt dat onwetende mensen een Utopia belemmeren. "Ik geloof dat een Utopia mogelijk is, maar we worden geleid door smaakloze, domme en politieke mensen", zei de rapper zondag tijdens een lezing op de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard.

West denkt dat de toekomstige ontwerpers van de ontwerpfaculteit die hij toesprak de wereld kunnen veranderen. "Ik geloof dat design de wereld kan redden." West vertelde tijdens de toespraak, waarvan een van de studenten een filmpje op Facebook plaatste, ook over zijn ontwerpbureau Donda, dat hij naar zijn moeder vernoemde.

Kim Kardashian, de verloofde van West, was ook bij de lezing aanwezig. "Mijn schatje geeft een toespraak", schreef ze bij een foto van Kanye met de studenten die ze op Instagram plaatste.

Harvard is een van de meest toonaangevende universiteiten ter wereld, en bracht meerdere Nobelprijswinnaars voort. Kanye sprak op de Harvard Graduate School of Design waar studenten een masterstudie kunnen volgen of kunnen promoveren in verschillende creatieve vakken.

Evangelische basisschool sluit deuren

De evangelische basisschool Timon in Rotterdam sluit per 1 januari de deuren. Het schoolbestuur heeft daartoe besloten op aandringen van de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge. Dat heeft De Jonge maandag bekendgemaakt.

Volgens de Inspectie van het Onderwijs is op de school sprake van 'een chaotische en onveilige situatie'. Volgens de inspectie is sprake van een zeer zwakke school. Bovendien voldoet de school bij lange na niet aan het minimumaantal leerlingen. De school moet op 1 oktober 303 leerlingen tellen, maar heeft er nu slechts 63.

Het bestuur van de school heeft ingezien dat sluiting de beste optie is, zegt een woordvoerder van wethouder De Jonge. Voor de leerlingen wordt een andere school gezocht.

Dustin Hoffman aast op rol naast Adam Sandler

Dustin Hoffman is in onderhandeling voor een rol in The Cobbler. Het drama heeft Adam Sandler in de hoofdrol van schoenmaker die zich via de schoenen van zijn klanten gaat bemoeien met hun leven. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap maandag.

Over de rest van het plot is nog vrijwel niets bekend. Er valt dus nog weinig te vertellen over de rol die de 76-jarige Hoffman eventueel op zich neemt.

Het scenario is van Thomas McCarthy, die ook de regie op zich neemt. Zijn grootste film tot nu toe is de komedie Win Win met Paul Giamatti als mislukte advocaat die ineens te maken krijgt met de wraakzuchtige kleinzoon van een maffiabaas.

De opnames van The Cobbler zijn al aan de gang in New York. Tot de cast behoort ook Dan Stevens, bekend van de Britse dramaserie Downton Abbey. Wanneer de film uitkomt, is nog onbekend.


Dustin Hoffman aast op rol naast Adam Sandler (Foto: Novum)

'Nog volop kaarten beschikbaar voor IDFA'

Voor het International Documentary Film Festival Amsterdam zijn nog volop kaarten beschikbaar. De voorverkoop ging een week geleden van start en loopt volgens de organisatie voorspoedig, maar geen van de titels is al uitverkocht. Vaak wordt gedacht dat kaarten voor het IDFA bijzonder moeilijk verkrijgbaar zijn.

Het IDFA gaat woensdag van start in Amsterdam. Het nog altijd grootste documentairefestival ter wereld vindt gedurende twaalf dagen op zestien locaties in de hoofdstad plaats, waaronder Tuschinski, Pathé De Munt en, voor het eerst, filmmuseum EYE.

In totaal worden 291 documentaires op het festival getoond, waarvan 56 Nederlandse producties. 103 titels gaan in Amsterdam in wereldpremière, waaronder de openingsfilm The Return to Homs van regisseur Talal Derki. De Syrisch-Duitse coproductie gaat over twee vrienden in de grote stad Homs in het westen van Syrië.

Het thema van dit jaar is Emerging Voices from Southeast Asia, dat zich met veertien titels uit onder meer Thailand, Maleisië en Vietnam concentreert op filmmakers uit Zuid-Oost Azië. Ook wordt stilgestaan bij de Eerste Wereldoorlog, die volgend jaar honderd jaar geleden uitbrak. Acht gerestaureerde films, gemaakt van 1918 tot 1923, worden op het festival vertoond.

In EYE worden verder zeven documentaires getoond met zeven speelfilms over hetzelfde onderwerp. Zo wordt de documentaire Blind Spot: Hitler's Secretary gekoppeld aan Der Untergang en Manhunt, over de jacht op Osama Bin Laden, aan de speelfilm Zero Dark Thirty.

Het festival loopt op 1 december ten einde, maar de prijzen worden al op 29 november uitgereikt. Twee Nederlandse films maken een kans in de categorie beste lange documentaire, de meest prestigieuze van het festival. Ne Me Quitte Pas van Niels van Koevoorden en Sabine Lubbe Bakker gaat over twee Waalse alcoholisten die samen een eind aan hun leven willen maken. Shado'man van Boris Gerrets gaat over het nachtleven van gehandicapten in Sierra Leone.

De voorverkoop van dit jaar verloopt voorspoedig. De eerdergenoemde The Return to Homs en Ne Me Quitte Pas behoren absoluut tot de koplopers, evenals Song from the Forest en Ukraine is not a Brothel. De organisatie benadrukt echter dat nog voor alle films op het festival kaarten verkrijgbaar zijn.

De voorverkoop zegt echter weinig over het uiteindelijke bezoekersaantal. Vorig jaar werden in totaal 205 duizend kaarten verkocht.


'Nog volop kaarten beschikbaar voor IDFA' (Foto: Novum)

'Naakte dames en wiet op feest Justin Bieber'

Justin Bieber had voor zijn huisfeest op vrijdag meerdere strippers uitgenodigd. Ook zouden er flink wat joints zijn gerookt, vertellen ingewijden aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De gasten en het personeel op het feest mochten naar verluidt geen details over het feest vrijgeven. De Canadese zanger liet aanwezigen een geheimhoudingsdocument tekenen. Mochten ze wel uit de school klappen dan moeten ze een boete van maar liefst drie miljoen dollar ophoesten.

Toch wist TMZ ingewijden te strikken die vertelden dat het er wild aan toe ging. De 19-jarige zanger zou de strippers meer dan tienduizend dollar aan fooi hebben gegeven. Chris Brown, Trey Songz en T.I. zouden ook op het feestje zijn geweest. Eerder werd al gefluisterd dat Snoop Dogg was uitgenodigd. De rapper zou de hele avond stripspelletjes met een paar dames hebben gespeeld.

Eerder werd bekend dat de politie drie keer moest aanrukken wegens overlast. Een agent zou ook een sterke wietgeur hebben geroken toen de voordeur van Biebers huis openging. Er werd niemand gearresteerd.

Vrba nieuwe bondscoach Tsjechië

Pavel Vrba is vanaf 1 januari de nieuwe bondscoach van Tsjechië. Dat heeft de Tsjechische voetbalbond maandag bekendgemaakt. De 49-jarige oefenmeester had even daarvoor aangekondigd dat hij van een optie in zijn contract bij Viktoria Plzen gebruik maakt, waardoor hij vanaf half december opstapt bij de topclub.

Vrba was de eerste keuze om Michal Bilek op te volgen. Die stapte op als bondscoach nadat hij er niet in was geslaagd om Tsjechië naar het WK in Brazilië te loodsen. Josef Pesice nam als interim-bondscoach de taken van Bilek waar.

Met Viktoria Plzen bereikte Vrba twee keer in de afgelopen drie jaar de Champions League. Sinds hij in 2008 in dienst trad won de club in 2011 en 2013 de titel. In 2010 veroverde Viktoria de beker. In 2010, 2011 en 2012 werd Vrba verkozen tot Tsjechisch manager van het jaar.

Viktoria Plzen liet weten teleurgesteld te zijn over het vertrek van de succescoach. "Het is puur een beslissing van Pavel Vrba die aan een nieuwe uitdaging toe is. We respecteren deze stap, maar het is een enorme tegenvaller."

Labyad staat weer in de etalage

Sporting Lissabon gaat opnieuw proberen Zakaria Labyad van de hand te doen. Rik Elfrink, PSV-watcher voor het Eindhovens Dagblad, meldt vanavond dat de aanvaller opnieuw in de etalage staat.

Labyad stond lange tijd te boek als groot talent, maar koos twee jaar geleden voor het grote geld in Portugal en verkaste van PSV naar Sporting. Daar slaagde hij er echter nooit in om een vaste waarde te worden. Dit seizoen staat de teller pas op één volledig gespeelde wedstrijd.

In september kon Labyad al vertrekken bij Sporting Lissabon. Het Turkse Eskisehirspor was geïnteresseerd in de diensten van de speler. Labyad wees deze interesse van de hand en gaf bovendien aan de voorkeur voor een rentree in de Eredivisie te hebben. Of dat gaat gebeuren, is voorlopig nog even afwachten.

Hein Verbruggen: "Sinds wanneer gelooft men Armstrong?"

Hein Verbruggen is verbaasd over de beschuldigingen aan zijn adres door dopingzondaar Lance Armstrong. Volgens de voormalig voorzitter van de internationale wielerunie UCI zijn de uitspraken van de gevallen held onlogisch en ongeloofwaardig.

"Sinds wanneer gelooft men Lance Armstrong?", liet Verbruggen vanavond weten in een smsje aan de NOS. "Sinds hij bij Oprah Winfrey zei dat hij nooit iets met de UCI 'regelde'? Of sinds hij (tegen betaling!) films maakt en interviews geeft en dan blijkbaar met juicy verhalen moet komen?" 

Armstrong, die voor het leven geschorst is, beweerde vandaag in een interview in de Britse krant Daily Mail dat Verbruggen hem destijds als UCI-voorzitter tijdens de Tour van 1999 heeft geholpen om een positieve test te verdoezelen. Volgens de Amerikaan wist Verbruggen dat er sporen van verboden cortisonen waren gevonden. Armstrong kwam naar eigen zeggen daarmee weg doordat de teamarts met terugwerkende kracht een attest uitschreef voor een middel tegen zadelpijn, wat ook cortisonen bevat. 

Verbruggen: "Zijn verhaal is onlogisch want het ging niet om een positief/strafbaar feit volgens de bevoegde antidopinginstantie. Die betreffende instantie was niet de UCI, maar het Franse ministerie. Van beschuldigingen een jaar terug over grootscheepse medeplichtigheid van de UCI aan doping door Lance Armstrong en zijn team, zijn we dus nu terug tot een cortisonen-gevalletje uit 1999 dat niet eens door het UCI behandeld werd. Hoogachtend."

Real haalt geen vervanger voor Khedira

Real Madrid is niet van plan om in januari een nieuwe middenvelder te kopen als vervanger voor Sami Khedira. De Duitse middenvelder raakte vrijdag in de oefenwedstrijd tegen Italië (1-1) zwaar geblesseerd. Vanwege een knieblessure kan Khedira waarschijnlijk een half jaar niet in actie komen. Carlo Ancelotti, coach van Real Madrid, wil het verlies opvangen met jeugdspelers.

Casemiro zou de rol van Khedira op zich kunnen nemen, maar Ancelotti heeft ook jeugdinternational Isco nog achter de hand. De Italiaanse trainer betreurt het wegvallen van zijn controleur. "Sami is een heel belangrijke speler voor ons. Hij zorgt voor balans in het elftal."

Real Madrid hervat de Primera Division zaterdag met een uitwedstrijd bij Almeria, de nummer zeventien op de ranglijst. De Koninklijke staat na dertien duels zelf op plaats drie, zes punten achter koploper FC Barcelona.

OM eist vier jaar in zaak-Hooijmaijers

De Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers moet vier jaar celstraf krijgen. Die strafeis formuleerde het Openbaar Ministerie maandag in de rechtbank in Haarlem. Justitie verdenkt de 52-jarige VVD'er van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en het aannemen van smeergeld in de periode dat hij gedeputeerde was.

Hooijmaijers ontkent alle beschuldigingen. Het onderzoek in de geruchtmakende fraudezaak duurde 3,5 jaar. Het is voor het eerst in Nederland dat een bestuurder terechtstaat voor corruptie van deze omvang. Hooijmaijers zou zich hebben laten omkopen in ruil voor het regelen van zaken bij de provincie.

Hooijmaijers ontving volgens het OM als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland 1,8 miljoen euro van 62 verschillende bedrijven. Die neveninkomsten gaf hij niet op bij de provincie. Het geld kwam binnen bij zijn bedrijf Move Consultants. Dit adviesbureau zette hij op naam van zijn vrouw toen hij provinciebestuurder werd. Het OM stelt dat Hooijmaijers bijna vijfhonderdduizend euro heeft witgewassen. Echtgenote Jocelyn P., hoorde voor haar betrokkenheid 240 uur werkstraf, 3 maanden voorwaardelijke celstraf en 25.000 euro boete tegen zich eisen.

Zijn illegale neveninkomsten verdiende Hooijmaijers met beloftes aan bedrijven, meent het OM. Hij zou zijn best voor hen doen bij grote projecten. Een bevriend makelaarskantoor maakte in opdracht van Hooijmaijers valse facturen op voor die bedrijven. Move Consultants stuurde daarna een nota aan het makelaarskantoor voor advieswerkzaamheden en haalde het smeergeld binnen, stelt justitie. Soms waren de constructies erg ingewikkeld.

Of Hooijmaijers nu wel of niet zijn beloftes kon waarmaken, doet er volgens justitie niet toe. Hij had als bestuurder geen beloftes mogen doen en geen giften mogen aannemen. Volgens het OM wist hij dat donders goed. Dat blijkt volgens de officier uit uitlatingen van Hooijmaijers zelf tijdens zijn strafzaak.

Professoren: 'legaliseer wiet'

"Wiet moet legaal worden." Een uitspraak die je normaal verwacht van blanke Bob Marley-wannabe's met een twijfelachtige lichaamsgeur en holistische hippies met een eveneens twijfelachtige lichaamsgeur. Maar deze keer komt de uitspraak uit een heel andere hoek: drie Vlaamse professoren.

De drie dekken met hun specialismen alle relevante factoren: er is criminoloog Tom de Corte van de UGent, econoom Paul de Grauwe en toxicoloog Jan Tytgat, beiden van de KU Leuven. De drie kondigden afgelopen week al aan aanbevelingen te zullen doen omtrent het cannabisbeleid in België en zijn daarmee nu over de brug gekomen.

Hun advies is eenvoudig: wiet moet legaal worden. Ze gooien het op de gewoonlijke argumenten, zoals de kosten van het repressieve beleid. De 400 miljoen euro die daar vorig jaar in België aan besteed werden, zouden naar voorlichting en verslaafdenzorg moeten gaan. Daarnaast zou het een inkomstenbron weghalen bij criminelen.

De professoren willen evenwel niet dat wiet vrij verhandeld wordt. De teelt en verkoop zou volledig in de handen van de overheid moeten komen. Een win-winsituatie, volgens de heren: "De overheid kan dan strikte kwaliteit- en prijscriteria opleggen of zelfs de cannabis belasten en er zo inkomsten uit halen."

De kwaliteitscontrole is volgens Tytgat geen overbodige luxe: "We merken uit analyses dat er vaak heel veel rommel zit in de cannabis die nu op straat wordt verkocht." Ook de hoeveelheid actieve stof die wiet bevat, zou duidelijker worden. Daardoor zouden jonge gebruikers minder risico hoeven te nemen.

Opvoeren brommers harder aangepakt

De politie kan binnenkort altijd het kentekenbewijs innemen van opgevoerde brommers en scooters. Ook gaan de boetes omhoog. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag laten weten.

