'600 doden bij gifgasaanval SyriŰ'

Bij de gifgasaanval die eerder vandaag in de buurt van Damascus plaatsvond zijn honderden mensen om het leven gekomen. Dat melden Syrische bronnen woensdag. De Lokale Coördinatiecomités spraken eerder van tientallen slachtoffers. De regering ontkent chemische wapens te hebben gebruikt.

Tijdens een groot offensief nam het Syrische leger de buitenwijken Zamalka, Arbeen en Ein Tarma, in het oosten van hoofdstad, woensdag zwaar onder vuur. Volgens de oppositie werden daarbij ook 'raketten met giftige lading' afgeschoten. Volgens getuigen verspreidden de raketten een grijs gas dat bij inademing eerst kortademigheid veroorzaakt en daarna verstikking.

Rami Abdul-Rahman, hoogste baas van het Observatorium, zei dat er meer dan veertig doden zijn gevallen. Het dodental kan volgens andere bronnen oplopen tot boven de zeshonderd. De Syrische activist Mohammed Saeed zei via Skype tegen Associated Press dat honderden slachtoffers naar zes ziekenhuizen in de omgeving zijn gebracht.

Een team van de Verenigde Naties onderzoekt momenteel drie plekken in Syrië waar in het verleden chemische wapens zouden zijn ingezet. Een bron bij de regering zei daarom dat de berichten van de oppositie een 'poging zijn de VN-commissie zand in de ogen te strooien'.

Het Observatorium riep het VN-team en andere internationale organisaties op de 'getroffen gebieden te bezoeken' en een onderzoek in te stellen.


Let op: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren