Miniserie De Prooi in première tijdens NFF

De driedelige tv-serie De Prooi, over bankier Rijkman Groenink en de val van ABN AMRO, gaat in première op de 33e editie van het Nederlands Film Festival. Het psychologische drama is op 27 september in een speciale filmversie te zien in de Utrechtse Stadsschouwburg. Dat maakte de festivalorganisatie woensdag bekend.

Groenink treedt in 2000 aan als opvolger van bestuursvoorzitter Jan Kalff. Met zijn ambitieuze koers om de bank in de top vijf van grootste internationale banken te krijgen, blijkt hij al snel met vuur te spelen. Grote overnames kosten de bank meer geld en leveren minder op dan gecalculeerd. De waarde van de bank daalt enorm. In die tijd ontspint zich een reeks dramatische gebeurtenissen, waarbij Groenink alles op alles moet zetten om de verkoop en opsplitsing van ABN AMRO te voorkomen.

Pierre Bokma vertolkt de hoofdrol van Groenink. Andere rollen zijn weggelegd voor onder anderen Victor Löw, die DNB-president Nout Wellink speelt, en Anniek Pheifer, die de rol van de (fictieve) econome Julia Bouwens op zich neemt.

De Prooi, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jeroen Smit, is geschreven door Frank Ketelaar en geregisseerd door Theu Boermans. Zij maakten eerder al de tv-film De Uitverkorene, ook met Bokma in een hoofdrol, over de broers Baan en de opkomst en ondergang van hun softwarebedrijf Baan. De film won een Prix Europa, Bokma won voor zijn rol een Emmy Award voor beste acteur.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 25 september tot en met 4 oktober in Utrecht. De serie is vanaf 19 oktober te zien bij de Vara.


Miniserie De Prooi in première tijdens NFF (Foto: Novum)