Meldpunt voor verspilling in de zorg

Er komt een platform met een meldpunt om verspilling in de zorg tegen te gaan. Dat kondigde minster van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag aan in de Tweede Kamer tijdens het debat over haar begroting.

Het gaat om een 'breed platform' waar alle zorgverleners bij zijn betrokken, onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid. Zo kunnen zij elkaar aanspreken op verspilling van ongebruikte medicijnen, verbandmiddelen of incontinentiemateriaal. De verspilling in de zorg is volgens Schippers 'zo divers' dat dit de beste manier is om het probleem aan te pakken.

Schippers is sinds de zomer bezig met de verspilling in de zorg, nadat verpleegkundigen daarover de noodklok luidden. De minister wil met het platform en het meldpunt de verspilling 'veel robuuster' aandacht geven.

Het platform moet ertoe leiden dat iedereen elkaar gaat aanspreken op verspilling, om te voorkomen dat iedereen naar elkaar wijst. Ook de zorgverzekeraars krijgen een rol in het platform. Zij zijn verantwoordelijk voor het doelmatig inkopen van zorg.

Schippers komt met het meldpunt tegemoet aan de wens van de Kamer. Lea Bouwmeester van coalitiepartij PvdA pleitte deze week ook al voor de instelling van een landelijk meldpunt. Bouwmeester reageerde dan ook verheugd op de aankondiging en gaf Schippers een 'groot compliment'.