Nu mag de politie alleen het kentekenbewijs innemen als een brommer of scooter met meer dan 15 kilometer per uur is opgevoerd. Deze grens verdwijnt. Verder gaan de boetes omhoog: van 90 naar 120 euro voor opvoeren met 10 tot 15 kilometer per uur, en van 210 naar 250 euro als een brommer met meer dan 15 kilometer per uur is opgevoerd.

Zonder kentekenbewijs mag niet op een brommer worden gereden. Gebeurt dat toch, dan kan de brommer in beslag worden genomen.

VS laten Patriots nog een jaar in Turkije

De Verenigde Staten willen twee Patrioteenheden nog een extra jaar in Turkije houden om het land te beschermen tegen mogelijke aanvallen van Syrië. De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, heeft daarover maandag met zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu een akkoord gesloten, meldde het Pentagon.

De VS komen daarmee tegemoet aan de wensen van Turkije, dat de NAVO om een verlenging van de Patriotmissie had gevraagd. Het Nederlandse kabinet besloot vorige week al de Nederlandse missie in Turkije met een jaar te verlengen.

Genoeg bewijs voor oorlogsmisdaden Poolse SS-er

De afdeling nazimisdrijven van het Duitse openbaar ministerie wil de 94-jarige voormalige SS-commandant Michael Karkoc voor de rechter zien. Zelfs zonder een onlangs teruggevonden getuigenverklaring à charge was er al genoeg bewijs om vervolging te rechtvaardigen, liet de tweede man van de afdeling maandag weten.

Thomas Will en zijn collega's onderzochten de afgelopen maanden of er grond was voor een strafzaak tegen Karkoc, die sinds 1949 in de Verenigde Staten woont. De afdeling vraagt het federale parket deze week aan welke aanklager zij het dossier moet overdragen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Karkoc compagniecommandant in het Oekraïense Zelfverdedigingslegioen, dat later opging in de SS. Dat legioen brandde in het huidige Oekraïne en Polen verscheidene dorpen plat en slachtte de inwoners af.

Voor de verdenking dat Karkoc niet alleen aanwezig was bij, maar het bevel voerde over de verwoesting van een van die dorpen, heeft persbureau AP nieuw bewijs gevonden. Een van Karkocs manschappen, de Oekraïner Ivan Sjarko, heeft in 1968 tegenover de Oekraïense inlichtingendienst verklaard dat Karkoc het bevel gaf het Poolse Chlaniow uit te moorden.

Karoc' eenheid voerde de opdracht nauwgezet uit. Het dorp ging in vlammen op en meer dan veertig mannen, vrouwen en kinderen kregen de kogel. Chlaniow moest volgens Sjarko boeten voor de moord op de SS-majoor onder wie Karkoc diende.

Karkocs zoon houdt vol dat zijn vader 'nooit een nazi is geweest'. De familie wil niet meer op de 'lasterlijke beschuldigingen' ingaan totdat zij van 'de vermeende bewijzen' heeft kunnen kennisnemen, aldus Karkoc junior.

Duitsland meent dat mensen die betrokken zijn geweest bij misdaden uit het nazitijdperk berecht moeten worden, ongeacht hun leeftijd en gezondheidstoestand.

Guidetti mikt op transfer in januari

John Guidetti sluit niet uit dat hij Manchester City in januari (tijdelijk) verlaat om meer speelminuten te krijgen. Guidetti werd afgelopen zomer geopereerd aan zijn knie, en mede daardoor kwam hij de afgelopen anderhalf jaar niet aan spelen toe.

In het seizoen 2011/12 maakte de Zweed nog indruk bij Feyenoord. Dat jaar scoorde hij in het shirt van de Rotterdammers twintig keer in 23 competitieduels. Na die periode kwam de loopbaan van Guidetti echter in verval terecht. "Ik wil gewoon voetballen. Of dat bij Manchester City of bij een andere club is, dat weet ik niet", sprak de 21-jarige spits volgens Sky Sports. "Het is nu een kwestie van trainen en vechten. En dan moet ik het vanaf januari laten zien."

Meerdere clubs uit Europa zouden interesse hebben om Guidetti binnen te halen. Manchester City verhuurde de Zweed eerder in eigen land aan Burnley. Dat duurde echter maar een maand.

Giroud: "We willen sterven op het veld om naar het WK te gaan"

Vier jaar geleden was Frankrijk er op het nippertje bij op het WK voetbal. Dit alles dankzij de beruchte handsbal van Thierry Henry. Ook nu lijken de Fransen zo'n wonder nodig te hebben om volgend jaar naar Brazilië te mogen afreizen. 

De wereldkampioen van 1998 zal dinsdag in Parijs dan ook tot het uiterste moeten gaan. Frankrijk verloor afgelopen vrijdag het eerste duel tegen Oekraïne in de play-off met 2-0. "Wij zijn vastbesloten om de teleurstelling om te zetten in positieve energie", vertelt Olivier Giroud. "Er zullen dinsdag 64 miljoen Fransen achter ons staan. Het is een zaak van eer, van trots. Ik kan me geen WK zonder Frankrijk voorstellen.

Het WK van 1994 was het laatste WK waar Frankrijk ontbrak. Vier jaar geleden profiteerden de Haantjes van een blunder van scheidsrechter Martin Hansson, die in de laatste play-off wedstrijd tegen Ierland een verkeerde beslissing maakte. De Zweed zag in de verlenging over het hoofd dat Henry de bal met de hand meenam, waarna William Gallas voor de beslissende 1-1 kon zorgen.

Het eindtoernooi in Zuid-Afrika liep toen uit op een debacle. Toenmalig bondscoach Raymond Domenech kreeg te maken met een muitende selectie. In de groepswedstrijden werd slechts één punt verzameld en daarmee was het toernooi gauw voorbij voor Frankrijk. 

Onder Laurent Blanc haalde Frankrijk de kwartfinales tijdens de EK in 2012, maar nu dreigt er opnieuw een zwarte bladzijde te ontstaan in de geschiedenis van het Franse elftal. Didier Deschamps heeft de selectie flink verjongd, maar beschikt nog steeds over Europese topspelers zoals Franck Ribéry, Karim Benzema, Patrice Evra, Samir Nasri en Giroud.

Ribéry, de beste speler in Europa van afgelopen seizoen, beseft dat Frankrijk verplicht is om naar Brazilië te gaan. "We gaan er alles aan doen om verandering te brengen in deze situatie", aldus de speler van Bayern München. "We willen ons ware gezicht laten zien, maar hebben wel de steun van al onze supporters nodig."

"We willen sterven op het veld om naar het WK te gaan", besluit Giroud. "Dat zijn grote woorden, maar we willen alle Fransen echt laten zien dat we heel trots zijn dat we voor de nationale ploeg spelen."

Twee dozijn in multiplayer van Killzone

De Nederlandse ontwikkelaar Guerrilla Games heeft vandaag bekendgemaakt dat ze Team Deathmatch voor 24 personen hebben toegevoegd aan Warzones in Killzone: Shadow Fall. Daarnaast is de ontwikkelaar nog steeds bezig met Clan-ondersteuning.

Op de vraag of de ontwikkelaar ook een 'free for all'-mode gaan toevoegen aan de Warzones krijgen we een voorlopige nee. Killzone: Shadow Fall is ontwikkeld met teamplay in gedachten maar mocht er vanuit de fanbasis erg veel vraag naar zijn dan is de ontwikkelaar bereid naar de mogelijkheden te kijken.

Geld terug voor boek wegens fouten

Volgens de literaire theorie houdt iedere schrijver en iedere lezer van een autobiografie zich aan het zogenaamde autobiografisch pact. Dat houdt in dat de schrijver de feiten zo waarachtig mogelijk voorstelt en dat de lezer het boek leest al ware het waarheid. In het geval van Alex Fergusons autobiografie heeft maar één van beide partijen zich daaraan gehouden, wat de uitgeverij geld kost.

Sir Alex Ferguson, vooral bekend als de jarenlange trainer van Manchester United, bracht onlangs een boek uit dat hij heel creatief Mijn autobiografie noemde. Het boek werd al snel het bestverkochte non-fictie werk ooit. Maar met zoveel lezers komen ook veel critici mee.

Eén zo'n criticus merkte op dat het boek bol staat van de fouten, met 45 fouten in de 402 pagina's. Zo staat er dat Rio Ferdinand in 2009 een bepaalde wedstrijd goed speelde, terwijl dat in 2010 was. Ook valt te lezen dat Ryan Giggs z'n debuut als zestienjarige maakte, terwijl de Welshman toen al zeventien was.

Absoluut onaanvaardbaar, zo schreef de man in een mail aan uitgeverij Hodder and Stoughton. De uitgevers vroegen de man om het boek terug te sturen, dan zouden zij hem het aankoopbedrag teruggeven. Ze benadrukten ook dat de feiten wel degelijk gecontroleerd zijn, onder meer door mensen van Manchester United en door een specialist.

"Hoewel veel correcties uitgevoerd zijn, hebben we overduidelijk niet alle fouten gevonden," zegt Jamie Hodden-Williams, de baas van de uitgeverij. Gelukkig zijn ze bereid om van hun fouten te leren: "Mogelijke correcties waar we totnogtoe op gewezen zijn, worden momenteel gecheckt en zullen in toekomstige edities verwerkt worden."

Van Dijk beëindigt wielercarrière

Stefan van Dijk heeft vandaag besloten om zijn wielercarrière na veertien jaar stop te zetten. Dat meldt het AD Westland

Het contract van de 37-jarige renner bij de Belgische ploeg Accent-Wanty liep dit seizoen af. De Nederlands kampioen op de weg van 2002 besloot toen om zijn loopbaan te beëindigen. Van Dijk reed in zijn carrière onder andere voor Giant, Rabobank, Team Cologne en Lotto-Domo. 

American Hustle afsluiter op Dubai Film Festival

De film American Hustle van David O'Russell is geselecteerd als afsluitende film op het tiende Dubai International Film Festival, dat van 6 tot 14 december plaatsvindt. Regisseur O'Russell, die eerder naam maakte met indrukwekkende films zoals The Fighter en Silver Lining's Playbook, heeft ook in American Hustle een ijzersterke cast met Christian Bale, Amy Adams, Jeremy Renner, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Louis Ck en Robert De Niro in de belangrijkste rollen.

In American Hustle zien we het verhaal van de oplichter Irving Rosenfeld (Christian Bale) die samen met zijn gewiekste Britse minnares Sydney Prosser (Amy Adams) wordt gedwongen om te werken voor de losgeslagen FBI-agent Richie DiMaso (Bradley Cooper).

Eerder verscheen al een veelbelovend tv-spotje voor de film, die je hieronder kunt bekijken. American Hustle draait vanaf 31 januari in de Nederlandse bioscopen.


Nieuw tv-spotje voor American Hustle

VN: Hulp Filipijnen logistieke nachtmerrie

VN-medewerkers vrezen dat anderhalve week na de tyfoon Haiyan nog altijd niet alle mensen zijn bereikt die door de storm zwaar getroffen zijn. Een woordvoerster van OCHA, de VN-organisatie voor humanitaire hulpverlening, sprak maandag van een "logistieke nachtmerrie". Tussen 10 tot 12,9 miljoen mensen hebben hulp nodig om van de ramp te herstellen.

De autoriteiten, de Amerikaanse strijdkrachten en internationale hulporganisaties schatten nu dat 4 miljoen Filipijnen uit hun huis zijn verdreven. Vorige week werd dat aantal nog op 900.000 geschat. Het aantal doden wordt nu op 3900 geraamd. President Benjamin Aquino zei maandag dat de omvang van het lijden "hem in de verleiding brengt te gaan wanhopen". Hij bezocht de stad Palo, ten zuiden van de zwaar getroffen stad Tacloban. Daar hebben technici generatoren uit een overstroomd IT-park gered om de verlichting van de wegen en het stadhuis te herstellen. Minister Jericho Petilla van Energie beloofde dat de zwaarst getroffen gebieden, zoals Tacloban, met Kerstmis weer stroom hebben.

Volgens de OCHA-woordvoerster is de ramp "immens. Het is alsof we over heel België spreken en alle inwoners moeten helpen". Bernard Kerblat, bij de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr verantwoordelijk voor de Filipijnen, zei dat zijn organisatie er nog steeds problemen mee heeft de hulp te coördineren. "Ik ben er persoonlijk niet zeker van dat we elk deel van het gebied waar mensen hulp nodig hebben, hebben bereikt", zei hij. Er zijn naar zijn idee zeer geïsoleerd gelegen eilanden waar nog geen hulpverlener is geweest.

Een van de mensen die hun huis in Tacloban verwoest zagen worden, is de 45-jarige Patricia de la Cruz. Zij heeft uit de puinhopen een noodhut van 8 vierkante meter gebouwd, waar ze woont met twee kinderen en negen andere familieleden. Zij heeft 15 familieleden verloren, onder wie haar oudste zoon en een schoondochter, maar "ze heeft geen tijd om te treuren". Reddingswerkers hebben alle doden op een wagen geladen en naar een massagraf gebracht. Rond haar hut hangt in de hitte de stank van dood en verderf.

VN: Hulp Filipijnen logistieke nachtmerrie
VN: Hulp Filipijnen logistieke nachtmerrie (Foto: ANP)

'Bitcoin legitiem betaalmiddel'

De kansen voor de bitcoin om breed te worden geaccepteerd als betaalmiddel nemen steeds verder toe, nu verscheidene Amerikaanse toezichthouders in de Senaat zullen verklaren dat de bitcoin een legitiem financieel instrument is. Dat meldden verscheidene Amerikaanse media maandag.

De veiligheidscommissie van de Senaat houdt maandag een hoorzitting, waarop onder meer de SEC en het Amerikaanse ministerie van Justitie verklaringen zullen afleggen. In de aanloop naar de vergadering werd al bekend dat de toezichthouders zullen melden dat er een fors risico bestaat dat de bitcoin misbruikt wordt door criminelen, maar dat de virtuele munt ook gebruik kan worden als snel en veilig betaalmiddel.

'Bitcoin legitiem betaalmiddel'
'Bitcoin legitiem betaalmiddel' (Foto: ANP)

Draak Smaug in nieuw tv-spotje voor The Hobbit

Er is vandaag een veelbelovend nieuw tv-spotje verschenen voor The Hobbit: The Desolation Of Smaug. Waar we bij de vorige spotjes niet veel verder kwamen dan de naam van het beest, zien we in het nieuwe voorproefje al wat flitsen van het immense vuurspuwende monster Smaug (met de stem van Benedict Cumberbatch).

Naast de knipogende Smaug zien we ook nog heftige nieuwe beelden voorbijflitsen van strijdende elfen en de nodige oude bekenden uit de The Lord of the Rings-trilogie. Nog 22 dagen wachten en dan draait Peter jacksons explosieve en avontuurlijke vervolg van de eerste The Hobbit-film in de Nederlandse bioscopen.


Nieuw tv-spotje voor The Hobbit: the Desolation of Smaug

Helft minder doden door medische fout

Het aantal mensen dat in ziekenhuizen is overleden als gevolg van medische fouten, is sinds 2008 ruimschoots gehalveerd. In 2008 waren er 1960 doden, van april 2011 tot en met maart 2012 waren dat er 970. Dat blijkt uit maandag verschenen onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel.

Het gedaalde aantal sterfgevallen wordt toegeschreven aan het feit dat ziekenhuizen de laatste jaren meer aandacht zijn gaan besteden aan veiligheid en het voorkomen van fouten. Daarbij gaat het onder meer om extra maatregelen ter voorkoming van infecties en extra controles bij het toedienen van riskante medicatie.

"Als ziekenhuizen op de ingeslagen weg doorgaan, zijn nog meer verbeteringen mogelijk", zegt onderzoeker Cordula Wagner. Het aantal patiënten dat schade oploopt als gevolg van fouten zal echter nooit tot nul gereduceerd kunnen worden, stelt het Nivel.

