Bier of de dood!

Ik vind het altijd een lastige, maar vooral een vervelende vraag: "Kun jij nu nooit meer een pilsje pakken?" Alsof het een straf is! Alsof je leven alleen zin heeft als je regelmatig een glas bier of een wijntje kunt nuttigen. Of welke andere alcoholische versnapering dan ook.

Ter informatie. Ik leef inmiddels bijna zeven jaar volledig alcoholvrij. Al een hele poos zonder noemenswaardige problemen. Ik heb er geen behoefte aan en ook op een feestje kom ik niet in de verleiding. Integendeel. Van sterke drank ben ik sowieso nooit een liefhebber geweest en de geuren van bier en wijn staan me tegenwoordig echt tegen.

Dit zal waarschijnlijk werken zoals met ex-rokers. De geur die je ooit als je favoriete aftershave omarmde, wordt later een regelrechte putlucht.

Toegegeven. Doorgaans hou ik het op feestjes minder lang vol. Maar dat gaat eerder over het gedrag van anderen onder invloed van veel alcohol. Iemand die een beetje aangeschoten is kan ik prima hebben, maar bezopen lui zijn vaak mateloos irritant. Met het pijnlijke besef dat ik ooit net zo irritant was, kan ik die zatlappen tegen het einde van zo'n feestje echt niet meer luchten. Verder ervaar ik het niet als straf om gewoon op tijd naar mijn nest te gaan.

Waarom niet één pilsje? Het blijft gewoon een onzinnige vraag! Want waarom zou ik het wel doen? Omdat ik dan zo lekker ontspan? Ik kan me perfect ontspannen. Omdat ik er vrolijker van word? Er zijn inmiddels aardig wat mensen die kunnen bevestigen dat ik nuchter verrekte aangenaam gezelschap ben. Om beter te slapen? Ik slaap prima. Omdat ik dronken veel aantrekkelijker word? Ik vind mezelf al woest aantrekkelijk!

Het maffe is dat niemand ooit vraagt waarom ik niet een lijntje coke naar binnen snorkel omdat dat zo goed is voor mijn zelfvertrouwen. Niemand stelt voor om lsd te proberen omdat ik dan een fatsoenlijker stukje muziek kan maken. Ik krijg nooit een joint in mijn handen gedrukt omdat ik dan beter kan schrijven. Heroïne is mij nooit als slaapmiddel aangeboden. Speed is nooit als alternatief voor cafeïne voorgesteld.

Ik overweeg derhalve voortaan een literfles gootsteenontstopper mee te nemen naar alle gelegenheden waar logischerwijs drank wordt geschonken. Wie het ook maar wáágt om De Vraag te stellen, stel ik dan een serieuze uitdaging voor:

"Als jij een paar stevige slokken huishoudgif naar binnen werkt, sla ik wel een pilsje achterover."

Serieus! Ik mis dat ene pilsje helemaal niet! Ik ben echter nog eerzuchtig genoeg om niemand de lol van de aanblik van een beschonken Thako te gunnen. Waarom ik geen pilsje neem? Waarom sterf jij niet eerst een rappe doch pijnlijke vergiftigingsdood? Of waarom stop jij niet gewoon met het stellen van domme vragen?

Ben je nu blij? Nu heb je het verdomme voor elkaar! Ik kan volledig nuchter dus best wel eens goed pissig worden!

Nou, geloof me. Na zeven jaar zonder alcohol, ben ik ook al bijzonder onprettige bierdrinkers tegengekomen. En juist die kunnen blijkbaar écht niet zonder dat ene pilsje.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns