Vliegtuigbom Eelde woensdag tot ontploffing gebracht

De oude vliegtuigbom die dinsdag werd gevonden op Groningen Airport Eelde wordt woensdag tot ontploffing gebracht. Het is de bedoeling dat dit 's ochtends gebeurt, maar een exact tijdstip is nog niet bekend, laat een woordvoerder van de politie weten. Dinsdagmiddag worden vast voorbereidingen getroffen om de bom veilig te laten ontploffen.

Zo moet de vijfhonderdponder nog bij daglicht worden verplaatst naar een andere locatie op het vliegveld. Nu ligt de bom te dicht bij gebouwen. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie adviseerden de bom niet buiten het vliegveld te verplaatsen, aldus de woordvoerder.

Verder worden enkele honderden kuub zand naar het vliegveld gebracht om het projectiel onder te begraven. Ook blijft het vliegveld dicht en blijven omliggende bedrijven en twee woningen ontruimd totdat de bom is geëxplodeerd. In de nacht van dinsdag op woensdag bewaken agenten het vliegveld.

De bom van Duitse makelij werd dinsdagochtend gevonden bij graafwerkzaamheden. Op het vliegveld wordt gewerkt aan de verlenging van de start- en landingsbaan.