Vrba nieuwe bondscoach Tsjechië

Frank (franklop)

Pavel Vrba is vanaf 1 januari de nieuwe bondscoach van Tsjechië. Dat heeft de Tsjechische voetbalbond maandag bekendgemaakt. De 49-jarige oefenmeester had even daarvoor aangekondigd dat hij van een optie in zijn contract bij Viktoria Plzen gebruik maakt, waardoor hij vanaf half december opstapt bij de topclub.

Vrba was de eerste keuze om Michal Bilek op te volgen. Die stapte op als bondscoach nadat hij er niet in was geslaagd om Tsjechië naar het WK in Brazilië te loodsen. Josef Pesice nam als interim-bondscoach de taken van Bilek waar.

Met Viktoria Plzen bereikte Vrba twee keer in de afgelopen drie jaar de Champions League. Sinds hij in 2008 in dienst trad won de club in 2011 en 2013 de titel. In 2010 veroverde Viktoria de beker. In 2010, 2011 en 2012 werd Vrba verkozen tot Tsjechisch manager van het jaar.

Viktoria Plzen liet weten teleurgesteld te zijn over het vertrek van de succescoach. "Het is puur een beslissing van Pavel Vrba die aan een nieuwe uitdaging toe is. We respecteren deze stap, maar het is een enorme tegenvaller."