Veiligheidsraad bijeen voor spoedoverleg Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is woensdag voor spoedoverleg bijeengekomen in verband met een mogelijke gifgasaanval in Syrië. Volgens Syrische oppositieleden heeft het regime van president Bashar Assad woensdag in de Syrische hoofdstad Damascus een gifgasaanval uitgevoerd, waarbij zeker honderd mensen zouden zijn omgekomen. De regering ontkent dit echter ten stelligste.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN is volgens Del Buey 'geschokt' over de berichten dat er een aanval met chemische wapens heeft plaatsgehad. Hij is vastberaden een 'grondig onderzoek' in te stellen. Ban verklaarde 'dat het gebruik van chemische wapens, door welke partij ook onder alle omstandigheden een schending van de mensenrechten is'.

Vicesecretaris-generaal Jan Eliasson bracht de leden van de Veiligheidsraad op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Leden van de raad zeiden niet te weten of na afloop van het spoedoverleg een verklaring volgt.

Op dit moment is een team experts van de VN in Syrië om onderzoek te doen naar drie eerdere aanvallen waarbij chemische wapens zouden zijn ingezet. Volgens Del Buey is de leider van het team deskundigen, de Zweed Ake Sellström, in overleg met de Syrische regering over de kwestie. Groot-Brittannië en Frankrijk hebben Ban in een brief gevraagd om zo snel mogelijk een onderzoek in te stellen. De brief is door diverse landen, waaronder de Verenigde Staten, Australië, Luxemburg en Duitsland, ondertekend.