Betoging op het Malieveld tegen bloedbad Egypte

Ruim duizend mensen hebben woensdagavond op het Malieveld in Den Haag gedemonstreerd tegen het bloedvergieten in Egypte. Dat meldt een woordvoerder van Milli Görüş, het islamitische samenwerkingsverband dat de betoging had georganiseerd.

De demonstranten willen dat de democratie in Egypte wordt behouden en dat de verschillende partijen in Egypte met elkaar een dialoog aangaan, zonder dat daar geweld aan te pas komt. De betogers eisen ook dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) duidelijker stelling moet nemen tegen het Egyptische leger. "Dat hoort alleen in te grijpen als de staatsveiligheid in het geding is", aldus de zegsman.

Twintig bestuursleden hangen woensdagavond nog een zwarte krans op aan het hek van de Egyptische ambassade en doen een verklaring in de brievenbus van de ambassade. Daarmee is het protest voorbij. Een politiewoordvoerder laat weten dat de demonstratie zonder incidenten is verlopen.

Milli Görüş steunt de afgezette president Mohammed Morsi. De zegsman stelt dat Milli Görüş elke door het volk gekozen leider steunt. "Als bij volgende verkiezingen iemand anders wordt gekozen, steunen we die."

Als het geweld niet stopt, dan gaan moslimorganisaties over drie weken een grote demonstratie houden die eveneens op het Malieveld moet plaatsvinden. De woordvoerder stelt dat daar naar verwachting duizenden demonstranten op af zullen komen.