Zwitserse bond trekt steun aan McQuaid in

Pat McQuaid heeft zijn kansen op een nieuwe termijn als voorzitter van de internationale wielerunie UCI behoorlijk zien slinken. De Zwitserse bond zou de Ier voordragen, maar heeft die nominatie woensdag ingetrokken. Eerder besloot de Ierse bond al om McQuaid, die in Zwitserland woont, niet te steunen.

De Zwitserse bond meldt op de website dat de beslissing om politieke redenen is genomen. De directe aanleiding is een rechtszaak die door drie leden, die het oneens waren met de voordracht, was aangespannen. De Zwitserse bond hing daarom een boete van ruim tachtigduizend euro boven het hoofd.

McQuaid kan nu alleen nog rekenen op de steun van Marokko en Thailand, die als twee kleine wielerlanden de Ier gezamenlijk willen voordragen. Daarvoor is echter wel een regelwijziging nodig. Over de nieuwe regel wordt gestemd vlak voordat de daadwerkelijke voorzittersverkiezingen op 27 september worden gehouden.

McQuaid moet officieel worden voorgedragen om volgende maand de strijd met de Britse kandidaat Brian Cookson aan te kunnen gaan. De Ier volgde in 2005 de Nederlander Hein Verbruggen op en heeft zijn tweede termijn van vier jaar er bijna opzitten. Hij kwam zwaar onder vuur te liggen in de naslaap van de zaak-Armstrong. De UCI werd verweten te laks te zijn geweest in de strijd tegen doping.