Muziekomzet groeit door downloads

De wereldwijde muziekmarkt is vorig jaar met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van 2011. Het is de eerste keer sinds 1999 dat de omzet in de muziekindustrie weer stijgt, meldt de International Federation of the Phonographic Industry dinsdag. De omzetstijging is vooral terug te leiden tot de groei in het aantal betaalde downloads.

De totale wereldwijde omzet bedroeg vorig jaar 12,6 miljard euro. De inkomsten uit digitale muziek stegen vorig jaar met negen procent naar 4,3 miljard euro. Ruim een derde van de inkomsten van de muziekindustrie komt nu uit digitale muziek.

De digitale inkomsten bleven in Nederland achter vergeleken met de wereldwijde ontwikkelingen. In Nederland werden in 2012 tien miljoen cd's verkocht, 3,5 miljoen minder dan het jaar daarvoor. De Nederlandse consument gaf een kwart minder uit aan cd's, platen en andere fysieke muziekproducten, terwijl de bestedingen aan downloads en muziekstreams naar schatting met 67,7 procent steeg.

Nog steeds bedroegen de inkomsten uit het fysieke product 132,6 miljoen euro, tegen 57 miljoen euro uit digitale muziek. Dat blijkt uit cijfers van GfK Retail and Technology Benelux die brancheorganisatie van de entertainmentindustrie NVPI dinsdag bekendmaakte.

De NVPI schat dat de omzetstijging de komende jaren doorzet, ook in Nederland. Voorwaarde is volgens een woordvoerder dat de regering blijf strijden tegen het illegale aanbod, en dat organisaties blijven komen met nieuwe manieren om digitale muziek aan de man te brengen.


Omzet muzieksector in de lift door downloads (Foto: Novum)