Rapen kievitseieren mag doorgaan in Friesland

Liefhebbers van het rapen van kievitseieren in Friesland kunnen opgelucht ademhalen. De rechtbank in Leeuwarden bepaalde dinsdag dat de ontheffing zoals die begin vorig jaar door het provinciebestuur is verleend gehandhaafd blijft. De Faunabescherming had de provincie Friesland voor de bestuursrechter gedaagd.

Het zoeken en rapen van kievitseieren is verboden in Nederland, behalve in Friesland, waar het een eeuwenoude traditie is. Volgens de Faunabescherming daalt het aantal kieviten al jaren doordat de eieren van de weidevogel worden geraapt. Om de kievitenstand weer op peil te krijgen, zou het 'aaisykjen' zoals het in Friesland wordt genoemd ten minste een paar jaar verboden moeten worden.

De provincie heeft begin vorig jaar een ontheffing verleend, onder voorwaarde dat de Friese eierzoekers in de periode dat gezocht mag worden -in de maand maart- maximaal 5939 eieren mogen rapen. Per persoon mogen maximaal vijftien eieren worden geraapt. De rechter is van oordeel dat dit systeem prima functioneert.