Coureurs kunnen met 2014-rubber testen op Interlagos

De Formule 1-coureurs krijgen vrijdag de eerste kennismaking met de banden die Pirelli voor het seizoen 2014 zal gaan gebruiken. Ook vorig seizoen hadden de coureurs in Brazilië al het genoegen om het nieuwe rubber uit te proberen.

Pirelli stelt voor iedere coureur twee setjes mediumbanden beschikbaar. Deze mogen in zowel de eerste als in de tweede vrije training gebruikt gaan worden. Hierdoor krijgen de coureurs en teams een eerste beeld van wat hen op bandengebied in 2014 te wachten staat.

'Terry O'Quinn als Lex Luthor in Batman vs Superman?'

Rondom Batman vs Superman, de opvolger van de film Man of Steel, gaan al enige tijd allerlei geruchten door de wandelgangen van Hollywood. Zo gingen er afgelopen augustus al verhalen dat Bryan Cranston (Walter White uit Breaking Bad) de rol van supercrimineel Lex Luthor zou gaan spelen. Cranston liet echter weten geen interesse te hebben. Dat Lex Luthor in de nieuwe Superman-film te zien zal zijn is inmiddels door regisseur Zack Snyder bevestigd, maar wie de rol gaat spelen is nu nog een raadsel.

Via de website van Superman Super Site vernemen we vandaag het gerucht dat Zack Snyder zijn vizier nu op Terry O'Quinn zou hebben gericht voor de rol van Luthor. O'Quinn, die eerder naam maakte in series zoals The X-Files, Lost en meer recentelijk het veel te snel gestopte 666 Park Avenue, lijkt ons trouwens een prima keuze voor de rol van de kale superschurk in de nieuwe Superman-film.

Al in juni 2011 gingen er geruchten dat het personage Lex Luthor in de film Man of Steel zou opduiken. Acteur Christopher Meloni had een niet nader benoemde rol gekregen en dat was al genoeg om de geruchtenmolen flink te laten draaien. Helaas voor hen had de beste man slechts een rol van een generaal. Begin 2012 was er vervolgens nog commotie toen het verhaal rondging dat Bradley Cooper (The Hangover) de criminele kaalkop Luthor zou gaan spelen.

Hoog ziekenbezoek voor 'stabiele' Mandela

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft maandagochtend zelf poolshoogte genomen aan het ziekbed van Nelson Mandela. Het broze boegbeeld van de strijd tegen de apartheid is volgens Zuma nog altijd ernstig ziek, maar gaat niet verder achteruit.

De 95-jarige Mandela zou goed reageren op de behandeling door zijn artsen, maar de ex-president verkeert nog steeds in 'stabiele, maar kritieke toestand'. Die omschrijving gebruikt Zuma's staf al maanden.

Mandela werd op 1 september ontslagen uit het ziekenhuis. De Zuid-Afrikaanse vader des vaderlands was in juni opgenomen en zou langs het randje van de dood zijn gescheerd.

Sinds september wordt Mandela thuis verpleegd. Een uitgelezen stel lijfartsen staat hem daar terzijde.

Afvoerslangen voor longvocht maken het Mandela volgens zijn ex-vrouw Winnie onmogelijk te praten. Hij moet het van zijn mimiek hebben, zei ze zondag.

De in binnen- en buitenland erg geliefde Zuid-Afrikaanse oud-president kampt al lange tijd met een longinfectie. Die zou hij bijna drie decennia geleden hebben opgelopen toen hij in de cel zat vanwege zijn strijd tegen het apartheidsbewind.

Miljoenenboete geëist tegen Odfjell

Tegen tankopslagbedrijf Odfjell is een boete van drie miljoen euro geëist. Volgens het Openbaar Ministerie handelde het in Rotterdam gevestigde bedrijf jarenlang in strijd met de veiligheids- en vergunningsvoorschriften en werd niet genoeg gedaan om ongelukken te voorkomen.

Daarnaast eiste de officier van justitie dat het bedrijf een jaar helemaal dichtgaat, als de veiligheidssituatie niet wordt verbeterd. Daarmee moet de maatschappij worden beschermd tegen Odfjell.

Het OM noemde de manier waarop Odfjell de afgelopen jaren te werk ging 'onmaatschappelijk'. Geld verdienen was volgens justitie belangrijker dan de veiligheid van de werknemers en het milieu. De wantoestanden bij het bedrijf leidden ertoe dat de werkzaamheden in Odfjell vorig jaar een tijd werden stilgelegd, onder druk van de toezichthouders.

Het bedrijf betaalde in totaal vier ton aan boetes en telkens werd beterschap beloofd. Het OM had een reeks voorbeelden van gevaarlijk e situaties die zijn ontstaan door wanbeleid. Zo liet Odfjell werknemers in 2011 een benzeenlek onderzoeken, maar waren zij onvoldoende beschermd. Het jaar daarop bleken brandblusvoorzieningen niet naar behoren te functioneren.

'Meinedige' luxebisschop komt weg met boete

'Luxebisschop' Franz-Peter Tebartz-van Elst wordt niet verder vervolgd voor meineed. De strafzaak die de in opspraak geraakte katholieke Duitse geestelijke boven het hoofd hing is maandag afgedaan met een boete van twintigduizend euro.

De bisschop van het Duitse bisdom Limburg had een aanklacht ingediend tegen opinieblad Der Spiegel vanwege een reportage waarin stond dat hij een eersteklasticket naar India had geboekt om daar arme kinderen te bezoeken. Tegen de rechter zei hij dat het niet klopte dat hij beweerd zou hebben dat hij eerste klas had gevlogen. De openbaar aanklagers zijn van mening dat die onder ede afgelegde verklaring vals was.

Tebartz-van Elst staat, sinds hij in opspraak kwam vanwege de peperdure nieuwe residentie die hij had betrokken, wijd en zijd bekend als de 'luxebisschop'. Het Vaticaan zette hem vorige maand op non-actief omdat hij vanwege de ophef om zijn royale levensstandaard 'niet langer zijn bisdom kan leiden'. Of hij nog terugkeert als herder van Limburg is ongewis.

Duitsland krijgt weer minimumloon

Onderhandelaars van de Duitse christendemocratische partij CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD hebben overeenstemming bereikt over de herinvoering van een wettelijk minimumloon. Daarmee is een belangrijk struikelblok in de coalitieonderhandelingen geslecht.

Nog open ligt de vraag hoe hoog dat minimumloon moet zijn en wanneer het ingaat. De SPD, die de invoering ervan als belangrijkste voorwaarde voor een coalitie had gesteld, wil dat de loonondergrens 8,50 euro per uur wordt.

Supreme Court VS weigert NSA-zaak

Het Amerikaanse Hooggerechtshof weigert zich te buigen over de controverse rondom de afluisterpraktijken van de geheime dienst NSA. Een verzoek van een organisatie die zich inzet voor het recht op privacy om de NSA via juridische weg te dwingen het verzamelen van telefoongegevens van miljoenen klanten van telecombedrijf Verizon te staken werd door de rechter verworpen.

Hoewel de opperrechters zich niet met de zaak willen bemoeien, worden her en der in de Verenigde Staten bij lagere rechtbanken zaken aangespannen in verband met het afluisterschandaal. Het Informatiecentrum voor Elektronische Privacy passeerde echter de lagere rechtbanken en zei dat alleen het Hooggerechtshof een beslissing van de Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), een geheimzinnige rechtbank die de spionageverzoeken van de regering toetst, kan terugdraaien.

Speciale Ouya aangekondigd

Er komt binnenkort een nieuwe, speciale, unieke, witte Ouya aan. De Limited Edition White Ouya is qua hardware nagenoeg hetzelfde als de eerste Ouya, maar komt nu dus in het wit. Ook de controller zal in maagdelijk wit meegeleverd worden.

De kostprijs van deze uitermate bijzondere Ouya ligt natuurlijk wel ietsje hoger dan de normale prijs. Je zult er maar liefst 130 keiharde dollars voor moeten neerleggen wil je deze must-have in huis hebben. Een normale Ouya kost 100 dollar en komt in spuuglelijk grijs.

De enige verandering buiten de kleur is de interne opslag. Er zit nu tweemaal zoveel intern opslaggeheugen in. De witte Ouya heeft maar liefst 16GB beschikbaar! Bijna net zoveel als je smartphone. Pre-order je Ouya via de officiële site. Het is op dit moment niet bekend of je voor de witte Ouya ook zes maanden moet wachten voor deze uitgeleverd wordt zoals bij de pre-orders van de eerste Ouya.

'Sony laat gebruikers zelf problemen oplossen'

Sony’s nieuwe console schijnt nogal wat problemen te hebben. Daarom heeft Sony op zijn forum een troubleshooting guide neergekwakt die je moeten helpen om problemen met de PlayStation 4 te identificeren. Het enige nadeel is dat het niet helemaal duidelijk is wat er nou bedoeld wordt.

Als er wat mis is, dan wordt dit aangegeven door een knipperend blauw ledje. Dit kan het volgende betekenen volgens Sony:

  • De tv is niet compatible met de PlayStation 4
  • Er zijn problemen met de harde schijf die in de PlayStation 4 zit ingebouwd
  • Of er is een ander probleem

Verder adviseert Sony om alle kabels te controleren als de PlayStation 4 niet meer naar behoren functioneert. De meeste problemen ontstaan direct als je hem uit de doos haalt, dus de kans dat je cavia al aan de kabels heeft geknabbeld is minimaal. Anders kan je nog altijd de firmware van je tv updaten. 

Killer Instinct muziekjes en achievements

De muziek in Killer Instinct is al gedeeltelijk te beluisteren op SoundCloud en blijkt daarnaast ook nog eens dynamisch te zijn tijdens de gevechten. Ook zijn de achievements van zowel de nieuwe als arcade-port bekendgemaakt.

De preview van de soundtrack is op SoundCloud te beluisteren en duurt zo'n tien minuten. Het mooie aan de soundtrack is dat deze dynamisch verandert tijdens de gevechten. Zo zal de muziek zachter en rustiger worden als de personages ook rustig zijn. Na bepaalde combo's zal de muziek echter aanzwellen en veranderen.

Tot slot zijn de achievements bekendgemaakt voor zowel de klassieke Killer Instinct als de nieuwe versie voor Xbox One. Er zullen in totaal 94 achievements in de game zitten, dus er is genoeg te doen voordat je alles behaald hebt. 

Killer Instinct is één van de launchgames voor Xbox One welke vanaf aanstaande vrijdag te koop zal zijn in dertien landen wereldwijd, waaronder de Verenigde Staten en Duitsland. De klassieke Killer Instinct krijg je als download kado als je de premium bundel van de nieuwe Killer Instinct download.

Wanneer wij in Nederland een Xbox One mogen kopen is nog niet bekend.

Vodafone komt sneller met 4G-internet

Vodafone denkt in april 2015 landelijk 4G-internet aan te kunnen bieden. Hiervoor investeert het 270 miljoen euro bovenop de reeds geplande 750 miljoen euro in de komende drie jaar. De investering is nodig om het netwerk sneller te kunnen bouwen, maakte de telefoonaanbieder maandagochtend bekend. KPN en T-Mobile denken eerder klaar te zijn met de bouw van hun 4G-netwerk.

KPN loopt voorop met de introductie van 4G-internet. Het denkt in april volgend jaar dekking te bieden in het gehele land. T-Mobile hoopt eind volgend jaar zo ver te zijn. Tele2 wil op dit moment niets kwijt over zijn planning, maar geeft aan bezig te zijn met de bouw van antennes en de benodigde infrastructuur.

Voor Vodafone krijgt de randstad de prioriteit in de komende vier tot vijf maanden. De telefoonaanbieder denkt in april volgend jaar vijftig procent van het land van 4G-dekking te voorzien. Op dit moment biedt het bedrijf dekking in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht.

KPN heeft op dit moment in heel Gelderland, Noord- en Zuid-Holland dekking. Brabant en andere provincies zullen snel volgen. Het bedrijf denkt eind dit jaar in tachtig procent van Nederland mobiel internet via 4G aan te bieden.

T-Mobile biedt sinds twee weken 4G-internet aan. Het netwerk is ingeschakeld in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en enkele delen van Den Haag. "Nu gaan we eerst verder met de rest van Den Haag, daarna de randstad en vervolgens de rest van Nederland", zei een woordvoerder desgevraagd.

4G-internet werkt alleen op nieuwere telefoons. Het mobiele internet doet wat betreft de snelheid niet onder voor een draadloos wifi-netwerk thuis.

Volledige consoleversie Minecraft naar de PS Vita

Binnenkort komt Minecraft uit voor de PS Vita en de grote hamvraag was of het de consoleversie of de beruchte Pocket Edition zou worden. Jens "Jeb" Bergensten van Mojang laat ons niet langer in spanning en geeft eindelijk duidelijkheid over de vraag die ons al maanden bezighoudt.

"Short answer is that the Vita will use the code base for consoles, and not from Pocket Edition", aldus de Minecraft guru himself. Op de vraag of Minecraft ook naar Windows Phone zal worden geporteerd, daarover is hij wat vager. Door de grafische verschillen tussen de platformen (DirectX vs OpenGL) is het ingewikkeld om een port te maken van Minecraft. Dat project staat daarom dus nog even in de ijskast. 

Carlsen stapje dichter bij wereldtitel

De Noorse schaker Magnus Carlsen is weer een stapje dichter bij de wereldtitel gekomen. Hij deelde met titelverdediger Viswanathan Anand uit India eindigde het punt van de zevende partij. De stand in de tweekamp in Chennai is 4,5-2,5. De speler die als eerste 6,5 punt heeft, mag zich de wereldkampioen noemen.

Door de bordwissel halverwege de tweekamp mocht Anand net zoals in partij zes spelen met wit. Na amper twee uur spelen en 32 zetten moest Anand berusten in een remise door zetherhaling. De Indiër zal nu twee van de resterende vijf partijen moeten winnen om nog een barrage af te dwingen. De tweekamp gaat dinsdag verder met de achtste partij, waarna de schakers woensdag even rust krijgen.

FOK!toen: Steamboat Willie

Vandaag gaan we in FOK!toen terug naar 18 november 1928. Het is vandaag namelijk precies 85 jaar geleden dat de Walt Disney Studios de allereerste tekenfilm met synchroon geluid op het witte doek uitbracht. Steamboat Willie was de derde film van Disney en was eveneens de film waarmee de personages Mickey Mouse en zijn vriendinnetje Minnie Mouse zouden doorbreken.

Steamboat Willie 4

Steamboat Willie gaat over de matroos Mickey die alles doet om passagiere Minnie uit de klauwen van kapitein Pegleg Pete te houden. Op de stoomboot gebruiken Mickey en Minnie allerlei voorwerpen om er muziek mee te maken. Zo maken de uiers van een koe die gemolken wordt doedelzakmuziek, dienen de tanden van de koe als xylofoon en worden allerlei potten en pannen gebruikt als een soort van drumstel.

De vroege jaren van Disney

Aan het einde van de twintiger jaren waren er vooral tekenfilms met katten, zoals Felix the Cat en Krazy Kat. Disney koos er echter voor om een tekenfilm te maken met een konijn in de hoofdrol. In eerste instantie werd de cartoon Poor Papa, met Oswald the Lucky Rabbit in de hoofdrol, door de studio afgewezen. De 18-jarige Walt Disney liet zich echter niet ontmoedigen en ging samen met animator Ub Iwerks aan de slag met de Trolley Troubles cartoon. Op 5 september 1927 verscheen de tekenfilm en was Disney's grootste succes tot op dat moment. Oswald the Lucky Rabbit was de grote hit van 1927 en was een geduchte concurrent van toppers als Felix the Cat en Koko the Clown.

