Plofkip vanaf 2015 uitgefaseerd

Vanaf 2015 schakelen alle Nederlandse supermarkten over op een kippenras dat trager groeit dan de plofkip. Ook krijgen de vleeskippen vanaf dat jaar meer ruimte en afleiding, bevestigt een woordvoerder van de brancheorganisatie voor supermarkten CBL dinsdag na een bericht hierover in de Volkskrant.

De nieuwe kip moet maximaal vijftig gram per dag in gewicht toenemen. Bij de plofkip is dat 65 gram.

De kippen krijgen vanaf 2015 tien procent meer ruimte dan nu. Ook krijgen ze meer strooisel en meer graankorrels en strobalen om de verveling te verdrijven. Het licht blijft dan zes uur uit zodat de nacht voor de kippen langer duurt, nu blijft het licht nog maar vier uur uit. Supermarkten, slachterijen en pluimveehouders hebben hier maandagavond afspraken over gemaakt.

Verder zijn afspraken gemaakt over het gebruik van antibiotica. "Ook willen we de milieudruk zo laag mogelijk houden. Dat is een hele opgave omdat die toeneemt zodra je meer aandacht geeft aan het welzijn van de kippen", zegt de woordvoerder.

Vorig jaar kwamen supermarkten al overeen dat de plofkip in 2020 niet meer wordt verkocht. Nu is een plan gemaakt hoe wordt overgeschakeld. Wakker Dier vindt dat de supermarkten sneller moeten overschakelen, maar dat is volgens het CBL niet haalbaar omdat het overschakelen op een ander ras tijd vergt. Supermarktketen Deen kondigde eerder aan uiterlijk in 2014 geen plofkip meer te verkopen. Unilever, Johma, Olvarit en Struik zegden ook toe te stoppen met plofkip.