Franse politie pakt Pink Panthers-lid

De Franse politie heeft na een tip van de Zwitserse autoriteiten in een villa in het zuidoosten van Frankrijk een lid van de Pink Panthers, een beruchte bende juwelendieven, in de kraag gevat. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. De man, de 47-jarige Zoran Tomovic, ontsnapte eerder dit jaar uit een gevangenis in Zwitserland.

Bij de inval maandag in de villa in het plaatsje Bedarrides waren twintig zwaarbewapende agenten betrokken. Toen ze het huis binnengingen probeerde Tomovic nog door een raam te vluchten. Het was tevergeefs. "Omdat het huis was omsingeld, kwam hij niet ver", zei politiechef Pascal Gontier. De eigenaar van het huis was een bekende van Tomovic. Volgens de politie wist hij niets van Tomovic' 'onfortuinlijke lotgevallen'.

Tomovic wordt in Zwitserland gezocht voor gewapende overvallen en wapen- en drugssmokkel. Hij ontsnapte op 14 mei, samen met vier anderen, uit een gevangenis in Lausanne. Ook wordt hij gezocht door Macedonië, waar hij bij verstek is veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar voor de moord op een ex-vriendin. Tomovic ontkent achter de moord te zitten. Tomovic werd geboren in Mitrovica, in Montenegro. Hij diende in het Franse Vreemdelingenlegioen. Het is niet duidelijk of Tomovic de Franse nationaliteit bezit.

Tomovic is niet het enige lid van de Pink Panthers dat uit de gevangenis is ontsnapt. Twee andere Pink Panthers wisten ook uit Zwitserse gevangenissen uit te breken.

De Pink Panthers worden verantwoordelijk gehouden voor een reeks spectaculaire overvallen. Volgens Interpol heeft de bende het vooral gemunt op juweliers en winkels die dure horloges verkopen. Hun werkgebied strekt zich uit van Azië tot aan de Verenigde Staten en van Europa tot het Midden-Oosten. Geschat wordt dat de bende sinds 1999 al voor 330 miljoen euro buit heeft gemaakt.