Nadat Walt Disney in 1927 de film The Jazz Singer had gezien had hij het plan opgevat om een tekenfilm te gaan maken met geluid. In de lente van 1928 reisde Disney naar New York om met zijn producer Charles Mintz in onderhandeling te gaan. De twee mannen werden het financieel niet met elkaar eens en Disney besloot om de studio te verlaten. Tijdens de lange treinreis naar huis begon Disney al aan de ontwikkeling voor een nieuwe hoofdrolspeler in zijn tekenfilms. In het diepste geheim gingen Disney en Iwerks aan de slag met een personage dat één van de meest populaire en succesvolle tekenfilmfiguren uit de geschiedenis van de film zou gaan worden.

In zijn studio in Kansas had de tekenaar vaak last van muizen. Het was Disney echter gelukt om één van de muizen zo te trainen dat deze in een cirkel op een stuk papier bleef zitten, door hem met een potlood op de neus te tikken op het moment dat de muis over een getekende lijn kwam. Walt wilde zijn getekende muis eigenlijk Mortimer noemen maar vrouw Lillian vond dat toch wat te pretentieus klinken en kwam met de naam Mickey. In 1927 stond Charles Lindbergh met zijn beroemde oceaan-vlucht op alle voorpagina's van alle kranten en Disney sprong daar handig op in met de korte tekenfilm Plane Crazy. In het filmpje probeerde Mickey Mouse zijn vriendinnetje Minnie het hof te maken en neemt haar mee in een zelfgemaakt vliegtuigje. De muis was ook te zien in The Gallopin' Gaucho, een parodie op de film The Gaucho van Douglas Fairbanks uit 1927.

Steamboat Willie 2

Steamboat Willie

Steamboat Willie was niet de allereerste tekenfilm met geluid. Zo hadden Dave en Max Fleischer in 1924 al een zevental cartoons gemaakt voor de reeks Song Car-tunes. De Song Car-tune-tekenfilms, die gemaakt waren in de Inkwell Studios, werden opgenomen met de Phonofilm sound-on-film techniek, waarbij beeld en geluid lang niet altijd synchroon liepen.

Van juli tot september 1927 werd er hard gewerkt aan de totstandkoming van de tekenfilm. Voor Steamboat Willie was een budget van 4986 dollar beschikbaar. Op het moment dat de film in productie werd genomen had de studio nog haar twijfels of een tekenfilm met geluid wel aan zou slaan bij het bioscooppubliek. Eind juli was de eerste proefvoorstelling van de nog onvoltooide film. Op een laken in het kantoor van Disney werden de bewegende beelden aan een selectieve groep medewerkers van de studio vertoond. Wilfred Jackson speelde de muziek op een mondharmonica, Ub Iwerks sloeg op de aanwezige potten en pannen, Johnny Cannon zorgde voor andere geluidseffecten en Walt Disney verzorgde de dialogen, die grotendeels uit gegrom, gelach en gepiep bestond. Tot zijn grote verbazing reageerden de aanwezigen dol enthousiast.

Op 18 november 1928 kreeg Steamboat Willie haar vuurdoop in het Universal's Colony Theater in New York. De film draaide eigenlijk als voorprogramma van de film Gang War, maar al snel werd duidelijk dat de meeste bezoekers duidelijk kwamen voor de cartoon van Disney. Van Gang War zouden we weinig meer vernemen, maar Steamboat Willie had zijn plekje in de geschiedenisboeken veroverd.

Steamboat Willie was een groot succes maar helaas bestonden er in die tijd ook al zuurpruimen die met een moraliserend vingertje naar de onschuldige tekenfilm wezen. Ze spraken er schande van dat die ranzige muis zomaar in een koeietiet zat te knijpen. Daarnaast hield de gemene Mickey ook een kat bij zijn staart beet, slingerde met het arme dier in het rond en smeet hem uiteindelijk tegen een muur. Ook werd er een eend gebruikt als doedelzak en horen we de sadistische muis diabolisch lachen, terwijl hij net een papegaai met een aardappel overboord heeft gesmeten. Gelukkig voorkwam de censuurschaar dat de tere Amerikaanse kinderzieltjes vervuild werden met de dierenkwellerij en werd er maar liefst 30 seconden uit de film geknipt.

Steamboat Willie 3

Het succes van Steamboat Willie

Na het grote succes van Steamboat Willie besloot Disney om ook de eerste twee filmpjes van Mickey Mouse van geluid te voorzien. Zowel Plane Crazy als The Gallopin' Gaucho sloegen ditmaal wel aan bij het grote publiek. Mickey Mouse was niet alleen van het gewone volk maar was ook zeker een status symbool onder intellectuelen. Als je de nieuwste film met Mickey Mouse nog niet had gezien telde je gewoon niet mee in de high society van die tijd. In 1930 krijgt Disney een aanbod van 300 dollar om een afbeelding van Mickey Mouse op een tegeltje te mogen gebruiken. Het hek was van de dam en rond 1935 waren er al honderden artikelen op de markt waarop we een afbeelding van Mickey Mouse konden vinden. Zo waren er tandenborstels, petjes met oren, horloges, kammetjes, melkglazen en nog veel meer dingen waarop we een afbeelding de inmiddels wereldberoemde muis konden zien staan.

Steamboat Willie 1

Mickey Mouse was ondertussen ook in staat om twee bedrijven van de ondergang te redden. Zo was er de bijna failliete horlogefabriek Ingersoll, die de bekende Mickey Mouse-horloges zou gaan maken. Ook de Lionel Train Company, die de Mickey Mouse-treintjes zou gaan produceren, zou dankzij de muis weer op het juiste spoor terechtkomen.

Belkin neemt geen maatregelen tegen personeel

De ploegleiding van Belkin onderneemt geen actie tegen Dion van Bommel en Piet de Vos. De ploegarts en de chauffeur werden er door oud-wielrenner Michael Rasmussen van beschuldigd in hun periode bij Rabobank een rol te hebben gespeeld bij het georganiseerde dopinggebruik binnen de ploeg.

Belkin zegt de afgelopen dagen uitvoerige gesprekken te hebben gevoerd met de twee betrokkenen, die daarbij hun volledige medewerking verleenden. Ook werden volgens de ploeg diverse externe bronnen gecheckt. Uitkomst daarvan is dat er geen aanleiding is gevonden tot verder onderzoek of enige maatregel.

Rasmussen beweerde dat De Vos tijdens de Tour de France ooit epo in zijn onderbroek verstopte toen twee agenten de teambus onderzochten. Van Bommel zou onder meer een cortisonenattest hebben voorgeschreven zonder dat sprake was van een blessure. De cortisonen waren volgens de Deen slechts bedoeld om harder te gaan rijden.

Robben en N. de Jong niet tegen Colombia

Arjen Robben en Nigel de Jong doen dinsdag niet mee met het Nederlands elftal in de vriendschappelijke interland tegen Colombia. Robben heeft last van zijn enkel, De Jong liep zaterdag tegen Japan een voetblessure op. Beide spelers zijn inmiddels teruggekeerd naar hun club.

Van Gaal benadrukte maandag op de persconferentie dat het gaat om lichte blessures. "Robben heeft wat vocht in zijn enkel. Hij had er tegen Japan al wat last van, maar heeft toen wel gewoon gespeeld. Dat laat zien dat het niet ernstig is." De bondscoach verwacht dat zowel Robben als De Jong dit weekeinde in clubverband gewoon kan spelen.

Patrick van Aanholt is wel gewoon beschikbaar. De linksback van Vitesse werd afgelopen nacht vader. Na een kort bezoek aan het thuisfront meldde hij zich maandag echter weer op tijd voor de training.

Bitcoin piekt op 618 dollar

De virtuele munteenheid bitcoin is maandag voor het eerst de waarde van zeshonderd dollar (444 euro) gepasseerd. De waarde van de virtuele munt piekte maandagochtend op 618 dollar en is volgens handelssysteem Mount Gox inmiddels gedaald naar een waarde net onder de zeshonderd dollar.

Zondag was een bitcoin (BTC) nog vijfhonderd dollar waard. De gigantische waardestijging komt vooral door handelaren in China. Zo heeft het Chinese handelsbureau BTC China dit weekend volgens techweblog The Next Web vijf miljoen dollar (3,7 miljoen euro) in de virtuele munt gepompt. In minder dan een maand tijd is de waarde van de bitcoin ruim verdubbeld.

Bitcoin is een geheel digitale valuta. Het betaalmiddel is anoniem en nauwelijks traceerbaar. Het wordt opgeslagen in een virtuele portemonnee en kan voor het afhandelen van een betaling in stukken gehakt worden. Een pizza van nog geen tien euro bestellen via thuisbezorgd.nl kost bijvoorbeeld 0,034 BTC.

Omdat het anoniem is, wordt de munt regelmatig met criminaliteit in verband gebracht. Begin oktober werd handelscentrum Silk Road opgerold door de Amerikaanse overheid. Daar zouden bitcoins vooral gebruikt worden voor de illegale handel in drugs. Een BTC was toen nog 199 dollar (147 euro) waard.

Gebiedsverbod pedofiel mocht niet

Burgemeester van Veenendaal Wouter Kolff (VVD) had geen gebiedsverbod mogen opleggen aan een pedofiel. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank in Utrecht maandag bepaald. De man had Kolff voor het gerecht gesleept omdat hij door het gebiedsverbod niet terug kon keren naar zijn woning.

De man wordt verdacht van ontucht met een buurmeisje. De rechtbank bepaalde in mei dat hij in afwachting van zijn strafzaak niet in Veenendaal mocht komen, maar bij zijn zwager moest verblijven. In oktober werden deze voorwaarden gewijzigd: de man mocht wel terug naar zijn woning in Veenendaal maar moest uit de buurt van het meisje blijven.

De burgemeester besloot hierop om een gebiedsverbod aan de man op te leggen waardoor hij nog steeds niet terug kon naar zijn woning. Volgens Kolff was de openbare orde in het geding, maar dit heeft hij onvoldoende kunnen aantonen, vindt de rechter. Zo heeft de wijkagent op basis van gesprekken met mensen in de buurt geen dreiging kunnen waarnemen.

Mooi licht in Dying Light

Techland en Warner Bros. Interactive Entertainment geven met onderstaande trailer een kijkje in de technologie achter Dying Light. Met de opwachting van de volgende generatie consoles heeft Techland haar eigen in-house Chrome Engine 6 gemaakt.

Hiermee kunnen ze realistische belichting en schaduwen creëren voor de in game wereld, en daardoor een nog authentiekere wereld maken. Dat er in deze wereld zombies rondlopen is misschien wat minder authentiek, maar je kunt niet alles hebben. Dying Light gaat over het overleven in een stad dat overspoeld is met zombies die vooral 's nachts actief worden. Overdag moet je dus zorgen dat je genoeg bescherming en vooral kogels hebt om in de nacht te overleven.

Dying Light wordt in 2014 uitgebracht op Xbox One, PlayStation 4, Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Google en Microsoft samen tegen kinderporno

Google en Microsoft gaan samenwerken in de strijd tegen kinderporno. De twee bedrijven gaan kennis met elkaar delen over zoekresultaten die mogelijk kinderporno opleveren. Zeker honderdduizend zoektermen worden geblokkeerd, maakte topman Eric Schmidt van Google maandag bekend tegenover de Britse krant The Daily Mail.

Naast de geblokkeerde zoekopdrachten worden dertienduizend zoektermen voorzien van de mededeling dat kindermisbruik illegaal is. Op dit moment werkt het zoekfilter alleen voor Engelstalige zoekopdrachten. Andere talen zullen het komende halfjaar volgen.

Niet alleen zoekopdrachten naar websites, ook afbeeldingen worden door de zoekmachines gefilterd. Elke illegale afbeelding krijgt een digitaal watermerk, een technologie die Microsoft deelt met Google, waardoor ook kopieën uit de zoekresultaten kunnen worden geweerd. Gebruikers kunnen bovendien illegale afbeeldingen markeren, omdat computers niet altijd het juiste onderscheid kunnen maken.

Daarnaast gaat Google volgens Schmidt ook strenger controleren op YouTube. Het bedrijf heeft een techniek ontwikkeld om illegale video's te herkennen. Deze techniek zal gedeeld worden met andere bedrijven en instanties.

Achttien jaar cel voor duinmoord Schoorl

De verdachte van de zogenoemde Schoorlse duinmoord is maandag veroordeeld tot achttien jaar cel. Dat heeft de rechtbank in Noord-Holland bepaald. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

De 25-jarige Gerard W. sloeg in maart vorig jaar de 23-jarige Frank Temme uit Heerhugowaard met een schep op zijn hoofd. Vervolgens begroef hij hem in het duingebied van Schoorl. Na een uitgebreid onderzoek werd zijn lichaam half november aangetroffen in het duingebied van Schoorl.

Bij het onderzoek werden twee politie-informanten ingezet. Tegenover hen verklaarde W. dat hij de jongen thuis zou hebben opgehaald en hem verteld had dat iemand binnenkort vermoord moest worden en dat ze daarom een kuil moesten graven. Toen het slachtoffer in de kuil stond, die hij zelf had gegraven, kreeg hij een klap met de schep. De twee waren betrokken bij drugshandel.

Rutte kreeg hulp uit Groot-Brittannië en VS

Mark Rutte zocht in 2009 steun bij de Britse Conservatieven en de Republikeinen in de Verenigde Staten. Rutte had het moeilijk als politiek leider van de VVD, en de sessies in Groot-Brittannië en de VS moesten de partij weer op koers brengen. Dat staat in het boek De Liberale Opmars van journalist André Vermeulen, waar de Volkskrant maandag over schrijft.

De VVD was in 2009 zwaar gehavend door het interne conflict tussen Rutte en Rita Verdonk. Ook in de peilingen stonden de liberalen er slecht voor. Rutte zocht hulp bij het campagneteam van de Britse premier David Cameron en bij een ideoloog van de Republikeinse Partij. Ook Edith Schippers was daarbij aanwezig.

In de vijf sessies die volgden moesten Rutte en Schippers opnieuw uitvinden wat het bestaansrecht was van de VVD. Pas daarna werd een campagnebureau ingehuurd, die onderzocht wat de thema's moesten zijn bij de verkiezingscampagne.

De focus kwam vooral te liggen op economie en veiligheid. Dit bleef niet zonder resultaat: bij de verkiezingen in 2010 werd de VVD de grootste partij.

Joshua Livestro, die indertijd adviseur was van Rutte, bevestigt op Twitter dat Rutte zich tot Cameron en de Republikeinen richtte. Dit zou alleen niet in 2009, maar in 2008 gebeurd zijn. "Het doel van die ontmoetingen was niet 'peptalk', maar de VVD laten zien hoe professionele rechtse partijen campagne voeren. Ideeën opdoen dus", twittert hij maandag.

PvdA wil meer geld in sportfonds arme kinderen

Het kabinet moet 250.000 euro in het Jeugdsportfonds stoppen, opdat jaarlijks veertigduizend extra kinderen uit achterstandsgezinnen kunnen sporten. Dat wil PvdA-Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken.

Het Jeugdsportfonds is in het leven geroepen om kinderen uit gezinnen die niet genoeg geld hebben voor een lidmaatschap van een sportvereniging in contact te brengen met sport. Met het fonds werden vorig jaar al 24.000 kinderen aan het sporten geholpen, vijfduizend meer dan een jaar eerder.

Van Dekken vindt het onacceptabel dat veel kinderen niet kunnen sporten omdat hun ouders dat niet kunnen betalen. "Sport is de meest laagdrempelige manier om aansluiting te vinden, om deze kinderen plezier, aanzien en sociale vaardigheden te geven", zegt hij maandag tegen nu.nl.

De Tweede Kamer debatteert maandag met minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) over de sportbegroting.

