Bitcoin piekt op 618 dollar

De virtuele munteenheid bitcoin is maandag voor het eerst de waarde van zeshonderd dollar (444 euro) gepasseerd. De waarde van de virtuele munt piekte maandagochtend op 618 dollar en is volgens handelssysteem Mount Gox inmiddels gedaald naar een waarde net onder de zeshonderd dollar.

Zondag was een bitcoin (BTC) nog vijfhonderd dollar waard. De gigantische waardestijging komt vooral door handelaren in China. Zo heeft het Chinese handelsbureau BTC China dit weekend volgens techweblog The Next Web vijf miljoen dollar (3,7 miljoen euro) in de virtuele munt gepompt. In minder dan een maand tijd is de waarde van de bitcoin ruim verdubbeld.

Bitcoin is een geheel digitale valuta. Het betaalmiddel is anoniem en nauwelijks traceerbaar. Het wordt opgeslagen in een virtuele portemonnee en kan voor het afhandelen van een betaling in stukken gehakt worden. Een pizza van nog geen tien euro bestellen via thuisbezorgd.nl kost bijvoorbeeld 0,034 BTC.

Omdat het anoniem is, wordt de munt regelmatig met criminaliteit in verband gebracht. Begin oktober werd handelscentrum Silk Road opgerold door de Amerikaanse overheid. Daar zouden bitcoins vooral gebruikt worden voor de illegale handel in drugs. Een BTC was toen nog 199 dollar (147 euro) waard.