Pers welkom op zitting grensrechterzaak

De pers is als het aan de rechtbank ligt volgende maand welkom op een zitting in de zaak tegen de acht verdachten van betrokkenheid bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Zaken tegen minderjarigen worden normaal achter gesloten deuren behandeld, maar de rechtbank kan daar een uitzondering op maken.

De zitting van 11 maart is een zogeheten pro-formazitting. De rechtbank wil vanwege de maatschappelijke impact van de zaak dat journalisten de zitting mogen bijwonen. De officier van justitie en de verdediging moeten daar nog wel mee instemmen.

De voorzitter van de strafkamer wil een journalist per medium toelaten in een naastgelegen zaal die een videoverbinding met de zittingszaal heeft. Er mogen alleen opnamen worden gemaakt van de opkomst van de rechtbank en van de voordracht van de officier van justitie. Bovendien worden maximaal twee camera's tegelijk toegelaten.

De 41-jarige Nieuwenhuizen overleed begin december, nadat hij na een wedstrijd ernstig was mishandeld. In de zaak zitten zeven minderjarigen en 50-jarige man vast. De rechtbank Midden-Nederland wil de zaak voor de zomer inhoudelijk behandelen.