Vijf jaar cel voor beledigende tweet

Een gebruiker van Twitter is door een rechtbank in Koeweit veroordeeld tot vijf jaar cel voor het beledigen van de profeet Mohammed. Dat heeft mensenrechtenactivist Nawaf al-Hendal maandag gezegd. Het vonnis is het zoveelste voorbeeld van de harde aanpak van dissidenten door de Koeweitse autoriteiten.

Musaab Shamsah werd opgepakt nadat hij op Twitter een bericht had geplaatst over de afstammelingen van de profeet Mohammed. Het bericht, dat inmiddels is verwijderd, kan worden gezien als een steunbetuiging aan het sjiisme, een stroming binnen de islam. In Koeweit hangt het merendeel van de bevolking het soennisme aan.

Volgens Al-Hendal is Shamsah van plan tegen het vonnis in beroep te gaan.

Tot 25 jaar legitimeren bij kopen alcohol in super

De legitimatieplicht voor alcoholverkoop in supermarkten gaat omhoog naar 25 jaar. Dat staat maandag te lezen op de website van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Voorheen moesten kopers tot 20 jaar een legitimatiebewijs tonen bij de aanschaf van alcohol in supermarkten.

Vanaf 1 januari wordt de leeftijd voor alcoholverkoop verhoogd van 16 naar 18 jaar. Om de wet te kunnen handhaven zijn supermarkten verplicht kopers tot 25 jaar om legitimatie te vragen.

Supermarkten die toch alcohol verkopen aan jongeren, kunnen een boete krijgen van 1360 euro. Als het vaker gebeurt, dan kan een vergunning van een super worden geschorst.

Jeroen Pauw: 'bedelen' voor giro 555

Jeroen Pauw heeft zich de woede van politiek correcte Nederlanders op de hals gehaald en dan weet je het wel: dan laten ze dat weten ook. Pauw zei namelijk dat er geen Pauw & Witteman is in verband met een avondje 'bedelen voor giro 555. 

Dat Pauw zelf bedelen tussen aanhalingstekens zette maakt niet uit. Ene Emmy heeft Pauw meteen aangeven bij de showbizzgestapo want ze Twittert:  @RTLBoulevardnl: Jeroen Pauw noemt Giro 555-actie bedelen...Mag deze man vanavond van de buis af!! Zou een prima actie zijn!

Inmiddels is er overigens 10 miljoen euro opgehaald voor de ramp op de Filipijnen. Uit onderzoek van FOK! blijkt overigens dat de animo om te geven niet erg groot is. Bedragen die de actie voor de tsunami haalde zullen niet worden gehaald.

 

Bioloog Freek Vonk leent stem aan Tarzan-film

Freek Vonk spreekt een van de stemmen in de Nederlandse versie van de animatiefilm Tarzan. De bioloog, gespecialiseerd in slangengif, spreekt in zijn filmdebuut de stem in van de vader van Jane, het liefje van Tarzan. Dat maakte distributeur Independent Films maandag bekend. Eerder werd al bekend dat Jan Kooijman en Yolanthe Sneijder-Cabau de stemmen van Tarzan en Jane verzorgen.

Jim Porter, Janes vader, is een bioloog met een grote fascinatie voor de Afrikaanse jungle die er graag opuit trekt om alle natuurgeheimen te ontdekken. Hij is een man met goede bedoelingen, die zielsveel van zijn dochter Jane houdt en er alles aan zal doen om de jungle en zijn bewoners te beschermen.

"Dit is de eerste film die ik ooit heb ingesproken en ik vond het heel erg leuk", zegt Vonk. "Porter is een bioloog, een echte dierenliefhebber die ervan houdt om zelfs in de jungle te wonen, dus daar kan ik me goed in inleven. Ik ben heel erg benieuwd naar hoe het er straks in de bioscoop uitziet als het helemaal af is!"

Tarzan is een weeskind dat in de jungle wordt opgevoed door apen wanneer zijn ouders omkomen bij een tragisch vliegtuigongeluk. Tarzans ervaringen in de jungle geven hem bijzondere vaardigheden, die hij hard nodig heeft als de huurlingen van Greystoke Energies de jungle dreigen te vernielen. Gelukkig ontmoet hij de mooie Jane, die hem helpt. Zij opent zijn ogen voor een heel nieuwe wereld en hij doet hetzelfde bij haar.

Tarzan verschijnt op 18 december, ook in 3D, in de Nederlandse bioscopen.


Bioloog Freek Vonk leent stem aan Tarzan-film (Foto: Novum)

Golfer Luiten stapje dichter bij magische grens

Joost Luiten is weer een stap dichter bij de top vijftig van de wereld gekomen. De Nederlandse golfer steeg dankzij zijn goede optreden bij het World Tour Championship in Dubai van de zestigste naar de 55e plaats op de ranglijst. Bij een stek in de top vijftig zou hij verzekerd zijn van deelname aan alle majors van volgend seizoen.

Luiten, die vierde werd in Dubai, heeft dit seizoen nog één kans om de magische grens te doorbreken. Daarvoor is een goede prestatie bij de Nedbank Golf Challenge in het Zuid-Afrikaanse Sun City vereist. Dat toernooi vindt plaats van 5 tot en met 8 december.

Tiger Woods mag zich nog altijd de beste golfer van de wereld noemen. De Australiër Adam Scott en de Zweed Henrik Stenson, zondag winnaar in Dubai, zijn de nummers twee en drie.

Chastain en Redgrave tekenen voor zelfde personage

Jessica Chastain en Vanessa Redgrave hebben getekend voor de hoofdrol in The Secret Scripture. Eén hoofdrol, want beide dames spelen hetzelfde personage, Roseanne McNulty, in verschillende fases van haar leven. Dat schrijft de Ierse entertainmentzender IFTN.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Sebastian Barry, dat in 2008 bijna de man Booker Prize won. McNulty is een vrouw van 100 die al haar halve leven in een psychiatrische opvang zit. Ze besluit haar memoires te schrijven, die ze echter aan niemand durft te tonen en onder haar houten vloer verbergt.

De andere verhaallijn richt zich op de hoofdpsychiater van de inrichting. Het gebouw wordt binnenkort gesloopt en hij moet bepalen welke patiënten worden overgeplaatst en welke terug de maatschappij in mogen. Hij heeft McNulty op het oog, en probeert haar geschiedenis te achterhalen. De twee blijken elk een andere reden te hebben over waarom zij hier zit, maar zijn het wel eens over haar vroege leven, toen zij slachtoffer werd van de religieuze en politieke gebeurtenissen in Ierland in de jaren twintig en dertig.

Noel Pearson, die in 1991 werd genomineerd voor een Oscar voor het drama My Left Foot met Daniel Day Lewis in de hoofdrol, neemt de regie op zich. De opnames staan voor volgend jaar juni gepland in de Ierse plaatsen Wicklow en Sligo, waar het verhaal zich ook afspeelt.


Chastain en Redgrave tekenen voor zelfde personage (Foto: Novum)

Farming Simulator nu ook onderweg

Farming Simulator 14 kan vanaf nu ook in de bus, trein of op de wc. De game waarin je kunt rondrijden in tractors en velden kunt beploegen is beschikbaar voor Android en iOS. Het spel komt ook nog uit voor verschillende andere handheld platforms.

Ontwikkelaar en uitgever GIANTS Software liet weten dat “GIANTS is pleased to commercially release our latest iteration of the most popular farm simulator in the world. We’ve put hours of research into creating an even more realistic experience with Farming Simulator 14 than with its predecessor and can’t wait for our fans to try it out today on iOS and Android, and soon on Windows 8 Phone, Microsoft Surface RT and Amazon Kindle.”

Farming Simulator 14 komt eind dit jaar nog naar Windows 8 Phone, Microsft Surface RT en Amazon Kindle en volgend jaar naar PlayStation Vita en Nintendo 3DS. Het spel is te downloaden via Google Play en de iOS App Store voor €2,69.

Schaatsers laten wereldbeker in Berlijn schieten

Begin december bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Berlijn zullen weinig Nederlandse toppers aan de start verschijnen. De reden is dat een trainingsperiode de voorkeur geniet, omdat er eind volgende maand bij het olympisch kwalificatietoernooi gepiekt moet worden.

Ireen Wüst liet al weten na de wedstrijden in Calgary en Salt Lake City even van het ijs te gaan en zowel Astana als Berlijn over te slaan. Ook BrandLoyalty liet namens Ronald Mulder weten dat hij samen met ploeggenoten Kjeld Nuis, Jan Smeekens en Stefan Groothuis waarschijnlijk niet in Berlijn aan het vertrek zal verschijnen. Ook Sven Kramer zal niet naar de Duitse hoofdstad afreizen. De BAM-ploeg van Jorrit Bergsma en Bob de Jong zal op haar beurt niet naar Astana afreizen, ondanks dat daar een belangrijke tien kilometer op het programma staat.

Het publiek gaat next-gen in FIFA 14

EA Sports heeft een trailer vrijgegeven waarin het publiek en stadions in FIFA 14 een next-gen behandeling krijgen. Door middel van de Ignite-engine wil EA Sports het spel nog dichter bij de werkelijkheid krijgen.

De ontwikkelaars hebben onder andere met Sky samengewerkt om de cameratechnieken te leren die gebruikt worden in echte wedstrijden, zodat replays er ook 'net zoals in het echt' eruit zien. Er wordt nadrukkelijk nog gemeld dat FIFA 14 1080p met zestig frames per seconde draait op  PlayStation 4 én Xbox One.

Politicus heeft homoseks op kantoor

In het Duitse Regen is een politicus in opspraak geraakt. De beste man heeft op zijn kantoor homoseks gehad met een jonge knaap.

Michael Adam had de jongeman zelf opgepikt met zijn dienstauto. Vervolgens nam de 28-jarige SPD-politicus hem mee naar zijn kamertje, alwaar de herenliefde werd bedreven.

Het verhaal krijgt nog een lullig staartje. Adam is namelijk sinds vorig jaar getrouwd met Tobia E. De man met wie de politicus de liefde heeft bedreven, is echter niet Tobia.

Tijdens de seks bleek Adam nog in het bezit te zijn van poppers ook, een populaire drug in de homoscene. De beste man wist echter niet dat het middel verboden is. "Ik betreur mijn wandaden en ik heb geleerd van dit incident", bekent de politicus.

Minister Brunner wil de zaak tot op het kleinste gaatje laten uitzoeken. Onzeker is nog of de politicus zijn functie mag blijven uitoefenen.

Friese ambtenaar mocht teamuitje niet weigeren

Een ambtenaar van de gemeente Franekeradeel heeft twee jaar geleden ten onrechte geweigerd deel te nemen aan een teamuitje. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald. De rechtbank in Leeuwarden kwam vorig jaar al tot hetzelfde oordeel.

Het college van burgemeester en wethouders kondigde begin mei 2011 op intranet een fietstocht aan in het kader van teambuilding. De activiteit werd als werk beschouwd en iedereen werd geacht deel te nemen. Mensen die eigenlijk vrij waren mochten de uren compenseren en wegblijven werd als werkweigering beschouwd.

Een van de ambtenaren weigerde mee te gaan omdat hij de fietstocht niet als werk zag. Ook wilde hij niet meedoen omdat de tocht op zijn vrije vrijdagmiddag werd gehouden. Ondanks een dienstopdracht van zijn leidinggevende, waarin de man werd opgedragen mee te doen, kwam hij niet opdagen bij het uitje. De Fries kreeg vanwege zijn absentie een disciplinaire straf in de vorm van een schriftelijke berisping.

De raad bepaalde nu dat het niet aan de ambtenaar is om te bepalen of een door het gemeentebestuur gekozen vorm van teambuilding zinvol is en tot werk behoort. Het staat gemeenten vrij teambuilding door middel van een fietstocht aan te merken als werk. Het college heeft bovendien aannemelijk gemaakt dat de tocht een zo groot mogelijke deelname vereiste.

Bieber geeft verklikkers boete van drie miljoen

Gasten die op wat voor manier dan ook informatie naar buiten brengen over een feestje dat Justin Bieber vrijdag gaf, moeten een boete van maar liefst drie miljoen dollar ophoesten. Alle aanwezigen, zo'n honderd man, moesten volgens entertainmentsite TMZ een geheimhoudingsdocument tekenen.

Zowel gasten als mensen die op het feestje werkten, moesten hun handtekening zetten onder het document. Wat er precies voorviel op Biebers huisfeestje is niet duidelijk, maar wel bekend is dat een buurman drie keer de politie belde wegens overlast. Blijkbaar zou een agent ook een sterke wietgeur hebben geroken toen de voordeur van Biebers huis openging. Niemand werd gearresteerd.

TMZ schreef eerder dat Snoop Dogg vrijdag een van de aanwezigen was. De rapper was vorige week nog in Amsterdam te vinden in het kader van de MTV EMA. Hij stond toen onder meer achter de draaitafels in Escape.

Doden bij treinongeluk Egypte

Op een overweg ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro zijn zondagnacht een bus en een kleine vrachtwagen voertuigen aangereden door een goederentrein. Zeker 26 mensen kwamen om het leven, onder wie veel leden van een familie die terugkeerde van een bruiloft. Dat hebben de Egyptische televisie en het hoofd van de hulpdiensten maandag gemeld. Achtentwintig mensen raakten gewond.

Het ongeluk deed zich voor bij Dahshur, een dorp veertig kilometer ten zuiden van Caïro. Volgens het hoofd van de Egypische spoorwegen, Hussein Zakaria, gaven de eerste berichten aan dat de spoorbomen gesloten waren en was het voor de machinist van de trein een raadsel hoe er nog verkeer kon oversteken. "Wat hadden de wachters moeten doen? Voor de bus gaan staan?", zei Zakaria. "Wij wachten het onderzoek af."

Bijna op de dag af een jaar geleden kwamen 51 kinderen om toen een schoolbus in de provincie Assiut werd aangereden door een trein. De minister van verkeer en het hoofd van de spoorwegen traden na dat ongeluk af. Het ongeluk leidde toen ook tot felle verwijten aan toenmalig president Mohammed Morsi, omdat hij te weinig zou hebben gedaan om de levens van gewone Egyptenaren te verbeteren. Morsi werd dit jaar juli na aanhoudende protesten van de bevolking door het leger afgezet.

Verkeerschaos door ruziënd stel

Een ruziënd stel heeft zondagavond een verkeerschaos veroorzaakt op de A29. Tien auto's raakten beschadigd nadat de man en de vrouw op een viaduct in Heijningen tegen de vangrail reden en de vangrail op de snelweg terechtkwam Meerdere auto's reden ertegenaan. Dat meldt de politie.

De man en de vrouw van 30 en 18 jaar raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. In de auto's die op de losse vangrail botsten raakte niemand gewond.

Johansson en McConaughey winnen in Rome

Scarlett Johansson heeft zondag op het internationale filmfestival in Rome de prijs voor beste actrice gewonnen voor haar rol in Her. Matthew McConaughey ging er met de prijs voor beste acteur vandoor voor zijn rol in Dallas Buyers Club, de film die ook de publieksprijs won. Het festival in de Italiaanse hoofdstad vond plaats van 8 tot en met 17 november.

In Her is Johansson te horen als Samantha, de stem van een geavanceerd computerprogramma dat moet inspelen op de wensen van de gebruiker. Joaquin Phoenix speelt een eenzame schrijver die langzaamaan verliefd wordt op het programma, dat hem natuurlijk nooit echt kan geven waar hij naar verlangt. Opvallend is dat Johansson geen seconde in de film te zien is.

In het op feiten gebaseerde Dallas Buyers Club speelt McConaughey een man bij wie in 1985 hiv wordt geconstateerd. Officieel heeft hij nog slechts een maand te leven, maar hij besluit een nog niet goedgekeurd medicijn te gebruiken. Het slaat aan, waarna hij het - illegaal - aan andere aidspatiënten gaat verkopen en op den duur een internationaal distributienetwerk opzet. McConaughey viel voor de rol zo'n 23 kilo af.

