Dijsselbloem wil liever geen onderzoek SNS Reaal

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft liever geen onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij SNS Reaal. Dat zei hij dinsdag bij RTLZ in reactie op het voornemen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) om zo'n onderzoek door de Ondernemingskamer te laten instellen.

Dijsselbloem verwacht dat de zaak juridische taaie materie wordt. "Het zal nog moeilijk worden om een zaak hard te maken op het punt van wanbeleid en wanbestuur", zei Dijsselbloem. "Er zijn investeringsbeslissingen genomen die buitengewoon slecht zijn uitgepakt en die daarom als mislukt kunnen worden beschouwd. Maar of je de ondernemer en bestuurder daarop rechtstreeks aansprakelijk kan stellen, of de instelling, is zeer de vraag."

De minister benadrukt dat het iedereen vrijstaat om een zaak te beginnen, maar hij verheugt zich er niet op. "Ik zou graag zien dat de SNS gewoon een doorstart kan maken."

De Raad van State heeft de nationalisering van SNS Reaal maandag definitief gemaakt. De onteigening van toekomstige claims was echter niet gerechtvaardigd, bepaalde de raad. De VEB was een week eerder al naar de Ondernemingskamer in Amsterdam gestapt om een enquêteprocedure te starten. "Dit zodat de onderste steen bij SNS boven kan komen en inzichtelijk wordt wie voor het wanbeleid bij SNS verantwoordelijk is."

Mochten claims worden toegekend, dat komt dat voor rekening van SNS Reaal, en dus indirect voor de enige aandeelhouder, de Nederlandse staat.

De rol van de Nederlandse staat en die van De Nederlandsche Bank onderzoekt Dijsselbloem overigens wel.


Dijsselbloem wil liever geen onderzoek SNS Reaal (Foto: Novum)