'Tot vier miljard extra bezuinigingen op komst'

Het kabinet wil volgend jaar 3,5 tot vier miljard euro extra bezuinigen om het begrotingstekort te verlagen. Dat meldt RTL Nieuws dinsdagavond op basis van bronnen. Dit jaar wordt het lastig, maar volgend jaar moet het begrotingstekort weer onder de Europese norm van drie procent zitten.

Een van de plannen is dat bijna iedereen meer belasting gaat betalen. De belastingschijven worden bevroren. Deze maatregel levert een miljard euro op. Voor personeel in de zorg en voor andere mensen in de semipublieke sector dreigt de nullijn.

Door nu al aan te geven welke maatregelen in 2014 worden doorgevoerd, zou het kabinet extra onzekerheid willen voorkomen. Vrijdag zou de ministerraad verder vergaderen over een nieuwe ronde van bezuinigingen.

Donderdag maakt het Centraal Planbureau (CPB) de economische verwachtingen voor 2013 en 2014 bekend. Dan wordt duidelijk of extra bezuinigingen nodig zijn om binnen de Europese norm te blijven. Eind april moet het kabinet een conceptbegroting voor 2014 naar Brussel sturen.

Dinsdag meldde een woordvoerder van het ministerie van Financiën dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdagochtend begint aan een rondje langs alle fracties om 'het proces van de komende maanden' door te nemen. Hij wil dit rondje af hebben voordat de cijfers van het CPB bekend worden gemaakt. Het kabinet is voor een meerderheid in de Eerste Kamer afhankelijk van de steun van de oppositie, omdat daar een meerderheid voor VVD en PvdA ontbreekt.