De film was op het filmfestival van San Sebastian al festivalwinnaar. McConaughey en Jared Leto, die in de film een travestiet speelt, werden op het Hollywood Film Festival al verkozen tot acteur van het jaar en acteur in de beste doorbraakrol.


Johansson en McConaughey winnen in Rome (Foto: Novum)

Hadewych Minis zet deur naar buitenland op kier

Hadewych Minis zet haar gezin op de eerste plaats, maar zet de deur naar een carrière in het buitenland op een kier. "Mijn gezin staat op één, maar het hangt er natuurlijk van af waar gedraaid wordt en voor hoe lang", zegt de actrice voor de camera van Novum Nieuws. "Het moet iets concreter worden voordat ik er iets zinnigs over kan zeggen."

Na het immense succes in binnen- en buitenland van de duistere komedie Borgman lijkt een stap naar het buitenland logisch. De 36-jarige Minis won onlangs een Gouden Kalf voor haar hoofdrol in de film, die ook aan het buitenland is verkocht. Borgman was ook de eerste Nederlandse titel in zo'n dertig jaar die werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes.

Minis ziet wat dat betreft haar kansen niet alleen in Hollywood, maar vooral ook in Europa. "Ik vind de Europese cinema in veel opzichten interessanter dan de Amerikaanse. Het hoeft dus zeker niet alleen Hollywood te zijn."

Borgman draait nog volop in de Nederlandse bioscopen. Minis is vanaf 28 november te zien in de Nederlandse romkom Mannenharten.


Hadewych Minis zet deur naar buitenland op kier (Foto: Novum)

Huta Galung bijna terug in top honderd

Jesse Huta Galung is dicht bij een terugkeer in de top honderd. De Haarlemmer, die vorige week bij het eindejaarstoernooi voor beste tennissers op de Challenger Tour een van zijn drie wedstrijden wist te winnen, steeg vijf plaatsen op de wereldranglijst van 106 naar 101.

Huta Galung maakte in augustus zijn debuut in de top honderd. Een maand later haalde hij met de 95e plaats zijn hoogste notering ooit. Robin Haase staat nog altijd 43e en blijft daarmee de beste Nederlander. Igor Sijsling boekt twee plaatsen winst van 71 naar 69. Thiemo de Bakker is op de 145e plaats de vierde Nederlander in de top tweehonderd.

Het ATP-seizoen werd zondag afgesloten met de Davis Cupfinale, waardoor de top van de wereldranglijst tot het eind van het jaar vast staat. Rafael Nadal sluit het seizoen af als nummer één, voor Novak Djokovic, David Ferrer, Andy Murray en Juan Martin del Potro.

Ook bij de vrouwen staat de top van de wereldranglijst vast. Serena Williams staat bovenaan, voor Victoria Azarenka en Na Li. Kiki Bertens blijft de beste Nederlandse, al daalt ze wel een plaatsje van 86 naar 87. Arantxa Rus volgt op ruime afstand. Ze stijgt van de 158e naar de 156e plaats.

Naaktfoto neukende Rihanna opgedoken

Op internet is een bijzonder pikant kiekje opgedoken van niemand minder dan Rihanna. De zangeres berijdt hierop geheel naakt de piemel van een rapper.

De foto blijkt te zijn geschoten op een jacht. Omdat Rihanna nog niet onder de tattoos zit, gaat het hier volgens kenners om een al wat oudere foto.

Op de bewuste foto zit de naakte popdiva op de kloppende roede van Christopher Ries, alias Young Chris. Om hen heen staat een aantal vrienden, maar dat lijkt hen niet te deren.

Benieuwd naar de foto? Deze is hier te zien! NSFW, uiteraard...

Geflipte ex bedreigt agenten met zwaard

Een 48-jarige man heeft maandagochtend in Apeldoorn agenten met een zwaard bedreigd in de woning van zijn ex. Hij was de woning binnengedrongen door een raam in te gooien. Hij stichtte er ook brand. De man werd aangehouden. Een politiehond die daarbij werd ingezet bezorgde de man meerdere bijtwonden.

De politie kreeg even na 04.30 uur meerdere meldingen over een ingegooide ruit bij een woning aan de Vosselmanstraat. Agenten troffen daar de bewoonster, die uit haar woning was gevlucht. Haar ex zat binnen. Toen de agenten met hem in gesprek wilden gaan, bedreigde hij ze met een zwaard en een mes.

De Apeldoorner zette vervolgens de gaskraan open en stichtte een brandje, dat door de brandweer snel werd geblust. De man verschanste zich in de berging, waar hij uiteindelijk werd aangehouden. Na behandeling aan zijn bijtwonden werd hij ingesloten op het politiebureau.

'Rabobank ontloopt EU-boete'

De Rabobank ontloopt vooralsnog een boete van de Europese Unie voor fraude met de Libor-rente op leningen voor de Japanse yen. Dat schrijft persbureau Bloomberg maandag op basis van ingewijden. Meer dan zes andere banken zouden wel een boete krijgen als onderdeel van een schikking met de EU. Zowel de Rabobank als de EU weigerde commentaar tegenover Bloomberg.

De Libor-rentestand wordt gebruikt voor leningen van banken onderling. Rabobank kreeg eind oktober een boete van omgerekend 774 miljoen euro vanwege betrokkenheid bij fraude met deze rente. Het bedrag gaat naar Amerikaans en Britse toezichthouders en deels ook naar de Nederlandse staat. Het is de op een na hoogste boete in het Libor-schandaal.

Omgangsregeling beperkt na oudermoord

Het recht op omgang wordt beperkt bij kinderen van wie de ene ouder de andere heeft omgebracht. Voortaan komt er alleen een omgangsregeling als de rechter heeft geoordeeld dat dit in het belang van het kind is, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Nu kunnen Bureau Jeugdzorg en de ouder nog onderling afspraken maken over een omgangsregeling.

Teeven wil verder de termijn oprekken waarna de ouder na een weigering opnieuw een verzoek tot omgang kan indienen. Deze periode gaat van een naar twee jaar. Ook dat is in het belang van het kind, omdat de huidige termijn volgens de bewindsman belastend kan zijn voor het kind en zijn omgeving.

De bewindsman komt met zijn voorstel tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om een omgangsregeling na zogeheten partnerdoding onmogelijk te maken als die niet in het belang van het kind is. De gevolgen hiervan zijn namelijk immens en het is van belang dat deze kwetsbare groep kinderen rust en stabiliteit vinden in hun omgeving om een begin te maken met de verwerking van het trauma. De confrontatie met de ouder is niet altijd in het belang van het kind.

Teeven heeft verder een protocol opgesteld dat moet zorgen voor een snelle en accurate hulpverlening nadat de ouder zijn of haar partner heeft omgebracht. Uitgangspunt daarbij is dat de kinderen vanaf het eerste moment psychische hulp krijgen, ook wanneer het ogenschijnlijk goed met hen gaat.

Daarnaast is het van belang om meteen rust te creëren voor de kinderen. In het protocol staat daarom dat binnen 24 uur wordt besloten over de voorlopige voogdij, zodat kinderen snel de gewenste professionele ondersteuning krijgen.

Greenpeace-activisten ondervraagd

Zeven actievoerders van Greenpeace zijn maandag voor verhoor overgebracht naar de rechtbank in Sint-Petersburg. Onder hen waren niet de twee Nederlandse opvarenden van de Arctic Sunrise die sinds 18 september in Rusland vastzitten. Dat meldt een woordvoerder van Greenpeace.

De advocaten van de actievoerders willen dat hun voorarrest wordt beëindigd. Liever zouden zij huisarrest krijgen zodat zij hun berechting in een hotel kunnen afwachten. Als het aan de Russische Onderzoekscommissie ligt blijven de milieuactivisten nog drie maanden langer vast.

Maandag worden een Britse, een Amerikaanse, een Braziliaanse en vier Russische actievoerders gehoord. Woensdag is een van de twee Nederlanders aan de beurt. Wanneer de andere Nederlander wordt gehoord is nog niet bekend.

Rusland beschuldigt hen van piraterij en vandalisme. Ze kunnen jarenlange celstraffen krijgen. Tot vorige week maandag zaten ze in een cel in de Russische havenstad Moermansk. Dinsdag werden ze overgebracht naar Sint-Petersburg.

Echte Penoze van start met 777.000 kijkers

Het nieuwe programma van Ewout Genemans, Echte Penoze, is zondagavond van start gegaan met 777.000 kijkers. Het programma op RTL 4 eindigde in de kijkcijferlijst op de veertiende plek, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. In Echte Penoze gaat Genemans in gesprek met zware criminelen.

Vergeleken met Miljoenenjacht, dat tot vorige week primetime werd uitgezonden op RTL 4, deed Echte Penoze het niet zo goed. Het spelprogramma met Linda de Mol was vorige week goed voor ruim 2,1 miljoen kijkers. Ook de week daarvoor kwam het kijkersaantal van dat programma boven de twee miljoen uit.

De publieke omroep regeerde zondag in de top 25 van best bekeken programma's. Het achtuurjournaal stond op één met ruim 2,7 miljoen kijkers, gevolgd door De Reünie met 2,2 miljoen kijkers. Op Studio Sport stemden 1,7 miljoen mensen af.

Armstrong: 'Verbruggen verdoezelde dopinggebruik'

Lance Armstrong heeft zware beschuldigingen geuit aan het adres van Hein Verbruggen. Volgens de oud-wielrenner heeft de Nederlander in 1999 als voorzitter van de UCI een positieve dopingtest van de Texaan onder het tapijt geschoven. Dat vertelt Armstrong in een interview met de Daily Mail dat maandag verscheen.

Armstrong werd in de eerste Tour die hij zou winnen betrapt op het gebruik van het verboden middel cortisol. De wielrenner ontsnapte aan een schorsing door achteraf een doktersattest te laten uitschrijven waarin stond dat hij het middel nodig had voor het verhelpen van zadelpijn. Bij dat trucje zou Verbruggen actief betrokken zijn geweest.

"De sport was destijds op sterven na dood", vertelt Armstrong. "En Hein riep: Dit is een serieus probleem, de knock-out voor onze sport, het jaar na het schandaal met Festina, dus we moeten iets verzinnen." Het achteraf opstellen van een doktersattest vonden beide partijen de beste oplossing.

Amstrong liet tijdens zijn dopingbekentenis eerder dit jaar bij Oprah Winfrey de UCI-top nog buiten schot. "Om te denken dat ik deze mensen nog bescherm na de wijze waarop ze mij hebben behandeld, is belachelijk", foetert de levenslang geschorste Amerikaan nu. "Ik haat ze. Ze hebben me geslachtofferd, ik ben klaar met ze."

Verbruggen was tussen 1991 en 2005 voorzitter van de internationale wielerunie UCI. Na zijn aftreden werd hij benoemd tot erevoorzitter. Verbruggen is ook erelid van het internationaal olympisch comité IOC. Een reactie op de beschuldigingen van Armstrong laat nog op zich wachten.

[NBA] Portland behaalt zesde zege op rij

De basketballers van Portland Trail Blazers hebben in de NBA hun zesde overwinning op rij geboekt. Toronto Raptors werd in Canada na verlenging met 118-110 verslagen. Portland bezet dankzij de goede serie de tweede plaats in de Western Conference achter koploper San Antonio Spurs.

LaMarcus Aldridge en Damian Lillard werden met elk 25 punten gedeeld topscorer bij Portland. Nicolas Batum was goed voor 24 punten. Bij de thuisploeg bleken de dertig punten van Rudy Gay niet voldoende.

Los Angeles Lakers won thuis met 114-109 van Detroit Tigers en boekte daarmee pas de vijfde overwinning in twaalf wedstrijden. Memphis Grizzlies boekte een 97-86 uitzege op Sacramento Kings.

Final Fantasy X|X-2 HD krijgt datum

Square Enix heeft vandaag bekendgemaakt dat Final Fantasy X|X-2 HD Remaster uitkomt op 21 maart voor PlayStation 3. De versie voor PlayStation Vita blijft nog achter, daar is nog geen datum van bekend.

De opnieuw in elkaar gezette titels zullen de uitbreidingen Final Fantasy X: Eternal Calm en Final Fantasy X-2: Last Mission bevatten, die eerder alleen in de internationale versies te vinden waren.

Gravity wereldwijd half miljard voorbij

De wereldwijde opbrengst van het ruimtedrama Gravity is afgelopen weekend de grens van een half miljard dollar gepasseerd. De film is daarmee de succesvolste uit de carrières van zowel Sandra Bullock als George Clooney, die in dragende rollen te zien zijn. In Nederland bracht Gravity sinds de première op 3 oktober tot nu toe ruim 3,4 miljoen euro op.

Bullocks vorige record was Speed uit 1994, die 350,2 miljoen dollar ophaalde. Clooneys beste titel tot nu toe was Ocean's Eleven uit 2001, met 450,6 miljoen.

Met het passeren van een half miljard is Gravity ook een van de succesvolste sciencefictionfilms ooit. Avatar uit 2009 is in die categorie nog altijd heer en meester. De film van James Cameron haalde wereldwijd ruim 2,78 miljard dollar op.

In Gravity speelt Bullock een wetenschapper die voor het eerst deel mag uitmaken van een ruimtemissie. Haar ruimtestation wordt echter door rondvliegend puin beschadigd en ze raakt gescheiden van haar mentor, de rol van Clooney. Verstoken van enig menselijk contact moet ze levend terug naar de aarde zien te komen.


Gravity wereldwijd half miljard voorbij (Foto: Novum)

Luftrausers uitgesteld tot 2014

Het zal nog even gaan duren voor we in de vliegtuigen van Luftrausers kunnen stappen om alles kapot te schieten dat we tegen komen. Ontwikkelaar Vlambeer heeft namelijk aangegeven dat de game, die oorspronkelijk in het voorjaar van 2013 zou verschijnen, is uitgesteld tot begin 2014.

Het spel zelf is weliswaar af, maar door grote drukte en met name een plotselinge operatie van Vlambeers Rami Ismail heeft de studio te weinig tijd gehad om aan de game te werken. De laatste stappen voor de release worden nu uitgevoerd door uitgever Devolver Digital.

Wanneer Luftrausers precies gaat uitkomen is nog niet bekend. Het spel komt uit op PlayStation 3, PlayStation Vita en pc.

Antipieten onteren slavernijmonument

Een groep antipieten, die zichzelf hebben voorzien van de illustere naam Djangocommando, hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor het plaatsen van Zwarte Pietenmutsjes op het slavernijmonument in het Oosterpark. Dat meldt AT5.

Gisteren dook een video op van het monument met de Pietenmutsen, en Quinsy Gario was er als de kippen bij om de schuld in de hoek van de pro-pieten te schuiven en nog eens na te trappen op presentatrice Daphne Bunskoek, die het waagde een grap te maken.

'De actievoerders van het Djangocommando vinden dat Zwarte Piet een symbool is van het racisme dat vroeger de slavernij mogelijk maakte en tegenwoordig de uitbuiting en discriminatie van illegalen en niet-witten', schrijft de groep naar AT5.

'Het Djangocommando streeft naar een wereld waarin je niet slechts eenmaal per jaar cadeautjes krijgt van een Christelijke witte man met zwarte knechten, maar liever elke dag je medemensen trakteert, ongeacht hun kleur, afkomst seksuele voorkeur of sekse', aldus de actievoerders.

Naar we aannemen zal Quinsy Gario op korte termijn excuses maken.


De grap, niet de pietenmutsen

Minecraft-savegames van 360 naar One

4J Studios werkt samen met Microsoft om savegames van de Xbox 360-versie van Minecraft over te kunnen zetten naar de Xbox One-editie van de populaire blokkengame. Spelers kunnen straks dus overstappen naar een nieuwe console en toch verder met hun oude bouwwerken.

