Regeringspartijen verliezen zetels in peiling

Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben de afgelopen maand aan populariteit ingeboet. In de peiling van Eenvandaag verliest de VVD drie zetels en de PvdA vier ten opzichte van vier weken geleden. De liberalen houden 24 zetels over, de partij van Diederik Samsom valt terug naar 23. Samen hebben ze 47 zetels, 32 minder dan het huidige aantal in de Tweede Kamer.

De opmars van seniorenpartij 50Plus in de peiling is opvallend. De partij van Henk Krol krijgt tien zetels meer dan vier weken geleden en komt uit op negentien zetels. De SP behoudt 23 virtuele zetels.

De PVV levert drie zetels in en komt op zestien uit. Dat is evenveel als het CDA, dat twee zetels wint. D66 wint een zetel en staat op veertien.

De ChristenUnie blijft op zeven staan, GroenLinks zakt een zetel en houdt er drie over, evenveel als de stabiele SGP. De Partij voor de Dieren verliest een zetel en houdt er twee over, de Piratenpartij verliest een zetel ten opzichte van vier weken eerder en zou, als er vandaag verkiezingen zouden zijn, niet in de Tweede Kamer terechtkomen.