Na ruim 3 jaar onderzoek eis in zaak Hooijmaijers

Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) van de provincie Noord-Holland hoort maandag na 3,5 jaar uitgebreid onderzoek welke straf het Openbaar Ministerie tegen hem eist. Justitie verdenkt de 52-jarige Hooijmaijers van corruptie, witwassen, valsheid in geschrifte en het aannemen van smeergeld. Hij deed dat volgens het OM in de periode van 2004 tot 2009. Hooijmaijers ontkent en spreekt van 'een politiek proces'.

Tijdens zijn werk als gedeputeerde nam Hooijmaijers volgens het OM steekpenningen aan van mensen en bedrijven die iets gedaan wilden krijgen bij de provincie. Om dat te verdoezelen zou de VVD'er valsheid in geschrifte hebben gepleegd.

De oud-gedeputeerde had voor zijn aantreden het adviesbureau Move Consultants. Toen hij bestuurder was in Noord-Holland zette hij dat bedrijf op naam van zijn vrouw. Volgens Justitie was het een dekmantel om omkopingsgeld binnen te halen. Dat geld zou eerst op de rekening van een makelaar zijn gekomen, waarna het onder valse voorwendselen naar het adviesbureau ging.

Hooijmaijers liet tijdens de zittingsdagen luid en duidelijk zijn mening horen over de aanklacht. 'Allemaal onzin zonder bewijs', meent de oud-gedeputeerde. Hij stelt dat hij een slechte boekhouder is, maar nooit heeft gefraudeerd. Naast Hooijmaijers beschuldigt het OM ook zijn vrouw van het meewerken aan de frauduleuze praktijken.

Hooijmaijers vindt dat hij geen eerlijk proces krijgt, omdat de media hem al bij voorbaat hebben veroordeeld. Hij en zijn gezin zitten financieel aan de grond en worden door mensen met de nek aangekeken.