De ontwikkelaar van de Xbox 360-versie van Minecraft liet weten op Twitter dat men hiermee bezig is, maar 4J Studios wil zeker weten dat het perfect werkt, voordat de functie daadwerkelijk beschikbaar komt.

Minecraft komt nog naar PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita en Xbox One. Voor deze versies zijn overigens nog geen releasedata bekendgemaakt.

Minecraft Xbox One

Rocksmith 2014 gaat los met Alice in Chains

Rockers van Nederland verzamelt u. Het gitaarspel Rocksmith 2014 krijgt namelijk een DLC waar je oren pijn van gaan doen. Wie los wil gaan op de gitaar kan binnenkort vijf nummers van de rockband Alice in Chains toevoegen aan zijn Rocksmith-arsenaal.

De DLC bestaat uit de liedjes Man In The Box, Hollow, Would?, Check My Brain en Them Bones. De nummers kosten 2,99 dollar per lied of 11,99 dollar voor alle vijf liedjes bij elkaar.

Rocksmith 2014 is beschikbaar op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Nog geen Xbox-releasedatum voor Takedown: Red Sabre

Er is nog altijd geen nieuwe releasedatum geprikt voor de Xbox 360-versie van het schietspel Takedown: Red Sabre. Het spel dat op 20 september op zowel Steam als Xbox 360 zou uitkomen is nog altijd niet te vinden op de Xbox Marketplace.

Volgens ontwikkelaar Serellan voldeed de Xbox 360-versie niet aan de juiste technische vereisten, waardoor het niet is uitgebracht. Inmiddels zijn deze problemen opgelost, maar wacht de studio nog even met het uitbrengen op Xbox 360. Zij willen nu eerst een aantal aanpassingen maken die zij in de tussentijd ook al hebben aangebracht aan de pc-versie van het spel.

State of Decay krijgt Breakdown

State of Decay, een populaire zombiegame in een open wereld, krijgt op 29 november een uitbreiding genaamd Breakdown. De uitbreiding kan via Steam of Xbox Live Arcade gekocht worden voor 7 euro. Ontwikkelaar Undead Labs geeft aan dat de expansion zich vooral richt op veel replaywaarde.

Sanya Weathers van Undead Labs legt uit: "Basically, we built the expansion according to player requests. People wanted less story, more survival (and long-term at that) and increased difficulty."

"So, you spawn in the world and play as you remember, but without the story stuff. And when you've picked the world clean or you're bored, you find an RV, load it with supplies and whichever survivours you want to take with you and who you'll leave to die."

"Then you drive to 'the next valley': same map, respawned resources...and more difficult. More zombies, harder zombies, fewer supplies. The RV also respawns in a different place, so you need to find it/repair it/reload it before you can move to the next valley."

Ook zijn er extra achievements en nieuwe leaderboards toegevoegd en het is mogelijk om speciale 'Hero'-overlevers te unlocken.

"Heroes have special stats and elite weapons, and they're taken from characters you couldn't play in the original, like Judge Lawton. Once you've unlocked a Hero, that character is always in your pool of possible survivors in subsequent playthroughs (and you can choose one Hero to start with in subsequent playthroughs as well). But who you find on each level is still random"

"It sounds simple, but it actually massively increases the replayability of the game. We can't actually survive past the eighth respawn, but there are more levels because we know gamers...," aldus Sanya Weathers.

State of Decay: Breakdown is te spelen op pc en Xbox 360.

'PlayStation 4 gesaboteerd'

Hoewel de lancering van de PlayStation 4 een groot succes is, blijken de problemen met het systeem toch een aparte oorzaak te hebben. Diverse berichten vermelden zelfs dat de systemen tijdens de fabricage, bij Foxconn, bewust zijn gesaboteerd.

Er hangt inmiddels een dubieuze schaduw boven de PlayStation 4. Er zijn namelijk al diverse klachten online verschenen waarin kersverse eigenaren vermelden dat het systeem veel lawaai maakt, een kapotte HDMI-aansluiting heeft of gewoon helemaal niet meer opstart.

Toeval? Volgens sommigen niet. Rick The Electronic Guy heeft toen hij zijn 'day-one' PlayStation 4 openschroefde ontdekt dat de verkeerde koelpasta is gebruikt. De gebruikte koelpasta droogt namelijk te snel op, waardoor de warmte van de processor niet goed weg kan en het systeem oververhit raakt.

Dit komt echter niet zomaar uit de lucht vallen, enige tijd geleden verscheen er op een Chinees forum en op IGN een post waarin een zogenaamde stagiair van Foxconn beschrijft dat medewerkers van Foxconn dit bewust zouden hebben gedaan om te protesteren tegen de enorme werkdruk.

"这么高端的一个产品,这可是索尼和微软联合起来对抗苹果的关键一步,可不幸的是小日本把它交给了富士康,富士康又把他们交给了我们这群北信实习生,它错 了,它这次真的错了,富士康没把我们当人看,我们也没把它当成高端产品看,除了应付还是应付,这批产品能正常开机是我们最高的期望,哈哈,等ps4 9月9日正式上市的时候就是索尼亏损和富士康倒闭的日子!!共同祈祷吧!"

Vrij vertaald:

"Foxconn behandelt zijn medewerkers alsof het geen mensen zijn, daarom zijn de systemen gesaboteerd, zodat gebruikers niet meer kunnen dan hun systeem opnieuw opstarten." Tevens vermeldt de persoon in kwestie dat hij totaal niet rouwig is om de sluiting van Foxconn. Ook noemt hij naast Sony de namen van Microsoft, Nintendo en Apple. Wat dit mogelijk voor gevolgen zou kunnen hebben op de release van Xbox One zullen we moeten afwachten.

Thief verliest quicktime-events

De Thief-reboot bevat niet langer quicktime-events, zo heeft ontwikkelaar Eidos Montreal bevestigd. De verandering werd onthuld in een blog van de ontwikkelaar. Verder is bekendgemaakt dat er niet gezwommen kan worden en er werd meer verteld over de hardcoremodus.

Over de quicktime-events was woordvoerder Valérie Boudeau van Eidos Montreal duidelijk: "We're not implementing them. To begin with, there were very few instances of QTEs in the game; in fact there was only one in that whole hour-long E3 demo."

"However, given the strong reactions it evoked in the press and the community, it was an easy decision to do away with them entirely. So we're not doing it. No quick time."

In de blog valt verder nog te lezen dat Garrett in de game niet zal zwemmen. Ook werden er details gedeeld over de hardcoremodus van de game: "Hardcore mode... allows players to customize the game in a number of ways. One of my favorites is the Ironman: if you die, game over. Hey, what is life without a little risk? We even added a "If the enemy detects you, you die" mode. Now combine that with the Ironman... You get the point"

"There is also the possibility to disable Focus and related abilities, as promised. This is in addition to the option to disable specific elements of the UI, like the reaction icons for NPCs. The UI list is pretty extensive, so don't worry, you will be able to get the game just the way you like it."

Thief komt in februari uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Thief (Foto: Square Enix)

Trailer voor Persona 3 The Movie

Er is een Japanse trailer uitgebracht voor Persona 3 The Movie #1: Spring of Birth. Uit de trailer blijkt dat de verhaallijn van Persona 3 nauw wordt gevolgd in de film, aangezien het heel veel weg heeft van de openingsscène uit de game.

De film komt op 23 november uit in de Japanse bioscopen. Er zijn op dit moment nog geen plannen om de film buiten Japan uit te brengen. Persona 3 is in 2007 uitgekomen op PlayStation 2 en is in 2010 geport voor PlayStation Portable. Deze laatste versie is ook te downloaden voor PlayStation Vita.

 

Pc-servers Battlefield 4 aangevallen

Pc-gamers die afgelopen weekend hadden vrijgehouden voor een paar multiplayerpotjes Battlefield 4 zijn van een koude kermis thuisgekomen. De pc-servers hebben namelijk afgelopen weekend niet of nauwelijks gewerkt.

Na enige tijd bevestigde ontwikkelaar DICE op de Battlefield-forums dat de reden een grote DDOS-aanval op de servers was. Ali Hassoon van DICE meldde: "We are being targeted by a DDOS, but working on fixing it ASAP. I’m sorry somebody is ruining your and my day. Rest assured we are doing our best to mitigate the situation though."

Battlefield 4 is te koop voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Later komt de game nog uit op PlayStation 4 en Xbox One.

Belgen waarschuwen Oranje voor Colombia

België had het vorige week moeilijk tegen Colombia en verloor met 0-2. De Belgen verwachten dat ook Oranje een zware dobber gaat krijgen.

"Het is een heel goed team", zegt Jan Vertonghen, die lovend is over de WK-ganger uit Zuid-Amerika. "We hadden moeite met hun lopende mensen. Hun spel was heel onvoorspelbaar. Vooral centraal op het middenveld en in de aanval is het een team van wereldklasse."

Thomas Vermaelen was vooral onder de indruk van Radamel Falcao. "Ik vond hem heel bewegelijk en scherp in zijn loopacties. We hadden hem aardig in de tang, maar grote spelers wachten altijd op dat ene kansje", aldus Vermaelen in De Telegraaf.

Dinsdag speelt het Nederlands elftal in de Amsterdam ArenA tegen Colombia.

Antizwartepieter Joanna krijgt klap

Beroepsactiviste Joanna heeft zondagmiddag tijdens de Sint-intocht op de Dam een stomp gekregen terwijl ze meeprotesteerde tegen Zwarte Piet. Dat hebben getuigen aan AT5 gemeld. De politie bevestigt dat er een demonstrant is belaagd en een 'verwarde jongeman' is afgevoerd.

Volgens de sterke arm is de jongeman verwijderd nadat hij een 'por' had uitgedeeld. Omstanders spraken evenwel van een 'stomp'. Weer een andere getuige meldt dat zij een hand in haar buik kreeg waarna ze moest huilen. Volgens die getuige zou de jongen in kwestie een verstandelijke handicap hebben.

De activiste, die bekend werd nadat ze tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander van de Dam werd weggevoerd, was al eerder op de dag in een niet zo vrolijke bui op de gevoelige plaat gezet, vermoedelijk vlak na het incident.


Update 9.35 uur
Extra info toegevoegd op basis van ooggetuigen.

'FOX gaat oefenduels Oranje uitzenden'

FOX Sports heeft de rechten van de oefenduels van het Nederlands elftal verworven. Dat meldt De Telegraaf.

Met ingang van komende zomer zullen de vriendschappelijke wedstrijden van Oranje en andere vertegenwoordigende nationale elftallen op de zender te zien zijn. Vandaag zal FOX Sports bekendmaken dat het met de KNVB een akkoord heeft bereikt over het hele pakket.

Momenteel zijn de oefenwedstrijden van Oranje nog te zien bij SBS6.

Binnenkort begint ook de verkoop van de rechten voor de kwalificatiereeks van het EK 2016. Die rechten liggen nog bij de UEFA, omdat er van de grote tv-zenders nog geen belangstelling is om veel geld neer te leggen.

Ridiculous Fishing onderweg naar Android

Het populaire mobiele spel Ridiculous Fishing komt naar Android-toestellen. Dat zegt de Nederlandse ontwikkelaar Vlambeer in een nieuwsrondje op hun blog. De port naar Android is volgens de studio een veelgevraagd item.

Volgens Vlambeer zijn zij al sinds maart 2013 aan de slag met de Android-versie van Ridiculous Fishing. De grote doorbraak kwam nadat zij met mensen van het bedrijf Apportable in gesprek kwamen. Zij hebben namelijk het framework geleverd waarmee de huidige iOS-versie van het spel geport kan worden naar Android.

Wanneer Ridiculous Fishing precies voro Android uitkomt is nog niet bekendgemaakt. Wel zegt Vlambeer dat de Android-versie bijna klaar is en dat de release wel eens 'eerder dan je zou verwachten' komt.

'Sluiting dreigt voor tientallen zwembaden'

Tientallen zwembaden dreigen de komende jaren te moeten sluiten vanwege de hogere belasting op leidingwater en door strengere regels. Daarvoor waarschuwen brancheverenigingen en zwembaddirecteuren maandag in het Algemeen Dagblad. "Wij worden dubbel gepakt door hogere lasten en strengere regels", aldus Dirk Bouma van Bad Hesselingen in Meppel.

De zwembaden kunnen vanwege de crisis naar eigen zeggen al nauwelijks het hoofd boven water houden. Vanaf volgend jaar moeten zij per kubieke meter water twintig cent extra gaan betalen. Daardoor zijn de zwembaden jaarlijks vijf- tot tienduizend euro duurder uit, een last die niet alle zwembaden kunnen dragen.

Ook werkt de overheid aan een nieuwe Zwemwaterwet, die hogere eisen stelt aan de waterkwaliteit. "Die nieuwe wet vergt forse investeringen, geld dat zwembaden niet hebben", aldus Bouma, tevens voorzitter van Samzwem, een samenwerkingsverband van twintig zwembaden in Drenthe.

Begin dit jaar kregen zwembaden al te maken met andere extra lasten. Zo mogen niet langer energiebelasting terugvragen. Dat kost de meeste zwembaden tien- tot twintigduizend euro, zo schat directeur André van Kesteren van het Inge de Bruijnbad in Barendrecht. "De hogere waterbelasting kunnen we er echt niet bij hebben", zegt hij. "Bijna geen zwembad is winstgevend."

Sinterklaasaanbiedingen speelgoedwinkels vaak nep

De online sinterklaasaanbiedingen van enkele grote speelgoedwinkels zijn in veel gevallen nep. Dat stelt de Consumentenbond maandag na het vergelijken van prijzen in juli en november. Bij veel producten bleek de aanbieding in november dezelfde prijs te hebben als vier maanden daarvoor. In sommige gevallen kostte speelgoed zelfs meer dan in juli.

Een Legotrein van Intertoys werd in november bijvoorbeeld afgeprijsd, van 124,99 naar 114,99 euro. In juli kostte diezelfde trein echter nog 99,99 euro. Naast Intertoys kwamen ook Blokker, Bol.com, Bart Smit, ToysXL en Wehkamp geregeld met dergelijke 'nepaanbiedingen'. De consumentenbond stuurt hen daarom een roede plus een waarschuwing van Sinterklaas.

Intertoys bleek in zijn speelgoedgids in zeventien van de twintig gevallen een aanbieding te doen die niet goedkoper was. In de reclamefolders van Bart Smit en Blokker stonden tien aanbiedingen, waarvan er respectievelijk zeven en acht 'nep' waren. Van de onderzochte bedrijven deed alleen V&D volgens de Consumentenbond aanbiedingen die daadwerkelijk voordeliger zijn. De keten krijgt daarom een gedicht en een surprise vol zoetigheid.

Acteur Al Ruscio (89) overleden

Acteur Al Ruscio is op 89-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan, die ruim vijftig jaar actief was in tv-, film- en theaterproducties, blies dinsdag zijn laatste adem uit. Dat heeft zijn dochter laten weten aan het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

Ruscio speelde gastrollen in een groot aantal tv-series, waaronder Seinfeld, NYPD Blue en Life Goes On. Op het witte doek was hij te zien in onder meer Francis Ford Coppolas The Godfather: Part III en Paul Verhoevens Showgirls.

De acteur stond op de planken met onder anderen Steve McQueen in A Hatful of Rain. Daarnaast maakte hij zijn opwachting in voorstellingen als King Lear en The Merchant of Venice.

Tienermeisje jat nieuwe tieten

Een Amerikaans tienermeisje heeft een nieuwe voorgevel gestolen. Zij heeft haar nepprammen betaald met een nepcreditcard.

De jongedame, waarvan wordt vermoed dat ze negentien lentes jong is, vulde haar boobjobaanvraag in met behulp van een nepidentiteitsbewijs. Vervolgens toog zij naar Body Cosmetica in New York en liet zij zich een paar nieuwe tieten aanmeten.

