Geen verbod op gebruik purschuim

Redactie

Stef Blok (VVD) is niet van plan om woningisolatie met purschuim te verbieden. Dat heeft de minister voor Wonen dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

De bewindsman was naar de Kamer geroepen door Albert de Vries (PvdA). Die eiste dat Blok een verbod op het gebruik van purschuim zou afkondigen in afwachting van een onderzoek naar de schadelijke effecten van het isolatiemiddel. Aanleiding was berichtgeving van Nieuwsuur. Dat programma meldde vorige week dat acht gezinnen hun woning hebben moeten verlaten, omdat er iets was misgegaan bij het aanbrengen van het pur.

Blok noemde de beelden van Nieuwsuur 'zeer indringend'. Maar hij wees erop dat de sector maatregelen heeft genomen. De isolatiebedrijven hebben aangekondigd de richtlijnen aan te scherpen, zowel voor het aanbrengen van het schuim als voor de nacontrole. "Ik vind dat hele wezenlijke stappen."

Een verbod is volgens hem nu niet aan de orde. "Ik zie geen reden om het product als geheel te verbieden." Nederland zou daarmee als enige land het gebruik verbieden, zei hij. Blok kondigde wel aan dat hij de regelgeving kritisch blijft bekijken. Ook houdt hij een vinger aan de pols wat het onderzoek betreft. Dat wordt door TNO uitgevoerd.

Om een vloer van een woning te isoleren met purschuim worden twee chemische componenten samengevoegd en vervolgens in de kruipruimte tegen de vloer van de woning gespoten. Als dat gebeurt mogen bewoners meestal nog thuis blijven. Soms gaat er iets fout bij het mengen van de chemicaliën, waardoor het middel niet uithardt. Dan blijven er dampen vrijkomen.

De branche ontkende lange tijd dat er een verband was tussen de klachten van bewoners en de isolatie, maar kondigen in Nieuwsuur toch maatregelen aan. Zo mogen bewoners voortaan niet meer thuis zijn als de woning wordt geïsoleerd en moet er tijdens het werk grondig worden geventileerd.