Friese ambtenaar mocht teamuitje niet weigeren

Een ambtenaar van de gemeente Franekeradeel heeft twee jaar geleden ten onrechte geweigerd deel te nemen aan een teamuitje. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald. De rechtbank in Leeuwarden kwam vorig jaar al tot hetzelfde oordeel.

Het college van burgemeester en wethouders kondigde begin mei 2011 op intranet een fietstocht aan in het kader van teambuilding. De activiteit werd als werk beschouwd en iedereen werd geacht deel te nemen. Mensen die eigenlijk vrij waren mochten de uren compenseren en wegblijven werd als werkweigering beschouwd.

Een van de ambtenaren weigerde mee te gaan omdat hij de fietstocht niet als werk zag. Ook wilde hij niet meedoen omdat de tocht op zijn vrije vrijdagmiddag werd gehouden. Ondanks een dienstopdracht van zijn leidinggevende, waarin de man werd opgedragen mee te doen, kwam hij niet opdagen bij het uitje. De Fries kreeg vanwege zijn absentie een disciplinaire straf in de vorm van een schriftelijke berisping.

De raad bepaalde nu dat het niet aan de ambtenaar is om te bepalen of een door het gemeentebestuur gekozen vorm van teambuilding zinvol is en tot werk behoort. Het staat gemeenten vrij teambuilding door middel van een fietstocht aan te merken als werk. Het college heeft bovendien aannemelijk gemaakt dat de tocht een zo groot mogelijke deelname vereiste.