Na de operatie betaalde zij met haar nepcreditcard en liep ze weer naar buiten. Nooit heeft men nog enig taal of teken van haar vernomen.

De operatie had al plaats op 12 april 2012, maar pas nu is de zaak aan het licht gekomen. Het heeft de creditcardmaatschappij namelijk maar liefst anderhalf jaar gekost de fraude te ontrafelen.

De nieuwe voorgevel vertegenwoordigt een waarde van maar liefst 7.500 dollar. De politie vermoedt overigens dat de tietendievegge een hoertje is. Het telefoonnummer dat de vrouw heeft opgegeven, komt namelijk regelmatig voorbij tijdens reclame voor thuishoeren.

Huwelijk Lange Frans stuk door drank en drugs

Het huwelijk van Lange Frans en zijn vrouw Daniëlle van Aalderen is voorbij wegens drank- en drugsgebruik van de rapper. Dat heeft de 33-jarige Lange Frans toegegeven in zijn radioprogramma op Slam! FM.

Volgens Van Aalderen verliep hun relatie al jaren moeizaam. "Sinds Frans in een zakelijk conflict kwam met Bart en zijn broer, zag ik hem veranderen", vertelt ze in De Telegraaf. Ze doelt op Baas B., het voormalige rapmaatje van Lange Frans met wie hij ruzie had over geld. "De definitieve breuk met Bart was in april 2009, eind van dat jaar begon ik het aan Frans te merken. Hij stak zijn kop in het zand en probeerde gewoon verder te gaan."

Vervolgens kwam Van Aalderen in het nieuws omdat ze met een geladen vuurwapen op weg was naar Baas B. "Toen zag ik dat hij steeds meer in zichzelf keerde. Mijn hulp accepteerde hij niet en ik kon ook geen steun bij hem vinden. Niet tijdens de strafzaak, maar ook niet na mijn zware baarmoederoperatie, waardoor ik definitief geen kinderen meer kan krijgen. Terwijl ik het daar echt moeilijk mee had, probeerde Frans er grapjes over te maken."

Van Aalderen ontdekte op een dag dat haar man coke gebruikte, maar de rapper stelde dat het allemaal wel meeviel. "Hij zei steeds: ik ben niet verslaafd. Ik lig toch niet als een junkie in de goot?" Van Aalderen probeerde de boel draaiende te houden, maar tevergeefs. "Een relatie is op basis van vertrouwen. Maar dat vertrouwen ontbreekt nu in mijn huwelijk. Drie jaar lang ben ik zo ongelukkig geweest. Keihard heb ik ervoor gevochten en onze relatie keer op keer een kans gegevens. Maar ik kon niet meer."

Een paar weken geleden besloten de twee er dan ook een punt achter te zetten. "Danie is wat hangeriger en vraagt veel aandacht. Met Willem kunnen we er al aardig over praten", zegt Van Aalderen over hun twee kinderen. Voor een 'vechtscheiding' is ze niet bang. "Helemaal niet omdat Frans nu inziet waar het fout is gegaan." De rapper heeft hulp gezocht voor zijn problemen.

Bijna acht miljoen euro binnen voor Filipijnen

Op giro 555 is tot nu toe bijna acht miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan in de Filipijnen. Dat maakten de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) maandagochtend bekend aan het begin van de landelijke actiedag. Woensdag stond de teller nog op 3,5 miljoen.

In zeven dagen tijd is tot nu toe om precies te zijn 7.993.096 euro ingezameld. De SHO proberen daar maandag zo veel mogelijk bij te krijgen. Ze krijgen hulp van de publieke omroep, RTL en SBS. Ook veel bedrijven, scholen en overheden hebben acties opgezet.

Het instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum dient als actiecentrum. Er zit een belteam met bekende Nederlanders en politici dat mensen die geld willen doneren te woord staat. De actiedag wordt afgesloten met een liveshow.

Actievoorzitter Henri van Eeghen van de SHO spreekt van een 'geweldig startbedrag'. Er is volgens hem echter nog veel meer geld nodig. Voor noodhulp, maar ook om het land weer op te bouwen.

Na ruim 3 jaar onderzoek eis in zaak Hooijmaijers

Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) van de provincie Noord-Holland hoort maandag na 3,5 jaar uitgebreid onderzoek welke straf het Openbaar Ministerie tegen hem eist. Justitie verdenkt de 52-jarige Hooijmaijers van corruptie, witwassen, valsheid in geschrifte en het aannemen van smeergeld. Hij deed dat volgens het OM in de periode van 2004 tot 2009. Hooijmaijers ontkent en spreekt van 'een politiek proces'.

Tijdens zijn werk als gedeputeerde nam Hooijmaijers volgens het OM steekpenningen aan van mensen en bedrijven die iets gedaan wilden krijgen bij de provincie. Om dat te verdoezelen zou de VVD'er valsheid in geschrifte hebben gepleegd.

De oud-gedeputeerde had voor zijn aantreden het adviesbureau Move Consultants. Toen hij bestuurder was in Noord-Holland zette hij dat bedrijf op naam van zijn vrouw. Volgens Justitie was het een dekmantel om omkopingsgeld binnen te halen. Dat geld zou eerst op de rekening van een makelaar zijn gekomen, waarna het onder valse voorwendselen naar het adviesbureau ging.

Hooijmaijers liet tijdens de zittingsdagen luid en duidelijk zijn mening horen over de aanklacht. 'Allemaal onzin zonder bewijs', meent de oud-gedeputeerde. Hij stelt dat hij een slechte boekhouder is, maar nooit heeft gefraudeerd. Naast Hooijmaijers beschuldigt het OM ook zijn vrouw van het meewerken aan de frauduleuze praktijken.

Hooijmaijers vindt dat hij geen eerlijk proces krijgt, omdat de media hem al bij voorbaat hebben veroordeeld. Hij en zijn gezin zitten financieel aan de grond en worden door mensen met de nek aangekeken.

Kramer: "Ongeslagen status weinig prioriteit"

Een wereldrecord bleef net als vorige week in Calgary uit, maar dat deed Sven Kramer zondag na zijn zege bij wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City helemaal niets. "Ik ben hier voor mezelf en wil gewoon mijn eigen wedstrijden rijden. Natuurlijk wil ik ongeslagen blijven, maar dat is niet prioriteit nummer 1", aldus de schaatser tegen de NOS. "Ik kan hier wel 'over de kop' gaan, maar dan heb ik er over een maand nog last van."

Kramer was met 6.04,59 veruit de snelste. Hij bleef zijn landgenoten Bob de Jong (6.07,43) en Jorrit Bergsma (6.08,13) voor.  In aanloop naar de Olympische Spelen van Sochi houdt Kramer duidelijk vast aan zijn eigen plan. Waar hij voorheen alles wilde winnen wat hij kon winnen, lijkt hij nu volledig gefocust op de beste aanloop naar februari en neemt de Fries geen onnodige risico's.

In zijn rit tegen Jorrit Bergsma plaatste Kramer vier ronden voor het einde een indrukwekkende versnelling. "Ik wist wel dat ik nog wat over had, maar zoveel had ik niet gedacht", aldus Kramer over zijn rondje van 27,6 seconden. Bergsma moest met 29,0 passen. Kramer: "Jorrit begon weer heel agressief. Ik wilde mijn slag slaan in de laatste drie of vier ronden. Dat is gelukt. Wat ik hier had kunnen rijden? Geen idee. Daar ben ik ook niet mee bezig. Bij de NK afstanden was ik beter dan nu."

Kramer: ongeslagen status weinig prioriteit
Kramer: ongeslagen status weinig prioriteit (Foto: ANP)

Actiedag voor Filipijnen van start

Om 06.00 uur is de nationale actiedag voor de Filipijnen van start gegaan. Tot 18.00 uur maakt Radio 2 de uitzending van de Nationale Actiedag 'Help de Filipijnen’ vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De hele dag treden Nederlandse artiesten op, onder andere Niels Geusebroek, Handsome Poets, Guus Meeuwis, Roel van Velzen en Bo Saris.

Verder besteden reguliere radio- en tv-programma's aandacht aan de gevolgen van Haiyan. De speciale dag wordt tussen 22.30 uur en middernacht afgesloten met een tv-programma dat wordt gepresenteerd door Jeroen Pauw, Paul Witteman, Humberto Tan en Bridget Maasland. De uitzending is te zien op Nederland 1, RTL 4 en SBS6.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is maandag van 6 uur in de ochtend tot middernacht het actiecentrum van de nationale actiedag voor de Filipijnen. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), André Kuipers, Ivo Niehe, Marco Borsato en nog veel meer prominente Nederlanders zetten zich maandag 18 november in om via giro 555 geld in te zamelen.

Om te doneren aan giro555 voor de nationale actie 'Help de Filipijnen' kun je bellen met 0800-1112, naar de website www.giro555.nl gaan , of gewoon geld overmaken naar girorekeningnummer 555.

FOK! wat een weer... Nog steeds grijs

Welkom! Er valt eigenlijk weinig te vertellen over het weer van vandaag. Net zoals de afgelopen dagen zal het ook op deze maandag weer meestal grijs zijn. Bovendien komt er op diverse plaatsen ook mist voor die hardnekkig kan zijn.

Een enkele opklaring is zeker niet uitgesloten, zoals we kunnen zien op de foto van Moonkin, maar het grijs blijft echt overheersen. De temperatuur loopt daarbij op naar 7 graden en er staat een zwak tot matig zuid- zuidwestenwindje.

De komende dagen wordt het elke dag een graadje kouder en uiteindelijk gaat het in de nachten licht vriezen. Overdag komt het kwik dan rond de 5 graden te liggen. Er kan wat lichte neerslag vallen, maar veel zal dat niet voorstellen. De wind draait daarbij naar het noordoosten toe.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Opklaring
In het noorden waren er zaterdag een paar opklaringen. Wel was het eerst erg nevelig. Fraai plaatje van Moonkin.

 Grijs1
Bij Dumpiej bleef het wolkendek helemaal gesloten.

Grijs2
Maar ook dit zijn 2 mooie plaatjes. Je ziet hoe rustig het buiten is.

 

 

 

 

Architect v/d Eeuw: held of schurk?

Een permanente stank van ontlasting, zweet, kolen en rottend afval walmt uit de overbevolkte sloppenflats en is voor de meeste stedelingen inmiddels gewoon geworden. Riolen zijn een vergane droom van de evenzo vergane Romeinen, ziekte ligt overal op de loer en een permanent gevoel van onveiligheid maakt zich van omwonenden meester. Overbevolkt, armoedig, vervallen, onbewoonbaar verklaard – de binnenstad, waar dan ook, was begin vorige eeuw op sterven na dood.  

[WB] Schaatsters zegevieren in Nederlands record

Ireen Wüst, Linda de Vries en Antoinette de Jong hebben zondag de ploegenachtervolging gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. De Nederlandse schaatssters haalden ruim een seconde af van het Nederlands record en finishten na 2.56,01 minuten. Canada pakte zilver in 2.56,90, de Verenigde Staten (2.57,09) brons.

De oude toptijd stond sinds 2009 op naam van Wüst, Paulien van Deutekom en Elma de Vries. Voor Wüst was het al het derde Nederlandse record van het weekeinde na de 1000 en 1500 meter. De Nederlandse vrouwen wonnen vorige week in Calgary ook de eerste race van het seizoen, toen was Lotte van Beek er nog bij in plaats van De Jong.

Uitslag

Pos Land Tijd
1 Nederland 2:56.02
2 Canada 2:56.90
3 Verenigde Staten 2:57.09
4 Japan 2:57.26
5 Rusland 2:57.84
6 Polen 2:58.01
7 Zuid-Korea 2:58.32
8 Noorwegen 2:59.47
9 China 3:00.21
10 Italië 3:00.83
11 Duitsland 3:00.85


Klassement

Pos Land Punten
1 Nederland 200
2 Canada 140
3 Japan 140
4 Polen 115
5 Verenigde Staten 105
6 Rusland 95
7 Zuid-Korea 90
8 Noorwegen 75
9 China 60
10 Italië 50
11 Duitsland 42
12 Tsjechië 18

GB: onderzoek oorlogsmisdaad Sri Lanka

De top van de leiders van de Gemenebestlanden is zondag op Sri Lanka geëindigd zonder dat het afsluitende communiqué melding maakt van oorlogsmisdaden in het gastland. De Britse premier David Cameron dreigde wel aan te dringen op een internationaal onderzoek.

In 2009 kwam na 26 jaar een einde aan de opstand van de Tamil-rebellen toen het regeringsleger honderdduizenden Tamils samendreef in de laatste uithoek die de Tamil Tijgers nog controleerden. Volgens Brits onderzoek zijn naar schatting 40.000 burgers gedood door artilleriebeschietingen toen het laatste Tamil-bolwerk werd veroverd.

Cameron dreigt de massaslachting bij de VN aan te kaarten als Sri Lanka niet uiterlijk in maart een eigen onderzoek start.


Channel 4 wist Cameron de uitspraken te ontlokken

Weinig animo voor gift aan Filipijnen

Er is heel erg weinig animo om geld te doneren ten bate van de orkaan op de Filipijnen. Dat blijkt uit de poll op de Frontpage.

Van de 2700 ondervraagden zegt maar liefst 82 procent niets te doneren aan Giro 555. 11,5 procent weet het nog niet en slechts zes procent gaat doneren of heeft het al gedaan. BasOne zegt: "Er zit voor miljarden in noodfondsen, hulporganisaties hebben miljoenen op de bank staan en 80% van de donaties blijft aan de strijkstok hangen en komt nooit op de plek waar je het voor gedoneerd hebt."

Phreaks is positiever: "Ja. Geen idee hoeveel ervan uberhaupt aan zal komen, maar ik heb in ieder geval iets vanuit mijn eigen initiatief geprobeerd."  En Tanathos45: "Ik vind doneren op zich heel nobel hoor maar het heeft gewoon geen zin. Het meeste geld komt niet aan waar het daadwerkelijk nodig is en er zijn nu ook weer een hoop nieuwsitems over schepen met hulpgoederen die niet mogen lossen, rebellen die voedseldepots plunderen etc.."

Ook stemmen, dat kan hier.

[WB] Kramer weer snel op 5000 meter

Sven Kramer blijft een klasse apart op de 5000 meter. De Fries van TVM won zondag de wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City in 6.04,59 minuten. Hij versloeg in de slotrit in een rechtstreeks duel Jorrit Bergsma, die in 6.08,13 derde werd. Ook Bob de Jong was Bergsma de baas met 6.07,43.

Kramer deed net als vorige week in Calgary geen aanval op zijn wereldrecord van 6.03,32. Door een versnelling op 4200 meter, hij klokte een rondje van 27,6, sneuvelde wel het baanrecord van Enrico Fabris, die in 2009 6.06,06 op de borden zette. De 27-jarige Kramer was ruim een tiende langzamer dan vorige week.

Ivan Skobrev liet zich ook weer eens gelden. De Rus eindigde als vierde in 6.08,77. Jan Blokhuijsen speelde geen rol van betekenis. Hij kwam niet verder dan de twaalfde tijd in 6.15,51. Douwe de Vries schaatste in de B-groep 6.14,53.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Sven Kramer Ned 6:04.59
2 Bob de Jong Ned 6:07.43
3 Jorrit Bergsma Ned 6:08.13
4 Ivan Skobrev Rus 6:08.77
5 Jonathan Kuck VS 6:09.73
12 Jan Blokhuijsen Ned 6:15.51


Klassement

# Naam Land Punten
1 Sven Kramer Ned 200
2 Jorrit Bergsma Ned 150
3 Bob de Jong Ned 140
4 Seung-Hoon Lee Zko 110
5 Ivan Skobrev Rus 83
8 Jan Blokhuijsen Ned 63
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.